"רוצה לראות את רייזור נרשמת לנאסד"ק ועם הכנסות של עשרות מיליוני דולרים"

לאחר שמחקה כמעט לחלוטין את שוויה מאז הנפקתה ב-2021, בשנה האחרונה רושמת מניית רייזור לאבס התאוששות מסוימת; האם החברה, שהספיקה לשנות מאז ההנפקה את תחום פעילותה, מסוגלת לצאת לדרך חדשה או שמא מדובר בחלומות?
 | 
telegram
(7)

כמו לא מעט חברות אחרות, רייזור לאבס רייזור +0.22% רייזור 588.4 +0.22% רייזור בסיס:587.1 פתיחה:588 גבוה:599.4 נמוך:580 תמורה:135,365 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ניצלה במהלך שנת 2021 את הגאות בשווקי ההון כדי לגייס כסף לפי שווי גבוה, אותו היא התקשתה אחר כך להצדיק. אלא שבניגוד לחברות האחרות, מאז ההנפקה רייזור הספיקה לשנות לחלוטין את תחום פעילותה ולהתמקד בעולמות שונים לחלוטין מאלו בהן היא עסקה בתקופת ההנפקה, מה שגרר לא מעט ביקורת כלפי הנהלתה. כעת, ולאחר לא מעט מהמורות בדרך, ובעת שהמניה נמצאת בהתאוששות מסוימת, בטוחים מנהלי החברה כי היא מוכנה לממש את הפוטנציאל שלה. האם זה נכון? תשפטו בעצמכם.

רייזור הונפקה במהלך שנת 2021 לפי שווי של כ-591 מיליון שקל, אך מאז הספיק להתרסק לשווי מזערי של כ-20 מיליון שקל בלבד, תוך פחות משנה וחצי. במהלך תקופה זו, החליטה הנהלת החברה לזנוח את פעילותה המרכזית אספקת פתרונות בינה מלאכותית לארגונים, לטובת פיתוח תוכנה שתימכר במודל של תוכנה כשירות (SaaS - Software as a Service) עבור סקטור הכרייה. מהלך אשר לווה בגידול משמעותי בהוצאות, לצד העמקת ההפסד הנקי. 

בשנתיים האחרונות השקיעה החברה מאמצים רבים בשורה של פיילוטים בחברות שונות, אשר נכשלו בחלקם. עם זאת, בסוף השנה שעברה, זכתה החברה לקצור את פירות ההשקעה, כשדיווחה על הסכם למכירת רישיונות לתאגיד הכרייה גלנקור. בתגובה לדיווח זינקה המנייה, אך גם כיום אחרי קפיצה של כמעט 600% בשנה האחרונה, היא עדיין נסחרת בשווי של כ-183 מיליון שקל, נמוך בכ-70% משוויה בהנפקה. אחת הסיבות לכך, היא שהמשקיעים, אשר נכוו בחלקם מההנפקה, לא ממהרים להסתנוור מההסכמים ומחכים לראות אותם באים לידי ביטוי בדוחות הכספיים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


גרף מניית החברה מאז הנפקתה בשנת 2021

את שנת 2023 סיימה רייזור עם הכנסות של 5.1 מיליון שקל בלבד, נתון דומה לזה שהציגה במהלך שנת 2022. עם זאת, החברה דיווחה על צבר הזמנות בהיקף של 75 מיליון שקל, אשר יוכרו במהלך השנתיים הקרובות (2023-2024). "אנחנו בסטטוס שונה לחלוטין מאיפה שהיינו לפני שנה. המוצר שלנו מסחרי ומגובש. השקנו אותו בתחילת שנה שעברה, ובשנה הזו הוא התקדם באופן משמעותי. אנחנו עדיין משקיעים במו"פ אבל לא כדי למכור את המוצר הנוכחי אלא כדי להיכנס לתחומים נוספים או להכניס יכולות חדשות שיגדילו את היתרונות שלנו בשוק", מסביר רז רודיטי המנכ"ל והמייסד של החברה, בראיון לביזפורטל.

את 2023 סיימתם עם הפסד של 18 מיליון שקל, ההשקעות במו"פ ימשיכו להעיב על התוצאות?
"לא, אני חושב שבניגוד לשנתיים האחרונות, השנה צפויות הכנסות בסדר גדול אחר, ושנה הבאה כמובן שעוד יותר. לכן, הפרופורציה בין ההכנסות למו"פ תהיה שונה לחלוטין. אנחנו מצפים שהמעבר להכנסות שנתיות מרישיון, ישפיעו באופן משמעותי על הרווחיות שלנו. אני חושב שנתקרב לאזורים המקובלים בתחום, וככל שהנתח של הכנסות הרישוי יהיה גדול יותר, אז הרווח הגולמי יגיע לשיעורים המקובלים".

מתי נראה מעבר לרווחיות?
"אני לא רוצה לתת תחזיות, אבל אמורות להיווצר מההסכם הגדול שנחתם (עם גלנקור, א"ג) הכנסות של 3.3 מיליון דולר כל שנה. מאז ההסכם הזה חתמנו על 3 עסקאות נוספות, לכן אני חושב שכשנושא המשאיות (עסקה עליה דיווחה החברה בחודש שעבר, א"ג) יבשיל אנחנו נעבור לאיזון תפעולי. זה שם אותנו במצב שאיפשהו בשנה הבאה זה צריך לקרות, בהתאם להמשך ההתפתחויות".

האם נראה בזמן הקרוב גיוס נוסף של כסף?
מבחינתי, גיוס כסף, בין אם במתווה הוני ובין אם במתווה של חוב, הוא כלי עבודה כדי לצמוח. כרגע אנחנו לא זקוקים לכסף נוסף, אבל בתנאים הנכונים למול ההזדמנויות הנכונות, אני לא שולל גיוס של הון או חוב. ככל שעושים את זה בצורה חכמה זה אמור להשיא ערך משמעותי לבעלי המניות, וזו הדרך שבה אנחנו שופטים את המהלכים האלו.

"פוטנציאל הכנסות של עשרות מיליוני דולרים"

כיום לרייזור מוצר מרכזי אחד בשם DataMind AI, אשר נועד לשנות את הצורה שבה מבצעים תחזוקה במכונות כבדות בתעשיות כמו הכרייה, המתכת והרכבים. אל עולם הכרייה, אשר מהווה כיום את המוקד העסקי של רייזור, היא הגיעה "לגמרי במקרה", באמצעות חברת זהב,  שהתמודדה עם בעיה לחזות את תפוקת הזהב, וביקשה את עזרת החברה. העבודה עם החברה חשפה בפני המנהלים את "הפוטנציאל האדיר בשוק הכרייה. מצד אחד, השוק מגלגל טריליון דולר בשנה, אך מצד שני הטכנולוגיה בו מאוד מיושנת ופוטנציאל השיפור בו הוא ענק. אנחנו יכולים להקטין את הזיהום ולהרחיק אנשים ממכונות מסוכנות, וזה תורם רבות לתעשייה", מסביר רודיטי.

לדבריו, "הטכנולוגיה של הבינה המלאכותית שפיתחנו, יודעת לקחת את כל מכלול הנתונים מהסנסורים השונים שקיימים במכונה, או כאלו שאנחנו פורסים, לשקלל את כל התוצאות ביחד, כדי לחזות ברמת דיוק גבוהה מתי תהיה התקלה הבאה, מה הסיבה לתקלה הזו, ומה צריך לעשות כדי לטפל בה. המהפכה שאנחנו מייצרים היא מעבר מתחזוקה תקופתית, שלפעמים קורית מוקדם מדי, ולפעמים מאוחר מדי, לתחזוקה דינמית שקורית על בסיס דאטה. הדבר הזה בסוף מתורגם למכונות הרבה יותר בריאות, כאלו שמזהמות פחות, ומהוות סיכון בטיחותי נמוך יותר למפעילים שלהם, וכמובן ברמת השורה התחתונה של המפעלים או המכרות, הם מצליחים להוציא הרבה יותר שעות עבודה מהמכונות הקיימות, ובכך יכולים להגדיל תפוקה בלי להשקיע עשרות מיליוני דולרים נוספים במכונות נוספות".

לצד זאת, בשנה האחרונה פיתחה החברה עבור אלביט מערוכת, מוצר בשם Inspection, אשר נועד לבצע בקרת איכות באמצעות מידע ויזואלי. לדברי החברה המוצר כבר נמצא בשימוש באלביט ומסייע למיון תחמושת. עם זאת בחברה בחרו לקחת אותו גם לעולם הכרייה ולספק אותו כמוצר משלים עבור DataMind. "אנחנו יכולים להסתכל עם המצלמה על המסוע שמעביר את אבני הנחושת ולבחון האם יש בעיות באבנים, בעיות של אבנים גדולות מדי, עומס אבנים גדול מדי, כל מיני דברים שכדאי לנטר אותם 24/7. היום יש אנשים שעושים את זה, אבל לא כל הזמן, כי יש מחסור כוח אדם בתחומים האלה. המוצר שלנו יכול לבצע את זה 24/7, 365 ימים בשנה, ולגלות תקלות ולשלוח בזמן אמת התראות כדי למנוע קטסטרופות".

בחודש שעבר דיווחה החברה על כניסה לתחום חדש, יחד עם גלנקור - משאיות כבדות. "אנחנו מדברים על משאיות מאוד כבדות, שאין בישראל. הן נושאות על הגב שלהן כמעט 300 טון של חומר. המשאיות  יקרות מאוד לקנייה ולתחזוקה. לקנות המשאיות חדשה זה כ-5 מיליון דולר, והתחזוקה יכולה להגיע למיליון וחצי דולר בשנה. ככה שמדובר במוצר יקר, שנמצא בחסר. אנחנו מדברים על תקופת הרצה שבה אנחנו מתאימים את המוצר לחזות תקלות במשאיות.

בעולם יש אלפים רבים של המשאיות האלה. הלקוח שלנו מחזיק בנתח לא מבוטל ומוציא בשנה 100 מיליון דולר על תחזוקת המשאיות האלה. לכן, הרווחים שאפשר להפיק מתחזוקה יעילה הם גדולים מאוד, גם מחסכון בעלויות תחזוקה וגם בשמירה על זמינות המשאיות. אחרי שנכנסו אליו, פוטנציאל הצמיחה שלנו גדל פי שתים בעולם הכרייה, ואני חושב שבינתיים התעלנו על הציפיות של כולנו. יש פה עסקה של כמעט 7.5 מיליון דולר לפרויקט התאמת המוצר לתחום הזה, וזה נעשה במספר אתרים בעולם. זו עסקה שמסמנת את פוטנציאל הרישיון וההכנסות השנתיות שיכולות לנבוע רק מהלקוח הזה, ואנחנו מצפים שבעקבותיו יגיעו הכנסות שנתיות מאד משמעותיות", מסביר רודיטי.

מכוונים להכנסות של מאות מיליוני דולרים ורישום בנאסד"ק

כאמור, ההנפקה של רייזור והשנים האחרונות לוו בביקורת מצד משקיעים וגם מצדנו, בנוגע להתנהלות החברה וההחלטה שלה לצאת להנפקה בזמן שעברה שינוי אסטרטגי. בין היתר נטען כלפיה, כי בזמן שהיא הפסידה כספים רבים, מנהליה שלשלו לכספם סכומים גדולים מאד. בשיחה עם רודיטי הוא מבטיח שהצמיחה הצפויה בהכנסות לא תלווה בחלוקה של דיבידנד נדיב למנהלים. "אנחנו לא מצפים לעלייה משמעותית בהוצאות ההנהלה. אנחנו מעריכים מאד את קופת המזומנים שלנו ורוצים לשמור אותה למהלכים אסטרטגים יותר. בשורה התחתונה החברה היא רזה מאד, עם כוח אדם יעיל מאד ואין לנו כוונה לשנות את זה. לכן, הגידול בהוצאות יהיה יחסית מינורי ביחס לגידול בהכנסות", כך לדבריו.

נגעת בהשקעות אסטרטגיות אתם מחפשים לרכוש חברה אחרת או לחלופין להכניס שותף?
בגלל שאנחנו נמצאים כרגע בעידן של מהפכה טכנולוגית גדולה, שהבינה המלאכותית היא הקטר שלה, זה משפיע על על השווקים שאנחנו פועלים בהם. המנהלים של החברות האלו מחפשות להתאים את האסטרטגיה שלהם למהפכה וזה מייצר עבורנו המון אפשרויות צמיחה. לכן, אנחנו מסתכלים מעת לעת האם רכישה או צירוף של פעילות נוספת יכול לשפר את הפוזיציה שלנו ולקחת נתח שוק גדול יותר. אין משהו קונקרטי, אבל זה בהחלט משהו שאנחנו בוחנים כל הזמן והוא חלק מאסטרטגיית הצמיחה שלנו מעבר לצמיחה האורגנית. גם לגבי שותף אסטרטגי אנחנו מקבלים פניות רבות, אבל כל עוד אין לזה ערך יוצא דופן, אנחנו לא שוקלים את זה בחיוב.

 מאיפה תגיע הצמיחה שלכם בשנים הקרובות?
"שוק הכרייה הוא שוק עצום, עם מחזור של טריליון דולר בשנה. אנחנו נכנסנו אליו בטיימינג מעולה. לפני חמש שנים הוא לא היה בשל, ואפשר לראות שבשנים הראשונות שלנו לא הייתה בשלות מלאה לשוק, ועכשיו אנחנו הראשונים שנכנסנו. יש לנו הסכם עם שחקן גדול בתחום, וזה מאפשר לנו גם להפוך לשחקן גדול בשוק הזה. אני בהחלט מצפה להיות מוביל שוק בכרייה. לפי ניתוחים שעשינו, פוטנציאל ההכנסות בשוק הוא עשרות מיליוני דולרים רבים, ואנחנו מצפים לתפוס נתח שוק מאד דומיננטי. מעבר לזה אנחנו מסתכלים על תחומים נוספים, האנרגיה, הרכב והמתכות, ששם הצמיחה העתידית של החברה צריכה להיות".

איפה אתה רואה את רייזור בעוד שלוש שנים
"הייתי רוצה לראות את רייזור כחברה שרושמה בנאסד"ק, עם הכנסות שנתיות של עשרות מיליוני דולרים מרישוי, ורווחיות גולמית ותפעולית גבוהה. אך בעיקר כחברה שרואים בה כמובילת שוק ופורצת דרך בתחום התחזוקה והתפעול של מפעלים ומכרות. אני גם מצפה שניגע בתחום של אוטנומיה עבור מפעלים".

לבסוף, יש לכם, המייסדים, עסקים נוספים של בינה מלאכותית, יש סיכוי שנראה הנפקה שלהם?
"יש לנו שתי חברות ביטחוניות שמנוהלות על יד הנהלות חזקות, בנפרד לחלוטין מרייזור. אנחנו מאד גאים בהן, הייתה ויש להן תרומה גדולה למלחמה המתנהלת בימים אלו. אני לא שולל מהלך כזה, זו בהחלט תקופה שהשוק הביטחוני נמצא בצמיחה יוצאת דופן. אקסון ויז'ן נמצאת כרגע בתהליך של בחינת השקעה, ועולים גם רעיונות כאלו".

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    הפעם זה נראה אמיתי...את ההנפקה הםםם עשו מוקדם מדי
    אלי 16/06/2024 19:44
    הגב לתגובה זו
    4 1
    וזו הסיבה שהתרסקו
    סגור
  • 5.
    חחחחחחחחחחחחח בטח ברור (ל"ת)
    אנונימי 16/06/2024 16:03
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 4.
    זהירות זה כמו משאבות סלע משנות ה90 נועדה להנפקות בלבד. (ל"ת)
    שחף 16/06/2024 15:59
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 3.
    מי יכול להאמין למנהלים שריסקו חברה ב95%. (ל"ת)
    עודד 16/06/2024 14:54
    הגב לתגובה זו
    4 2
    סגור
  • 2.
    חלומות באספמיה. (ל"ת)
    מני 16/06/2024 14:51
    הגב לתגובה זו
    3 2
    סגור
  • טען עוד
  • תמשיך לחלום ואחרים יספרו כסף (ל"ת)
    מרק 17/06/2024 08:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    האב סקיורטי 2?
    אנונימי 16/06/2024 14:50
    הגב לתגובה זו
    2 0
    החברה שווה 0.שיהיה בהצלחה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות