נציג רשות שוק ההון על פרשת סלייס: "לא יודע אם כשלנו"

חברי הכנסת דרשו מרשות שוק ההון לקחת אחריות על פרשת סלייס, לסגור את הפרצות ולוודא שהפיקוח על כספי החוסכים יהיה הדוק יותר – "הציבור מצפה לשקיפות והגנה מלאה על חסכונותיו"
 | 
telegram
(5)

ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, דנה היום בהשלכות קריסתה של חברת הגמל סלייס, אירוע שזעזע את ענף הגמל בישראל וחשף ליקויים חמורים במערכות הפיקוח. הדיון מהווה המשך לדיון שהתקיים בחודש יוני, שבו התגלה כי כמיליארד שקל מכספי החסכונות של כ-7,500 חוסכים נעלמו, לאחר שהושקעו בקופות גמל בניהול אישי ונויידו לקרנות בחו"ל, שכונו "קרנות אדומות" בשל הליקויים שהתגלו בהן. חברי הכנסת ונציגי הציבור מעלים שאלות קשות לגבי תפקידי הפיקוח והאחריות, תוך דרישה להביא לשינויים מקיפים שיבטיחו את בטחון החוסכים.

חברי הוועדה ביקשו מרשות שוק ההון לקחת אחריות ולהציג בפניהם את המסקנות והפעולות שננקטו כדי למנוע מקרים דומים בעתיד. נציגי הרשות ציינו כי בעקבות הפרשה הם עובדים על תקנות חדשות, ומסרו ש-60% מהכספים שאבדו אותרו, כשהם נוגעים לכ-7,500 חוסכים. הרשות פועלת להשיב את הכספים באמצעות הליכים משפטיים ובשיתוף פעולה עם בעלי הקרנות, כולל ניתוח של עשרות אלפי תנועות בנקאיות כדי להחזיר את הכספים לבעליהם החוקיים. בנוסף, הרשות הודיעה שביום חמישי הקרוב יוגש מסמך עקרונות לגבי הסדר לעמיתים שנפגעו. בתגובה לשאלת חברי הכנסת, הבהירו נציגי הרשות כי אין הסדר עם מי שהיו בעלי חברת סלייס בזמן התפוצצות הפרשה.
 

דרישה לשקיפות מלאה מצד יו"ר הוועדה


יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הביע בישיבת הוועדה תסכול עמוק מהתנהלות רשות שוק ההון בפרשת סלייס, והדגיש את החשיבות של אחריות ורגולציה אפקטיבית לשמירה על כספי הציבור. "בנינו על זה שיש רגולטור שקיבל מאתנו את מלוא הגיבוי לעשות את מה שצריך לעשות" אמר גפני והבהיר כי הציבור הישראלי סומך על הרגולטור שיגן עליו מפני פרצות ופגיעות כאלה. גפני דרש מהרשות תשובות מפורטות על אמצעים שיושמו או מתוכננים כדי למנוע הישנות מקרים דומים. "אני רוצה לדעת איך עוד שנה דבר כזה לא חוזר, ומה אתם צריכים לעשות" הוסיף גפני, תוך שהוא מצביע על החשיבות שבניהול תקין ואפקטיבי של כספי החוסכים.

לחצים על רשות שוק ההון והקריאה לתוצאות מהירות

חברי הכנסת לא הסתפקו בדיבורים ודרשו מהרשות הצגת תוצאות ברורות ומוחשיות. ח"כ שרן השכל ציינה בעוקצנות את עיכוב הטיפול בפרשה והביאה כדוגמה כיצד דווקא קביעת הדיון בוועדה עוררה את הרשות לפעולה: "אחרי 3 חודשים שלא קרה כלום, נקבע תאריך לדיון, ואז פתאום מצאו חצי מיליארד שקל מהכספים האלה שנגנבו." השכל הדגישה את הצורך בעדכון מלא ושקוף של העמיתים, כשעדיין ישנם אנשים רבים שאינם מודעים לכך שכספם נעלם. היא הזהירה מהסכנה הקיימת של פרצות המאפשרות תרחישים דומים, והבהירה כי "זו פרצה שהיא הרבה מעבר למקרה הבודד והרשות עדיין לא סגרה את הפרצה, יש סיכון לכספים של כולנו, מיליארדים על גבי מיליארדים."

גם ח"כ יצחק פינדרוס הצטרף לקריאה לפעולה מהירה מצד הרשות, והדגיש את אחריותה כלפי הציבור הרחב, ובפרט כלפי אותם אנשים מבוגרים שאינם מבינים את הסיכונים הכרוכים בחסכונותיהם. "בסוף אזרחי ישראל מצפים שתפעלו מולם בכל האמצעים" אמר פינדרוס והביע דאגה כי המנגנון הקיים אינו עומד בדרישות הבסיסיות של הגנה על הציבור. הוא הציע לרשות לפנות לכנסת במקרה וחסר להם משהו, אבל ציין גם את הציפייה שהרשות תעמוד בפרץ ותגן על הציבור הרחב.

מחדלי סלייס ותיאור הממצאים

במהלך הדיון, אפי סנדרוב, מנכ"ל קרנות הפנסיה הוותיקות, תיאר את היקף המחדלים שהתגלו עם כניסתו לניהול חברת סלייס, והדגיש את הצורך בפעולות דחופות לתיקון המצב. "מאז דצמבר 23 אני מנהל את סלייס, גילינו חברה עם כשלים חמורים בכל נקודה, מאותו יום התחלנו בתיקונים" אמר סנדרוב, תוך שהוא מפרט את התקלות השונות שנמצאו בכל שלב ניהולי בחברה. סנדרוב סיפר כי החברה ניהלה את כספי החוסכים בצורה בלתי מקצועית בעליל, כשהמנכ"ל הקודם ניהל את המידע בצורה בסיסית ומסוכנת בטבלאות אקסל. "כעת אנחנו עוברים שורה שורה בבנק, כ-30 אלף שורות כדי לדעת למי שייך הכסף," הוסיף, והבהיר כי המטרה היא להשיב את הכספים לחשבונות החוסכים בצורה שקופה ומסודרת. לדבריו, "80 אחוז מתנועות הבנק כבר שויכו לעמיתים, 20 אחוז עדיין לא שויכו." תיאוריו המחישו את הקושי והמורכבות שבניהול כספים עם תיעוד כה בעייתי, והצורך בעבודת נמלים של בדיקה ואימות כל פריט מידע.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

סנדרוב ציין גם את הבעייתיות של היעדר דוחות כספיים מצד גופים שאליהם עברו הכספים. לדבריו, "הגופים שקיבלו את הכספים לא הגישו דוחות כספיים, הכספים בהיקף של 240 מיליון דולר עברו לאותם חשבונות זרים בארה"ב, לא התקבלו שום אסמכתאות לגבי הכספים האלה, לגבי חלקם במשך 3 שנים." מצב זה מצביע על חוסר פיקוח מספק הן מצד הרשות והן מצד הנהלת סלייס הקודמת, וכעת מתנהלים מאמצים להשבת הסכומים הללו.

קריאה לסגירת הפרצות ושיפור תהליכי הפיקוח

ח"כ נעמה לזימי התייחסה בחריפות לטענת הרשות שאין כשל מערכתי והבהירה כי עמדת הרשות מעידה על בעיה חמורה. "אם הרשות חושבת שאין כשל, אנחנו בבעיה, כי לא נוכל לתקן את המקרה הבא," אמרה לזימי. ח"כ גפני הצטרף לדבריה וסיכם את הדיון בקריאה לפעול במהירות כדי להבטיח שמקרים מסוג זה לא יישנו. "התפקיד שלנו לפקח על העבודה שלכם, מתברר שיש פה כשל, יכול להיות שהוא קורה, אתם בשר ודם, יכול להיות שלא שמתם לב, אבל התפקיד שלנו לבוא ולומר שהיה כשל" ציין גפני והוסיף כי הציבור מצפה שהרשות תפעל למניעת מקרים דומים ולתיקון תקלות מערכתי.

נציגי רשות שוק ההון השיבו כי הם פועלים על מנת לעדכן את התקנות ולתקן את המחדלים, והודיעו כי ביום חמישי הקרוב יוצג מסמך עקרונות הנוגע לתוכנית ההסדר.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    זה לא אני
    אחמד ביבי 12/11/2024 16:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל נושאי המשרה במדינת סדום למדו מהנוכל -"זה לא אני", לא ראינו, לא שמענו ולא משכו לנו....
    סגור
  • 4.
    מדינה לתפארת, אף אחד לא אחראי על שום דבר - אכלנו אותה (ל"ת)
    מפחיד 11/11/2024 14:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    עוד כישלון: הממונה הזמני
    חסך בסלייס 07/11/2024 20:10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא עושה כלום כבר שנה חוץ מלבקש הארכות להפשרת הכסף מבית המשפט. בגלל כמה קרנות אדומות שהם אחוז קטן. מכלל החוסכים, מאות מליונים של חוסכים נעולים מאחורי דלתות אפי סנדרוב בלי שום סיבה. למה קרנות מחקות או בתמהיל פשוט לא משוחררות לחוסכים????
    סגור
  • 2.
    אבות רבים להצלחות, הכישלון יתום לחלוטין ( רק בארצנו ) (ל"ת)
    שמעון מבת ים 05/11/2024 05:25
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    חחחחחחחח כאילו יש ספק
    צוללן 04/11/2024 16:06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כשלתם בחזקת תשע
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות