רשות החשמל שמה תקרה למחירים - מניות משק אנרגיה ושו"ב אנרגיה נופלות
רשות החשמל החליטה לעשות שינוי בשוק החשמל - בשימוע שפרסמה ציינה הרשות כי היצרנים מתנהלים באופן לא תחרותי, כי הצעותיהם למנהל המערכת גבוהות וכי התשלומים שמשולמים בפועל ליצרני החשמל מבוססים על הצעות המחיר שלהם ולא על המחיר התחרותי שנקבע בשוק, דבר אשר בא לידי ביטוי בנתוני הרווחיות הגבוהים של יצרני החשמל. אי לכך החליטה הרשות על קביעת תקרה למחירי החשמל שנמכר מתחנות הכוח.
החברות המושפעות מכך הן בעיקר אלו המחזיקות בתחנות כוח שהיו בבעלות ממשלתית - כמו דליה אנרגיה (שבבעלות משק אנרגיה משק אנרגיה +1.25% משק אנרגיה 209.8 +1.25% בסיס:207.2 פתיחה:204 גבוה:211.1 נמוך:204 תמורה:354,019 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ) המחזיקה בתחנת הכוח אשכול ושו"ב אנרגיה שוב אנרגיה -1.49% שוב אנרגיה 258.1 -1.49% בסיס:262 פתיחה:262 גבוה:262 נמוך:256.3 תמורה:719,303 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: המחזיקה בתחנות הכוח רמת חובב וחגית מזרח. המניות של שתי החברות נופלות ב-7% במסחר.
עד היום, יצרני החשמל הפרטיים נהנו ממחירים גבוהים שנקבעו על פי מנגנון "המחיר השולי" (SMP), שבו כולם מקבלים את אותו מחיר שנקבע לפי ההצעה הגבוהה ביותר שעדיין הועמסה על רשת החשמל, כלומר מודל מחיר שוק. זה יצר תמריץ עבור היצרנים להגיש הצעות מחיר גבוהות יותר, והמחירים לא שיקפו את העלויות האמיתיות של הייצור.
"למרבה הצער, הציפיות לא תאמו את המציאות התחרותית שקיימת במשק בחמש השנים האחרונות מאז החלו לפעול יצרנים באסדרת השוק", נכתב בשימוע רשות החשמל. "התוצאה היא שמשק החשמל בשלב זה הוא משק לא משוכלל מספיק, ללא יתירות של גנרציה. ניתן למנות מספר סיבות לכך שהתחרות במשק החשמל עוד לא השתכללה דייה אך המרכזית שבהן היא העובדה כי מספר המתחרים במשק נותר מצומצם מאוד. זאת בניגוד לציפייה שיתווספו לתחרות, בתוך זמן קצר יחסית, אלפי מגה-וואט, אשר יניבו יעילות למשק ותחרות ערה על הייצור ברמה החצי שעתית.
כך, תוספת ייצור של כ-4,000 מגה-וואט של גנרציה של חברת החשמל אשר היו אמורים להוות גורם תחרותי משמעותי ליצרנים הפרטיים, התעכבה מסיבות שונות. כך גם היו עיכובים בהקמת תחנות כח קונבנציונליות ומתקני אגירה שאובה על-ידי השוק הפרטי ממגוון סיבות (בהיקף של מאות מגה-וואטים) שגם הם היו מהווים משקל נגד תחרותי ליצרנים הקיימים".
מה יהיה מעכשיו?
השינויים שנקבעו על ידי הרשות כוללים הכנסת מנגנוני פיקוח חדשים שמטרתם לוודא שהיצרנים יגישו הצעות מחיר קרובות יותר לעלות הייצור השולית שלהם. רשות החשמל מתכננת גם לקבוע תקרה להצעות המחיר, כך שמחירי היצרנים יהיו מחוברים יותר לעלויות האמיתיות שלהם ולא יתבססו על תחרות מוגבלת או מונופוליזציה בשוק.
השינויים ישפיעו על כל היצרנים הפרטיים המוכרים חשמל לשוק הישראלי, כולל תחנות הכוח שנמכרו במסגרת הפרטת חברת החשמל, כמו תחנות אלון תבור, חגית, רמת חובב ואשכול.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אם יש הגבלת ייצור חובה להגביל את המחירעושה חשבון 11/09/2024 08:05הגב לתגובה זו0 0רשות החשמל לא מאפשרת כניסה חופשית של ייצרני חשמל. מצב זה יוצר קרטל יצרני חשמל כמו בהרבה ענפים . כמובן שהמחיר יהיה גבוה. לכן יש להגביל את המחיר לעלות עם רווח קטן מפוקח. או לאפשר כניסה חופשית של יצרנים.סגור