"חברות התשתית הן צוואר בקבוק - ההשקעה עצומה אבל יש מחסור קשה בעובדים"
"בעשור הקרוב צפויות להיות השקעות אדירות בתשתיות. יש עודף ביקוש על ההיצע, יש המון עבודה ועדיין חברות התשית סובלות. זה קורה בגלל מחסור גדול בעובדי הקבלן, אבל גם במהנדסים (מפקחים ומתכננים) ואין גם מספיק קבלנים וכלים כדי לבצע את הפרויקטים", אמר איציק פרנק, מנכ"ל ברן בוועידה הכלכלית של ישראל. "השאלה היא לא אם יהיו השקעות, כי הם יהיו, אין ברירה אחרת האוכלוסייה צומחת והם צריכים תשתיות בכל התחומים. למעשה אנחנו חברות התשתיות והפרויקטים צוואר בקבוק".
"ברן היא חברת ההנדסה והפרויקטים הגדולה בישראל, עם מעל 900 עובדים רובם מהנדסים והנדסאים. אנחנו פועלים בהרבה סקטורים, התחבורה אנרגיה, תעשייה ומים, כך שיש לנו ראייה רחבה מאד וארוכת שנים על התעשייה בישראל", הוא סיפר.
כחברת תשתית עד כמה אתם תלויים בתקציבי התשתיות של המדינות?
"תחום התשתיות הוא איטי, הפרויקטים שאנחנו יוצאים אליהם היום ימומשו רק בעוד שנתיים-שלוש, אנחנו מתכננים את פרויקטי העתיד. לכן, אנחנו צריכים להתמודד עם הבעיות של עוד שנתיים ולא עם הבעיות של עכשיו".
כמה ישראל השקיעה בתשתיות בעשור האחרון?
"אנחנו בעשור האחרון, ובטח בשנים האחרונות נמצאים בצמיחה מאד גדולה בהשקעה בתשתיות בישראל, אבל אנחנו עדיין בפיגור. חלק מההשקעה מגיעה מהמגזר הציבורי אבל חלק מגיע גם מהמגזר הפרטי, דבר שהניע הרבה מהצמיחה. לפעמים צריך שהמדינה לא תפריע".
איציק פרנק בוועידה הכלכלית של ישראל. קרדיט ליאת מנדל
מה המצב בחו"ל?
"אנחנו פועלים בעיקר במדינות עולם שלישי האפריקה ואסיה. בתקופות משבר, תמיד ישנן השקעות בתשתיות, למרות שזה לא תמיד מחולל שינוי. למרות כל הבעיות אנחנו מאד אופטימיים בגלל ההזדמנויות בארץ ובחו"ל".
מה הפרויקטים המשמעותיים שלכם כרגע?
"בפעילות הבינלאומית יש 3 פרויקטים מאוד מרכזיים, 2 באפריקה ואחד באסיה, והם צפויים להימשך עוד בערך שנתיים. אנחנו פועלים כבר על פרויקטים ל-2025-2026 וצפונה. אנחנו במו"מ ישיר ובמכרזים לפרויקטים חדשים שנושקים למיליארד דולר, אבל הם עדין לא ביד ואי אפשר לדעת כמה מהם יתממשו. הפוטנציאל שלנו בחו"ל כפול ממה שיש לנו היום. רק לאחרונה דיווחנו על פרויקט במערב אפריקה של 150 מיליון יורו שמתווסף לפרויקט קודם. השוק היום הוא שוק מצוין.
גם בישראל - יש ריבוי עצום של פרויקטים. המרכזיים היום הם בפעילות ניהול פרויקטים והנדסה. הפרויקטים היותר גדולים הם בעולמות הביצוע, יש לנו 3-4 פרוקיטים בתחום לפחות לשנה וחצי הקרובות. אנחנו מתמודדים על פרויקטים נוספים בעולמות המים, התפלה, אנרגיה ותחבורה. הביקוש בישראל עולה על ההיצע. זה מאפשר לנו להעלות מחירים ולהיות בררנים יותר בפרויקטים, לא ניקח כל עבודה היום. השוק בישראל טוב וזה ימשיך ככה בטווח הנראה לעין".
ואי אפשר בלי שאלה על הטכנולוגיה, איפה תחום הבינה המלאכותית פוגש את התשתיות?
"החדשנות הטכנולוגיה הם חשובים לתחום שלנו בגלל שמטבעו הוא תחום שמרני שלא אוהב שינויים, מה שיוצר הזדמנות. היום ההשקעות הן בטכנולוגיה, בדאטה סנטרס, ואנחנו רק בהתחלה של האירוע הזה. זה מייצר הרבה פרויקטים בגלל שיש השקעות גם במתקני אנרגיה וגם במתקנים לייצור אמל"ח. לכן, אני חושב שהעתיד של ענף התשתיות הוא אופטימי".
שאלנו את פרנק גם על הדוחות האחרונים של החברה: "המסר המרכזי הוא לא להסתכל על ברן דרך רבעון ספציפי אלא לאורך זמן", אמר פרנק. "הרבעון היה טוב בסך הכל עם ביצועים טובים בכל היחידות והרבעון הזה משקף את העשייה הרבה שלנו ברבעונים האחרונים. יש לנו צבר חזק ומגוון ואנחנו מממשים את מה שאמרנו לשוק תוך עמידה בתחזיות. הצבר והפעילויות שיש לנו מאפשרים לנו להמשיך את המגמה הזו לפחות עוד 6-7 רבעונים קדימה. אנחנו היום עובדים על 2025-2026 ומסתכלים קדימה והרבעון הוא עוד חותמת לתקופה הטובה בברן".
אתם בוחנים עוד רכישות?
"ברן תמיד מנסה לצמוח גם דרך רכישות רכישות. אנחנו מחפשים דברים שסינרגטיים לפעילות אבל כאלה שגם מייצרים ערך נוסף לשני הצדדים. הרכישה של בלאו למשל - יש לנו ריבוי פרויקטים בעולם המים אז במקום שנפתח יכולת להתמודד עם הפעילות הזו בבית בבית רכשנו חברה מבחוץ. זה גם מאפשר לחברה הזו לבצע פרויקטים גדולים אז זה win-win. בגדול ברן מחפשת הזדמנויות אבל הכל בהתאם ליכולות. יש לנו יותר מזומנים מבעבר וקשר טוב עם המערכת הבנקאית אבל לא נסכן את הפעילות עם השתוללות ברכישות. כשיגיעו ההזדמנויות הנכונות אנחנו נבחן אותן ברצינות הראויה. לא הייתי אומר שהיום כאסטרטגייה ברן רוכשת כל מה שזז בשוק. אנחנו מסתכלים כבר על 2025. יש הרבה רכישות בתחום כי יש מחסור במשאבים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לא זכור לילרון 17/09/2024 19:46הגב לתגובה זו0 0ש ברן הייתה EVER כ'כ מוצלחת,לא המלצה לאף כיוון ,נו שוין יש ציפיות,אז?? השוק תמיד מצפה זו מהותו!סגור
-
2.מחסור= מציעים משכורת פחמהנדס מים 16/09/2024 21:49הגב לתגובה זו1 0המעסיקים בעולם התשתיות משלמים חצי מהייטק והרבה פחות מכל תעשיה אחרת. מהנדסים מוכשרים לא נשארים שם, עבודה שוחקת המון אחריות ומשכורת מעליבה. מנהל פרוייקטים או מתכנן עם נסיון מרווחים אחרי עשור בסביבות 20-25, ומתמודדים עם סביבות עבודה מיושנות ומתסכלות. מי שיכול עושה הסבה להייטק או לתעשיה בטחונית. אין עובדים= לא רוצים לשלם לעובדיםסגור
-
1.עובדי קבלן לתשתיות ? לניקיון בסדר אבל תשתיות זו אחריותאלי 16/09/2024 11:16הגב לתגובה זו1 0אם שם אתה מחפש עובדים אז נכון שיהיה מחסורסגור