"כלל תהיה מתחרה במערכת הבנקאית; מקס היא פלטפורמה לעידוד תחרות, מקווים שהרגולטור יראה זאת"
כלל כלל עסקי ביטוח +3.07% כלל עסקי בי 7,766 +3.07% בסיס:7,535 פתיחה:7,538 גבוה:7,790 נמוך:7,479 תמורה:12,223,666 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: היא אחת השחקניות הגדולות במשק בתחום הביטוח והפיננסים. רכישת מקס הפכה אותה לחברת הביטוח היחידה שמחזיקה בזרוע פיננסית של כרטיסי אשראי ויורם נוה מנכ"ל החברה מכוון גבוה - להפוך לגוף שיתחרה מול הבנקים.
נוה, שהשתתף בוועידת הכלכלית של ביזפורטל, אמר שעסקת מקס יכולה להיות גם פלטפורמה לעידוד התחרות במערכת הבנקאית - "אנחנו מקווים שהרגולטור גם כן יראה את זה".
לשם אתה חותר? שכלל תהיה מתחרה למערכת הבנקאות?
"בהגדרה כן. כלל צריכה להיות מתחרה למערכת הבנקאית. בעולם האשראי לעסקים גדולים למשל עד לפני עשור 90% מהאשראי היה דרך בנקים ואז המוסדיים נכנסו. שני מקומות שעדין לא יעילים זה עם האשראי הצרכני והאשראי לעסקים קטנים. אם הרגולטור יתמוך, כלל יכולה ליצור פלטפורמה שתטפל בתחומים האלה".
יורם נוה, מנכ"ל כלל; קרדיט: ליאת מנדל
חצי הכוס המלאה של כלכלת ישראל
נגיע לאסטרטגיה של כלל בהמשך, נעבור להערכות ותחזיות של נוה על הכלכלה הישראלית לשנים הבאות - "קודם כל אחד האתגרים שלנו הם בעיקר אי הוודאות, אבל צריך גם להסתכל לטווח הארוך", אומר נוה, "בנינו מודל מאוד נטול רגש שמבוסס על עובדות ונתונים שאספנו בחודשיים האחרונים. צריך להבין שנתוני המאקרו מאוד חזקים. במדינת ישראל התוצר לנפש גבוה וזאת מדינה שצומחת, אנחנו מקום 13 בעולם וזה מדהים. הדמוגרפיה חזקה ונתוני הפתיחה חזקים. ההייטק חזק, יש לנו עצמאות אנרגטית. אנחנו גם באים לאירוע ממקום של טרלול בשווקים בגלל תקופת הקורונה, עלייה בריבית, אבל בכל העולם סביבת הריבית הריאלית השלילית יצרה סביבת צמיחה מעוותת. גם הירידה בהשקעות בהייטק זו תופעה גלובלית.
"אנחנו מדינה קטנה שמתיימרת להיות במקום גבוה יותר מאיפה שאנחנו נמצאים. קודם כל צריך להסתכל על הנתונים ולהבין שהם מדהימים. כמובן שיש אי ודאות גבוהה ושינויים גלובליים. תחשבו מה קורה בכל העולם מבחינת אי הוודאות הפוליטית. גם אצלנו שי אי וודאות פוליטית וכמובן המלחמה שנמשכת ומייצרת אתגרים גדולים.
"תחזית הבסיס שלנו בהתחשב שהמלחמה פוחתת - אנחנו בהחלט רואים את ישראל חוזרת ליחס חוב תוצר של מתחת ל-70%. אם ניקח תרחישים מורכבים יותר עם המשך הלחימה אנחנו נגלוש לנתונים פחות טובים ונגיע ליחס של 80%. זה רע מול המצב הקיים אבל בהשוואה לעולם זה עדיין יפה. יכולים להיות גם תרחישים קשים יותר - מיתון בעולם, פלישה של סין לטאיוואן - אנחנו באי וודאות ומתנהלים בתוכה.
"אנחנו מסתכלים על ישראל בתוך אי הוודאות הזו ואנחנו עדיין אופטימיים. זה מאוד תלוי איך נעזור למדינה לצאת מזה אבל בסה"כ אנחנו אופטימיים וזה בא לידי ביטוי גם בהשקעות.
הגדלתם השקעות בישראל בתקופה האחרונה.
"אני לא חושב שהגדלנו את שיעור החלק במניות ישראליות מסך ההשקעות. אבל בניגוד לאחרים לא מיהרנו להקטין. אנחנו לא משקיעים בכל דבר בתקופה הזו אלא רק במה שמאמינים בו - השקענו בנדל"ן למגורים למשל ולא בנדל"ן מניב. אנחנו בהחלט חושבים שעם הדמוגרפיה החזקה, ההתכנסות במרכז הארז ועם יהודי התפוצות שקונים דירות להשקעה, יש כאן הזדמנויות שנים קדימה, גם בתחום ההתחדשות העירונית.
"ארה"ב היא המגדלור של העולם מבחינת ההשקעות. מנהלי השקעות אומרים שכל הכסף בורח ל-S&P 500, אבל תל אביב חזרה למכפילים ארוכי טווח שהיו לפני המלחמה ויש פה תמחורים אטרקטיביים. כולנו רואים את הרווחיות של הבנקים אבל הם במכפילים נמוכים היסטורית של 6-7, בנקים בארה"ב במכפילים של 12-13".
בנקים הם תמונת ראי של המשק, אבל יש לכאורה ניגוד בין המצב בשטח לדוחות שלהם. איך זה מוסבר?
"אנחנו כל חודש מופתעים מתוצאות המשק. חשבנו שאחרי המלחמה יהיו הרבה יותר פשיטות רגל, אבל המדינה תומכת בגופים מסוימים אז אולי זה עוד יגיע. עדיין, סיכוני האשראי במשק שהעריכו בתחילת המלחמה לא מתממשים. רואים חוזקה בקניונים ובצריכה הפרטית. המשק לא משקף את המלחמה ואת הסיכונים שיש בה ורווחי השיא של הבנקים גם משקפים את זה".
דיברנו על הסיכונים ואי הוודאות, דיברנו גם על תחזיות ריאליות חיוביות, בוא נדבר על כלל - עשיתם עסקה נהדרת עם מקס
"זה היה תהליך ארוך. בדיעבד אנחנו יודעים שזאת עסקה מעולה למרות המצב. חברות כרטיסי אשראי מושפעות מנתוני המאקרו של המשק ואנחנו רואים נתונים חזקים. אחד הסיכונים הגדולים הוא אבטלה של 8% אבל אנחנו רחוקים משם ולכן חברות האשראי מציגות תוצאות יפות. השכלנו לראות את הפוטנציאל עוד בזמן שהשוק ומקס היו במצב קשה - תקופת הקורונה וההתנתקות של מקס מבנק לאומי. השוק לא ראה את זה והיום אני רואה שחברות אחרות מנסות לחקות אותנו".
לאן הולך התחום הפיננסי אצל כלל?
"בחברות האחזקה והביטוח ניתן לראות מגמה של בניית תמהיל הכנסות מגוון יותר. זה הדבר הנכון לעשות לדעתי. מקס כאמור יכולה להיות פלטפורמה לעידוד התחרות במערכת הבנקאית ומקווים שהרגולטור יראה ויפעל בכיוון".
נוה מדבר על הצורך בתחרות באשראי צרכני ולעסקים קטנים וסבור שחברות כרטיסי האשראי הן המתחרות האולטימטיביות לבנקים, אלא שגם חברות הביטוח הפכו לענקיות פיננסיות - "אם תיקח את כל המוסדיים בישראל כולל חברות הביטוח ביחד לפי שווי שוק תגיע בערך לשווי של הבנק החמישי בישראל. יש עוד הרבה מקום לעודד תחרות.
"זו בשורה קצת פחות טובה לגבי הביטוח. ביטוח טווח קצר כמו ביטוח רכב זה תחום בו באמת יש תחרות. היו ירידות קיצוניות בקורונה ועכשיו הוא תיקן את עצמו לאיפה שהוא היה. עכשיו תתחיל תחרות שוב אבל יש תחומים שהגופים יוצאים מהם - עולם הבריאות למשל. מה שקרה בסיעוד זה שכמות האנשים שקיבלו ביטוח סיעודי התפוצצה והמערכת קרסה".
כלל ב-2030 עם רווח גדול יותר בפיננסים או בביטוח?
"אני מאמין שבפיננסים. הצמיחה הפיננסית של הציבור הולכת וגדלה והמצב בביטוח הולך ומסתבך. יש פה גם הזדמנות לשלב בין שני העולמות כי הרבה מוצרי ביטוח הפכו להיות יותר פיננסיים. צריך לאפשר מוצרים שישלבו בין שני העולמות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מסכים איתו: הרווחים מפיננסים יהיו כגולים מביטוח בקרוביריב 15/09/2024 15:04הגב לתגובה זו0 0ולכן כלל ביטוח אטרקטיבית יותר מרוב חברות הביטוח עם תמהיל השקעה מגוון. האלמנטארי חוזר לתחרות קשה וחברות ללא פעילות מחוץ לעולמות הביטוח יסבלו. חברת הביטוח היחידה בתיק שלי בעיקר בגלל מקס. זולה באופן יחסי בטח בהשוואה למנורה.סגור
-
2.מקס היא חברה ללא! שירות, די עם הבלופים, יש כשל שוק (ל"ת)א 15/09/2024 10:14הגב לתגובה זו2 3סגור
-
1.ומנורה מבחבלת את המוח עם הצעה מעליבהיאיר3 15/09/2024 07:43הגב לתגובה זו2 0לבעלי המניות של ישראכרט.מנטרה,תפסיקו לקשקש ותקחו את ההצעה של הראל מתחילת השנה,תוסיפו קצת לרווחים שנוספו מאז,ותסגרו עסקה לפני שיחטפו לכם אותה מתחת לאף.סגור
-
רשות לתיאום קרטליםסווינגר 15/09/2024 10:51הגב לתגובה זו0 0וחוסר עידוד תחרות, סופסוף אסרה להראל לרכוש אותם. באופן די מפתיע ומסריח, אישרה לכלל לרכוש את מקס. בוחשים בדייסה כשרוצים, ומראים ש"עושים את עבודתם", במקרה דומה במקביל. משהו פה מסריח.סגור