עליית סיכון בנדל"ן: המפקח על הבנקים זימן את הבנקים לפגישה
בנק ישראל מגביר את מעורבותו בשוק הנדל"ן עקב חששות גוברים מהסיכונים שמציגים הקבלנים והבנקים לנוכח הריבית הגבוהה ואופי המשכנתאות הנפוץ כיום. המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, זימן בכירים במערכת הבנקאית לדיון דחוף לאחר החג כדי לבחון את החשיפה של הבנקים לשוק הנדל"ן, בדגש על מבצעי 80/20 שמציעים הקבלנים. במבצעים אלו, הקונים משלמים רק 20% ממחיר הדירה במועד הרכישה, כאשר היתרה נפרעת לאחר השלמת הבנייה. מדובר במהלך שמגביר את הסיכון במערכת הבנקאית, שכן המשכנתאות ייפרעו רק לאחר מספר שנים, והבנקים עלולים להיתקל בהלוואות בסיכון גבוה במידה ויופיעו כשלים כלכליים בענף.
הסיכון גדול ובנק ישראל חושש
העלייה החדה במכירת דירות מצד קבלנים, לצד העלייה במחירי הדירות, מגבירה את הדאגה במערכת הבנקאית ובבנק ישראל. המשכנתאות, שמהוות מרכיב מרכזי בתיק האשראי של הבנקים, ממשיכות להיות יקרות בשל הריבית הגבוהה, שאינה צפויה לרדת בזמן הקרוב בשל המלחמה והאינפלציה המתמשכת. מצב זה מגביר את החשש מהקשיים שעלולים להתרחש בפירעון הלוואות בעתיד, מה שיכול להוביל להפסדים משמעותיים לבנקים.
במקביל, בנק ישראל מתריע כי ייתכן והבנקים אינם שומרים כריות ביטחון מספקות כנגד סיכוני האשראי ההולכים וגדלים. העלייה בהיקף הלוואות הבלון, שמאפשרות דחיית תשלום הקרן עד סוף התקופה, מהווה גורם סיכון נוסף. עם העלייה המהירה בהיקף המשכנתאות החדשות, לצד הריבית הגבוהה, בנק ישראל חושש שהסיכון לבנקים יעלה בצורה משמעותית אם המצב הכלכלי יתדרדר או אם מחירי הדירות יתחילו לרדת.
מה הצעדים הבאים?
בנק ישראל עשוי להחמיר את הרגולציה על הלוואות הניתנות לקבלנים ולרוכשי דירות, במיוחד סביב מבצעי 20/80 והלוואות בלון. ייתכן שיטיל מגבלות על סוגי הלוואות שניתן להציע, או על אחוזי המימון לרכישת דירות, כדי למזער את הסיכון שהבנק נוטל על עצמו. בנוסף, בנק ישראל עשוי להורות לבנקים על הגדלת ההפרשות להפסדי אשראי. כלומר, ייתכן שבנק ישראל ידרוש מהבנקים לשמור כריות ביטחון כספיות נוספות למקרה של כשלים בפירעון הלוואות. זאת, כדי להבטיח שהבנקים יהיו מוגנים במקרה של ירידת מחירים או קריסות בפרויקטים של נדל"ן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה