"הדולר נמצא בנקודת שיווי משקל לטווח הארוך, גם בארץ וגם בעולם"

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי: "אירועי קיצון יכולים להביא לשינוי מאוד מהיר בשער החליפין. האינדיקטור העיקרי לכך אלה סטיות התקן של האופציות, שמאוד גבוהות ביחס לעולם וגם ביחס לעבר"
 | 
telegram
(3)

השקל נחלש היום קלות מול הדולר והאירו. הדולר נסחר סביב 3.637 שקלים והאירו סביב 3.934 שקלים. בעולם הדולר נחלש קלות מול האירו והליש"ט ומתחזק מול הין היפני.

בסיום שבוע עמוס בהחלטות הריבית, שלווה בלא מעט הפתעות, התרבו הסימנים לכך שההרחבה המוניטרית במרבית המדינות המפותחות תתחיל השנה. עם זאת, ניכרת שונות בין הכלכלות לגבי מועד והיקף ההרחבה הצפוי. בארה"ב צפויות שלוש הפחתות ריבית השנה, באירופה כמעט ארבע הפחתות, בבריטניה נרשם זינוק בכמות ההפחתות הצפויות מ-2.5 לפני שבועיים, ל-3.5 לאחר הודעת הריבית, בשוויץ הכריזו השבוע על הפחתת ריבית מפתיעה בשיעור של 0.25%, וביפן העלו את הריבית לטריטוריה חיובית.

משרד התקציבים של הקונגרס (CBO) פרסם את התחזית לתקציב של ארה"ב המציג את עתידה הפיסקאלי והכלכלי של המדינה בשלושת העשורים הבאים. התחזית צופה שהחוב הפדרלי המוחזק על ידי הציבור האמריקאי יעלה מ-97% מהתוצר המקומי הגולמי בשנת הכספים 2023 לשיא של 166% מהתוצר עד 2054. גירעונות וחובות גבוהים מהווים איום על התקציב והכלכלה ומגדילים את הסיכון למשבר פיסקאלי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השקל רשם תיסוף חד בערכו מול כל מטבעות כלכלות G10 תוך מסחר תוך יומי תנודתי, והמשך שמירה על טווח המסחר שלו בחודשים האחרונים, בין שערים של 3.58-3.68 שקלים לדולר. זאת על רקע העליות החדות בשווקי המניות הגלובליים, חדשות מהזירה הגיאופוליטית, והתנודתיות בערכו של הדולר בעולם. 

מטבעות המקלט נסחרו במגמה מעורבת. הדולר התחזק בחדות תוך תנודתיות בערכו, על רקע נתוני מאקרו טובים, והחלטת הריבית שהדגישה את הגישה הסבלנית של הפד. ריכזה עניין ההחלטה שלא לשנות את מדיניות ניהול המאזן, ורטוריקה של היו"ר בדבר האפשרות שצמצום המאזן יפחת בקרוב. הין היפני נסחר בתנודתיות ובמגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, וסיום תכנית ניהול עקום התשואה. בהמשך צפוי שהבנק המרכזי ישמור על מדיניות מרחיבה לאורך זמן, תוך גמישות השימוש בכלי רכישות האג"ח. הפרנק השוויצרי נחלש אף הוא מול מטבעות G10, בהמשך להחלטה מפתיעה של הבנק המרכזי להפחתת ריבית בשיעור 0.25% לריבית של 1.5%, ברקע התמתנות האינפלציה.

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, אומר בשיחה עם ביזפורטל כי "בשבוע האחרון הדולר בעולם מושפע בעיקר מהמדיניות של הפד. הדולר כמובן מושפע גם מההחלטות של בנקים וכלכלות אחרות כמו שוויץ, בריטניה והאירו. כלכלות שווקים מתפתחים ששם הריביות יורדות כבר תקופה".

לדבריו, "בחודש האחרון וגם בשבוע האחרון אם מסתכלים על כלכלות ה-G10 שאלה 10 המטבעות הנזילים בעולם, הדולר היה החזק ביותר מבין המטבעות של המדינות האלה".

ואתה רואה את המגמה הזאת נמשכת?
"כל עוד המדיניות המוניטארית והתנאים הכלכליים לא משתנים אז השער הנוכחי של הדולר ביחס למטבעות המרכזיים בעולם די משקף את המצב. השער הזה משקף את נקודת שיווי המשקל. אבל צריך להסתכל על כל מטבע בנפרד. הין היפני, למשל, נחלש יותר מדי, לדעת המימשל היפני לפחות".

יש התערבות של המימשל ביפן במסחר?
"הם רמזו כמה פעמים שמעל שער של 150 יינים לדולר הם עשויים לפעול, אבל עדיין אני לא רואה התערבות ממשית. מה ששונה עכשיו לעומת המצב בעבר זה שהריבית ביפן עלתה ועדיין זה לא מחזק את היין. הם מזהירים כבר תקופה ארוכה ואומרים כי פיחות הין נגרם מכוחות ספקולטיביים והם בוחנים את המצב. בעבר ההצהרות האלה הספיקו. נראה מה יקרה הפעם". 

