יוני פנינג
צילום: ביזפורטל

שוק התעסוקה החזק בארה"ב עלול לעכב את הורדת הריבית גם בישראל

עמית בר | (7)

נתוני התעסוקה הראו גידול של 353 אלף משרות במשק האמריקאי. הנתון הזה של ינואר היה הרבה מעל הציפיות והוא בעצם מלמד שהכלכלה האמריקאית חזקה, אפילו חזקה מדי. שוק עבודה חזק שבמקביל לגידול המרשים במשרות חדשות, גם מלווה בעליית שכר של 4.5% בשנה, זה נתון לכאורה טוב, אבל הוא מלמד על מצב טוב של העובדים ועל תרחיש של המשך ביקושים ועלייה באינפלציה.

הפד' חושש מאוד מהתחממות בשוק העבודה וזה יגרום לו בסיכוי גבוה שלא להוריד את הריבית בהחלטה הבאה. אלא אם עד אז יתפרסמו נתונים נוספים שיתמכו בהורדה. צריך לזכור שהריבית היא כלי למלחמה באינפלציה ואחד הגורמים שמנבאים אינפלציה הוא מצבו של שוק העבודה. מצב טוב כמו שנגלה בפרסום הנוכחי מלבה אינפלציה ומנוגד לרצונות של הפד.  

יוני פנינג, אסטרטג המאקרו של ההשקעות של בנק מזרחי טפחות, אומר כי "הנתון היום מייצג עלייה ראויה לציון בקצב גיוס העובדים ביחס לחודשים האחרונים. ברמות האלה, הוא גם גבוה משמעותית מקצב הגידול הכללי של האוכלוסייה האמריקאית, זו שנמצאת שם באופן חוקי, וכנראה שגם זו שלא. בפרט, בשנתיים האחרונות התוספת למספר המועסקים הביאה את שיעור ההשתתפות בשוק לרשום עלייה של קרוב ל-2%. ולמרות היציבות ברמת 62.5% היום, הוא קרוב מאוד לרמות טרום הקורונה. אם נקזז מזה את אלה שהעדיפו לנצל את הקורונה כדי לצאת לפנסיה מוקדמת, או שזו נכפתה עליהם, אנחנו כבר בשוק תעסוקה שדיי סיים להתאושש.

  "מצב כזה, קל מצד אחד להסביר את היציבות בשיעור האבטלה הנמוך הנוכחי. מצד שני, הדינמיקה של תקופת הקורונה מחייבת לדעתנו נקיטת נק' מבט חשובה: משחק הכסאות התעסוקתי של לאחר הקורונה גרם ליותר אנשים להחליף עבודה בשלוש השנים האחרונות. במובן זה יש פחות מהם שמחפשים עבודה כעת – הם הרי בדיוק מצאו אחת.

"העלייה הניכרת היום בשכר השעתי, גם אם זו טובה לכשעצמה, היא כנראה כאב הראש הגדול ביותר של הפד. עם זאת, גם כאן הרבה מתוספות השכר בשנה האחרונה נבעו מאותם עובדים שהחליפו עבודה, ושיפרו את התנאים שלהם בדרך. על זה ניתן להוסיף כמובן תיקונים, מאוחרים יש לומר, לאינפלציה הגבוהה של השנים האחרונות. וכפועל יוצא, זו מורגשת, וכנראה שתמשיך להיות מורגשת בחודשים הבאים.

 

"בימים האחרונים, המשכנו לראות את ציפיות השוק נעות סביב הסתברות בסדר גודל של 30%-40% להורדת ריבית של הפד, במרץ. וסביר שהנתון הגבוה של היום ימתן את זה. יכול להיות שנתוני המאקרו הבאים כן ידחפו מעלה את ההסתברות שנזכה להקלה מוניטרית במרץ.  עד אותה הודעה של הפד צפויים לנו שני מדדי מחירים של ה-BLS, מדד מחירים אחד של ה-PCE, ודוח שוק תעסוקה נוסף. אבל בראייה המקומית, הסיכוי שבנק ישראל יבחר להוריד ריבית בעוד שלושה וחצי שבועות התמתן משמעותית אחרי הנתון היום".

כל הכותרות

פנינג מקשר בין הריבית בשוק האמריקאי לריבית בשוק המקומי ובצדק. בנק ישראל עוקב מקרוב אחרי מה שקורה בשוק האמריקאי. ברגע ששם הריבית לא תרד או שקצב ההורדה יירד, זה ייפגע בקצב ההורדה אצלנו.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

 

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    אצלנו משק בהתכווצות אינםלציה ברמה של 2 2.5 אחוז עם 04/02/2024 10:16
    הגב לתגובה זו
    אצלנו משק בהתכווצות אינםלציה ברמה של 2 2.5 אחוז עם ריבית שלא מתאימה ודולר 3.64
  • 5.
    בגלל נגיד פחדן (ל"ת)
    משה ראשל"צ 04/02/2024 07:27
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    דודי 03/02/2024 19:10
    הגב לתגובה זו
    אם התכוונת להרעה אז נכון עלול אבל אם התכונה לטובה אז צריך להיות עשוי עברית שפה קשה
  • 3.
    שחף 03/02/2024 15:51
    הגב לתגובה זו
    וכרגע זה לא נראה שהמדד הקרוב ירד מתחת ל3...קמו קודמו שציפו כבר לבדיקת קו התנגדות.
  • 2.
    עוד לא ראו את מדד ינואר וכבר קופצים (ל"ת)
    אל תקפץ כמו נאד נפוח 03/02/2024 14:34
    הגב לתגובה זו
  • כשתראה את המדדים הקרובים אתה לא תקפוץ, תאמין לי (ל"ת)
    העורב 04/02/2024 08:00
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    חחחחחחחחחחחחחח 03/02/2024 12:01
    הגב לתגובה זו
    המשק חזק - כלכלה חזקה - חחחחחחחחחחחחחחחחחחח ------ ישראבלוף!!!!!!!!!!!!!!!!!