מצעד האיוולת - הנה ההנפקות הגרועות שהיו בגל האחרון; המסקנה לעתיד: תזהרו מהנפקות
נתחיל בתובנה של גורו ההשקעות, וורן באפט. באפט לא משקיע בהנפקות. הוא טוען שלמוכרים יש מידע עודף ואם הם מחליטים למכור, לממש, להנפיק, זה אומר שמבחינתם זה מחיר ראוי למכור. למי שמישהו יקנה במצב כזה? זה לא שחור ולבן, אבל זה בהחלט מתבטא גם בתשואות אחרי הנפקות - גם בעולם וגם בארץ, למעט בתקופות של הייפ. תקופות כאלו יספקו רוח גבית להנפקות ההייפ, אבל בסוף הכלכלה מנצחת.
הדוגמה הכואבת שלנו היא מגל ההנפקות אחרי הקורונה. זהירו כאן באתר מספר פעמים רב, על הנפקות כמו קווינקו, אריקה, אקופיה, אוגווינד, שותפויות המו"פ ואחרות. הנה מבט על על מה שנשאר מחלק מההנפקות שהבטיחו לנו ש"עומדות לשנות את העולם"
שנת 2021 תיזכר לעד כעונת אחרי הקורונה. היתה בארץ ובעולם מין אופוריה שעיקרה, עברנו את הגרוע מכל וסוף העולם לא הגיע. כמעט שנה שהעולם עצר מלכת והנה המציאות חזקה מהכל, ויש הזדמנויות בתקופה של אחרי הקורונה. גם בורסת תל אביב לבשה חג. כ-100 חברות הנפיקו בשנת 2021 לעומת 10-15 חברות רגילות בשנה רגילה. היתה זו שנת שיא בהנפקות מאז 1993.
כ 20% מכלל החברות בבורסה הישראלית היום, הן כאלו שהונפקו בשנת 2021. הענף הבולט הוא ללא ספק ההייטק אשר הנפיק 55 מתוך החברות החדשות, בנוסף לשמונה שותפויות מו"פ שנרשמו גם הן - מה שהביא לשיא של כל הזמנים במספר חברות ההייטק. אבל לצידם היו חברות קמעונאיות מפורסמות עם פוטנציאל עצום שהנפיקו.
בשוק המניות גייסו בשנת 2021 סכום שיא של 26 מיליארד שקל ,לעומת כ-16.8 מיליארד שקל בלבד ב-2020, מתוכו 10.5 מיליארד גייסו החברות החדשות. שווי החברות החדש40% משוויון והביאו נזק של כ-4 מיליארד שקל למשקיעים.
האשמה העיקרית היתה בעיקר של חברות שהנפיקו את עצמן בשווי גבוה, חלקן נטולי הבנה בממשל תאגידי. אליהם הצטרפו חתמים תאבי בצע ולבסוף גופי השקעות וחברות ביטוח שאספו מכל הבא ליד. אין מחילה על מה שקרה ב-2021, אין סיבה שחברות מסורתיות ולא חברות הזנק יביאו להפסדים משמעותים לבעלי המניות. אגב לעומת ירידה בהנפקות 2021, השוק עלה באותה התקופה ב 30-35%.
מצעד האיוולת - 13 מניות שמחקו למשקיעים את כספם
סיפורי הנפקות 2021 מזכירות לעיתים את תירוצי וסיפורי הכדורגל הישראלי. האבסורד כה גדול שלעיתים יש מחשבה שזה דמיון מפותח ולא מעשים שנעשו בחזית שוק ההון הישראלי.היתה חברה שגילתה, שנייה אחרי ההנפקה שהלקוח הכי גדול שלה קיבל רשיון ישיר מקביל ,מנכ"ל שלוקח אשל בשווי של 1200$ ליום,מנכלים שלוקחים עשרות מיליוני שקלים מענקי הנפקה, חברה שמכרה שתי מדפסות בלבד ברבעון ,חברה שלא דיווחה על פגמים בייצור ושלל סיפורי מעשיות מביכים.
ברשימה המפוקפקת הקפדנו לשים חברות גדולות מוכרות ורציניות ולא סטארט אפים או חברות שאמורות להיות בסיכון גבוה במיוחד. לפחות מחציתם מוכרות ושמם שגור ,בכל בית בישראל. למרות זאת היו אלו הנפקות כושלות, שהותירו צלקות ומשקיעים רבים. בחלק גדול מהחברות חסר ממשל תאגידי ראוי,באחרות בעלי שליטה מושכים כספים בצורה מופרזת, מעסיקים הרבה בני משפחה ומתנהלים באופן לא ראוי לחברות ציבוריות.
מרבית החברות נתלו בתירוטצים למצבם - בעיות בשרשרת האספקה, מלחמת רוסיה אוקרינה, מלחמת חרבות ברץ. אלו תירוצים. יש לקוות שחברות אלו, או בעלי השליטה בהם בבואם בעתיד להנפיק, יתקלו בדלת סגורה ובכתף קרה. מי שהיתל בציבור המשקיעים, אסור שתהיינה לו עוד הזדמנויות.
1. פינרגי
פינרג'י הוקמה בסוף נובמבר 2009 על ידי אביב ודקל צידון, ופועלת לפיתוח סוללות אלומיניום-אוויר (מתכת המגיבה במגע עם חמצן), לטובת הפקת אנרגיה, ולפיתוח סוללות אבץ-אוויר לטובת אגירת אנרגיה. את המחצית הראשונה של 2020 סיכמה פינרג'י עם הפסד של 29 מיליון שקל , שיפור ביחס להפסד של 48 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019. ככה פינרגי גייסה סכום עתק ב 2021.אביב צידון בעל השליטה מעסיק בחברה בני משפחה. החל מסוף ספטמבר 2019 החברה גם שוכרת מאביב צידון מבנה בכפר סבא במסגרת שכירות משנה, בעלות של 249.6 אלף שקל לחודש, כאשר 34.6 אלף שקל מהם מועברים היישר לכיסו של צידון, כפער בין מה שהחברה משלמת, לבין מה שצידון משלם כשוכר הראשי של הנכס.
לפני חצי שנה דויד מאייר מנכל החברה והרוח החיה, סיים את כהונתו, במקומו מונה עמנואל לוי. בשלב זה הסוללות של פינרג'י שמיועדות להוות אלטרנטיבה לסוללות הליתיום, כאשר האנרגיה החשמלית המניעה את המנוע היא תוצר של ריאקציה בין אלומיניום, אוויר ומים לא עמדה במבחן משמעותי, אם כי החברה טוענת שבקרוב יגיעו הכנסות. יש תקווה מסויימת בזכות מערכות הגיבוי של פינרג׳י שנבחנות באתרי חברת תשתיות תקשורת פרטנר והוט מובייל. שווי החברה בהנפקה 990 מיליון ש"ח, שווי כיום 370 מיליון ש"ח ירידה של 63%.
תגובת החברה: "יש לנו יכולות בתחום אנחנו פועלים לפיתוח טכנולוגיה פורצת דרך וראשונה מסוגה לייצור סוללות באנרגיה ירוקה, אשר כבר כיום מותקנות ביותר מ-250 מערכות בישראל. לחברה שדרת ניהול בעלת ניסיון רב בהובלת חברות טכנולוגיות".
2. מאסיבית
תקופת הקורונה היתה תקופת מדפסות התלת מימד. כפטריות אחרי הגשם, צצו חברות ומדפסות בהבטחה, שזה הולך להיות הדבר הבא. חברת מאסיבית הישראלית, למדפסות תלת־ממד בפורמטים גדולים, גייסה לפי שווי שוק של 700 מיליון שח. מאסיבית הוקמה ב־2013 על ידי גרשון מילר, אבנר ישראלי, ומשה אוזן. מילר היה ממייסדי אובג'ט, שייצרה מדפסות תלת־ממד ושימש בחברה כאחראי טכנולוגיות. אוזן היה מנהל פרויקט HP Scitex וישראלי היה בכיר באובג'ט ובסטרטסיס.הגאות במניות החברות בתחום, הגיע בעיקר על רקע הבטחה חדשה של החברות לפנות לתחום התעשייתי של ייצור מתכות ומוצרי עץ בתלת ממד, ומצדה של מאסיבית גם ייצור פולימרים לתעשיית הרכב והתעופה. אלא שבשנתיים האחרונות, מאסיבית בעיקר מתרצת.
החברה ספגה, במהלך הרבעון הראשון השנה, ירידה של 75% במכירותיה, כשמכרה רק שתי מדפסות והכנסותיה הגיעו ל-812 אלף דולר, החברה תלתה את הכשלון שלה, לרבות מכירת מוצריה במדינות שונות, במעמדה הבינלאומי של ישראל,, היא אף טענה שהזהות הישראלית יכולה להיות חיסרון ואף לסכל עסקאות אפשריות, כתגובה לאירועים פוליטיים-מדיניים ומעמדה הגלובלי של ישראל, לרבות החרמת תוצרת ישראלית.
לצד הפגיעה מהמלחמה כאן בבית, בדו"חות השנתיים מאסיבית ציינה לרעה את השפעותיה של מלחמת רוסיה – אוקראינה, ככזאת שגרמה לעלייה במחירי האנרגיה ומכך לפגיעה בעלויות הייצור ובפעילות באירופה, כמו גם את השפעותיה השליליות של הריבית שעלתה, מכיוון שמרבית לקוחותיה נדרשים למימון לביצוע רכישותיהם. תירוצים למכביר. המניה נמצאת כיום בשפל כל הזמנים. שווי מאסיבית בהנפקה 594 מיליון שח, השווי כעת 77 ירידה של 85%.
3. דיפלומט
ההנפקה המדוברת של שנת 2021, הפכה למפח נפש למשקיעים. לא בכל יום מונפקת חברה שיימבאת לארץ מותגים חזקים כמו גי'לט, פמפרס, פיירי,היינץ אוראו, דורוסל, אריאל ועוד. אפילו חוק התחרות שהיווה איום משמעותי על דיפלומט נעצר בכנסת.אלא שדיפלומט הסבה אכזבה למשקיעים מיום ההנפקה. המניה איבדה מחצית משוויה. המוסדים הפסידו עשרות מיליוני שקלים כל אחד, על ההשקעה הכושלת, והנזק לציבור המשקיעים היה של מאות מיליוני שקלים.
בדוח השנתי הראשון של החברה, לצד רווחים שנתיים נאים של 90 מיליון שקל, התברר כי נועם וימן לקח הביתה בשנת 2021 28 מיליון שקל. לשכר הבסיס בגובה 2.2 מיליון שקל התווספו תגמול הוני בגובה 8.1 מיליון שקל ומענק הנפקה בגובה 11.5 מיליון שקל. בנוסף, הסכם השכר של וימן כולל גם מענקים שנתיים על עמידה ביעדים ומתוקף כך, גרף מענק בגובה 1.5 מיליון שקל על השגת יעד רווח לפני מס של דיפלומט אחזקות ומענק נוסף בגובה 1.44 מיליון. כך, באמצעות ליקוט מענקים במיליוני שקלים, התנפח לו שכר הבסיס. בנוסף החליט דירקטוריון החברה, בראשו עומד שותפו ג׳פרי מנדל, על חלוקת דיבידנד בגובה 24 מיליון שקל, ממנו גרף וימן המחזיק ב-13.3% מהחברה, כ-3.2 מיליון שקל. כך, נהנה וימן מלא פחות מ-27.9 מיליון שקל על שנת 2021.
החברה איבדה את אמון שוק ההון זמן קצר לאחר ההנפקה. מעבר לחשש מנושא הגבלת התחרות שהוסר בשלב זה, ניכר שיש חוסר שביעות רצון מההתנהלות התאגידית של החברה,חבל שדיפלומט הפכה להיות חברה ציבורית
גם התוצאות העסקיות של דיפלומט ממשיכות לאכזב. החברה סיימה את הרבעון הראשון של שנת 2024 עם רווח נקי של 6.3 מיליון שקל בהשוואה לרווח נקי של 19.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד - צניחה של 67%. השווי בהנפקה 1.5 מיליארד שח,השווי כיום 830 מיליון שח ירידה של 46%.
4. ורידיס
רכישת הדגל של גיל אגמון בדלק רכב. עיקר פעילותה של ורידיס מתמקד בתחום איכות הסביבה. בתחום זה עוסקת ורידיס באיסוף, מיון, הטמנה וטיפול בפסולת מעורבת (ביתית ותעשייתית), וכן בשריפה של פסולת אורגנית מסוכנת. פעילות האנרגיה של ורידיס כולל החזקה ב-20% בתחנת הכוח או.פי.סי רותם שבמישור רותם, ואילו פעילות התפלת המים של ורידיס כוללת החזקה ב-50% ממתקן ההתפלה באשקלון וב-59.5% מחברת שירותי התפעול וההחזקה של מתקן ההתפלה.בפברואר 2023, פתחו המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה וימ"ר חוף ממשטרת ישראל בחקירה פלילית נגד ורידיס. על פי החשד, קיבלה חברת ורידיס תמיכות מהמשרד להגנת הסביבה עבור פעילות מיחזור. אך במקום לטפל בפסולת האורגנית שהועברה אליה מאתר חירייה במתקן קומפוסט משואה בבקעה, ומשם לשווק אותה כחומר דשן לחקלאות, הטמינה החברה את הפסולת האורגנית באדמה ללא אישור או תשלום היטל הטמנה כנדרש, והגדילה לעשות ודיווחה שהחומר שווק לכאורה לחקלאים. כחלק מאיסוף חומרי החקירה, תפסו משטרת ישראל והמשטרה הירוקה כ-42 מיליון שקל.
לאחר מכן המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה ומחוז חוף ימ"ר של משטרת ישראל פשטו על משרדי ורידיס בהרצליה, אתר טובלן ואתר קומפוסט משואה אשר בבקעת הירדן השייכים לחברת ורידיס. הם עיכבו לחקירה מיידית 6 מעורבים בחשד לעבירות רישוי עסקים, מרמה והלבנת הון.
בנוסף לצרות בבית, בספטמבר לפני שנתיים נרשמה העסקה הגדולה ביותר בשוק ההון באותה שנה, במסגרתה רכשו ורידיס וקרן תש"י את אינפיניה (לשעבר נייר חדרה), מידי קרן פימי תמורת 2.35 מיליארד שקל. העסקה התבררה ככושלת במיוחד עקב ירידת מחירי הנייר. אינפיניה הפסידה ב 2023 סכום עתק של 90 מיליון שח והעבירה את ורידיס להפסד של 80 מיליון שח אשתקד. ורידיס הונפקה לפי שווי של 3.7 מיליארד שח כיום שוויה 2.4 מיליארד ירידה של 38%.
5. פלאסאנמור
פלסאנמור, עוסקת במחקר ופיתוח, ייצור, שיווק ומכירות של מכשירי אולטרסאונד ניידים לשימוש ביתי על ידי המטופל, לצורך בדיקה גופנית מרוחקת או ניטור באמצעות טכנולוגיית טלה-רפואה. החברה פיתחה מערכת אולטרסאונד ממוזערת, העושה שימוש בטלפון נייד חכם ומאפשרת הנגשת הבדיקה לנשים בהריון ללא צורך להגיע פיזית למרפאה או בית חולים, תוך יכולת העברת סרט הבדיקה לרופא, לצוות הרפואי המטפל או למוקד. לפני חצי שנה החברה ספגה מכה גדולה.פלסאנמור דיווחה כי לשיטת תאגיד הענק ג'נרל אלקטריק - הלקוח העיקרי שלה עמו חתמה על הסכם הפצה בעולם, היא לא עמדה בתנאי ההסכם. אי לכך, ג'נרל אלקטריק ביטלה את הזמנת 15 אלף היחידות של מכשיר האולטראסאונד הביתי לנשים הרות שפיתחה פלסאנמור.
בהודעת ביטול העסקה הועלו טענות בדבר אי תאימות המוצר למערכת ההפעלה iOS, מערכת ההפעלה של מכשירי חברת אפל. לא ברור כיצד והאם החברה תתאושש,היא דיווחה לאחרונה על הסכם עם קופת חולים כללית ועם שיבא אבל היא ככל הנראה לא תצליח להגיע בתקופה הקרובה לשווי השוק בעת ההנפקה. פלאסאנמור הונפקה לפי שווי של 733 מיליון שח, שוויה כיום 162 ירידה של 78%.
6. בול מסחר
בול מסחר והשקעות התמחתה בתחום הפיננסיים בדגש על מימון חוץ בנקאי. שירותי החברה כללו:מגוון פתרונות אשראי, בדגש על ניכיון ממסרים דחויים, תמורת עמלה משתנה הנקבעת בין החברה ובין אותו לקוח בהתאם לפרמטרים שונים. מתן הלוואות ללקוחות פרטיים ולחברות, על דרך הניכיון של ממסרים דחויים, לכל מטרה, אשר מגובות לרוב בבטוחות נדל"ן.
החברה העריכה בהנפקה שמימון חוץ בנקאי מהווה אלטרנטיבה לעסקים ותאגידים, זאת לאור הקושי בקבלת מימון מידי תאגידים בנקאיים ובשל הפרוצדורה הרבה הקיימת בתאגידים אלו. עם פרסום הדוחות לשנת 2022 המניה קרסה אחרי שפספסה את היעד של עצמה והפסיקה לפרסם תחזית להיקף תיק האשראי שלה. הרווח הכולל שלה נמחק.
בול מסחר קרסה לפני שנה. כזכור, שוק האשראי החוץ בנקאי סבל בשנתיים האחרונות משם בעייתי, אחרי המעילה והקריסה בשתי חברות האשראי החוץ בנקאי יונט קרדיט וגיבוי אחזקות. בול מסחר סיווגה 77% מהתיק כחובות פגומים ונפלה. שווי בול מסחר בהנפקה 120 מיליון שח החברה קרסה והיא בשווי של 3 מיליון שח בלבד.
7. טרמינל איקס
אחת מקורבנות הקורונה,היא מניית טרמינל איקס. אתר האון ליין של קבוצת פוקס שמשמש גם כמרקט פלייס. החברה שהונפקה בסערה בקורונה צנחה באופן חד. שווי החברה בהנפקה היה 1.3 מיליארד שקלים. התחושה היתה אז שלא נצא עוד לטייל בקניונים ומרבית הרכישות יהיו און ליין. על גלי הקורונה החברה הנפיקה בשווי מופרך והבעיה הקשה היא שהיא לא ידעה להרוויח כסף. בשורה תחתונה רשמה החברה הפסד של 7.7 מיליון שקל בשנת 2022, לאחר שבשנת 2021 הפסידה 8.6 מיליון שקל. ב-2023 היתה מאוזנת. השנה היא צפויה לעבור לרווח. המחזור של החברה יפה, 420 מיליון שח.מעודד שברבעון הראשון השנה החברה הרוויחה 3.5 מיליון שקל, אלא שיש לזכור שהמלחמה שיפרה את התוצאות ברבעון. אנשים פחות טסים, ויש ירידה וחשש מרכישות באתרים בחו"ל עקב בעיות תובלה וזמני אספקה, בגלל המלחמה. השותף של ויזל, הורביץ שמשמש גם כמנכ"ל החברה, מתהדר שהשיפור בתוצאות הוא תוצאה של עבודה מאוד קשה ומימוש האסטרטגיה העסקית שממוקדת ברווח. הבעיה שהחברה הונפקה במחיר קורונה אליו כנראה לא תשוב. בשורה תחתונה מחיקת מאות מיליונים לבעלי המניותבגלל תמחור מנופח. שווי השוק של טרמינל איקס בהנפקה 1.4 מיליארד שח כיום השווי צנח ל- 380 מיליון ,ירידה של 73%.
8. אריקה בי־קיור
ההנפקה הכי כושלת שהביאה רק בשורות רעות, סיפורים ומעשיות למכביר. בי קיור לייזר שהפכה לאריקה מפתחת, משווקת, מוכרת ומפיצה מספר דגמים של מכשיר רפואי המבוסס על טכנולוגיית הלייזר הרך, המיועד לשימוש ביתי, וכן לשימוש מקצועי במרפאות ובבתי חולים וכן שיווק והפצה של מכשיר רפואי - קוסמטי AiGAiN להחלקת קמטים ולמיצוק עור הפנים והמוצרים הנלווים לו.החברה הגיעה לבורסה לפני כשנתיים וחצי, כשלנגד עיני המשקיעים עומדות תוצאות נאות. בדיעבד התברר שהם היו גבוהות מדי. רשות ניירות ערך הצביעה על ליקויים מהותיים בחברה. ליקויים שהביאו לכדי כך שהתוצאות שדווחו בדו"חות השנתיים של 2021, השנה שבה הונפקה החברה, היו גבוהות מתוצאות האמת.
טעויות היו גם בפעילות של בי־קיור באנגליה. החברה החלה לפעול בשוק הזה באוגוסט 2020. את מוצריה מכרה בעיקר בתשלומים באמצעות כרטיסי דביט. ברוב המקרים, הלקוחות שילמו על המוצרים ב־18-24 תשלומים. בנקודה מסוימת, 90% ממכירות החברה בבריטניה התבצעו בכרטיסי דביט כאלו. בדו"חות המחצית הראשונה של 2022, יתרת התשלומים של הלקוחות עמדה על 14.6 מיליון שקל ובי־קיור כבר דיווחה על קשיים בגביית החוב, החזרת מוצרים וביטולי תשלומים.
.
גם טעות בהצגת הוצאות המימון הביאה לכך שבשנת 2021 ההפסד בשורה התחתונה למעשה היה כפול. בי־קיור העמידה לחברה־הבת שלה בבריטניה הלוואה, שאותה החליטה לסווג בשלב מסוים בתור השקעה. אך הרשות לא קיבלה את עמדת החברה, שלפיה אכן היתה כוונה לשנות את סיווג ההלוואה ולהפוך אותה להשקעה, ולכן, למעשה, החליטה שיש להציג הוצאות מימון כבדות יותר.
אבל המכה הגדולה של בי קיור ,הגיעה ממקום אחר. בדיוק לפני שנה, היה היום השחור של בי קיורלייזר. משלוח של 12 מכשירים של החברה להונגריה נעצר, בטענה כי אין להם אישור CE המאפשר שיווק באירופה. הסתבר כי האישור שניתן לשיווק מוצרי החברה באירופה, אינו חל על כל מוצריה. האירוע היה מהותי מאוד. הסתבר כי כבר ב־מחצית יוני 2022 ,התקבלה אצל היו"ר והבעלים מיכאל שלוסר הודעה לפיה רק חלק ממוצרי החברה אושרו רשמית על ידי ה-CE, אך הוא לא טיפל בהודעה כראוי ולא עדכן את הדירקטוריון. שלוסר המייסד התפטר מכל תפקידיו בחברה, וגם לדנסברגר המנכל התפטר על הרקע הזה.
תוצאותיה הכספיות ערב ההנפקה העידו על צמיחה מהירה של פעילותה, עם קפיצה דו־ספרתית בהכנסות שהגיעו ל־86 מיליון שקל ב־2020. אולם, ב־2021, שנת ההנפקה, כבר פספסה את תחזיותיה, וב־2022 דיווחה החברה על ירידה של יותר מ־50% בהכנסותיה, ל־51 מיליון שקל, ועל הפסד עצום של 44 מיליון שקל. התוצאות בשנת 2023 היו קטסטרופה של ממש. ההכנסות ב-2023 היו 30 מיליון שח הכנסות והפסד של 19 מיליון שח.
בהחלטה מקוממת החליטו בחברה להמשיך ולהתעלם מהתוצאות ומינו מנכ"ל ויו"ר בסכומים עצומים יחסית למחזור ולרווח. יקי ודמני הפך ליו"ר החברה בשכר של 40,000 שח ל-50% משרה. ודמני מינה בתחילת אוקטובר למנכ"ל את מקורבו רונן גולדשטיין בסכום של 77,000 שח לחודש ועוד שתי משכורות מענק חתימה. לא מובן כיצד ניתן לשלם משכורות כאלו לחברה מצומקת עם מחזור של 30 מיליון והפסד ענק. גם ביתו של שלוסר מור, מועסקת בחברה. שומר סף נדיר היה זיו עירוני ,דירקטור בבי קיור. במייל האחרון ששלח עירוני, שהתפרסם למשקיעים בבורסה טען עירוני כי לבי-קיור לייזר יש "בעיה אחת אבל מאוד ממוקדת - בעלי השליטה ציפי ומיקי שלוסר". על פי המכתב ששלח עירוני ציפי ומיקי שלוסר הם "שני אנשים טובים בבסיסם, אך עם עבריינים יותר גדולים מהם בתחום הממשל התאגידי, וכידוע נפגשתי עם הרבה, טרם נפגשתי". עירוני מוסיף כי בעלי השליטה עושים "כל אשר לאל ידם כדי להפריע לדח"צים לגרום להפרת החוק ולדרדר את החברה לעברי פי פחת תוך מעילה בחובתם כלפי ציבור המשקיעים".
עירוני התנגד למהלכים של ודמני. חודשיים אחרי הביקורת, עירוני כבר לא היה דירקטור בחברה.והביאו דירקטור במקומו. רשות ני"ע פתחה לפני ארבעה חודשים בהליך אכיפה מינהלי נגד אריקה בי קיור בעקבות דיווח של החברה כי היא קיבלה אישור רגולטורי של האיחוד האירופי לחלק ממוצריה, למרות שלא היה לה אישור כזה. ביו קיור הונפקה לפי שווי של מיליון שקל 513 היום השווי שלה 28 מיליון שקל ירידה של 94%
9. רב בריח
למרות שהיתה מחשבה להנפיק את החברה בשווי גבוה של 800 או 900 מיליון שקל, התפשרו בעלי הבית על שווי נמוך בהרבה של 500 מיליון שקל לפני הכסף. באותו מעמד בשנת 2021 אמר שמואל דורנשטיין, הבעלים והרוח החיה בחברה, שהוא מקווה כי תוך תשעה חודשים תתבצע הנפקה נוספת לפי שווי של 850 מיליון שקל. אלא שתקוות פגשו מציאות אחרת, מרה במיוחד.נפילת הערך של רב-בריח לא היתה מקרית. כבר במעמד ההנפקה הורמו גבות כשהתברר כי דורנשטיין קיבל מהחברה 'דמי הנפקה' בגובה של 1.5 אחוז, שהתבטאו בסכום גבוה של 7.5 מיליון שקל. חצי שנה אחרי ההנפקה הוגשה תביעה ייצוגית נגד החברה, שהציגה טענה כי החברה כללה, לכאורה, פרטים מטעים בתשקיף ההנפקה, בניגוד להוראות חוק ניירות ערך. היעדר התרבות התאגידית הוא סממן המלווה את החברה מיום ההנפקה. החל מהתשקיף, דרך המענק לדורנשטיין, המצגות התלושות מהמציאות, והעובדה הבסיסית שאי אפשר לאכזב ככה את שוק ההון, בטח לא כשמדובר בחברה תעשייתית, ולא בסטארט-אפ שעשוי להיסחר במכפילי צמיחה אחרים.
יש חוסר מתאם בין חוזק המותג, שבכל הסקרים נמצא גבוה למעלה, לבין ההכנסות, ובעיקר הרווח או, יותר נכון, היעדר הרווח. עוד מאפיין של תרבות תאגידית רעה הוא נפוטיזם חברתי. שדרת הניהול של החברה מלאה בבני משפחתו של דורנשטיין. זה רע לחברה, ורע לשכירים בכירים ומקצועיים, שדרכם למעלה נעצרת.
רב בריח החליפה בתחילת השנה מנכל ודורנשטיין עצמו מונה למנכל עם עלות שנתית של 5.6 מיליון שקל, הרבה מעבר לרווח של כל החברה בשנתיים האחרונות, כולל סעיף מקומם של אש"ל בשווי של 1,200 דולר ליום. תוצאות רב בריח ממשיכות להיות חלשות וברבעון הראשון של השנה היא הפסידה 8 מיליון שח לעומת רווח של 13 מיליון שח ברבעון המרביל אשתקד. רב בריח הונפקה בשווי של 600 מיליון , כעת השווי שלה 280 מיליון שקל ירידה של 54%.
10. אייקון גרופ (אידיגיטל)
במרץ 2022, בעלי המניות החדשים (הציבור) היו המומים מהחדשות שהגיעו בהפתעה: אפל העולמית החליטה להעניק ל-KSP שמתמחה במכירות מחשבים, טלפונים סלולריים ועוד, והיתה הלקוח הגדול ביותר של אידיגיטל, את הזכות לייבא בעצמם אייפונים ושאר ציוד ישירות מאפל, בעלות נמוכה יותר. אידיגיטל איבדה לקוח שהיקף מכירותיו הוא 200 מיליון שקל בשנה והיה אחראי ל-18% מהמכירות והמניה קרסה ביום ההודעה ב-20%.
לא היה זה רק איבוד הלקוח הגדול ביותר, אותו לקוח שקיבל את הזכיון נחשב וידוע כדורסני עם מערך שיווק משומן ובעיקר עם מחירים זולים ללקוח. הלקוח הפך למתחרה משמעותי.
מעבר לקטסטרופה העסקית תגובת אידיגטל לנושא היתה צריכה כבר אז להדליק נורות אדומות. אידיגיטל, שלפני ההודעה נסחרה עדיין בשווי של סביב 800 מיליון שקל, מסרה כי על אף שמדובר בלקוח מהותי, אין לחברה תלות בלקוח, שכן יש לה התקשרויות עם מספר רב יחסית של לקוחות. היא מסרה אז שבכוונתה לחפש לקוחות חדשים, ולהגדיל את מכירת המוצרים ללקוחות אחרים.
באותו הדיווח, אייקון גרופ ציינה כי חברת ויז'ואל, שאותה רכשה בתחילת מרץ 2022, מייצרת יותר הכנסות שיפצו על אובדן הלקוח, היא רק "שכחה" להתייחס לאחוזי הרווחיות השונים. מנכ"לית החברה היתה זחוחה ולא הבינה את גודל הארוע. היא הוציאה הודעה בה האשימה את התקשורת (ביזפורטל היה המבקר היחיד) שהיתה אגרסיבית, לדבריה "השוק בוודאות לא הבין את הארוע. זה לא נעים, אבל בין זה לבין הדרמה שעשו יש הבדל גדול. כשישבתי עם חברות השקעות, ראיתי כמה לא הבינו, ולא עזר שהראינו להם בדוחות הכספיים שאנחנו ממשיכים לצמוח ושזה רק לקוח שעזב".
אז הדרמה היתה גדולה בהרבה ממה שהמנכ"לית ציפתה, מי שמכר באותו יום אומלל את המניות הצליח להציל חלק נכבד מכספו. מאז אותו יום במרץ 2022 ואחרי הנפילה נחתכה מניית החברה בעוד 60 אחוז. איידיגיטל הפכה חברה מדשדשת ולא רלוונטית בשוק תחרותי מאד. החברה הונפקה לפי שווי של 850 מיליון שקל, שוויה היום 230 מיליון שקל ירידה של 73%.
11. מולטי ריטייל (אייס)
שנת 2023 היתה שנה קשה מנשוא עבור מולטי ריטייל (אייס). החברה נשארה תקועה עשור אחורה ולא השכילה להבין שלקוחותיה עברו לרשתות המקס השונות. בנוסף היא ביצעה רכישה כושלת במיוחד בתחום עיצוב הבית, של אורבן, אי.די.דזיין וביתלי. החברה הפסידה 44 מיליון שקל והיא היתה עסוקה מרבית זמנה בעיקר בנסיונות להיחלץ מאי עמידה באמות פיננסים לבנקים.
עתידה של מולטי ריטייל(אייס) תלוי בעיקר באורך הנשימה של הבנקים וברצון שלהם להמשיך ולתת לה אוויר להמשך הפעילות. עם זאת, המלחמה והעובדה שלא טסים לחו"ל תורמת להגברת המכירות ויש שיפור עסקי ברבעון הראשון וכנראה שנראה זאת גם ברבעון השני. שווי מולטי ריטייל (אייס) בהנפקה 430 מיליון שקל, השווי כעת 118 מיליון שקל ירידה של 72%
12.בלנדר טכנולוגיות
בלנדר קבעה ככל הנראה שיא שלילי במכפיל מכירות, מושג שצבר תאוצה באותה התקופה. החברה שעוסקת במתן אשראי חוץ בנקאי הנפיקה את החברה לפי שווי שוק של 280 מיליון שקל כאשר היו לה הכנסות של 14 מיליון שקל בלבד. כלומר מכפיל מכירות 20.בלנדר היא חברת פינטק הפעילה בתחום האשראי הצרכני, ומתווכת בין לווים למלווים. לחברה טכנולוגיה לחיתום הלוואות, העושה שימוש באמצעים מתקדמים מעולמות הביג דאטה. זאת, בנוסף לרובד הפיננסי הרגיל הכרוך בחיתום בהלוואות.
אחרי איבוד עסקת רכישה בליטא ואחרי שנגוזו התקוות לקבלת רשיון ביינלאומי ,המנייה איבדה כ־90% מההנפקה ,בדרך הייתה גם הנפקת זכויות, שלא זכתה להיענות ממרבית בעלי המניות בחברה. לזכותם יאמר שעל רקע מצב העסקים, בלנדר הודיעה על הפחתת שכרם של האחים אביב, מ־95 אלף שקל ל־70 אלף שקל בחודש לכל אחד, צעד ראוי ונכון. משפחת אביב גם תמכה בחברה והזרימה כספים בהנפקות שהיו בהמשך. שווי בהנפקה 290 מיליון שקל, שווי כיום 47 מיליון שקל ירידה של 84%
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
29.סקירה מקצועית לעילאחנניה בית 24/06/2024 01:54הגב לתגובה זו1 0תודה לביזפורטל על הסקירה המדהימה!!. דה מרקר וגלובס גובים תשלום על הגלישה בהם בעוד שאין סיכוי שסקירה מושקעת כסו תופיע אצלם!!. הסקירה הזו מייתרת את הרשות לניירות ערך על שלל 1000 עובדיה.., פשוט בושה!!.סגור
-
28.בזיון. רשימה שחורהחרפה גדולה 22/06/2024 00:14הגב לתגובה זו1 0חרפה גדולהסגור
-
27.בזיון. רשימה שחורהחרפה גדולה 22/06/2024 00:14הגב לתגובה זו0 0חרפה גדולהסגור
-
26.אין פיקוחסמי 21/06/2024 18:08הגב לתגובה זו0 0איך נותנים לחברות כאלה להנפיקסגור
-
25.תארו לכן שבמדינה היתה מערכת אכיפת חוק יעילהגנני 21/06/2024 13:35הגב לתגובה זו2 0רוב הנפילות האלה היו נמנעות.סגור
- טען עוד
-
אם היתה מערכת אכיפהודים 21/06/2024 16:32הגב לתגובה זו0 0נתניהו היה מזמן בכלאסגור
-
24.ההנפקה של אג"ח זבל נתניהו היתה ההנפקה הכושלת בהסטוריה (ל"ת)בזיליקום ריחני 20/06/2024 16:02הגב לתגובה זו10 3סגור
-
נתניהו והחרדים עושקים אותנומריה 21/06/2024 16:34הגב לתגובה זו1 0בוזזים את קופת המדינה ללא רחםסגור
-
שמעון פרס ויצחק רבין גנבו הרבה יותר (ל"ת)מפאי 21/06/2024 14:37הגב לתגובה זו1 5סגור
-
אתה מקבל מזומן או באשראי מהקטארים? (ל"ת)אלון 21/06/2024 12:46הגב לתגובה זו1 4סגור
-
23.רשות לניירות ערךאסי 20/06/2024 11:31הגב לתגובה זו2 0לא בודקת כלום כמו שצריך.היא האשמה העיקריתסגור
-
22.ההנפקה הכי גרועה שהיתה (ל"ת)פנרגי 20/06/2024 10:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
21.אין דין ואין דייןיאיר 20/06/2024 09:49הגב לתגובה זו2 0זה לא יתכן לעשות מה שהם עשו.שוד לאור יוםסגור
-
20.פינרגיאלי 20/06/2024 01:41הגב לתגובה זו2 0צריך לבדוק מה קורה שם. שורפים מזומנים ומוכרים כלוםסגור
-
19.בושה. בושהמוטי 20/06/2024 01:08הגב לתגובה זו2 0כל החתמים זה מאחזי עיניים. אסור לקחת כלום בהנפקותסגור
-
18.הרשימה השחורהקני 20/06/2024 01:00הגב לתגובה זו1 0איזו בושה וכלימה. איזה חברות מכוערותסגור
-
17.דיפלומטגדי 19/06/2024 23:35הגב לתגובה זו1 0אם חוק התחרות היה עובר בכלל היתה נעלמתסגור
-
16.פנרגי בדיחהמכרו חלום. אין שם כלום 19/06/2024 19:31הגב לתגובה זו3 0מכרו חלום. אין שם כלוםסגור
-
כל ההנפקות של לידר=זבלאבי בוחבוט 21/06/2024 16:36הגב לתגובה זו0 0חתמים שודדיםסגור
-
15.מה עם הצלחות? צריך להראות גם חברות שעלואחד 19/06/2024 19:11הגב לתגובה זו1 0מאותו גל הנפקותסגור
-
14.אביב צידוןיוסי 19/06/2024 17:40הגב לתגובה זו1 0אין סיכוי ששורד עם החיברה הזו שלוסגור
-
13.בי קיורפיזנטי 19/06/2024 17:23הגב לתגובה זו3 0ההונאה הגדולה ביותר. הם צריכים לשבת בכלאסגור
-
12.טרמינל איקסשייקה 19/06/2024 16:45הגב לתגובה זו3 0זה לא יאמן שהם הנפיקו במעל מיליארד שח.לא ברור מי קנה את הדבר הזהסגור
-
11.רק בריחפנחס 19/06/2024 15:59הגב לתגובה זו4 0רק שקרים איזה תוצאות עלובות מופסד שם מלאסגור
-
10.דיפלומטמור 19/06/2024 14:38הגב לתגובה זו4 0איזו חוצפה החברה הזוסגור
-
9.חוצפניםלילי 19/06/2024 14:37הגב לתגובה זו3 0ממש גנבו כסף מאנשיםסגור
-
8.איזו שחיטהעדי 19/06/2024 14:22הגב לתגובה זו7 0כתבה נהדרתסגור
-
7.מה עם אקווארויס? (ל"ת)משה 19/06/2024 12:58הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.זה תוצאה של ריבית 0 שהיייתה, צריך להאשים גם את הנגיד שלאייל 19/06/2024 12:53הגב לתגובה זו3 2אותם ימים , אי אפשר לפטור מאחריות את בנק ישראל!סגור
-
5.איזה להיטים מבית היוצר שלאנונימי 19/06/2024 12:48הגב לתגובה זו8 0בורסת תא...עוד לפחות 30 מניות היו יכולות להתאים לכתבה...אין בורסה יותר גרועה המתא...סגור
-
4.הטבות לגופי השקעות וחברות ביטוח שאספו מכל הבא לידסוד העושק 19/06/2024 11:46הגב לתגובה זו7 1זה הרבה יותר פשוט. מתן הטבות למנהלי ההשקעות המוסדיים מניעה את השימוש בכספי הציבור ללא בקרה וסנקציות אישיותסגור
-
3.המושחתים האלה במדינה מתוקנת היו בבית הסוהר. (ל"ת)עודד 19/06/2024 11:46הגב לתגובה זו9 0סגור
-
2.חלק הגיוני שנפלו אבל חלק מפתיעיםאבי3 19/06/2024 11:29הגב לתגובה זו0 4ההפתעה הגדולה מגיעה מויזל, אשף שוק ההון והמנהל הטוב בארץ , לעשות טעות כזו ולהנפיק את טרמינל במחיר גבוה ? אני לא מאמי ן שהוא קטע למשקיעים אין לו סיבה לזה. דיפלומט- אני לא חושב שיש מה להשקיע בחברה הזו, ללא קשר למה שקרה, אני מאמין שאם רוצים להשקיע בחברה שמייבאת את PG תשקיעו בPG מה יש לחפש בחברה שמייבאת במדינה קטנה? מסוכן מידי. פינרגי - אכן ירדה אבל נראה שיש עתיד ,ברור שעשו קטע לשמקיעים כי היא חלום נטו , אבל יש לה מוצרים והיא מתחילה למכור .סגור
-
1.הבעיה ששמו כסף ציבורימור. קנו בחברות הזהל מכל הבא ליד ובסוף מכרו את הני 19/06/2024 11:12הגב לתגובה זו11 0מור. קנו בחברות הזהל מכל הבא ליד ובסוף מכרו את הנייר בתחתית של התחתית כמו נור סונוביה אריקה טרקנט גרופסגור