ומה אתה חושב על השקל מול הדולר?
"השקל נמצא סביב רמה של 3.60-3.65 שקלים לדולר וזו נראית רמה נוחה לכל השחקנים בשוק, פחות או יותר. אם מסתכלים על העשור האחרון, זה פחות או יותר אמצע הטווח שלו. אבל, כמובן שהיום יש כוחות שונים שמשפיעים. בנק ישראל למשל יכול לפעול יותר".

איך הכלכלה הישראלית משפיעה?
"בסך הכל הפעילות הכלכלית פה טובה, בהתחשב במצב. רואים שחשבון הייצוא-ייבוא בסך הכל תומך בשקל בטווח הארוך. לאחרונה היו תנועות הון החוצה מישראל וזה כוח שתמך במידה מסוימת בפיחות השקל, אבל זה קרה בצורה די מוגבלת וזה גם יכול להתהפך די מהר. התנודות של המשקיעים הפיננסים מאוד גמישות ויכולות להתהפך מהר".

לדבריו, "מבחינת בנק ישראל אנחנו די מתייצבים ברמות שנוחות לו. כך שנראה שלכולם נוח עם השער הנוכחי. עם כל זה, אי הוודאות בגלל הסיכונים השונים או אירועי קיצון חיוביים יכולים להביא לשינוי מאוד מהיר בשער החליפין. האינדיקטור העיקרי לכך אלה סטיות התקן של האופציות שקל-דולר, שמאוד גבוהות ביחס לעולם וגם ביחס לעבר".

על אירועי קיצון שליליים לא קשה לחשוב, אבל מה למשל יכול להיות חיובי?
"למשל, הפסקת אש מאוד ארוכה עם החמאס. או מלחמה מול חיזבאללה שתסתיים מאוד מהר. או לחילופין הסכם מדיני מול לבנון. כל אחד מאלה יכול להיות כמובן גם תרחיש שלילי אם לא תהיה הפסקת אש או מלחמה ארוכה בצפון שתסתבך".

בקיצור המצב מאוד נזיל..
"בדיוק. כרגע התייצבנו אבל זה יכול להשתנות מאוד מהר".

יש איזה מטבע שנראה מעניין להשקעה היום בשווקים המתפתחים?
"הייתי עוקב אחרי המטבע הטורקי. הריבית שם עלתה ב-5% בהחלטה אחת לאחרונה והיום היא 50% והאינפלציה השנתית כ-68%".

אז למה המטבע מעניין?
"האינפלציה בטורקיה גבוהה אבל נמצאת בירידה. לפני 10 שנים השער היה בערך 2 לירות טורקיות לדולר והיום בערך 32 לירות לדולר. לצד האינפלציה היו תהליכים אחרים כמו שליטה של ארדואן בבנק המרכזי. בקיצור, כדאי לעקוב אחרי המצב שם אבל אני כמובן לא יודע אם הייתי משקיע שם כיום. יש שם שינוי, אחרי שנים שהבנק המרכזי לא העלה ריבית, בשנה האחרונה הריבית שם עלתה מ-8.5% במאי 2023 וכעת היא 50% והכלכלנים מעריכים שהיא תמשיך לעלות. אז המצב הוא שהאינפלציה מתייצבת ברמות האלה והריבית עולה בקצב די חד".

לדבריו, "טורקיה זו דוגמא טובה ללמה חשוב מאוד לשמור על עצמאות הבנק המרכזי ולנהל את הכלכלה כמו שצריך. אם מתערבים בהחלטות של הבנק המרכזי המצב יכול לצאת משליטה ואז הרבה יותר קשה להחזיר אותו לשליטה".

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    איזה קביעה ?
    פחחחח 26/03/2024 11:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ברקע הנהגת מדינה הזויה (בכל התחומים) ואי וודאות עצומה לגבי ההמשך.
    סגור
  • 2.
    מלחמה ריבית הדולר עולה נדל"ן ישראלי ושקל ישראלי יקרסו
    פרי ניסן 26/03/2024 11:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מכרנו את מלאי הדירות ומהר, כששמן עולה כמעט 50 שקלים לליטר ,ותות שדה כמעט 80 שקלים לק"ג,ומחירים רק עולים לשקל אין כוח קנייה. הגזל של הרשתות יביא הרס יש משגיח לעולם הזה.למה בטורקיה ניתן לאכול במחיר נורמלי וכאן ממש יקר?
    סגור
  • 1.
    סוף סוף יש לכם מומחה אמיתי למט"ח ! (ל"ת)
    העורב 25/03/2024 15:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות