השקעות פאסיביות: עדיף לפעול דרך קרנות סל או קרנות מחקות?
נהוג לחלק את עולם ההשקעות והמסחר בבורסה ל-2 סוגי ניהול עיקריים - ניהול אקטיבי וניהול פאסיבי. בעבר היה קיים רק הניהול האקטיבי (כלומר בחירה של מניות או אג"ח מסויימות, לבד או באמצעות קרן נאמנות כלשהי) אולם לפני עשרות שנים החל עידן הניהול הפאסיבי עם הופעתן של תעודות הסל העוקבות אחרי מדדים.
הניהול הפאסיבי החל, כמובן, בארה"ב, והגיע גם לארץ הקודש לפני כ-20 שנה. מאז הוא הלך והתרחב וכיום יש למשקיע מגוון עצום של קרנות סל וקרנות מחקות, בארץ ובחו"ל, העוקבות אחרי כמעט כל מדד אפשרי, מניות או אג"ח.
ניהול פאסיבי הוא למעשה ניהול "טיפש", אבל ניהול נכון יכול להניב תשואה עודפת, לעיתים משמעותית, על מנהלי הקרנות האקטיביים. באופן עקרוני משקיע מפזר את תיק ההשקעות על פני מכשירים עוקבי מדדים לאחר שהחליט על תמהיל שמתאים לו בין מכשירים מסוכנים יותר או פחות ומדי פעם (זה יכול להיות כל כמה שבועות, חודשים או שנים) הוא מאזן אותו. למשל, אם החלק המנייתי בתיק קפץ מ-40% ל-55% לאחר תקופה של עליות בבורסות המשקיע יכול למכור את חלקו ולהעביר לאג"ח.
אגב, אחד מכללי האצבע הידועים בהשקעות אומר שככל שהמשקיע צעיר יותר שחוסך לזמן ארוך יותר, מרכיב המניות בתיק שלו אמור להיות גבוה יותר. הסיבה - מניות מספקות לאורך זמן תשואה עודפת, גם אם יש מפולות בדרך.
עסקאות בקרן מחקה - פעם אחת ביום
אז מה עדיף, השקעה באמצעות קרנות סל או קרנות מחקות?
בעולם ההשקעות הפאסיביות שהוא הנכון לרוב הציבור יש שתי אפשרויות עיקריות - קרנות מחקות וקרנות סל. קרן מחקה היא קרן נאמנות שמטרתה להשיג את תשואת המדד וזה יכול להיות כמובן מדד אג"ח, מדד מניות - לדוגמה - תל בונד 60 או מדד ת"א 35. עם זאת, במקרים רבים קיימים פערי עקיבה - פערים בין תשואת המדד והתשואה של הקרן המחקה.
קרן מחקה למעשה היא קרן נאמנות כך שהיא פועלת באמצעות חשבון נאמנות מופרד מפעילות הגוף המנהל. עסקאות בקרן מחקה ניתן לבצע פעם אחת ביום - לפי שער הנעילה של הקרן. דמי הניהול בקרן מחקה נמוכים.
אגב, קרנות מחקות החלו להופיע בשוק המקומי בשנת 2008, כמענה של הגופים המנהלים קרנות נאמנות לקרנות הסל עוקבות המדדים שהחלו לנגוס נתח הולך וגדל משוק הקרנות. מנהלי הקרנות הבינו כנראה שאם אי אפשר להילחם במגמה אז כדאי לנסות להצטרף ולנגוס חלק מסוים מהכספים המופנים לסקטור הפאסיבי.
קרן הסל מנגד היא מוצר שנסחר באופן רציף בבורסה. כלומר, אפשר לקנות ולמכור בכל רגע שרוצים ולא בנקודה אחת ביום כמו הקרן המחקה. גם קרנות הסל לא מחויבות לספק את התשואה של המדדים, אלא להעניק למשקיע תשואה קרובה ככל הניתן למדד. גם בקרנות סל וגם בקרנות מחקות, לרוב מדובר בפערי עקיבה קטנים במיוחד.
החיסרון העיקרי של קרנות הסל לעומת קרנות מחקות הוא בפער בין המחיר ההוגן של הקרן סל לבין המחיר שבו אתם רוצים לקנות או למכור. בקרן מחקה אתם רוכשים או מוכרים את הקרן לפי מחיר כלכלי, כלומר לפי שווי הוגן. בקרן סל מאחר שהיא נסחרת בשוק, המשקיע מוכר או קונה בשוק וזה יכול להיות שונה מהמחיר הכלכלי (במיוחד בימים של תנודתיות גבוהה).
דמי ניהול נמוכים בשני סוגי הקרנות
בנוגע לדמי הניהול והעמלות, אלה נמוכים למדי בשני המכשירים ותלויים במדדים שהקרנות עוקבות אחריהם. בקרנות אג"ח דמי הניהול בדרך כלל נמוכים יותר לעומת קרנות סל מניות. בגדול דמי הניהול נעים סביב 0.15%-0.25% לשנה בקרנות הסל והמחקות.
בקרנות מחקות יש מרכיב נוסף שלא קיים בקרנות הסל - דמי ניהול משתנים. המטרה של הקרנות המחקות, היא להגיע לתשואה כמה שיותר דומה לנכס הבסיס, אך יש טעויות עקיבה מכיוון שהן בדרך כלל לא מחזיקות בנכס הבסיס אלא עוקבות אחריו באמצעות אסטרטגיות שונות. מטרת דמי הניהול המשתנים (יכולים להגיע עד 0.3% במקרי קיצון) היא להגן על המשקיעים ממצב בו התשואה של הקרן יותר נמוכה מתשואת נכס הבסיס.
בשורה התחתונה, מדובר בשני מכשירים מאוד דומים. משקיע שמעוניין בנזילות מקסימלית ובאפשרות להגיב לאירועים במהלך יום המסחר, בעיקר בתקופות של אי ודאות גבוהה ותנודתיות בשווקים, יעדיף מן הסתם השקעה באמצעות קרנות סל. מנגד, משקיע לטווח ארוך שלא מתרגש מתנודתיות ולא מעוניין לבצע הרבה פעולות עשוי לנתב חלק מכספי התיק שלו לקרנות מחקות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מה עם מס דיבידנדיםמס דיבידנדים 22/06/2024 13:51הגב לתגובה זו0 0האם מחקה לא משלמת מס דיבידנדים, כי אינני מחזיק במניות ובדיבידנדיםסגור