מנכ"ל סולאיר: "נעבור לרווחיות השנה; השוק האמריקאי לא מאפשר לנו להגיע למרווחים יזמיים"

לסולאיר יש צבר פרויקטים בהיקף של 4 ג'יגה-ואט, אך היא עדיין הפסדית; עם זאת, כחברה יזמית היא נהנית גם מרווח קבלני ורווח יזמי: "השילוב הזה מקרב אותנו לרווחיות" אומר עמית גונן,  סמנכ"ל הפיתוח התאגידי; בנוסף, החברה נכנסת לתחום התפלת המים, והודיעה על הסכם מימון לפרויקט בצ'ילה: "הוא מאוד משמעותי בצ'ילה ובדרום אמריקה בכלל", אומר המנכ"ל, אלון שגב
 | 
telegram
(2)

סולאיר, שעוסקת במערכות לייצור חשמל ממקורות ארגיה מתחדשת, אמנם עדיין הפסדית (הפסד החברה ברבעון השלישי לאחר מימון נטו היה 12.5 מיליון שקל), אבל יש לה צבר גדול של פרויקטים בהיקף של 4 ג'יגה-ואט, והיא נמצאת בתנופת הקמה. אופי פעילותה כחברה יזמית מאפשר לה להרוויח גם מהשבחת הנכסים ומכירתם, כמו המכירה הצפויה של פרויקט באיטליה שצפוי להניב לה רווח של 80 מיליון שקל.

אחד הפרויקטים המשמעותיים של החברה הוא אנפק בצ'ילה, שבו החברה תספק מים מותפלים למכרות באזור. החברה אחראית לכל ההיבטים בפרויקט - החל מאספקת החשמל בעזרת שדות סולאריים, ועד להתפלת המים והובלתם. היום דיווחה החברה על הסכם עם בנק השקעות שיהיה אחראי לגיוס ההון, החוב והגידורים בסכום כולל המוערך בכ-1.5 מיליארד דולר - העלות הצפויה של הפרויקט. 

מניית סולאיר ב-12 החודשים האחרונים

שוחחנו עם מנכ"ל החברה, אלון שגב, וסמנכ"ל הפיתוח התאגידי, עמית גונן, על מצב הפרויקטים הנוכחיים, התשואה הצפויה, וההסתכלות לעתיד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כמה פרויקט אנפק משמעותי עבורכם?
"מטרת הפרויקט היא אספקת במים לפרויקטים של כריית נחושת, זהב ולית'יום באזור, ולאור הבצורת בצ'ילה המכרות נהפכו ל'להיות או לחדול' עבורה (הם מספקים חלק גדול מההכנסות של צ'ילה, ר"ש), ומספקים כמות גדולה מאוד מהמחצבים בעולם", אומר שגב. "הפרויקט משמעותי מאוד בצ'ילה ובדרום אמריקה בכלל". הקמת הפרויקט צפויה להתחיל ב-2025, כשההכנסות הצפויות בשנת פעילות ראשונה מלאה בפרויקט צפויות להגיע לכ-266 מיליון דולר, וה-EBITDA צפוי להיות 182 מיליון דולר.

איפה הצבר הכי משמעותי שלכם?
"הצבר בספרד הוא הכי משמעותי", אומר שגב. "ההספק שלו הוא הכי גדול, וזו גם טריטוריה שבה יש לנו הרבה ניסיון. גם בצ'ילה יש לנו שלושה פרויקטים של אנרגיה, ששניים מהם מוכנים להקמה וההיקף הכספי שלהם גדול מאוד - יותר ממיליארד שקל עלות ההקמה, חוץ מאנפק".

איזה עוד מיקומים אתם רואים כאסטרטגיים?
"אנחנו תמיד מחפשים את השוק הבא. חלק גדול מהצבר באיטליה למשל, כבר נמצא בשלבי מכירה. נכנסנו לצ'ילה בזמן הנכון, כי נושא אגירת המים שם בא לידי ביטוי בחקיקה שתומכת מאוד בנוסף, ירידת מחירי הליתיום משפיעה עלינו בירידת מחירי הסוללות", אומר גונן. "הגורמים האלה נותנים לנו דחיפה משמעותית בשוק הצ'יליאני. אנחנו תמיד זהירים לגבי התשואות שאנחנו יכולים לקבל. בחנו את השוק האמריקאי והגענו למסקנה שהוא לא מאפשר לנו להגיע למרווחים יזמיים, ולכן החלטנו לא להיכנס אליו".

מה התשואה הצפויה בפרויקטים?
"אנחנו צופים שהתשואה בפרויקט אנפק תהיה דו ספרתית", אומר גונן. "יש לנו פרויקטים סולאריים, שזו היתה רוב הפעילות עד היום, ויש לנו גם פרויקט רוח שאנחנו מפתחים וגם פרויקטים סולאריים שמשלבים אגירת אנרגיה - בעיקר בצ'ילה. בשעות הלילה, כשהפרויקטים הסולאריים לא מייצרים חשמל, החשמל יקר יותר, אז התוכנית היא לאגור את החשמל שנוצר במשך היום באמצעות סוללות ליתיום, ולמכור אותו בלילה. בנוסף לכל אלה, יש גם את פרויקט אנפק, שהוא פרויקט למכירת מים, אבל בו אנחנו עושים הכל - כדי להתפיל מים ולהוליך אותם לחברות הכרייה צריך המון אנרגיה", מוסיף גונן. "אנחנו גם מקימים שדה סולארי ועושים הכל בעצמנו, אז יש לנו המון רווחיות כי העלות שלנו נמוכה יחסית, ולעומת זאת המחירים גבוהים מאוד, כי אין אלטרנטיבות באזורים האלה".

מתי תעברו לרווחיות?
"זה תלוי מאוד באסטרטגיית המימושים שלנו. עם השילוב בין רווח קבלני, רווח יזמי ורווח מייצור חשמל, אנחנו קרובים לזה מאוד", מציין גונן. "אם בשני הרבעונים האחרונים עברנו לרווחיות תפעולית, אנחנו צופים שב-2024 הרווח הקבלני שלנו יהיה מספיק גבוה כדי שנעבור לרווחיות, ובנוסף יהיו לנו הכנסות נוספות ממכירת חשמל וממכירת פרויקטים. בספטמבר למשל דיווחנו על מכירת פרויקט גרבינה באיטליה, והוא לבד צפוי להניב לנו רווח של 80 מיליון שקל".

רוב הפעילות שלכם בחו"ל. כמה השפיעה עליכם המלחמה בארץ?
"היא היתה זניחה", אומר שגב. "תפקדנו בצוות חסר ברמה של פחות מ-20% מכוח האדם. היתה הירתמות של שאר הצוות, לא איחרנו בשום מועד, הגשנו את הדו"חות בזמן ולא היתה לזה שום השלכה על הפעילות בחו"ל, וגם בארץ הפרויקטים שעובדים לא נפגעו".

איפה תהיו בעוד שנתיים-שלוש?
"אנחנו לא מפרסמים תחזיות, אבל החזון הוא להיות חברה משמעותית מאוד בתחום האנרגיה המתחדשת באזורים שבהם אנו פועלים", אומר שגב.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    השוק האמריקאי בתגובה ראשונה
    אחד שבאמת יודע 29/01/2024 21:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אובדן קשה
    סגור
  • 1.
    בדרך לפשיטת רגל (ל"ת)
    יודע 29/01/2024 18:54
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות