ב-S&P צופים המשך האטה בקבלנות וייזום למגורים בישראל השנה

ב-S&P חוזרים על דירוג A לקבוצת אשטרום, לאשטרום נכסים ולאשדר חברה לבנייה; "אנו סבורים כי האינטגרציה בין תחומי הפעילות של הקבוצה ומעמדה התחרותי הגבוה יובילו לשיפור בתוצאות התפעוליות בשנים הקרובות"
 | 
telegram

בחברת הדירוג S&P צופים המשך האטה בתחומי הקבלנות והייזום למגורים בישראל השנה והתאוששות חלקית במהלך 2025. בעדכון לסקירה על קבוצת אשטרום מציינים כלכלני S&P כי "תרחיש הבסיס שלנו כולל המשך האטה בעיקר בתחומי הקבלנות והייזום למגורים בישראל ב-2024 והתאוששות חלקית במהלך 2025. אנו צופים יציבות בתחום התעשיות ותחילת הנבה בתחום האנרגיות המתחדשות בארה"ב עם השלמת הפרויקט Bonita Tierra. בנוסף אנו צופים שיפור בתוצאות של אשטרום אינטרנשיונל בתחום יזמות הנדל"ן למגורים, בהתבסס על מועדי השלמת פרויקטים שבהקמה". 

ב-S&P חוזרים על דירוג A לקבוצת אשטרום, לאשטרום נכסים ולאשדר חברה לבנייה (שתי חברות בנות בבעלות מלאה של אשטרום), עם תחזית יציבה. 

זאת תחת ההנחות הבאות: צמיחה של 0.5% בתמ"ג בישראל השנה, שיעור אינפלציה של כ-2.8% ושיעור אבטלה של 4.5%. בשנה הבאה יחול שיפור כלכלי שיתבטא בצמיחה של כ-5% בתמ"ג, שיעור אינפלציה של כ-2% ושיעור אבטלה של כ-4%; הקבוצה תרשום הכנסות של 4.6-4.9 מיליארד שקל השנה ושל 5.3-5 מיליארד שקל ב-2025, בהתבסס על צבר ההזמנות הקיים בתחומי הקבלנות והתעשייה, ההתקדמות הצפויה בשיווק ובנייה בפרויקטי הייזום למגורים, תחילת הפעלת פרויקט אנרגיה מתחדשת בארה"ב ותרומה מנכסים מניבים חדשים; רווחיות גולמית של 20%-22% בשנים 2025-2024 בהתבסס על תמהיל הפעילות ועיתוי ההכרה ברווח; השקעות בהיקף של 2.5-3 מיליארד שקל השנה וב-2025 כולל רכישת נכסים מניבים חדשים, השקעות בפיתוח פרויקטי ייזום למגורים ובנדל"ן מניב בהקמה, השקעות בפרויקטי אנרגיה מתחדשת ובפרויקטי זכיינות והוצאות הוניות ברכוש קבוע; מימוש נכסים בהתאם לתקציב החברה, שיוביל להפחתה של כ-2 מיליארד שקל בחוב המאוחד ב-2024. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אשטרום קבוצה +1.11% אשטרום קבוצה 5,839 +1.11% אשטרום קבוצה בסיס:5,775 פתיחה:5,775 גבוה:5,861 נמוך:5,729 תמורה:1,974,333 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: עוסקת בעצמה ובאמצעות חברות בנות בחמישה תחומי פעילות מרכזיים: קבלנות בנייה ותשתיות במגזר הפרטי ובמגזר הציבורי, בעיקר בישראל ובאפריקה; ייזום למגורים, בעיקר באמצעות מכירת קרקעות ויחידות דיור, בישראל ובחו"ל (בארה"ב ופורטוגל); נדל"ן מניב בתחום התעשייה, המשרדים והמסחר, בישראל ובאירופה (בעיקר בגרמניה, באנגליה ובסרביה); זכיינות בערים מרכזיות בישראל (הקבוצה מקימה את המבנים ובמרבית המקרים מתפעלת אותם על פי הסכמי זיכיון); ותעשיית חומרי גלם לענף הבנייה והגמר. לאחרונה נכנסה הקבוצה לתחום האנרגיה המתחדשת עם עסקאות להקמת חוות לייצור חשמל, בעיקר בארה"ב, בפולין וביוון. 

פעילות הייזום למגורים מתבצעת באמצעות אשדר, חברת בת בבעלות מלאה, וכללה בסוף 2023 כ-10,900 יחידות דיור (חלק החברה) בשלבים שונים של הקמה, כולל פרויקטי פינוי בינוי ותמ"א 38. פעילות הנדל"ן המניב בישראל, בגרמניה ובאנגליה מתבצעת באמצעות אשטרום נכסים, חברת בת בבעלות מלאה.

מניית הקבוצה רשמה עלייה של 24% בששת החודשים האחרונים ושוויה של החברה בבורסה הגיע לכ-5.2 מיליארד שקל. 

השחיקה בביצועים התפעוליים ועליה ניכרת בחוב החלישו את היחסים הפיננסיים


בחברת הדירוג מציינים כי בשנה שעברה השלימה הקבוצה השקעות מהותיות בתחום האנרגיה המתחדשת בארה"ב, רכישת קרקעות והשקעות בנדל"ן להשקעה בהקמה, אשר הגדילו את החוב המתואם בכ-3.3 מיליארד שקל. "הגידול בחוב וסביבת ריבית גבוהה יותר התבטאו בגידול משמעותי בהוצאות המימון. אלה, יחד עם השחיקה בביצועים התפעוליים, הובילו לשחיקה ביחס הכיסוי המתואם EBITDA להוצאות מימון. יחס המינוף המתואם חוב לחוב והון עצמי עמד בסוף 2023 על 71.4% לעומת 64.2% בסוף 2022. בנוסף לגידול בחוב, העלייה ביחס המינוף המתואם נבעה מקיטון בבסיס ההון כתוצאה משערוכים שליליים בנכסי הנדל"ן להשקעה ומחלוקת דיבידנד, שקוזזו חלקית על ידי רווחים הנובעים מהיחלשות השקל ביחס למטבעות באזורי הפעילות העיקריים. 

מנגד, לזכותה של אשטרום הם מציינים כי הערכת הפרופיל העסקי של קבוצת אשטרום נתמכת בהיותה אחת השחקניות המובילות בישראל בתחומי פעילותה, עם מותג ומוניטין חזקים וניסיון רב שנים התומכים במיצובה התחרותי הגבוה. "אנו סבורים כי המיצוב התחרותי מושפע לחיוב מיכולות הביצוע המתקדמות ומהסיווגים הגבוהים לביצוע פרויקטים של הקבוצה, המאפיינים מספר מועט של גופים מובילים בשוק הישראלי. מאפיינים אלה מאפשרים לקבוצה נגישות למכרזים ולפרויקטים בקנה מידה גדול ותומכים במעמדה התחרותי בשוק הישראלי".

עוד מציינים שם כי "בהתבסס על מחויבות הקבוצה להפחתת מינוף אנו מעריכים כי היא תפעל להכנסת שותפים ומימוש חלק מהחזקותיה בתחומי הדיור להשכרה והאנרגיה המתחדשת. כמו כן אנו מעריכים כי השקעות בפיתוח הפעילות הקיימת ובמנועי צמיחה חדשים יתבצעו במקביל לפעולות הוניות מאזנות מינוף. כתוצאה מכך אנו מעריכים כי יחס המינוף המאזני ישתפר, אך יישאר גבוה יחסית. אנו מעריכים כי יחס הכיסוי המתואם EBITDA להוצאות מימון יישאר חלש יחסית בטווח הקצר אך יציב בהשוואה ל-2023 וצופים שיפור משמעותי יותר ב-2025 בהתבסס על צפי לשיפור בביצועים התפעוליים, בעיקר במגזרי הייזום למגורים והקבלנות בישראל". 

לגבי חלוקת מזומנים על ידי החברה צופים בחברת הדירוג כי לא תהיה חלוקת דיבידנד השנה ואילו ב-2025 צפויה חזקה לחלוקת דיבידנד "בהתאם למדיניות המוצהרת של הקבוצה".

צבר ההזמנות הכולל של הקבוצה נותר יציב יחסית והסתכם בסוף 2023 בכ-7.7 מיליארד שקל , הודות לקבלת הזמנות חדשות בהיקף של 2.6 מיליארד שקל במהלך השנה. גיוון צבר ההזמנות השתפר, עם העלייה במספר הפרויקטים בהיקפים בינוניים עם תקופת ביצוע קצרה יותר, שמפחיתה את החשיפה המהותית למספר מצומצם של פרויקטים גדולים.

"ההיקף והתמהיל הנוכחיים של צבר ההזמנות מחזקים את הערכתנו כי היקף הפעילות יישאר גבוה, תומכים ביכולת הקבוצה לנצל יתרונות לגודל ומעידים על יכולתה לזכות בפרויקטים גדולים בקנה מידה ארצי. בהינתן הצפי להשקעות משמעותיות בתשתיות בישראל בשנים הקרובות ונגישות הקבוצה לפרויקטים חדשים, אנו צופים שהקבוצה תמשיך לשמור על צבר הזמנות גדול. אנו סבורים כי האינטגרציה בין תחומי הפעילות של הקבוצה ומעמדה התחרותי הגבוה יובילו לשיפור בתוצאות התפעוליות בשנים הקרובות, דבר התומך להערכתנו באיכות האשראי שלה", כותבים בחברת הדירוג.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות