האם מניות חברות הביטוח אטרקטיביות? תקן חדש יגדיל את ההון במעל 30%
הדוחות הכספיים של חברות ביטוח לא מובנים למשקיעים ולקוראי הדוחות, לא ניתנים להשוואה בין החברות השונות, תלויים במספר גורמים מאוד גדול ולא צפוי, ולמעשה הם "חור שחור" שבמקרה הטוב מובן להנהלת החברות, ובפועל - גם הדירקטורים בדירקטוריון של החברות האלו, לא יודעים באמת מה יש בכל סעיף, ומה מצבה של הפירמה על פי הדוחות הכספיים.
החשבונאות אומנם אמורה לשרת את קוראי הדוחות והמשקיעים ולהציג נתונים שמספרים על המצב הפיננסי, ובפועל יש חתירה לכך, אבל, דוחות חברות ביטוח מבטאות את הפעילות הביטוחיות, לצד כיסוי הביטוח, לצד השלכות גדולות של שוק ההון, רגולציה וכמובן ריבית. הדוחות לא מבטאים בהכרח את הפעילות השוטפת, וקשה לגזור מהדוחות רווח ורווחיות מייצגת.
זו הסיבה שחברות הביטוח בהגדרה פחות נסקרות על ידי אנליסטים. בעוד שבנקים נסקרים על ידי כולם כי הפעילות והניתוח פשוטים - יש הכנסות מריבית, יש הוצאות ריבית, הפרשה להפסדי אשראי, הכנסות תפעוליות ורווח מייצג ותשואה להון מייצגת. בביטוח זה עולם מורכב של כמה פעילויות, קופצניות,תנודתיות, לא ברורות.
חוסר הסיקור וחוסר היכולת של מנהלי השקעות להבין את דוחות חברות הביטוח שם את כל התחום החשוב הזה קצת מחוץ למעגל ההשקעות. כלומר, משקיעים כמובן בחברות האלו, אבל במשקל יתר יחסית לגודלן.
נראה שזה עומד להשתנות. בדיון של פורום שווי הוגן באוניברסיטת רייכמן לרגל השקת הספר ״חשבונאות ביטוח חדשה: IFRS 17 שחיברו שלומי שוב ראש החוג לחשבונאות באוניברסיטת רייכמן ויבגני אוסטרובסקי סגן הממונה על שוק ההון לשעבר, התייחסו מנהלי חברות הביטוח, רגולטורים ואנליסטים לתקינה החשבונאית החדשה שאמורה לפשט את הדוחות. המסקנה היא שאכן יהיה קל יותר לנתח דוח של חברת ביטוח. החברות האלו נסחרות היום ברובן עמוק מתחת להון העצמי. דוחות ברורים יותר, עשויים לשפר את המצב ולהביא משקיעים לתחום שהוא כמובן לא רק הביטוח. כל חברת ביטוח היא בעצם חברת פיננסים עם פעילות גדולה של ניהול השקעות. בכלל יש פעילות חדשה דרך רכישת מקס - כרטיסי אשראי והלוואות.
רו"ח שלומי שוב; קרדיט: יח"צ
בתחילת הדיון אמר שלומי שוב, "אני מסתכל על כך שסוף סוף ניתן יהיה להבין את התוצאות של חברות הביטוח לאור ההפרדה בין תוצאות הפעילות החיתומית – כלומר, תוצאות שירותי ביטוח לבין תוצאות הפעילות הפיננסית, כך ששוק ההון ובגדול גם השינויים בריבית לא יתערבבו עם שירותי הביטוח. הרי עד כה חוץ מכמה מתי מעט, כמו סמנכ"לי הכספים של החברות עצמן, אף אחד לא באמת הבין את הדוחות האלה.
חברות הביטוח יכמתו בביאורים את השינויים הצפויים לאור התקינה החדשה בדוחות רבעון שלישי של 2024 כשהתקן צפוי להיכנס בשנת 2025 לדוחות עצמם. הכוונה העיקרית של התקינה היא למצע את ההוצאות כך שתהיה הקבלה נכונה בתחום חיתום הביטוח והוצאות בגין רכישת לקוחות וכך וההוצאות יוקבלו נכון להכנסות השוטפות. במקביל ההתחייבויות הביטוחיות יוצגו ויופחתו אחרת מהמצב כיום.
ההשפעה על הדוחות צפויה להיות מאוד גדולה. מדובר על גידול בהון של 38% כשהסיבה היא השמרנות הגדולה של דוחות חברות הביטוח כיום. התקינה החדשה מאפשרת להוון בפחות שמרנות את ההוצאות החיתומיות והוצאות רכישת לקוחות וכן להציג את ההתחייבות העתידית בצורה יותר כלכלית ופחות שמרנית.
"אני חושב שחברות הביטוח יושפעו מאוד מהתקן החשבונאי הזה", אומר יאיר המבורגר הבעלים ויו"ר של קבוצת הראל השקעות, "ראשית, אני חושב שחברות הביטוח יהיו חייבות לחשוב שוב על כל האסטרטגיה שלהן לאור התקן. אני חושב שחברות הביטוח יצטרכו לחשוב היטב על מה הם מוכרים, על איזה תמהיל של מוצרים הם מוכרים, האם כדאי להם למכור או לא כדאי למכור. נושא מאוד חשוב הוא גם המשקיעים, סופסוף באיזשהו סיטואציה יהיה הרבה יותר קל. אני חושב שהמשקיעים סוף סוף יוכלו באמת לקבל דרך להשוות את שוויין של חברות הביטוח. עד היום כל נושא השווי של חברות הביטוח היה עם הרבה "חורים שחורים", ואני חושב שחלק גדול מהתקן החדש הזה פותר את הנושא הזה. זה יהיה אתגר גדול מאוד לחברות הביטוח, מכיוון שבאיזשהו מקום הם יצטרכו להתמודד עם המציאות החדשה הזאת, אז ככה שאני רואה בשינוי הזה שינוי באמת יוצא דופן.
יאיר המבורגר; קרדיט: גבע טלמור
גם יהודה בן אסאייג יו"ר קבוצת מנורה סבור שמדובר בתקינה שתשפר את יכולת המשקיעים להבין את דוחות חברות הביטוח - "אני חושב שיש משהו שאנחנו מאחלים בו כתוצאה מ- IFRS 17 זה בסוף להכניס קצת רציונליזציה לענף. אנחנו נמצאים בסיטואציה מאוד מורכבת בחלק מהאופן שבו אנחנו נהנים לפחות ממכירה של חלק מהמוצרים. הדבר השני, שהייתי מאחל לו זה שיצטמצם הפער בין השווי שוק להון העצמי אצלנו. הדברים האלה לא סבירים ומעידים על כנראה או יכולת ניתוח לא מספיק טובה של המשקיעים או על עיוות חשבונאי שאנחנו עוד לא יודעים להתמודד איתו. אני חושב שכדי לצמצם את התופעה הזו, יש צורך לקבל החלטות מדיניות מאוד משמעותיות, רוחביות שיעזרו לנו להתכנס למדיניות אחידה, מסודרת אשר תמנע פערים גדולים כפי שקיים היום בענף הביטוח.
יהודה בן אסאייג; קרדיט יח"צ
משה ברקת לשעבר הממונה על רשות שוק ההון והביטוח אמר שהבעיה במספרים של חברות הביטוח משתקפת בצד ההתחייבויות. "אי הוודאות נמצאת בצד ההתחייבויות, הרגולטור לא מוכן לריתוק ההון בגובה ההון החשבונאי הוא רוצה ריתוק הון גבוה יותר, בצד ההתחייבויות יש לך אי וודאות מאוד גבוהה. אז אולי יש דיסקאונט עמוק בשווי שוק, אני מסכים עם התזה, אבל יש כאן גם שאלה לגבי ההתחייבויות ואיך להציג אותם. הרגולטור רוצה ריתוק הון גבוה בשל הסיכונים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.עסקה UP, כניסה ללבנון DOWN , בחירות UP רכבת ההפתעותמושיקו 25/02/2024 11:48הגב לתגובה זו1 3מדינת היהודוניםסגור
-
המשקיעיםלרון 25/02/2024 16:29הגב לתגובה זו0 0תמיד צופים פני עתיד והעתיד ככה ככה או אחרת זה סיום כלכלי של תקופת נתניהו והבורסה רואה כלכלית וערכי מניות ומחירןסגור
-
4.רקBABA 25/02/2024 11:05הגב לתגובה זו0 3רק דלק קבוצה וקיסטון ריטאלוני חץ ורימון תשתיות.חברות ביטוח?לא להתקרב,ראו מה הולך במיגדל ביטוח! דירקטורית מתלוננת על הטרדה מינית יושב ראש הדירקטוריון שותק כמו דג.סגור
-
3.אין תגובותלרון 25/02/2024 10:49הגב לתגובה זו0 1גם אחרי ההסברים בכתבה אף אחד לא מבין את תחום הביטוח וכך זה גם ישאר למרות שוורן באפט מאוד אוהב את התחוםסגור
-
2.מי יודע מה ההבדל בתקנים שלנו ושל אירופה? (ל"ת)זליג 25/02/2024 10:42הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
1."מצפים" פחח. כמו שהקבלנים "מצפים" (לעליה) (ל"ת)ירידות, ירידות 25/02/2024 10:24הגב לתגובה זו3 4סגור