השבחת הערך של אבי באום - חילן שווה 4.5 מיליארד שקל; לאן הולכים מכאן?
צמיחה פנימית עקבית בהכנסות וברווחים לצד רכישות הביאו את חילן לזינוק של פי 40 בשווי לכ-4.5 מיליארד שקל בתקופה של 22 שנה. אבי באום שרכש את השליטה בחילן ב-2002 הצליח לקחת אותה לצמרת - חילן היא הגדולה ביותר במונחי שווי מבין חברות המחשוב. הדוחות שהתפרסמו אתמול מלמדים על קצב רווחים של כ-240-250 מיליון שקל כך שהחברה נסחרת במכפיל רווח נוכחי של כ-18.
הצמיחה ברווחים בשנים האחרונות היא באזור 15% בשנה וכך גם ברבעונים האחרונים, וזה מבטא מכפיל רווח עתידי (על רווחי השנה הבאה) של כ-16. סביר ביחס לחברות מערכות המחשוב הנסחרות בבורסה. חילן שונה מהם בשל מרכיב מאוד גדול של הפעילות המסורתית שלה - שכר שכולל גם פעילויות שנרכשו לרבות חשבשבת. המגזר הזה רווחי מאוד ביחס לפעילות אספקת שירותים ופתרונות מחשוב.
מצד אחד, הרווחיות הגבוהה מלמדת על יתרון בשוק במיוחד כשמדובר על פעילות מאוד וותיקה, מצד שני זה עלול להיות נקודת תורפה מבחינת המשקיעים כי פגיעה ותחרות בתחום הזה עלולה לשחוק את המרווחים הגבוהים. באום יו"ר החברה ובעל השליטה בה מסביר שהפעילות הזו מתרחבת וצומחת במקביל לרכישות, כאשר חשבשבת שנרכשה מספקת צמיחה בהכנסות וברווחים וכן שמדובר בפעילויות עם הרבה מו"פ והשקעה ולכן הרווחיות בהן גדולה יותר.
חילן בדוחות טובים
הכנסות החברה ברבעון הסתכמו בכ-670.2 מיליון שקל לעומת כ-636.4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, צמיחה של כ-5.3%.אבי באום, יו"ר חילן; קרדיט: יח"צ
הרווח התפעולי ברבעון הסתכם בכ-79.1 מיליון שקל (11.8% מההכנסות) לעומת כ-68.3 מיליון שקל (כ-10.7% מההכנסות) ברבעון המקביל אשתקד, צמיחה של כ-15.9%. לדברי החברה הגידול ברווח התפעולי נובע מצמיחה אורגנית בפעילות ומשיפוי רטרואקטיבי מביטוח לאומי בגין הפקדות פנסיוניות למשרתי מילואים (כאשר ברבעון המקביל 2023 התקבל פיצוי חד פעמי בגין הקורונה בקשר עם פעילות השכר בארה"ב).
ה-EBITDA ברבעון השני הסתכם בכ-107 מיליון שקל (כ-16% מסך ההכנסות), לעומת כ-95.5 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד (כ-15% מסך ההכנסות), צמיחה של כ-12%. הרווח הנקי ברבעון השני הסתכם בכ-59 מיליון שקל לעומת כ-50.9 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד (כ-8% מסך ההכנסות), צמיחה של כ-15.8%.
"בסך הכל הצגנו רבעון חזק. אפשר לראות זאת בצמיחה בכל המדדים" אומר באום בשיחה עם ביזפורטל, "סיפקנו גילוי שגם אם אנחנו מזהים אירועים חריגים, עדיין יש לנו גידול אורגני של 10 מיליון שקל בין שני הרבעונים. אנחנו מסיימים חצי שנה חזקה וחייבים להגיד שיש דיסוננס בין התחושה הכללית במדינה לבין התוצאות העסקיות, וזה לא רק אצלנו".
יש השפעות ישירות של המצב במדינה על חלקים מסוימים בחברה?
"אי אפשר לדעת, אני אגיד שאנחנו כרגע במגזר העסקי פחות מרגישים את ההשפעות הללו, אם כי אין לי ספק שהן יורגשו - הגירעון הגדול שיוביל לעלייה באינפלציה ישפיע על המגזר העסקי, לא רק על חילן".
אתם מזהים מסירות גבוהה יותר בקרב העובדים בתקופה הזו שמובילה לעלייה בפריון?
"אני לא חושב שיש עלייה בפריון. באופן כללי מאז הקורונה המשק דווקא חווה ירידה בפריון.
"התוצאות נראות ככה כי המשק נכנס למשבר במצב טוב אז מן הסתם ההשפעות הרעות לא מחלחלות עדיין. בהתחשבות בנתוני המאקרו אין ספק שזה יחלחל בסופו של דבר".
יכול להיות שהחולשה בהייטק מקלה עליכם? יש פחות תחרות על העובדים?
"זה נכון שאנחנו חווים היום שוק יותר בוגר ואחראי מהשוק שהיה פה לפני שנתיים בטירוף של היציאה מהקורונה. שוק העבודה חזר לאיזון, הוא יותר בוגר ופחות תזזיתי. עדיין לא מרגישים את כל ההיצע של עובדי ההייטק ושוק העבודה עדיין בתעסוקה מלאה. יש לנו הרבה משרות חסרות בחברה".
התוצאות טובות והתחום המסורתי מאוד רווחי וחזק. במשקפיים של משקיע, החוזקה הגדולה בתחום השכר היא יתרון או חיסרון?
"חילן עובדת היום בארבעה תחומים. חלק מהצמיחה בתחום השכר היא דווקא בזכות ההתפתחות של חשבשבת. בנוסף ההתפתחות שם נובעת מכך שכל ה-IP שם הוא שלנו וזה מוביל לרווחיות יותר גבוהה. אנחנו משקיעים את כל המו"פ. אנחנו מאוד עונתיים בשל פעילות השכר. הרבעון הראשון עונתית חזק. בממוצע שנתי השכר מרכיב כ-40% מהרווח".
האם אתה חושב שאתם צריכים להיות מתומחרים במכפיל רווח אחר שייתן בונוס ליתרון הזה, או שדווקא קיים חשש שהרווחיות תישחק והמניה תיסחר במכפיל נמוך יותר?
"לחילן יש הרבה יתרונות ואנחנו מציגים אותם על פני 20 שנה של צמיחה עקבית. המשקיעים רואים את זה. אני לא נכנס לתמחור של החברה כי השוק מספיק חכם בשביל לתמחר בעצמו. אני צריך להביא תוצאות והשוק יתמחר את החברה כמו שהוא רואה לנכון".
יש לכם רקורד מצוין, בנקודת הזמן הזו אתם מקבלים ערך גם על הפעילות פיתוח שלכם או רק על פעילות ה-IT "הרגילה"?
"השוק מתמחר בעצמו. אבל ברור שלחברה עם מוצר משלה צריך להיות תמחור אחר מאשר חברה שרק משווקת".
לגבי המוצרים - עם כל התוכנות המקבילות לחשבשבת והתחרות הדיגיטילת החזקה, איך אתם מצליחים לצמוח בכל זאת?
"יש הרבה דגים בים ולכולם יש יכולות ברמות שונות. מי שיודע לבדל את עצמו ולמצוא את הנישה שלו מצליח לצמוח ולהגיע לקהל היעד. חשבשבת שיפרה בשנתיים וחצי האחרונות מאז שהיא תחת חילן, את התוצאות בצורה דרמטית. יש תחרות אבל היא רק מעודדת אותנו להשתפר".
המוצרים שלכם עדיפים טכנולוגית על פני המוצרים של החברות האחרות?
"הערך שלנו טמון בשילוב של טכנולוגיה ושירות".
מה האיום הגדול ביותר ומה ההזדמנות הגדולה ביותר עבור החברה?
"האיומים תמיד מגיעים ממקומות לא צפויים. כמובן שאיום הסייבר תמיד מטריד אבל הוא גם הזדמנות - מצד אחד אנחנו משווקים מוצרים בתחום ומצד שני אנחנו חברה טכנולוגית שחשופה למתקפות. כמות המתקפות גדולה וזה מטריד אבל אנחנו משתדלים להיות הכי מוגנים שאפשר. ראינו מה קרה עם התקלה של קראודסטרייק. לגבי הזדמנויות נוספות - נשתדל להפתיע".
אתם ממשיכים במסע הרכישות?
"אנחנו בהחלט במוכנות לרכישה, המינוף מאוד נמוך ואנחנו מחכים להזדמנות המתאימה. זה בהחלט על הפרק ובטח בתקופה הזו".
יותר תפנו לחו"ל בחיפוש אחר רכישות?
"גם בארץ וגם בחו"ל. כבר עשינו עסקה השנה בחו"ל שכמעט לא קיבלה ביטוי ברבעון אבל תקבל ביטוי במחצית השנייה".
בעוד 3 שנים חילן תהיה יותר מפוזרת גאוגרפית? לא היית רוצה זרוע גדולה בארה"ב?
"השאיפה היא להגדיל את נתח הפעילות שלא בישראל. תהיה גם פעילות בארה"ב אבל יכול להיות גם באירופה - נהיה איפה שיהיה לנו יתרון יחסי".
הצמיחה ארוכת הטווח תימשך?
"החזון שלי הוא שכל מה שעשינו והצמיחה שהצגנו ב-20 השנה האחרונות תמשיך ב-3 שנים, ב-5 וב-10 שנים הקרובות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אחד היזמים הטובים ביותר בארץ (ל"ת)צחי 21/08/2024 06:46הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.חברת ערך ברורהלרון 20/08/2024 09:18הגב לתגובה זו4 1גם אם תרד ,המנייה לא תרד בהרבה,לא ממליץסגור