מלון ישרוטל אילת
צילום: יח"צ
ראיון

"מעריכים שמאפריל כבר יהיו פחות מפונים במלונות ישרוטל"

משה מגיד, סמנכ"ל הכספים של ישרוטל: "תיתכן ירידה בתוצאות ב-2025 בהתאם למצב, אבל כשהתיירות תחזור נחזור לתפוסה מלאה; המענקים מהמדינה יכסו את העלויות של שיקום המלונות שאירחו מפונים"
רוי שיינמן |
נושאים בכתבה ישרוטל משה מגיד

בתחילת המלחמה העתיד של סקטור התיירות בישראל היה לא ברור. כמובן שהיה חשש מפגיעה גדולה בעקבות היעדר התיירות הנכנסת אבל הייתה גם הערכה שלפחות חלק מהפגיעה תקוזז על ידי עלייה בתיירות הפנים. מעל שנה עברה ולמעט מלונות דן  דן מלונות 0% (שהמניה שלה ללא שינוי מתחילת המלחמה) מניות התיירות בירוק - פתאל  פתאל החזקות 0% בפלוס 52% מאז תחילת המלחמה וישרוטל  ישרוטל 0% בפלוס 32% שהביא את שווי השוק שלה לחצות את רף ה-5 מיליארד שקל.

לפתאל ולישרוטל פעילות גדולה בחו"ל אבל גם הפעילות בארץ הייתה חזקה בשנה הזו: "המחזורים גדלו ושמרנו על רמת הוצאות דומה - התוצאה היא גידול ברווח", אומר בשיחה סמנכ"ל הכספים של ישרוטל, משה מגיד. ישרוטל הכניסה ברבעון השלישי של השנה 600 מיליון שקל, הרבעון השלישי חזק באופן מסורתי ועדיין זו עלייה של 5% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הכולל הסתכם ב-130 מיליון שקל, עלייה של 27% לעומת 103 מיליון שקל ברבעון המקביל. מלון ישרוטל אילת; קרדיט: יחצ מלון ישרוטל אילת; קרדיט: יחצ

מה הדגשים שלך לרבעון? "זה רבעון שמשקף פעילות חזקה בכל המלונות וגם באלה שנפגעו מהמלחמה: אילת, מצפה רמון, ים המלח ועוד. התפוסה והמחירים במלונות האלה עלו. מצד שני בתל אביב ובירושלים הייתה פגיעה בגלל שהמלונות האלו עדיין מארחים מפונים".

מה מנועי הצמיחה של החברה הלאה? "קודם כל המלונות החדשים שייפתחו בשנה הבאה ובשנתיים הבאות בארץ ובחו"ל. המלון בים המלח שייפתח בשנה הבאה, המלון במצפה רמון שאנחנו בונים מחדש, מלון בתל אביב ועוד. ביוון ב-2025 נפעיל 3 בתי מלון באופן מלא, בערך 500 חדרים. בהמשך נקבל את המלונות ברומא ונפתח אותם לקראת 2026 או 2027. יש גם מלונות נוספים שייפתחו בשנתיים הקרובות".

ההערכות מדברות על סיום המלחמה בקרוב וחלק מחברות התעופה הזרות כבר הודיעו על חזרה לארץ. סביר להניח שהישראלים יטוסו לחו"ל לפני שהתיירים יחזרו לישראל וזה צפויה לפגוע בענף התיירות בארץ, איך תיראה התקופה הקרובה? "בסופו של דבר אנחנו לא מסתכלים על כמה חודשים. תמיד יהיו אזורים עם ביקוש, בסוף אין תחליף לאילת למשל. יכול להיות שב-2025 בהשוואה ל-2024 תהיה ירידה קלה אבל אולי נהיה באותו מצב. בסוף כשהתיירות תחזור אנחנו נחזור לרמות תפוסה גבוהות".

מצד אחד המלחמה סגרה את הברז של התיירות הנכנסת, מצד שני היא הגבירה את תיירות הפנים - ההשפעה היא יותר חיובית או יותר שלילית? "בתוצאה הכוללת היצע המלונות שישרוטל מציעה הוא אלטרנטיבה מעולה. יש פחות מקומות בארץ שאפשר לנסוע אליהם ויש גם פחות מקומות בחו"ל. קשה לומר אם ההשפעה יותר חיובית או שלילית אבל אנחנו רואים שהתוצאות חזקות".

רבעון 3 הוא רבעון חזק מסורתית, אבל הרווח ברבעון האחרון מייצג? "זה רווח מייצג, אבל אם הייתה תיירות נכנסת היינו מרווחים יותר בתל אביב ובירושלים".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מה היחס הצפוי בהכנסות בין ישראל לבין חו"ל? "המרכיב העיקרי יהיה בארץ, מלונות ביוון זה עדיין אקוויטי וזה לא יהיה משמעותי. החל מ-2027 נראה השפעה. אנחנו עושים את התהליך בהדרגה להגדיל פעילות בחו"ל, אבל לא פוסלים גם אפשרויות בארץ. אם יש לנו נכסים טובים במקומות נמשיך לפתח אותם".

מה תמונת המצב של המפונים במלונות כרגע? "המדינה בינתיים האריכה את זה עד סוף השנה ולחלקם עד הקיץ. היום יש לנו רק 4 בתי מלון שמארחים מפונים ויכול להיות שזה יצטמצם. ברבעון הראשון זה גם ככה לא משנה אם יהיו מפונים או אורחים כי הוא רבעון חלש יחסית. אני מתאר לעצמי שעל ציר הזמן המלונות יתפנו, קשה לדעת מתי בדיוק. אנחנו מעריכים שמאפריל והלאה יהיו הרבה פחות מפונים, ואציין שגם היום זה לא מהותי. המדינה אישרה מענק של 175 מיליון למלונות ואנחנו נהיה זכאים לסכום לא מבוטל ממנו כי אירחנו הרבה מפונים למשך הרבה זמן. זה ישרת אותנו לעשות תיקונים במלונות כאשר הם יתפנו, זה יכסה את העלויות הכרוכות בשיקום של המלונות".

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה