גיא טל
צילום: משה בנימין
הכר את המדד

ת"א 35, מדד הדגל הישראלי - מדוע הוא מדשדש אחרי העולם?

מדד ת"א 35 סובל מכמה בעיות מבניות, לרבות התרכזות בסקטורים מסוימים, בעיקר הפיננסים והנדל"ן. התוצאה - מדד שמדשדש כבר שנים ארוכות, ומפגר אחרי המדדים המובילים בעולם, מה צפוי בהמשך?
גיא טל | (18)

בחודשים האחרונים השלמנו שתי סדרות של סקירות בטור "הכר את המדד". הראשונה התייחסה למדדים המרכזיים מבחינה גיאוגרפית – ארה"ב ומדינות מרכזיות אחרות.

כעת נחזור הביתה, ונבדוק את המדדים המרכזיים בבורסה המקומית. בדומה לבורסות אחרות בעולם, גם הבורסה בתל אביב השיקה מדדים רבים שעוקבים אחר אלמנטים שונים בשוק במניות ובשוק אגרות החוב – לפי ענפים או לפי גודל שוק של המניות. מדד הדגל של הבורסה בתל אביב הוא ללא ספק מדד ת"א 35. נתחיל בכך שהמדד אומנם מאכזב בשנים האחרונות, אך בנקודת זמן הנוכחית הוא מבטא מכפיל רווח נמוך במיוחד, בעיקר בשל הרכב מניות הבנקים בתוך המדד שנסחרות במכפילי רווח של 6-7. מכפיל הרווח של המדד הוא באזור ה-10 וזה נמוך בכ-30% ומעלה מאשר מדדים מובילים של בורסות אחרות בעולם. מדד ה-S&P 500 שמבטא את הכלכלה האמריקאית נסחר במכפיל רווח של 28. 

אלא שמול התמחור הנמוך יש כמובן סיבה - המלחמה הנוכחית ואי הוודאות להמשך היא סיכון פיננסי גדול מאוד שמתבטא במחירים ומעבר לכך קיים עניין קבוע שמביא לתמחור נמוך יותר - צמיחה. מדד ה-S&P מכיל חברות צומחות כך שההכנסות והרווחים שלהם יעלו על פי הציפיות בשיעור ניכר בהמשך. הרווח יעלה ב-2025 כך שהמכפיל רווח העתידי יירד לכ-22. 

אצלנו הצמיחה נמוכה מאחר שהיא נשענת על הבנקים והנדל"ן. מכפיל הרווח לא צפוי לתזוזות גדולות, למעשה, הסיכוי שהבנקים דווקא ירדו ברווחים עולה על הסיכוי שהם יעלו ברווחים, כך שהמכפיל אפילו עשוי לעלות. זה המצב הנוכחי, אבל מעניין לעקוב אחר ההיסטוריה של המדד והתפתחותו על פני זמן. 

 

היסטוריה

המדד הושק לראשונה בראשית שנות התשעים, אז הוא הכיל 25 מניות ונקרא מדד המעו"ף (ראשי תיבות: מכשירים עתידיים ופיננסיים). בהמשך שונה שמו למדד תל אביב 25. החל מפברואר 2017 הורחב המדד והוא מכיל מאז כ-35 מניות.    

הרכב וכללים

המדד נחשב למדד הדגל כיון שהוא עוקב אחר הביצועים של המניות בעלות שווי השוק הגדול בישראל, בכפוף לתנאי נוסף - ש-25% מהמניות מוחזקות בידי הציבור.

המדד הוא מסוג תשואה כוללת, כלומר מחירו משקף את השינוי המצרפי של מחירי המניות הכלולות בו בתוספת הדיבידנדים שחולקו בהנחה שהושקעו חזרה במניות. משקל המניות במדד נקבע לא לפי גודל השוק הכולל אלא לפי שווי החזקות הציבור (מניות חופשיות) עד תקרה של 7% למניה בודדת (תתכן חריגה זמנית). המדד מתעדכן פעמיים בשנה בפברואר ובאוגוסט, אך לעיתים מניות נכנסות או נגרעות מהמדד שלא במסגרת העידכון הדו שנתי עקב אירועים מיוחדים כמו מיזוג, הנפקה וכדו' במסגרת מסלול מהיר.

מאפיינים

מדד הדגל של הבורסה הלאומית אמור בדרך כלל לשקף את הכלכלה של אותה מדינה, אך לעיתים הקרובות המציאות שונה (כפי שראינו לדוגמה במדד ה-FTSE100). כך גם במשך ההיסטוריה שלו מדד ת"א 35 לעיתים קרובות לא היה משקף נאמן של המשק הישראלי. לעיתים קרובות הוא מאד מרוכז בסקטורים מסוימים שהותירו מאחור סקטורים נרחבים מהמשק. חלק מהמניות הן חברות בנלאומיות שפחות מושפעות מהמשק הישראלי, ולעיתים קרובות הן אף נסחרו בחו"ל במקביל והושפעו יותר מהמסחר מעבר לים מאשר בשוק המקומי. המדד גם מצומצם יחסית עם מעט מניות וסקטורים רבים במשק נשארים בחוץ. 

אחת הביקורות החוזרות ונשנות בקשר למדד ת"א הוא עובדת היותו מרוכז באופן שלא מייצג את המשק, כאמור, וגם לא מאפשר פיזור טוב של ההשקעות. הביקורת התבררה כנכונה בשנים האחרונות כשהרכוזיות של המדד פגעה בביצועים והפכה אותו לאחד המדדים החלשים בעולם. כך היה עוד מימי טבע שתפסה כ-30% מהמדד (ועקב כך נוצרת הגבלת ה-7%), ונמשך עם חברות נוספות או סקטורים כמו הבנקים שתופסים נתח נכבד מהמדד כשסקטורים אחרים במשק נעדרים ממנו. בעיה נוספת שבעייה מאד ייחודית שלאו דווקא משפיעה על כלל המשק פוגעת מאד במדד הדגל. שוב הדוגמה היא טבע. דוגמה נוספת - מניות הסלולר שנפגעו מהרפורמה, מניות הנדל"ן שנפגעו מהמלחמה וכדו'. 

נכון להיום הבנקים מהווים כמעט 30% מהמדד. גם סקטור הנדל"ן מאד משמעותי. הסקטור השלישי המשפיע הוא הטכנולוגי. כשכל כך הרבה מהמדד מרוכז בתחום מצוצמם של השוק דברים טובים יכולים לקרות, כמו שקרה בחלק משנות האלפיים (או במדד הנאסד"ק לאחרונה עם הזינוק במניית אנבידיה, או 7 המופלאות), אך גם דברים פחות טובים כמו בשנים האחרונות במדד ת"א 35, שהריכוזיות פגעה בביצועים, במיוחד סקטור הנדל"ן והבנקים, כמו גם כמה מניות גדולות כמו טבע.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

בעבר סבל המדד ממשקל גבוה של חברות אחזקה כמו דלק, חי"ל, אי.די.בי. ועוד, שלעיתים קרובות נסחרו עם החברות הבנות במקביל ביחד במדד, ויצרו חוסר איזון ומשקל יתר לחברה אחת שמיוצגת פעמיים. כעת החברות האלו פחות משמעותיות, גם אלו שעדיין נמצאים במדד, אבל בדרכן למטה גם הן פגעו בביצועים. כך שבאופן היסטורי מדד ת"א 35 הוא מדד בעייתי כל פעם מסיבה אחרת. 

10 המניות בעלת המשקל הגבוה ביותר במדד הן: טבע (8.45%), נובה (7.46%), לאומי (7.25%), פועלים (6.94%), דיסקונט (6.83%), מזרחי טפחות (5.77%), אלביט מערכות (4.89%), טאואר (4.71%), נייס (4.6%) ו-אורמת (3.86%).

הרשימה הזו מצביעה על הבעיות עליהן דיברנו קודם לכן. ריכוז גבוה של בנקים וטכנולוגיה (נייס, אלביט, נובה וטאוור, ומבחינה מסוימת גם אורמת) במניות המובילות. היא גם משקפת בעיה נוספת שציינו שמאפיינת את המדד, כל חמש המניות שאינן בנקים בעשיריה המובילה הן מניות דואליות. בהמשך הרשימה ישנן מניות נוספות כאלה, שמושפעות יותר מהמסחר בארצות הברית מאשר בארץ, ובכך המדד פחות משקף את המשק הישראלי.  

ביצועים

כל הגורמים האלו גרמו למדד להשתרך מאחור ביחס למרבית המדדים המובילים בעולם, למעט שנה אחת, שנת 2021. הנה התשואות השנתיות מאז שנת 2015 בהשוואה ל-SP500 ולדאו ג'ונס:

בחמש השנים האחרונות המדד הניב 24.9% בלבד, והממוצע החמש שנתי בכל חמש שנים הוא חד ספרתית נמוכה ולעיתים אף שלילית.  זה נמשך גם במחצית הראשונה של 2024 - מדד ת"א 35 אומנם עלה ב-6%, אבל ה-S&P 500 עלה ב-15%. הנאסד"ק עלה ביותר.   

מכשירי השקעה

מדד ת"א 35 הוא הדרך המרכזית של חלק גדול מהמשקיעים בארץ ובעולם להיחשף לבורסה המקומית. ישנן 6 קרנות מחקות של חברות שונות שעוקבות אחר המדד – קסם, הראל, מור,  תכלית, MTF ו-אי.בי.אי. דמי הניהול נעים בין 0% ל-0.1%.

ישנם גם כלים יותר מורכבים כמו תעודות שמהמרות נגד המדד (חסר), קרנות ממונפות  או שילוב של שניהם – קרנות ממונפות בחסר שמגדילת את ההימור על האפשרות לירידה במדד. בנוסף, סביב המדד פועל שוק אופציות וחוזים עתידיים פעיל מאד יחסית לשוק ההון הישראלי. המכשירים האלו מרכזים הרבה עניין עם מחזורי מסחר מהגדולים בבורסה, ומהווים את אחת הדרכים המרכזיות של המשקיעים להיחשף לשוק בתל אביב.

קרנות הנאמנות לרוב מתמקדות במדד ת"א 125 שמאפשר יותר גמישות בניהול ההשקעות. ישנה קרן של איילון שמקיעה בת"א 35 במשקל שווה.

לכל טורי מדדים גיאוגרפיים: S&P500 הבנצ'מרק של שוק המניות העולמי מדדי הנאסד"ק אחרי שנת שיא - יש מקום לעליות נוספות? הדאו ג'ונס - המדד הוותיק ביותר עם תכונות ייחודיות הראסל 2000 מדד המניות הקטנות - חשיפה למניות אחרות Total Stock Market Index - האם כדאי פשוט לקנות את כל המניות בשוק? MSCI Emerging Markets: השווקים המתפתחים לא הצדיקו את הסיכון העודף מדד MSCI World: הבנצ'מארק להשקעה במדינות המפותחות - דומה מדי ל-SP500 מדד Stoxx 600 - האופי השונה של המניות האירופאיות האנג סנג - יותר סין מהונג קונג; אחד המדדים הגרועים בשנים האחרונות FTSE 100: מה מייחד את המדד הבריטי, ולאן נעלמו מניות הטכנולוגיה? ניקיי 225: סוף סוף חוזר לרמות השיא של לפני 34 שנה מדד הדקס: למרות החולשה בכלכלת גרמניה המדד מציג ביצועים נאים איך להשקיע בהודו? NIFTY 50, הודו שלא הכרתם: ראלי של 8 שנים ושוק אופציות מופרע CAC 40 - המדד הצרפתי מעניק חשיפה לחברות בינלאומיות מובילות

הסדרה השנייה עסקה במדדים המחולקים לפי 11 הסקטורים.

לכל טורי מדדי הסקטורים: >>> מהם 11 הסקטורים ב-S&P ואיך להשתמש בהם בבניית אסטרטגיית השקעה? >>> סקטור האנרגיה - הסולידי שמזנק בשנים האחרונות; המניות העיקריות, הביצועים ואיך משקיעים? >>> טכנולוגיה: איך משקיעים במנוע של העליות בוול סטריט בשנים האחרונות? >>> בריאות: סקטור סולידי וצומח אבל מפוקח בכבדות עם תשואות נמוכות >>> חומרי בסיס: סקטור סולידי ומגוון אך תלוי בסייקל הכלכלי >>> תעשיות: ציוד כבד, שילוח, טורבינות ועד אובר - הסקטור המגוון ביותר >>> פיננסים: המנוע של שוק ההון - הבנק וחברת הביטוח (כמעט) תמיד מרוויחים >>> השקעה במניות צריכה - סקטור דפנסיבי וחסין מיתון; האם כדאי? >>> צריכה מחזורית - להשקיע בחברות שלוקחות לכם את רוב המשכורת >>> שירותי תקשורת: שילוב מנצח של צמיחה וערך >>> תשתיות: הסקטור הדפנסיבי שצפוי ליהנות מהורדת הריבית >>> השקעות בנדל"ן: הסקטור הגרוע ביותר בשנים האחרונות - האם יש סיכוי למפנה?

תגובות לכתבה(18):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 17.
    בורסה מקומית =אסון 01/07/2024 19:06
    הגב לתגובה זו
    גם לא ב100 השנים הקרובות חלום בלהות
  • 16.
    אלישע 30/06/2024 07:31
    הגב לתגובה זו
    כל עוד שאין פתרון לבעיה בצפון ממליץ להשקיע בעיקר בחול
  • 15.
    מס הבורסה 30/06/2024 07:31
    הגב לתגובה זו
    הממשלות תמיד זקוקות לכסף,בלי אשליות בבקשה
  • 14.
    RH 29/06/2024 22:49
    הגב לתגובה זו
    יש בישראל חברות טובות ומנוהלות היטב. השקעה בחו"ל עמלות גבוהות.
  • 13.
    א.ש 29/06/2024 22:32
    הגב לתגובה זו
    במקום להגדיל השקעות ולבטל את המס וכך כולם ירוויחו בחרו מצרות עין להטיל מס רק לא שמו לב שירוי לעצמם ברגל - דפוקים
  • בת אל 01/07/2024 14:42
    הגב לתגובה זו
    כל עוד נמשכת הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת המדינה.
  • 12.
    למה המדד מדשדש ? ממשלת דמים רקובה שמובילה לחיסול המדינה (ל"ת)
    קלבסיאלה 29/06/2024 21:59
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    אלי 29/06/2024 14:49
    הגב לתגובה זו
    מחקו קרוב ליותר מ20 מיליארד שקל מכספי ציבור למען הנפקות הזויות בשנתיים האחרונות עם זה לא הונאה אז מה כן
  • 10.
    אין סיבה להשקיע בישראל כרגע. מלחמה ממשלה איומה. גר 29/06/2024 14:45
    הגב לתגובה זו
    אין סיבה להשקיע בישראל כרגע. מלחמה ממשלה איומה. גרעון עצום
  • 9.
    בת אל 29/06/2024 14:07
    הגב לתגובה זו
    יש להסתער ולמשוך את האברכים הפרזיטים אל לשכות הגיוס.
  • 8.
    נתונים 29/06/2024 14:07
    הגב לתגובה זו
    צוין בכתבהם שרק בשנת 2021 תא על על הSP. בפועל ת.א עדיף עלה על הSP בארבע שנים 2015,2018,2021,2022
  • 7.
    מעניין מאוד תודה רבה (ל"ת)
    קובי 29/06/2024 13:36
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    כשהמדד 29/06/2024 13:04
    הגב לתגובה זו
    היו בו גם חברות הייטק תנודתיות מסוכנות כמו אלווריון שלבסוף מצאה עצמה נעלמת אך ההייטק בחיתוליו היה אחראי על הביתא הגבוהה אז בימים ההם
  • 5.
    RH 29/06/2024 12:20
    הגב לתגובה זו
    צריך להשוות מול מדד אירופאי ממוצע. או מדד אמריקאי ללא 7 המופלאות.
  • 4.
    פועלת 29/06/2024 11:59
    הגב לתגובה זו
    כאשר ההגזמה הפרועה הממוקדת בסיסמה 'אומת היי-טק' מנוטרלת, הפרספקטיבה על המשק המקומי תתרכז בתחום הפיננסי (ביטוח ובנקים) ונדל"ן. לתחומים אלה יש אלטרנטיבה במדינות אחרות. את זה הבינו היטב גופי השקעה ענקיים ולכן הבורסה המקומית מקרטעת.
  • 3.
    מנחם 29/06/2024 11:46
    הגב לתגובה זו
    דינוי במיסחר אתמול התחילנ לעלות בנסדק במחזור גדול פעא ראביטראז של 1.3 אחוז הגיע לנמוך שנתי מפה רק למעלה
  • 2.
    אלי בר אור 29/06/2024 11:26
    הגב לתגובה זו
    קרקס של ימין חזק..עלאק ... שמנהל נתניהו שהביא אותנו הלום המצב קשה וישפר רק אחרי שהציבור יפנים שהאיש ודרכו הביאו לנו אסון ומצוקה רבה בצפון. בדרום ובכיס של כל אחד מאיתנו
  • 1.
    נפתלי בנט יעלה איתו את המדד (ל"ת)
    Bill Hwang 29/06/2024 11:23
    הגב לתגובה זו