האם הראל תוכל לעמוד ביעדי התוכנית האסטרטגית והאם המניה אטרקטיבית?
מניות ענף הביטוח "סובלות" בשנים האחרונות מסנטימנט שלילי בשוק ההון ורובן נסחרות מתחת להון העצמי, אם כי בחודשים האחרונים הן בולטות בעליות. אחת הסיבות לכך היא חוסר ההבנה של המשקיעים בהבנה של דוחות חברות ביטוח. אלו דוחות אחרים, שונים, ומורכבים מדוחות של חברות תפעוליות. אלא שתקינה חשבונאית חדשה, צפויה להקל על הבנת הדוחות וזה צפוי להיות מאומץ על ידי החברות בארץ משנה הבאה. ההתייחסות לתקינה החדשה הקפיצה את המניות, כשבמקביל החברות הבולטות מספקות יעדים חיוביים לשנים הבאות.
מגדל סיפקה יעדים מרשימים להמשך (רווח של מיליארד שקל ב-2027) ולאחרונה גם הראל. החברה פרסמה דוחות כספיים טובים והציבה יעדים שאפתניים לשנים הקרובות. השאלה היא כמובן אם החברה תצליח לעמוד בהם, או בחלקם.
החברה הציבה יעד של רווח כולל של כ-1.5 מיליארד שקל ב-2026 ותשואה על ההון של 13.5% לעומת 7% בלבד ב-2023. את שנת 2023 סיימה הראל עם רווח כולל של כ-600 מיליון שקל. ברבעון הרביעי של שנת 2023, הרווח הכולל לאחר מס הסתכם בכ-203 מיליון שקל, המשקף תשואה להון של 9%, לעומת רווח כולל לאחר מס של כ-282 מיליון שקל ברבעון המקביל של שנת 2022. החברה ציינה כי תוצאות הרבעון הרביעי הושפעו מגידול בעלות התביעות בביטוח חיים ובביטוח בריאות בסך של כ-97 מיליון שקל לפני מס, כתוצאה מהשלכות מלחמת "חרבות ברזל".
בהנהלת החברה צופים כי הפעילות החיתומית תשתפר, בין השאר על ידי התייעלות (תמחור מדויק וניהול תביעות יעיל), ואוטומציה של תהליכים. אלה יביאו לתוספת של כ-430 מיליון שקל לרווח החיתומי שעמד על כ-970 מיליון שקל ב-2023. מניהול הנכסים שלה החברה צופה תוספת של 94 מיליון שקל לרווח, פעילויות האשראי יתרמו עוד 116 מיליון שקל וניהול ההון העצמי ופעילות הסוכנויות עוד כ-170 מיליון שקל.
תחזית אפשרית
התחזית של הראל לא ממש שמרנית, היא די אופטימית אבל היא גם לא בשמיים. החברה יכולה לעמוד בה. אם מסתכלים על העשורים האחרונים, החברה הצליחה להציג תשואה על ההון של כ-12% לערך, בדרך כלל. אבל, בשנים האחרונות התשואה נשחקה בעיקר עקב עלייה חדה בתביעות בתחום הבריאות בשנות הקורונה ולאחריה, עם עלייה בתביעות הקשורות למחלות קשות. אגב, כל תעשיית הביטוח נגררה להפסדים בתחום ביטוחי הבריאות אבל הראל היא המובילה בתחום הזה אז היא נפגעה הכי הרבה.אז אם לא תפרוץ מגפה נוספת או קטסטרופה אחרת, והריביות יישארו ברמה יותר גבוהה לעומת מה שהיה בשנים האחרונות (עד לעליית הריבית) צפוי שיפור ניכר גם ברווחיות.
הריבית משפיעה על ההכנסות והתשואה על ההון בצורה ישירה. בריביות שיש היום במשק ובשוק חברות הביטוח יכולות להגיע לתשואה ריאלית של 4% לערך, לעומת 2.5% בשנים שהריבית הייתה אפסית.
עדכון חשבונאי משמעותי
גורם נוסף שישפיע לחיוב על כל ענף הביטוח והראל בתוכו, בשנה הבאה צפוי להיכנס עדכון חשבונאי משמעותי, IFRS 17, שיאפשר לחברות הביטוח להגדיל את ההון וגם את הרווח החשבונאי במשך שנה אחת או לפרוס את זה על פני כמה שנים, מה שיתרום לתשואה על ההון.
גורם שלישי שצפוי לשפר את הרווחים הוא, כאמור, התייעלות בפעילות החיתומית. הראל משלמת מיליארדי שקלים כל שנה על תביעות אז התייעלות של כמה אחוזים יכולה להיות מאוד משמעותית.
גם פעילות האשראי העצמאית של הראל צפויה לגדול, לאחר שעסקת ישראכרט נפלה. ובתחום הזה התשואות על ההון גבוהות. הפעילויות שנכללו תחת מגזר האשראי שהוצג לראשונה בדוחות הכספיים לשנת 2023 כוללות את פעילויות חברת המצפן; ליווי ומימון נדל"ן יזמי; מתן ערבויות פיננסיות ושירותי ייזום ותפעול לתיקי משכנתאות המבוטחים על ידי צדדים שלישיים; והראל 60+, העוסקת במתן אשראי מסוג משכנתא ומשכנתא הפוכה – הלוואה ללווים בני 60 ומעלה בשעבוד דירת מגורים.
החברה נסחרת כיום בשווי של 7.5 מיליארד שקל אז אם הראל תגיע ליעד רווחיות של 1.4 או אפילו 1.1 מיליארד שקל ב-2026 מכפיל הרווח העתידי עומד על 5-6 לערך ואם מסתכלים על מכפיל ההון אז החברה נסחרת כיום בכ-0.8 על ההון. תעשו לבד את החישוב אם המניה אטרקטיבית או לא. זה פשוט.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה