טבע ומבטח שמיר עולות, שטראוס ואלקו יורדות - סיכום מחצית השנה

איך נראתה המחצית הראשונה של השנה במגזרים השונים במשק, למה טבע קפצה, כמה השפיע מעבר הלקוחות מנייקי לאדידס עבור ריטיילורס ואיך קורה שמיטרוניקס שפכה מיליארדים לתוך הבריכה?
 | 
telegram
(4)

עבור חלק גדול מהחברות, המחצית הראשונה של השנה הייתה מאתגרת במיוחד, לטוב ולרע. חברות הקמעונאות והאופנה נהנו מהעובדה שהיתה צניחה של 40% ביציאת ישראלים לחו"ל. יותר אנשים בארץ, זה יותר קניות. גם הקניונים היו שותפים לחגיגת הקניות. לעומן, חברות הבניה סבלו ממחסור בפועלים שעיכב פרוייקטים, מה שפגע באורח קשה בתוצאות הכספיות. מדד החברות הבטחוניות עלה כצפוי בשיעור חד של מעל 100% ובעיקר השוק התחיל להסתגל למציאות החדשה שנכפתה עליו. אז מי היו אלו שסיימו מחצית חזקה ומי החברות שיעדיפו לשכוח אותה?
 

טבע עם תשואה של 83% השנה, שטראוס במינוס 20%

יחיד ההבדל הקטן. טבע: במחצית הראשונה ההכנסות צמחו ב-5.9% לכ-8 מיליארד דולר.
שטראוס: הרווח התפעולי ירד ב 16% מ 6.5% ל 5.5%. 

טבע היא שוב ספינת הדגל ושוב צועדת בגאווה בפסגה. מניית העם בעבר, שעברה טלטלות רבות עד סיכוי ממשי להמשך קיומה, חזרה ובגדול. היא השיאה למשקיעים תשואה של 83% במחצית וחזרה למעמדה הרם כמנייה בעלת שווי השוק הגדול ביותר באחוזת בית, לאחר שאיבדה אותו לכמה שנים. היא גם החברה הישראלית השניה בגודלה בארצות הברית אחריי פאלו אלטו.
עופרה שטראוס (יחצ)
עופרה שטראוס (יוטיוב)

מי שנהנתה מאד מהעליה היתה הפניקס, עם 4.5% החזקות במניה. ריצ'רד פרנסיס, המנכ"ל המוכשר שלה, הצליח להחזיר את הצבע לטבע לאחר עשור אומלל בו נרכשה אקטיביס בסכום של 40 מיליארד דולר והמיתה על החברה אסון גדול. טבע מציגה רבעון שישי רצוף של צמיחה ושווי השוק שלה הוכפל. הוא הגיע ל-74 מיליארד שקל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לפני שנה פרנסיס חשף את תוכניתו, PIVOT TO GROWTH, ומאז היא לא מפסיקה להפתיע ולטובה - כולל העלאת תחזית שנתית עם תרופות מקור ואפילו עם הקופקסון. ההישג המרכזי של טבע ברבעון השני הוא הכנסות של 4.2 מיליארד דולר, שמשקפות עלייה של 11% מול הרבעון המקביל והיו גבוהות ביותר מ־100 מיליון דולר מהתחזיות. מדובר בקצב צמיחה דו־ספרתי, לראשונה מזה זמן רב, שנבע בעיקר מקפיצה בהכנסות מאוסטדו, לטיפול בדיסקינזיה מאוחרת.

ההכנסות מאוסטדו זינקו ב־32% ל־407 מיליון דולר. התרופה אג'ובי, שנועדה למניעת התקפי מיגרנה, הציגה שיפור, עם עלייה של 12% במכירות ל־115 מיליון דולר. בקנה יש לטבע את יוזדי שפונה לחולי סכיזופרניה ועשויה להפתיע לטובה בדוחות הרבעון הבא.

צמיחה נוספת בטבע נרשמה מגזר התרופות הגנריות. מגזר זה כמעט והוספד כמנוע צמיחה, בעיקר בגלל הרווחיות הנמוכה שמאפיינת אותו והיחלשות טבע ביכולת הגעה ראשונה לשוק, דבר קריטי במגזר זה.

פרנסיס מיקד את טבע במספר קטן של תרופות גנריות, שלהן פוטנציאל גבוה יותר להצליח, והמהלך מתחיל לבוא לידי ביטוי בתוצאות. בהמשך למגמה שטבע הציגה ברבעון הראשון, היא מציגה גם כעת עלייה של 15% בהכנסות בארה"ב, 8% באירופה ועלייה של 20% ביתר המדינות בעולם.

ההכנסות מפעילות הגנריקה הסתכמו ב־2.5 מיליארד דולר, כאשר בטבע מדגישים שתי השקות חשובות: של רוולמיד, שמיועדת לטיפול במיאלומה, ושל ויקטוזה, לטיפול בסוכרת. שתי התרופות אמורות להיות צומחות ורווחיות יחסית לשוק הגנריקה.

לאחר תקופת שולץ שעסק בעיקר בסידור החוב הפיננסי, פרנסיס עצמו ממוקד בעיקר בתרופות המקור העתידיות של טבע, שנמצאות בפיתוח מואץ.

כדי להמחיש את הדברים טוב יותר נראה שהחוב נטו של טבע בשנת 2020 היה 26.5 מיליארד דולר כשבסוף 2023 החוב נטו ירד ל-20. טבע בכיוון הנכון, היא חזרה להיות ספינת הדגל של הכלכלה הישראלית והעתיד שלה בהחלט מבטיח. פרנסיס מנכ"ל נהדר, שללא ספק זוכה בתואר המנכ"ל המוצלח של במחצית הראשונה של 2024.

שטראוס עדיין לא מתאוששת

לעומת טבע שחזרה בגדול, שטראוס ממשיכה להתדרדר. החברה שהיתה בעבר מודל לניהול קפדני ונכון איבדה במשך ארבע שנים מחצית משוויה. משווי שוק של 13 מיליארד שח בשנת 2020 - שטראוס נסחרת כיום בשווי של 6.5 מיליארד לאחר שאיבדה השנה עוד 20% מערכה.

המשבר בשטראוס ארוך. הוא החל כמובן בעקבות התגלות סלמונלה במפעל השוקולד שלה בנוף הגליל - מה שהוביל לסגירתו לתקופה ממושכת וגרם לחברה להפסדי ענק. לזה לזה נוספו משבר בעל מאפיינים דומים במפעל יצרנית החומוס סברה בארה"ב, שבה מחזיקה שטראוס 50%; וזינוק במחירי הקפה בעולם, שפגעו ברווחי החברה.

הצרות הגיעו לשטראוס מכמה כיוונים: שינויי מזג אוויר פגע ביבולים ובהיצע ומחירי פולי הקפה המריאו. סברה  נאלצה לסגור את מפעלה בארה"ב בפברואר 2022 לחצי שנה, לטובת שיפוץ. עקב כך, נתח השוק שלה בשוק החומוס האמריקאי צלל בשנת 2022 ל-31% בלבד - לעומת כ-62% בשנה שלפניה. ברבעון שני של 2024 המכירות צנחו ב-5.5% וההפסד התפעולי הגיע לשני מיליון שקל מתוך מחזור מכירות של 110 מיליון.

בסברה שותפה חברת פפסיקו העולמית (50%), ונבדקת האפשרות למכור לה את חלקה של שטראוס. לא מזמן כתבנו כאן ששטראוס נמצאית בדכאון עמוק עם חזרתה של המניה לשער של 70 - שש שנים לאחור.

בשנת 2023 שטראוס הרוויחה כ-440 מיליון שקל על מחזור של 10.5 מיליארד שקל. השנה היא תמכור ככל הנראה במעל 11 מיליארד, אבל הרווח עדיין אינו טוב למרות שנה של ניקוי אורוות וצמצומים חזקים במטה החברה.

הרווח התפעולי של שטראוס ירד בשיעור חד ברבעון השני לעומת הרבעון המקביל, והסתכם ב-151 מיליון שקל – 5.5% מהמחזור לעומת 6.5% מהמחזור ברבעון המקביל - ירידה של 16%. בהתאם לתוצאות אלה, שטראוס תסיים את השנה ברווחים נמוכים בהרבה מזה שהתרגלה בשנות הזוהר שלה.

שי באב"ד מונה כמנכל שטראוס לפני כמעט שנתיים. זה מספיק זמן על מנת לעשות את השינויים הנדרשים ולהחזיר את החברה למסלול הנכון. זאת חברה שעשרות שנים התבססה על ההון האנושי  ועל טיפוח מנהלים מבפנים הפכה פחות מיוחדת.

זמן קצר אחרי מינויו של באב"ד פרש אייל דרור המוערך מנכל שטראוס ישראל. בחברה מספרים על איבוד האווירה המשפחתית שהיתה שם תמיד. החלפת כל הצוות הניהולי היא במרבית המקרים סימן לא טוב, זה איבוד ידע שנצבר שנים ארוכות,קשר עמוק עם ספקים ובעיקר טעות ארגונית. אפשר וצריך להחליף מנהלים שחוקים, אין שום סיבה לפטר על מנת למחוק דברים שנעשו בעבר. גם אם היו טובים.

שטראוס קיבלה בשורה כואבת נוספת לאחר שחברת דירוג האשראי מידרוג, החליטה להותיר את האופק השלילי של אגרות החוב של הקבוצה, אותו קיבלה לפני כשנתיים בעקבות אירועי הריקול. היא תייחל לירידה במחירי פולי הקפה, אבל ללא חדשנות מוצרית ובעיקר אסטרטגיה חדשה קשה להאמין שתצליח לחזור לימי הזוהר שלה.
 

מה קרה במגזר הקמעונאות?

קסטרו: עם תשואה של 84% במחצית, ריטיילורס עם מינוס 6%. בקסטרו, הרווח הנקי קפץ ב 70% ל-57 מיליון שקל. בריטיילורס הרווח התפעולי ירד ב-18%. משהו טוב עובר על קסטרו. הצניחה בטיסות הישראלים לחו"ל הגבירו את הצריכה של מוצרים מקומיים. אבל זה לא רק זה.

אחרי תוכנית ההבראה, שכללה סגירה של 24 סניפים מפסידים של הקבוצה עד כה, קיצוץ בהוצאות והצערת הקולקציות של המותג, המכירות ברבעון השני עלו עלו ב-17% והסתכמו ב-540 מיליון שקל, הרווח הנקי של הקבוצה זינק ב-70% לעומת הרבעון הקודם והסתכם ב-57 מיליון שקל. הרווח התפעולי של הקבוצה זינק ל-16.4% מהמכירות לעומת 11.8% ברבעון מקביל אשתקד. זה המשך ישיר לשיפור בתוצאות הקבוצה ברבעונים האחרונים.

על התחזקותו של מגזר אופנת ההלבשה הכולל את קסטרו, אורבניקה והודיס, אפשר ללמוד מהנתונים הבאים: המכירות בחנויות זהות עלו ב-18%, גם בשאר המגזרים נרשם שיפור במכירות, כאשר בתחום אביזרי האופנה על המכירות ב- 21%. בתחום הקוסמטיקה המכירות גדלו ב-44%.

ברבעון השני, רשת המשקפיים קרולינה למקה הייתה הרווחית ביותר בקבוצה, הרשת אורבניקה, חנות הלבשת הדיסקאונט של הקבוצה מובילה באחוזי הרווח מתוך המכירות. קסטרו עשתה מהפך בקולקציה מה שללא ספק הוביל לשיפור בתוצאות. העיצובים אטרקטיביים יותר, בעיקר באופנת הנשים שהפכה לעכשווית ואיכותית יותר, בשאיפה להצעיר את קבוצות הגיל של הרוכשות בחנות.

 יאיר אוחיון (רן כהן)
צעד אמיץ. יאיר אוחיון (רן כהן)

בצעד אמיץ ונבון, מינתה קסטרו לראשונה מישהו שאינו בן משפחה לתפקיד המנכ"ל. יאיר אוחיון, סמנכ"ל הכספים המוערך של החברה, החליף את רון רוטר שעבר לשמש כמנכל פעילות הקוסמטיקה של המותג איב רושה. יצויין שהשינוי בקסטרו מורגש בין השאר על רקע פעילות הרשת הגדולה בענף פוקס. מכירות פוקס עלו בשיעור יפה של 15% אלא ששער המניה עלה רק ב-11%. מי שהרוויחה מהעליה הייתה בין השאר הפניקס, בעלת עניין בחברה עם אחזקות של 10.5%.

ריטיילורס: הלקוחות עברו מנייקי לאדידס

כבר לפני חצי שנה כתבנו כאן, על מעבר משמעותי של צרכנים מנייקי לאדידס. זה היה הרבה לפני שנייקי הציגה דוחות מאכזבים עם ירידה בהכנסות ועדכון תחזיות למטה.

די היה לעשות סיבוב באחד הקניונים או אפילו באחד מבתי הספר במדינה ולראות את הטרנד של אדידס ששטף את המדינה. חנויות אדידס היו הומות אדם לעומת אלו של נייקי שנותרו ריקות. לפי דוח אלקטרה צריכה, מכירות אדידס במחצית גדלו ב 30% לעומת זאת מכירות נייק בחנויות זהות ירדו ב 15%.

הרווח התפעולי ברבעון השני של שנת 2024 הסתכם בכ-48 מיליון שקל (7.8% מהמכירות) בהשוואה לרווח תפעולי בסך של כ-58.7 מיליון שקל (12.2% מהמכירות) ברבעון המקביל אשתקד, ירידה של כ-18%. בנייקי הרווח התפעולי הסתכם בכ-39 מיליון שקל בהשוואה לכ-52.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. מכירות נייקי היוו בשנת 2023 כ-60% מסך ההכנסות של ריטיילורס, והטרנד השלילי של המותג השפיע עליה.

ריטיילורס נחשבה הפרה החולבת של ויזל, שחזה לפני כולם שאופנת הספורט תכבוש את הקהל, ופיתח פעילות בתחום באמצעות זיכיונות, בעיקר מנייקי ופוט לוקר. את ההצלחה הזאת תירגם להנפקת החברה. חולשת נייקי העולמית פוגעת בו מאד.

אדידס, בסיוע מהלכים מוצלחים בשוק המקומי ובעיקר בזכות דגמים אופנתים מנצחת את נייקי בנוק אאוט - עם עושר קריאטיבי בולט למול זה של נייקי גם אתר האינטרנט שלה טוב יותר, של שפועל גם באמצעות אתר טרמינל איקס.

נייקי נשענת  בעיקר על חוזק המותג בעולם, זו טעות שהביאה לכך שהפער בארץ של נתח השוק של אדידס למול נייק הצטמצם במהירות. קברניטי נייק בישראל חייבים להיות מוטרדים מאד מנסיקת אדידס בגילאים הצעירים, תלמידי בתי הספר וצעירים.

בגילאי 20-30 נועלים היום אדידס, זו מגמה שעשויה להשפיע על נייקי לטווח הארוך בהיותם מובילי דעה. המגמה התרחבה ויותר ויותר מבוגרים נועלים את הדגמים הפופולרים של אדידס.

במקביל ההתרחבות של ויזל לאוסטרליה ניו זילנד וצרפת תהיה משמעותית בעתיד בהנחה שהנייקי תחזור לקדמת הבמה. ריטיילורס תנסה למצוא נחמה במסגרת העמקת שיתוף הפעולה עם נייקי והרחבתו לטריטוריות נוספות מחוץ לישראל, כניסה לאוסטרליה וניו זילנד וגם לצרפת. לפני שבוע, ריטיילורס דיווחה על קבלת רשיון לא בלעדי לפיתוח והפעלת חנויות נייקי בצרפת.

כך, החברה בתהליך בחינה ואישור מיקומים של חנויות ברחבי צרפת ונערכת לפתיחת חנויות בצרפת. להערכת החברה, ההתקשרות בתיקון להסכם הרישיון מהווה צעד משמעותי נוסף להרחבת שיתוף הפעולה בין החברה לבין נייקי - בנוסף למשא ומתן לרכישת תאגידים המפעילים 12 חנויות נייקי בצרפת.
 

מה קורה בתחום חברות האחזקה?

מבטח שמיר רשמה תשואה של 70% במחצית השנה, אלקו עם מינוס 11%. מבטח שמיר הינה חברת אחזקות וותיקה עם מעל שלושים שנות פעילות בשוק ההון הישראלי. החברה פועלת בארבעה מגזרי פעילות מרכזיים: נדל"ן, אנרגיה, מימון וטכנולוגיה, עם פריסה בינלאומית. בין נכסיה הבולטים חברת מניף שירותים פיננסים, חברת מגדלי הוד השרון, חברת קסם אנרגיה וכן השקעות בסטרטאפים בשלבי התפתחות שונים.

זו הייתה המחצית של מאיר שמיר, אחד מאנשי העסקים הטובים בישראל. שמיר החל את הקריירה העסקית שלו, כפקיד בחברת הביטוח מבטח. בגיל 30 הוא החל לרכוש חלקים ממנה עד שהפך אותה לשחקן מרכזי בשוק הביטוח בישראל.

בתחילת שנות ה־90 ביצע שמיר את ההשקעה המשמעותית הראשונה שלו. הוא רכש 20% ממניות חברת הטכנולוגיה ליפמן לפי שווי של 6 מיליון דולר. האחזקה שלו דוללה בהמשך, אך ב־2006 החברה הונפקה בנאסד"ק ונמכרה לווריפון תמורת 1.1 מיליארד דולר.

בסוף 2006 ביצע שמיר את ההשקעה החשובה ביותר שלו עד היום: רכישת 20% ממניות חברת תנובה. שמיר מכר את המניות מתנובה לברייטפוד הסינית, בתמורה ל–1.1 מיליארד שקל במזומן בעסקה שגילמה רווח של כחצי מיליארד שקל.

עסקה נוספת מצויינת של שמיר היתה במניף שהציפה לשמיר ערך של מאות מיליוני שקלים.

שמיר שמרן ואינו ממונף, אבל יש לו יכולות פנומנליות בזיהוי הזדמנויות. זה גם מה שלא העמיד בספק את עסקיו ולא הפיל אותו מעולם. בנוסף, שמיר מתקדם בחשיבה ומפזר את ההשקעות בתחומים שונים - כולל בכאלה חדשניים.

מהלך שצפוי להציף ערך משמעותי בחודשים הקרובים עשוי להיות הנפקת חברת לנדבאז בנאסד"ק. מבטח שמיר מחזיקה בחברה זו כ-7%, ולפי פרסום רויטרס לנדבאז מתכוונת להנפיק בחצי הראשון של 2024 לפי שווי של 2 מילארד דולר. ההנפקה צפויה להציף שווי חדש של מעל חצי מילארד שקל למבטח.

מבטח שמיר אנרגיה מחזיקה בשני נכסים משמעותיים: אחזקה בתחנת הכוח אלון תבור, והזכייה במכרז להקמת תחנת כוח חדשה בקסם. לפני חצי שנה הודיעה כלל ביטוח שתשקיע  בזרוע האנרגיה של מבטח שמיר לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל בתמורה ל-20%.

הכסף ישמש את מבטח שמיר להקמת תחנת הכוח קסם ופעילות האנרגיה המתחדשת שלה. כמו כן, במהלך 2022 הקימה מבטח שמיר את שמיר אנרג'י, שפועלת בתחומי האנרגיה המתחדשת – ביו-גז, אגירת אנרגיה ואנרגיה סולארית.

מאיר שמיר מחזיק ב 40% מהחברה ששויה צמח ל-1.6 מיליארד שקל, לצידו כלל עם 14% וליאון רקנאטי עם 9%.

אלקו – חשוך לפני עלות השחר

מסע הרכישות האגרסיבי של אלקו החזקות החל בתחילת שנת 2022, אז נסחרה החברה בשווי של 7.7 מיליארד שקל: רכישת סופרגז וכניסה לשותפות עם צחי נחמיאס ורמי לוי ב–30% מדסק"ש, עם רכישת השליטה ביינות ביתן־מגה; כניסה לתחום התחבורה הציבורית עם רכישת אפיקים ואגד תעבורה; דריסת רגל בתחום האופנה, עם רכישת השליטה בקולומביה ואדידס; הקמת מועדון כרטיסי אשראי יחד עם כאל וביט; רכישות ומימושים של מקבצי דיור בארה"ב; ורכישה של רשת בתי קולנוע גלובוס מקס - וגם רכישת מחסני חשמל.

לאלקו יש ארבע זרועות פעילות ציבוריות דומיננטיות, שהעיקרית שבהן היא החזקתה בחברת אלקטרה (48% מהמניות) הפועלת בתחומי קבלנות ותשתיות, תחבורה ציבורית ובנייה למגורים. בנוסף, היא שולטת באלקטרה צריכה, שמפעילה את הרשתות קרפור, מחסני חשמל, וכן מותגי ספורט ואופנה לצד פעילות היסטורית בתחום המיזוג. באלקטרה נדל"ן, שרוכשת מקבצי דיור בארה"ב באמצעות קרנות השקעה, ובאלקטרה פאוור, שמספקת גז בישול ביתי. לאלקו יש גם השקעה ישירה ב־30% ממניות חברת ההשקעות דסק"ש והחזקות ברשת בתי הקולנוע הוט סינמה ובפעילות מלונאית.

בעקבות הריביות שהחלו לטפס והשינוי לרעה בסנטימנט של המשקיעים כלפי חברות החזקה, גם מניית אלקו חטפה ואיבדה מאז השיא כ–56% וירדה לשווי שוק של כ-3 מיליארד שקל כיום. ההפסד של אלקו במחצית היה 123 מיליון שקל. הרווח תפעולי של אלקו במחצית הראשונה של שנת 2024 צנח בשיעור של 53% והסתכם ב-123 מיליון שקל לעומת 262 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. גם ברבעון השני צלל הרווח התפעולי והסתכם בסך של 22 מיליון שקל לעומת 70 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד - ירידה חדה בשיעור של 62.3%.

אין עדיין להספיד את אלקו משני טעמים עיקריים:
פיזור עסקים מצויין וצוות ניהולי טוב: ההערכה היא שההשקעות באלקטרה צריכה יתחילו להניב פירות, מחסני חשמל בתוצאות טובות מאד, אדידס בשיא וקרפור שהיא העוגן העיקרי במגמת שיפור מתמדת.

בצעד נבון מינתה אלקטרה פאואר למנכ"ל את דניאל ספיר, שאומנם פוטר מסלקום אבל נחשב אחד המנכ"לים המוערכים במשק שעשוי להביא לפאואר עדנה. גם פעילות הנדל"ן עשויה להתאושש וכמובן אלקטרה שמהווה את העוגן העיקרי בקבוצה. כלל ביטוח היא מהנפגעות העיקריות, עקב שיעור אחזקה גבוה של 9.8% בנייר.
 

בלו טק

אלקטריאון רשמה מתחילת שנה תשואה של 120%, מיטרוניקס תשואה מתחילת שנה מינוס 77%.

זה שנים שאלקטריון מציתה את דמיון המשקיעים. החברה עוסקת בפיתוח ויישום של  פיתוח ויישום של טכנולוגיית טעינה אלחוטית של רכבים חשמליים  שמבוססת על תשתית סלילים המוטמנת מתחת לפני הקרקע, המאפשרת העברת אנרגיה באופן אלחוטי לכלי הרכב. 

הטכנולוגיה מאפשרת שלושה מצבי טעינה: טעינה סטטית במצב בו כלי הרכב חונה בחניון או במסוף, טעינה דינמית כאשר הרכב נמצא בנסיעה וטעינה חצי דינמית כאשר הרכב נמצא במצב נסיעה איטית מאוד (כגון במפרץ חניה).

לפני שנה אלקטריאון קרסה ב-40% בעקבות ביטול מכרז הדגל בשוודיה, משלת שבדיה החליטה אז לבטל מכרז לסלילת כביש הטענה חשמלי באורך של 42 ק"מ. אבל שנת 2024 האירה פניה לחברה: החברה דיווחה  על השקעה ראשונה של משקיע זר (דנסו) במניותיה לפי שווי של 1.86 מיליארד שקל.

המשקיעים ראו בכך היא הבעת אמון משמעותית בטכנולוגיה של אלקטריאון וביכולתה להוביל את שוק הטעינה האלחוטית של כלי רכב חשמליים. בנוסף, אלקטריאון חתמה בינואר 2024 על הסכם משולש עם דנסו וטויוטה. 

בהתאמת הטכנולוגיה של אלקטריאון לכלי רכב פרטי. מדובר בשילוב של טכנולוגיית הטעינה האלחוטית של אלקטריאון כפתרון אינטגרלי בכלי רכב חדשים, וההערכה היא שתשולב גם בכלי רכב קיימים.

טכנולוגיה זו מבוססת על ארבעה מרכיבים: תשתית סלילים שמוטמנים מתחת לכביש או לחניון; יחידות ניהול אנרגיה, שמחוברות מצד אחד לרשת החשמל ומצד שני לתשתית הסלילים; מקלט כלי הרכב, המאפשר העברת האנרגיה ישירות לסוללה; ושירות מבוסס ענן המאפשר שליטה ובקרה מרחוק על כל מרכיבי המערכת. אלקטריאון תקבל תשלום על הטכנולוגיה שפיתחה עד כה באופן עצמאי על כל כלי רכב מדגם טויוטה, שתותקן בו מערכת טעינה אלחוטית – שהיא תוצר של הפיתוח המשותף.

החברות החליטו לקדם פרויקט להתקנה של מערכת הטעינה האלחוטית של החברה בעמדות ההמתנה של מוניות בקרבת נמלי תעופה ותחנות רכבת. כשהמוניות יהיו בהמתנה לנוסעים, נהגיהן יוכלו לטעון את כלי הרכב החשמליים מדגמי RAV4 ו-Bz4X של טויוטה. המודל העסקי של הפרויקט יתבסס על תשלום קבוע שישלמו נהגי המוניות על טעינת כלי הרכב.

נכון לסוף אוגוסט 2024, השלימה אלקטריאון את הקמתו של כביש חשמלי אלחוטי במטה של חברת דנסו בעיר קארייה ביפן.

אירוע נוסף חשוב הוא ההסכם עם מדינת מישיגן במסגרתו נחנך קטע כביד נסיוני בדטרויט שיאפשר טעינה תוך כדיי נסיעה. בנוסף, הסכם שחתמה מול חברת הלוגיסטיקה המובילה בעולם ups להקמת פרויקט במסגרתו תותקן מערכת הטעינה האלחוטית של החברה במחסן הלוגיסטי של הקבוצה שבדטרויט, מישיגן.

במסגרת הפרויקט, צפויות להיות מוקמות עמדות טעינה אלחוטיות סטטיות במחסן הלוגיסטי של החברה. בין הנהנים מהגאות שבערך המניה: רן בלינקס, מייסד ampm, שאחזקתו מגיעה כבר ל-160 מיליון שקל.

מיטרוניקס: מיליארדים טבעו בבריכה

 מיטרוניקס של קיבוץ עמק ישראל היא חברה שעוסקת בייצור רובוטים לבריכות שחיה.
בסוף שנת 2018 הציבה חברת מיטרוניקס יעד מכירות של מיליארד שקל. בשנת 2021 עמדו המכירות על 1.4 מיליארד שקל ורווח נקי של 240 מיליון שקל.

אחד הגורמים העיקריים המשמעותים לתנופה העסקית של החברה היה מגפת הקורונה. הסתגרות התושבים בבתיהם והתמקדותם בפעילות הביתית, הביאה לעליה בפעילות בחצרות הבתים, ובכלל זה בהפעלה מוגברת של הבריכות הפרטיות ובבניית בריכות חדשות.

כתוצאה מכך, נרשמה בתקופה זו עלייה משמעותית בביקושים לרובוטים לניקוי בריכות פרטיות. מנגד, בשוק המשני של רובוטים לניקוי בריכות ציבוריות, שמהווה כ-5% בלבד מהכנסות החברה, הקורונה פגעה באופן משמעותי, וזאת על רקע האיסור על התקהלות, הירידה בנפחי התיירות וסגירה זמנית של בריכות ציבוריות, בעיקר ב-.2020.

בשיאה הגיעה מיטרוניקס לשווי שוק של 8.7 מיליארד שקל, אלא שהקורונה הסתיימה ומניית החברה קרסה. אייל טיבר, המנכ"ל המוערך של החברה ומי שעל שמו רשומה ההצלחה עזב לפני שלוש שנים ומאז המניה קרבה ב-80% לשווי שוק של מיליארד שקל בלבד.

מגדל טבעה יחד עם מיטרוניקס בהיותה הגדולה מבין המוסדים עם 9%. לפני שבועיים ירדו אחזקות מגדל, סוף סוף, למתחת ל-5%. ברבעון השני השנה חלה ירידה חדה בהכנסות וברווח, על רקע התחרות מסין, הריבית ושינויי מזג האוויר. התחרות הגוברת, בעיקר מסין, הריבית הגבוהה ושינויי מזג האוויר הכו בנכס המרכזי שלהם.

את הרבעון השני של השנה סיימה מיטרוניקס עם הכנסות של 607 מיליון שקל, ירידה של 17% בהשוואה לרבעון השני ב־2023. את הירידה הוביל התחום המרכזי של החברה, מכירת רובוטים לבריכות פרטיות. ההכנסות ממנו צנחו ב־26.7% והסתכמו ב־423.6 מיליון שקל. 

הרווח התפעולי נפל ב־20% ועמד על 248 מיליון שקל. שיעור הרווח התפעולי ירד מ־17.6% ל־12.1%. הרווח הנקי צנח ב־53.3% והסתכם ב־43.3 מיליון שקל. במקביל, סמנכ"ל הכספים של החברה עזב.

קשה לדעת אם מיטרוניקס מצאה תחתית או שחברי הקיבוץ יאלצו להיפרד מהחלומות שהיו להם עד לפני שנה.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    מניית העם
    יוני 15/09/2024 16:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל הכבוד על הקאמבק
    סגור
  • 3.
    טבע שלנו
    פיני 15/09/2024 14:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איזה תשואות נפלאות
    סגור
  • 2.
    מבטח שמיר
    שי 15/09/2024 13:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין על החברה הזו
    סגור
  • 1.
    טבע כסף על הריצפה מי שלא ישקיע היום יבכה מחר (ל"ת)
    רועי 15/09/2024 12:10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות