
קרן העושר הנורבגית מכרה את אחזקתה בבזק בשל "התמיכה בהתנחלויות"
קרן העושר של נורבגיה, הקרן הגדולה בעולם, מכרה את כל מניותיה בחברת התקשורת בזק, בשל העובדה שהיא מספקת שירותי טלקום "להתנחלויות הישראליות בגדה המערבית הכבושה".
"באמצעות הנוכחות הפיזית שלה ומתן שירותי טלקום להתנחלויות ישראליות בגדה המערבית, החברה עוזרת להקל על התחזוקה והרחבתן של התנחלויות אלו, שאינן חוקיות על פי החוק הבינלאומי. על ידי כך החברה בעצמה תורמת להפרת החוק הבינלאומי", נכתב בהודעת מועצת האתיקה של החברה.
במהלך חודש יוני השנה חתכה הקרן את חלקה בבזק, לאחר שמכרה מניות בשווי של 23.7 מיליון דולר. מה שהביא אותה להחזקה של 0.76%, ירידה מהחזקה של 2.2% בתחילת השנה. כעת, החליטה החברה לממש את יתרת החזקותיה בחברה הישראלית בשל ההמלצות שקיבל הדירקטוריון מוועדת האתיקה שלה. מבחינה עסקית, אגב, החברה פספסה עליות של 23% במחיר המניה מאז חודש יוני.
לדבריהם, ההחלטה התבססה בחלקה על קביעת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, שכתב כי "הכיבוש עצמו, מדיניות ההתנחלויות של ישראל והאופן שבו ישראל משתמשת במשאבי הטבע באזורים עומדים בסתירה לחוק הבינלאומי". בחברה ציינו כי בשיחות עם בזק היא אמנם הבהירה להם כי היא מספקת שירותי טלקום גם לפלסטינים בשטחי יהודה ושומרון, אך לטענתם זה לא גבר על העובדה שהיא מספקת שירותים גם להתנחלויות.
היסטוריה ארוכה עם חברות ישראליות
קרן העושר הנורבגית הוקמה ב-1990, כדי להשקיע את עודפי ההכנסות של מגזר הנפט הנורבגי. הקרן, מחזיקה בנכנסים בהיקף של 1.8 טריליון דולר, מה שהציב אותה קרן העושר הגדולה בעולם. למעשה, היא מחזיקה ב-1.5% מהמניות הנסחרות בעולם ובסך הכל ב-8,700 חברות.- מממשת רווחים - בי קום מוכרת מניות בזק בכ-950 מיליון שקל
- "המשקיעים הזרים חוזרים להתעניין בבזק; המכפיל עדיין נמוך ביחס למתחרות"
זו אינה הפעם הראשונה שהקרן מוכרת מניות של חברות ישראליות ובינלאומיות הפועלות מעבר לקו הירוק. בעבר מכרה החברה את אחזקותיה בחברות הבנייה דניה סיבוס שיכון ובינוי ואפריקה ישראל משום שלקחו חלק בבניה ופיתוח של התנחלויות. בנוסף, בשנת 2009 החליטה הקרן למכור את מניותיה באלביט מערכות בשל העובדה שמכרה ציוד שסייע לבניית גדר ההפרדה. עם זאת, נכון לסוף המחצית הראשונה של השנה, הקרן עדיין מחזיקה בהשקעות בלמעלה מ-70 חברות ישראליות בשווי מצרפי של מעל 1.4 מיליארד דולר.
על פי הדיווחים בחודשים האחרונים, הקרן שהסטנדרטים האתיים שלה נקבעו על ידי הפרלמנט הנורווגי, נקלעה ללחצים פוליטיים גוברים מצד מפלגות, ארגוני זכויות אדם ואיגודי עובדים, בדרישה שתסלק לחלוטין את השקעותיה הישראליות בגלל המלחמה בעזה. בתחילת המלחמה מסרה הקרן כי היא "בוחנת מחדש" השקעות בחברות ביטחוניות הקשורות למלחמה בישראל. כעת, מתברר שהחברה החליטה למכור את מניותיה בבזק ולא מן הנמנע שבחברות ישראליות נוספות.
לאורך השנים, קרן העושר הנורבגית זכתה לביקורת על המדיניות שלה שנתפסה כ"צבועה". המדינה הנורדית העשירה, היא יצרנית הנפט הגדולה ביותר במערב אירופה, מה שלא מפריעה לה להתהדר במחויבות שלה לסביבה והסטנדרטים הגבוהים שלה בכל הקשור ל-ESG (סביבה, חברה וממשל). למרות העובדה שהקרן ממומנת על ידי ההכנסות של המדינה מנפט וגז, היא מרבה לבקר חברות על שלא עושות מספיק למען הסביבה.
- 7.טרוור 05/12/2024 13:52הגב לתגובה זושעברו לנורווגיה בעשור האחרון. ארץ של עלובי נפש
- 6.סתם אחד 04/12/2024 17:15הגב לתגובה זונפלא. יאללה לעוף מפה אנחנו לא זקוקים לחלאות האנטישמיים האלה. את מה שנשאר להם צריך לסלק בחוק שיעיף אותם מכאן. ויפה שעה קודם.
- 5.dw 04/12/2024 12:55הגב לתגובה זוהאם תהיתם מהיכן הגיע הממון לאותה קרן עושר נורבגית? מתעשיית הנפט והגז, במשך עשרות שנים. כעת, כאשר הים הצפוני לידם מתחיל להדלדל הם "פתאם" יוצאים נגד הפוסילי. אז סליחה באמת אם גם אנחנו הישראלים רוצים שתהיה לנו קרן עושר. בעוד כמה עשרות שנים, אחרי שנסיים למכור את הגז באזורנו, גם אני כמשקיע מוכן להיות נגד הפוסילי.
- 4.יהודה 04/12/2024 12:53הגב לתגובה זושיקנו מניות של חמאס וחיזבאללה. בטוח ירוויחו. נורווגים דפוקים
- 3.אבי 04/12/2024 12:40הגב לתגובה זושיקנו מניות פלסטיניות, אני בטוח שיעשו תשואה
- 2.היה יותר מדאיג אם היו קונים עוד מניות ולא מוכרים. (ל"ת)חכם חנוכה 04/12/2024 12:24הגב לתגובה זו
- 1.באיזה עוד חברות היא מושקעת יש פה רק זבל (ל"ת)קרן שמש 04/12/2024 11:48הגב לתגובה זו
- dw 04/12/2024 15:56הגב לתגובה זואולי תגלה שוואלה? ה"זבל" המקומי דווקא מדיף ריח ורדים. מכפיל ה EV/EBITDA שלהן גבוה יותר מזה של בזק ובזק צומחת יותר טוב מהן. לא שזה הייטק כן? אבל בשביל חברת תקשורת הגדולה במשק? בזק זה נייר לא רע. כאמור סרצ'לייט לא הגיעו לכאן בגלל ציונות. זה ביזנס טוב והם בטח מבינים בזה טוב ממני וממך. זו המומחיות שלהם.
- dw 04/12/2024 13:02הגב לתגובה זומוזמן להפגש פעם עם מישהו מקרן סרצ'לייט, בעלת השליטה בביקום השולטת בבזק. הם מתמחים בחברות תקשורת והגיעו לחור הזה במזרח התיכון לא בגלל ציונות אלא בגלל שזיהו הזדמנות השקעה טובה. מכפיל רווח נוח, מחלקת דיבידנד נחמד. למי שמחפש פירמה גדולה בשוק התל אביבי בזק היא קנדידט לא רע בכלל בכלל. לכן היא גם בתיק שלי. מה שכן מצטרף לתהייה שלך אודות ניירות נוספים אותם הקרן עשויה למכור, מה שעלול להפעיל עליהם לחץ זמני.