מניות דפנסיביות - מהן והאם כדאי להשקיע בהן כיום
החשיבות של פיזור תיק ההשקעות על פני מספר רב של מניות ואגרות חוב ידועה כבר שנים רבות. ובתוך החלק המנייתי בתיק יש חשיבות עליונה גם לפיזור בין מגזרים שונים.
החלוקה המקובלת ביותר היא בין מניות "ערך" למניות "צמיחה". ובתוך הסקטורים השונים יש חלוקה בין מניות "דפנסיביות", או סקטורים "דפנסיביים" לבין שאר הסקטורים, הנחשבים ליותר מסוכנים.
סקטורים "הגנתיים" הם כאלה שיכולים לעלות או לרדת אבל מעט, כמעט בכל מצב של הכלכלה או של השווקים, גם במצב של האטה או מיתון. בדרך כלל מניות הסקטורים האלה מחלקות דיבידנדים, ובתשואה גבוהה יחסית. בתוכם נהוג לכלול בין השאר חברות מתחומי התשתיות, שירותי בריאות, תעשיות ביטחוניות, מוצרי צריכה ושירותים בסיסיים וגם חברות טבק ואלכוהול.
חברות בסקטורים האלה לא מושפעות ממחזוריות כלכלית בדרך כלל, אבל כמובן שחלקן מושפעות מאירועים נקודתיים שונים. למשל, המלחמות בין רוסיה לאוקראינה ובין ישראל לחמאס, ובכלל החרפת המתיחות הגלובלית והתחדשות מירוץ החימוש של מדינות רבות, הביאה לרוח גבית חזקה ופריחת סקטור התעשיות הביטחוניות לאחרונה.
בדרך כלל בתקופות של צמיחה כלכלית חזקה מניות של הסקטורים האלה מפגרות אחרי השווקים (שנמצאים במוד של "ריסק און") ואילו בתקופות של האטה או אי ודאות גבוהה הסקטורים הדפנסיביים יכולים לספק תשואה עודפת.
בתל אביב נסחרות לא מעט חברות שאפשר לכלול אותן בתוך החלק ה"דפנסיבי" בתיק ההשקעות, ביניהן חברות בתחומי קמעונאות המזון כמו שופרסל, ויקטורי, רמי לוי ויוחננוף, חברות בתחום שירותי הבריאות כמו טבע, חברות מזון כמו שטראוס, וכמובן שחברות בתחומי התעשיות הביטחוניות כמו אלביט מערכות.
גם מניה שנחשבת דפנסיבית יכולה להתרסק
אגב, גם אם מצמידים למניה טייטל של "דפנסיבית" זה לא אומר שהיא לא יקרה או שהיא לא יכולה לרדת בחדות. כל מניה בכל תחום יכולה לעלות במאות אחוזים או לצנוח ב-50% או יותר. זה תלוי כמובן בהרבה מאוד סיבות הקשורות למגמות בשווקים או לחברה ספציפית. מניית טבע, למשל, צנחה ביותר מ-90% מאוגוסט 2015 עד אוגוסט 2019 על רקע סיבות הקשורות לתחרות בתחומי פעילותה ובעיקר עקב טעויות קרדינליות של הנהלת החברה באותה התקופה. כיום יכול להיות שיש מניות של חברות בתחום התעשיות הביטחוניות שעלו מהר מדי וגבוה מדי לאחרונה ועלולות לתקן למטה או ממש לצנוח בשנים הקרובות. אם זה יקרה או לא נדע רק בעוד כמה שנים...בכל אופן, משקיע בתחומים דפנסיביים לא צריך לצפות לתשואות של עשרות או מאות אחוזים בשנה. אבל, מנגד, הוא בדרך כלל מקבל השקעה פחות מסוכנת באופן יחסי. שוב, לכל חברה יש את המאפיינים שלה וגם כאן מניות יכולות להיות מסוכנות אבל באופן עקרוני הסקטורים הדפנסיביים אמורים לספק "הגנה" למשקיע, גם בתקופות קשות יותר.
קרנות סל דפנסיביות עלו ב-13%-16% בשישה חודשים
באירופה ובוול סטריט המגוון כמובן הרבה יותר גדול. החברות הבולטות, למשל, בתחום מוצרי הצריכה הבסיסיים (Consumer Staples) בוול סטריט הן בין השאר קוקה קולה, וול-מארט, טרגט, פרוקטר אנד גמבל, קוסקו, אסתי לאודר, קולגייט פלמוליב ודולר ג'נרל.
יש מספר קרנות סל על סקטור מוצרי הצריכה הבסיסיים, הגדולה שביניהן היא בעלת הסימבול XLP. מתחילת השנה היא רשמה עלייה של כ-7% ובששת החודשים האחרונים עלייה של כ-13%.
בתחום שירותי הבריאות יש בין השאר את המניות של ענקיות התרופות פייזר, אלי לילי, מרק וחברות מגוונות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון, אבוט, אמג'ן, CVS ודאנהר. קרן הסל הבולטת על הסקטור היא XLV עם עלייה של כ-14% בשישה חודשים.
גם תחום התשתיות נהנה לאחרונה ממגמה חיובית, למרות שהתחום הזה מושפע הרבה יותר מתחומים אחרים משיעורי הריבית. הורדות ריבית מוזילות את ההשקעות בתחומי התשתיות ונותנות רוח גבית לסקטור. אבל, למרות שבכירי הפדרל ריזרב מאותתים לאחרונה שתהליך הורדת הריבית לא קרוב ככל הנראה (על רקע קצב האינפלציה שנותר גבוה יחסית בארה"ב), מניות רבות בתחום התשתיות רשמו עליות נאות לאחרונה. בסקטור הזה יש בעיקר חברות המספקות שירותי אנרגיה, מים וחשמל. קרן הסל הבולטת על סקטור התשתיות היא XLU. הקרן רשמה עלייה של כ-16% בשישה חודשים.
קרן הסל המובילה לסקטור התעשיות הביטחוניות בוול סטריט היא ITA. הקרן מחזיקה בין השאר במניות של לוקהיד מרטין, ג'נרל דיינמיקס, בואינג, נורת'רופ גרנמן וטקסטרון. הקרן עלתה בכ-16% בשישה חודשים וכ-20% בשנה האחרונה.
בשורה התחתונה - מניות בסקטורים הנחשבים לדפנסיבים רשמו עליות נאות בתקופה האחרונה, גם בעת שהסקטורים הנחשבים למסוכנים יותר, הרימו את מדדי המניות המרכזיים לשיאים חדשים. אם המגמה החיובית תתהפך הן לעיתים רושמות עליות או יורדות פחות מהשוק הכללי. זה לא תמיד קורה, שכן אין ודאות בשווקים. וכל משקיע צריך לזכור את זה, תמיד.
אין באמור לעיל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל קנייה או מכירה של ניירות הערך עם זיקה לנחושת המוזכרים בכתבה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה