שחר עקה
צילום: ארז עוזרי
ראיון

"אם הטיסות יחזרו פתאל תראה שיפור כבר ברבעון 2, ורבעון 3 כבר יהיה נורמלי"

שחר עקה, סמנכ"ל הכספים של פתאל: "שני גורמים הביאו אותנו להוריד את הרף העליון של התחזית - הירידה בשערי המט"ח והעיכוב בסגירת העסקאות שעשינו במהלך השנה"
רוי שיינמן |

פתאל  פתאל החזקות -1.06% דיווחה על תוצאותיה לרבעון השלישי עם שיא הכנסות של 2.2 מיליארד שקל. היא עושה זאת בזמן של מלחמה בישראל ולמרות שישראל לא מהווה את החלק העיקרי בפעילות, היא מהווה בערך רבע ממנה וזה משמעותי. בזמן שישראל מתמודדת עם היעדר תיירות נכנסת, השווקים הבינלאומיים של פתאל מספקים עוגן לפעילות החברה. שווקי היעד המרכזיים של פתאל באירופה ממשיכים להפגין יציבות יחסית, והחברה מנצלת את התקופה להתרחבות אסטרטגית עם עסקאות חדשות ומימון מחדש לנכסים קיימים.

היעדר הטיסות לא מביא לכאן תיירים מצד אחד אבל אפשר לחשוב שמצד שני הוא דווקא מביא לעלייה בביקושים מתיירות פנים, אבל אלה מתרכזים בעיקר בחודשי הקיץ ותקופות החגים, כפי שאומר שחר עקה, סמנכ"ל הכספים של פתאל: "יולי-אוגוסט היה מצוינים בכל הנוגע לתיירות פנים אבל בנובמבר-דצמבר כמעט ואין".

למרות המלחמה מניית פתאל עלתה מתחילת השנה ב-30% לשווי של 8.6 מיליארד שקל, כאשר היא צופה לסיים את השנה עם הכנסות של בין 7.8-8 מיליארד שקל ועם EBITDA של בין 2.8-3 מיליארד שקל. מניית פתאל בשנה האחרונה מניית פתאל בשנה האחרונה

הפעילות של פתאל באירופה המשיכה להיות יציבה והיא גם ממשיכה להתרחב כאשר היא צופה לפתוח עוד 41 בתי מלון נוספים עד לשנת 2029 שצפויים להניב לה EBITDA שנתי בהיקף של כ-350 מיליון שקל. 

שוחחנו עם עקה על הרבעון החולף של פתאל על רקע הימשכות המלחמה, הסיבות להורדת הרף העליון של התחזית השנתית, ועל הצפי לפעילות בתרחיש של סיום המלחמה וחזרת הטיסות. שחר עקה, סמנכ שחר עקה, סמנכ"ל הכספים של פתאל; קרדיט: ארז עוזרי

מה הדגשים שלך לרבעון האחרון? "ברבעון הזה קרו כמה דברים משמעותים. הראשון הוא סגירת עסקת פרותאל בה נרשום רווח נטו של 200 מיליון שקל. גם סגירת עסקת הולנד בעלות כוללת של 370 מיליון אירו הייתה משמעותית אבל היא לא תרמה לתוצאות יותר מדי כי היא נסגרה רק בסוף חודש יולי. בנוסף עשינו גם את המימון מחדש ל-4 מלונות בלונדון. בנוסף רשמנו שערוכים של 220 מיליון שקל, בעיקר באירופה, שנבעו משיעורי ההיוון. הפעילות באירופה פועלת טוב ויש גידול בכל הסגמנטים".

איך הפעילות בישראל? "עד כה זו שנה טובה. היו לנו חששות מנובמבר, אבל הפעילות טובה. הרבעון הראשון צפוי להיות חלש אבל הוא תמיד חלש בגלל עונתיות. אם המצב הבטחוני ימשיך להשתפר והטיסות יחזרו אנחנו מאמינים שברבעון השני כבר נראה שיפור, שוב, במידה והתיירים יחזרו".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מה הביא להורדת הרף העליון של התחזית? "משתי סיבות. הראשונה היא הירידה בשערי המט"ח, ראינו את הצלילה וזה ישפיע על התוצאות. הדבר השני הוא העסקאות שעשינו במהלך השנה. היינו יותר אופטימיים לגבי מועדי הסגירה והתרומה לרווחיות אבל הסגירות קצת התמהמהו. הן יתרמו לנו רק בשנה הבאה. העסקה בהולנד למשל כמעט לא תרמה השנה עדיין לתוצאות".

בישראל מן הסתם יש ירידה בגלל היעדר התיירים, אבל תיירות הפנים לא מפצה? "תלוי מתי. יולי-אוגוסט היה מצוינים בכל הנוגע לתיירות פנים אבל בנובמבר-דצמבר כמעט ואין. יש לנו לא מעט מלונות בת"א ובירושלים עם שיעורי תפוסה נמוכים בחודשים האלה של בערך 50%".

איך תיראה הפעילות בישראל אחרי סיום המלחמה וחזרת הטיסות? "ברבעון הראשון נראה תפוסה בסביבות ה-50% ומשם נראה התאוששות. במידה והטיסות והתיירים אכן חוזרים הרבעון השלישי כבר יהיה נורמלי, אבל לא ברמות תפוסה כמו של אירופה. ישראל אף פעם לא ברמות תפוסה של אירופה".

איך נראית הפעילות באירופה? "אירופה עובדת יפה מאוד, תמיד יש מדינה חזקה יותר או פחות אבל הרמה הכללית נשמרת. אנחנו רואים עליית מחירים ותפוסות נורמליות. אנחנו בתפוסות גבוהות יותר מהמתחרים שלנו".

איפה יש פוטנציאל יותר גבוה, באירופה או בבריטניה? "אנחנו בוחנים תמיד עסקאות ללא קשר למיקום. עכשיו אנחנו מסתכלים הרבה על נופש וריזורטים - ספרד, יוון וקפריסין, אלה התחומים שצמחו יותר משמעותית בתקופה האחרונה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה