פרשת נטו פיננסים: המשקיעים נגד מנהלי הסדר החוב
פרשת הסתבכותה של סוכנות הביטוח השנייה בגודלה בישראל, נטו פיננסים, ממשיכה להסתעף. אחרי שבשבוע שעבר מינה בית המשפט המחוזי את עו"ד ישראל בכר וליזה חדש כמנהלי הסדר החוב, כעת חלק מהמשקיעים דורשים להחליף את המנהלים ולקבל מידע על השותפויות בהם שיוקה הסוכנות השקעות וחברות הביטוח שביטחו אותה.
לקריאה נוספת
> "סוכן הביטוח שלי מנטו, האם קופת הגמל שלי בטוחה?"
> קורסת בחובות: נטו פיננסים מבקשת הסדר חוב
לטענת עו"ד ליאור להב שמייצג את התובעים אחד ממנהלי ההסדר שמונו ייצג בעבר את בנק מזרחי בהליכים רבים, מה שעלול ליצור ניגוד עניינים בתיק בו הבנק הינו הנושה הגדול ביותר. בנוסף נטען כי בבקשת ההסדר של נטו היא אינה מזכירה את ההליך הייצוגי המתנהל נגדה על אף שחברים בו הנושים הגדולים ביותר שלה. לדבריהם "הדרתם של משקיעי שותפויות וולת'סטון מההליך, תביא לכך כי ייתכן ויאושר הסדר נושים, בו הנושים המרכזיים (כ-2,000 משקיעים בכ-130 שותפויות) לא ייטלו בו כל חלק".
בנוסף, הם מבקשים כי מנהלי ההסדר יבחנו מי חברות הביטוח שביטחו את נטו והשותפויות בביטוח אחריות מקצועית, ולהביא ממצאיהם בפני הנושים, שכן הם סבורים שחברות ביטוח אלו מהוות מקור נוסף לתשלום ההסדר. חוסר מידע בעניין היקף הביטוחים וטיבם משפיע על אופן קבלת החלטות במסגרת ההסדר, נכתב בבקשה לעיון מחדש בהחלטה למינוי מנהלי הסדר שהוגשה על ידי עו"ד להב.
עידן כץ, בעלים ומנכל קבוצת נטו תכנון פיננסי. קרדיט: החברה
הסדר החוב יציל את הנושים?
בשבוע שעבר הגישה כאמור נטו, שבבעלות עידן כץ ואילן בן ישי, בקשה להסדר חוב לבית המשפט המחוזי בחיפה. זאת על רקע משבר פיננסי חמור שפקד את החברה, שנבע בעיקר מהתחייבויות גדולות שנטלה על עצמה בניסיון לסייע למשקיעים בקרן ההשקעות האלטרנטיבית וולת'סטון.במוקד הסערה עומדת קרן ההשקעות האלטרנטיבית וולת'סטון, אותה שיווקה נטו פיננסים ללקוחותיה. ניסיונותיה של הסוכנות לחלץ משקיעים מהקרן הובילו אותה למצוקה תזרימית חמורה. החברה, המנהלת נכסים בשווי של כמעט 30 מיליארד שקל עבור עשרות אלפי לקוחות, מצאה את עצמה בסבך של התחייבויות פיננסיות שאין ביכולתה לעמוד בהן.
במסגרת מאמציה לתמוך במשקיעי וולת'סטון, נטו פיננסים נקטה בשורת צעדים שהעמיקו את מצוקתה. בין היתר, החברה רכשה חלק מהפוזיציות של המשקיעים, הזרימה הון לקרן, ולקחה על עצמה התחייבויות עתידיות בסכום של יותר מ-70 מיליון שקל. כל אלה הביאו את החברה לחשיפה כוללת של למעלה ממאה מיליון שקל, סכום שמעבר ליכולותיה הפיננסיות.
הידרדרות היחסים עם אי.בי.אי
המשבר בנטו פיננסים חושף מערכת יחסים מורכבת ורוויית מתחים עם בית ההשקעות אי.בי.אי. לפני כשנה, כשנטו כבר התמודדה עם קשיים כלכליים, אי.בי.אי הושיט יד לעזרה ורכש זכויות ל-30% מתזרים המזומנים העתידי של הסוכנות. יחד עם בנק מזרחי טפחות, הזרימו השניים סכום נכבד של כ-80 מיליון שקל לקופת נטו. אולם, מה שהחל כשיתוף פעולה הידרדר במהירות לעימות חריף.התפתחויות דרמטיות בתחילת השנה הנוכחית הובילו להסלמה ביחסים. חקירת רשות ניירות ערך בעניין קרן וולת'סטון, שבה מחזיקים בעלי השליטה בנטו, עידן כץ ואילן בן-ישי, חלק משמעותי, הטילה צל כבד על פעילות הסוכנות. במקביל, המשאבים שהוזרמו לנטו אזלו, והחברה מצאה עצמה שוב במצוקה תזרימית חמורה. מצב זה הוביל לקרע עמוק בין נטו לאי.בי.אי.
ההאשמות ההדדיות בין שני הצדדים מעידות על עומק המשבר. נטו, בצעד יוצא דופן, שלחה מכתב לאי.בי.אי ובו האשימה אותה ב"תוכנית זדונית" שמטרתה להביא לקריסת הסוכנות ולהשתלט עליה. לטענת נטו, אי.בי.אי מעכבת במכוון כספים המגיעים לה. מנגד, אי.בי.אי דוחה האשמות אלו מכל וכל. לדבריה, התנהלותה של נטו נובעת מלחץ בלתי רציונלי שמקורו בחקירה הפלילית נגד בעלי השליטה והתביעה הייצוגית בפרשת וולת'סטון.
למרות ניסיונות לגשר על הפערים, היחסים בין הצדדים המשיכו להידרדר. אי.בי.אי הפסיקה את הזרמת הכספים לנטו, למעט סכום חד פעמי של 2.5 מיליון שקל בתחילת החודש, שנועד לאפשר תשלום משכורות לעובדי הסוכנות.
ניסיון אחרון להציל את המצב באמצעות גיוס מומחה חיצוני, אבי קמינסקי, נכשל אף הוא. כישלון זה היווה את הקש ששבר את גב הגמל, והוביל להגשת הבקשה הרשמית להסדר חוב. על רקע זה, ההצהרה של אי.בי.אי כי היא "מברכת על המהלך" ו"תמשיך לפעול על מנת לסייע לנטו ולסוכניה" מעוררת תהיות לגבי עתיד היחסים בין שני הגופים ועל ההשלכות הרחבות יותר על ענף הביטוח והפיננסים בישראל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.חפשו את פיטרוהדג מסריח משם 17/09/2024 22:04הגב לתגובה זו3 0הדג מסריח משםסגור