"דלק תכניס דיבדנדים גדולים מאוד בשנים הבאות"

גלעד בן צבי, אנליסט אנרגיה בלידר שוק הון, על מניות האנרגיה המתחדשת, על שותפויות הגז - "ההיפך מאנרגיה מתחדשת שסבלו השנה; מכות את השוק פעם אחר פעם עם 150% ב-3 שנים" ועל ההחזקות של דלק - "לניו מד היו ביצועים טובים ומצד שני איתקה יורדת"
 | 
telegram
(5)

שוק האנרגיה ממשיך להיות אחד המוקדים המרכזיים עבור משקיעים, אך ניצב בפני שורה של אתגרים משמעותיים. עלייה בביקושים, שינויים רגולטוריים, וסביבת ריבית משתנה מציבים אתגרי מימון לחברות ולשותפויות הגדולות, לצד הזדמנויות חדשות בתחום האנרגיה המתחדשת והמסורתית כאחד. גלעד בן צבי, אנליסט אנרגיה בלידר שוק הון, משתף בשיחה עם ביזפורטל את הערכותיו על מצב הסקטור כיום, התחומים שצפויים לבלוט בעתיד, ומה צפוי להשפיע על שוקי האנרגיה בשנת 2025.


לאן צועד סקטור האנרגיה המתחדשת? 

"השנה האחרונה הייתה מאתגרת לסקטור, המניות המובילות הציגו ביצועים מעורבים, מדד האנרגיה המתחדשת הציג תשואת חסר ביחס לשוק, וזה נבע בעיקר בגלל המניות הגדולות, אנלייט, ואנרג'יקס שהציגו ביצועים שליליים. מבחינת סביבת הריבית, חברות האנרגיה מושפעות מכך - בחו"ל היו גל של ירידות ריבית, אבל בארץ זה עדיין לא הורגש, וגם בגלל שינויים בשוק שאנחנו רואים קדימה, בארה"ב רואים גידול בצריכה ובעליה של חוות השרתים, התמיכה של החברות הגדולות בנושא תורמת לסקטור".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה הגורמים שתומכים ופוגעים בתעשייה ב-2025?

"מאז בחירת טראמפ אנחנו רואים חולשה בסקטור, גם בחו"ל. ביום זכייתו המניות צנחו מעל 15%, גם בארץ הרגשנו את זה, חברות עם חשיפה לארה"ב נחלשו, בינהן אנרג'יקס, דוראל וכדומה. כל ידיעה יכולה להביא לתנודתיות רבה במניות האנרגיה, בין היתר שמועות על קיצוץ הטבות וסובסידיות יכול מאוד לפגוע בסקטור, הסקטור בארה"ב בגלל העלויות, והשונות מאירופה, נשען מאוד על התמיכה הממשלתית".

בתוך התחום של האנרגיה המתחדשת, מה הולך לבלוט? 

"תחום הפאנלים ותחנות הרוח הוא הפופולארי ביותר, לצד זה תחום האגירה צובר תאוצה גדולה באירופה, בישראל ובכלל. לכל מדינה יש את יעדי האנרגיה שלה, הדרך היחידה להגיע לזה היא להכניס מתקני אגירה. ראינו עלייה בהיקפי הצמיחה גם בדוראל שהקימה הרבה מתקנים. אני מניח שתחום האגירה יהיה אחד מהמטרות של החברות בתחום, מכיוון שהן יכולות להתאים יותר את שעות מכירת החשמל, בסופו של דבר באנרגיה סולארית אם מכניסים הרבה הספק ויכולות ייצור, יפלט הרבה חשמל, כשזה יהיה בהיקפים גדולים אז מחירי החשמל התחרותיים ירדו למטה, ראינו את זה בספרד באפריל שהיה הרבה שמש, ובסופי השבוע מחירי החשמל היו שלילים כי אין שם יכולות אגירה, בישראל אנחנו לא שם, מתקני האגירה נותנים יכולת לווסת את הספקי החשמל ולחלק אותם נכון".

"יכול להיות שאנחנו עשויים לראות שינויים מבחינת העדפות המשקיעים, השוק בארה"ב קיבל רוח גבית וזה הביא חברות להגדיל פיתוח שם. באירופה מחירי החשמל ירדו מהשיא, והעדפות היו יותר לארה"ב, יכולים לראות יותר שינויים שם.." מחירי הפאנלים באירופה ביחס לארה"ב שונים, בארה"ב הרבה יותר יקר, בלי תמיכה ממשלתית קשה יותר להקים שם, לכן אירופה יכולה להוות הזדמנות".


החברות בתחום ממונפות ורגישות לשינויי הריבית, ועם הירידה המסתמנת ב-2025, האם ישנה הזמנות עכשיו? 

"החברות בתחום מאוד מבוזרות, לאנלייט לדוגמה יש פיתוח גדול בארה"ב ונכסים מניבים באירופה, גם אנרגי'קס. דוראל ונופר פעילות גם בארה"ב אירופה וישראל. ירידת הריבית תשפיע על חלק מהנתח בפורטפוליו שלהן. מי שיהנה מהריבית כתוצאה מהפיתוח בישראל לא בהכרח יראה את זה בטווח הקצר. לקראת 2026 ירידת הריבית תבוא יותר לידי ביטוי, כל החברות יושפעו מזה, מתוך החברות הגדולות, לדוראל יש את היקף הפיתוח המשמעותי בישראל. השוק מאוד נשען על מימון וחברה שיודעת לעשות מימון נכון בתנאי שוק אטרקטיבי יותר, תהנה מזה, לדעתי דוראל תהנה מזה בצורה הכי משמעותית".

חברות ענק משקיעות בדאטה סנטרים ומתחייבות לשימוש באנרגיה מתחדשת, עד כמה זה משמעותי?

"זה מהלך שמאוד תורם לסקטור בטווח הארוך. כיום, כ-50% מהעסקאות לרכישת חשמל מאנרגיה מתחדשת בארה"ב מבוצעות על ידי חברות ענק, וזה משפיע באופן חיובי על שוק האנרגיה המתחדשת. עם זאת, בטווח הקצר, האופי של חוות השרתים – שצורכות כמויות עצומות של חשמל ורגישות לתקלות – מעניק יתרון לחברות המספקות אנרגיה מסורתית.

למשל, חברות כמו NRG ו-או.פי.סי, המספקות חשמל קונבנציונלי, נהנו מאוד מהביקוש הגבוה. בטווח הקצר, אלה החברות שמרוויחות יותר. בטווח הארוך, השקעות בדאטה סנטרים מספקות ודאות ארוכת טווח לשוק האנרגיה המתחדשת ותורמות ליציבות הסקטור".

"החברות לא יודעות להעריך את מידת ההשפעה"


ברקע השימוע של רשות החשמל, שוק האנרגיה בישראל ובמיוחד תחנות הכוח ניצבים בפני שינויים רגולטוריים משמעותיים שיכולים להשפיע על ביצועי המניות ועל שווי החברות. השינויים הצפויים יוצרים חוסר ודאות שמשפיע על התמחור והאסטרטגיה של השחקנים המובילים בתחום.

איך אתה רואה את הסיכונים של תחנות הכוח ואיך המניות מתומחרות ברקע השימוע של רשות החשמל, מי החברות מעניינות?

"השינויים הרגולטוריים בסופו של דבר משופעים אחד מהשני, השינוי של רכיב הייצור יתווסף בעתיד ל-SMP, כל השינויים די משתלבים אחד בשני וקשה מאוד להעריך איך ואיפה זה יפגוש אותנו. חברות שדיברתי איתן עדיין לא קיבלו תשובות לגבי איך השינויים יבואו לידי ביטוי, לא יודעים להעריך את מידת ההשפעה, יש המון חוסר ודאות, וזה לא תומך בסקטור, כי לא יודעים איפה זה יפול.

ה-SMP יהיה גבוה מבעבר, קשה להעריך מה יהיה תעריף המכירה הסופי שלהם. אם מסתכלים על רכיב הייצור, יש עוד זמן, זה לא ישתנה להערכתי בשנה הקרובה. ב-SMP נראה את השינויים בחודשים הקרובים. להערכתי זה ישפיע מאוד גם על או.פי.סי, ביום שזה יצא החוצה,  החברה ירדה בזמן הפרסום כ-10%. להגיד שההשפעה של השינויים יורידו 10% מהשווי שלה זה די מוגזם, אבל צריך לחכות שהתמונה תתבהר ולקבל אינדיקטור מהרגולטור לאן זה הולך כדי להעריך את מידת ההשפעה על החברות. גם הן לא יודעות להגיד מה תהיה ההשפעה".


החברות והשותפויות במאגרי הגז לוויתן, תמר, עלו יש עדיין פוטנציאל? האם עסקת ניו מד ואבו דאבי תחזור לשולחן? 

"שותפויות הגז, עשו את ההפך המושלם מהאנרגיה המתחדשת מבחינת התשואות. מכים את השוק פעם אחר פעם, עלו מעל 150% בשלוש שנים האחרונות, נושא הוודאות, והרגולציה ברורה והיטיבה איתן, בהתאם לכך, כשהמשק היה בתקופה יותר מאתגרת הן פחות השופעו לרעה. ניו-מד נפגעה מהפסקת המו"מ, אבל מצד שני נשענת מאוד על נכס חזק שמייצר ביקושים קשיחים לעשרות שנים קדימה, ההשפעה של השהיית המו"מ הייתה בעיקר מסחרית, המניה היום נסחרת עם דאונסייד קטן ממחיר העסקה, אני לא רואה השפעה מאוד משמעותית, עם זאת, קשה להעריך אם העסקה תחזור לשולחן. צריך לחשוב מה התיאבון של דלק, כשמניה הייתה ב-7 היה המון ערך בין היתר גם לדלק המשקיע הגדול, עכשיו לא בטוח שיהיה לה תיאבון לעסקה עם אפסייד נמוך, של כ-5%".

התייחסות לישראמקו , רציו, דלק קבוצה, איתקה בת של דלק, נאוויטס

"תמר פטרוליום מאוד הושפעה ממאבקי השליטה וזה דחף את המניה למעלה, בנוסף לישראמקו שגם הושפעה. המניות מציגות ביצועים טובים. איתקה הציגה ביצועי חסר ביחס לשווקים האחרים וירדה מאוד וזה פגע בביצועים של דלק, כאשר מצד אחד לניו מד היו ביצועים חיובים ומצד שני איתקה יורדת. דלק נשענת על תזרים דיבינדים מניו-מד של כ-250 מיליון בשנה דיבידנד וגם איתקה שחילקה היקף מאוד גדול וגם התחייבה לדיבינד מאוד גדול בשנים הבאות. דלק תכניס דיבדנדים גדולים מאוד בשנים הבאות, פעילות מאוד חיובית שההנהלה מצליחה לעשות שם, אומנם הציגה מעט ביצועי חסר אבל לחברות אחזקה אלה ביצועים שהם בסדר גמור".

"דלק נתנה הלוואה לרוכשי הפניקס לפני כמה שנים וזה ישב אצלם כנכס במאזן של כ-250 מיליון שקל, והשוק לא ידע להעריך את השווי של זה. דלק רכשו את המניות של הפניקס, חלק על ידי פירעון ההלוואה וחלק במוזמן, לפני כשלושה שבועות הייתה הפצה של המניות ודלק מכרה את ההחזקה שלהם והרווח שהם הפיקו מזה הוא מעל 100 מיליון שקל רווח חשבונאי על החזקה של כמה חודשים על המניות. כעת דלק מתמודדת על ישראכרט".

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מי ימכור להם את לוויתן
    Jdhs 17/12/2024 17:32
    הגב לתגובה זו
    5 0
    לא למכור להם כלום,אני בטוח אצביע נגד.חצופים יש מלא נפט מתחת לגז בלווויתן.יצחק יודע עידן יודע יוסי יודע שברון יודעים וגם האמירתים יודעים.לא מוכרים יח אחת גם...
    סגור
  • 4.
    דלק קבוצה
    מצקלו 17/12/2024 17:23
    הגב לתגובה זו
    6 1
    דלק קבוצה מניה של העשור הקרוב אני קונה כל הזמן. מחזק פוזיציה
    סגור
  • 3.
    לא למכור לאף אחד כלום
    משקיע גז 17/12/2024 15:54
    הגב לתגובה זו
    5 1
    הענף היחידי בארץ שמילה של משקיעים בו היא מילה.
    סגור
  • 2.
    ליויתן ורציו
    ליויתן 17/12/2024 13:59
    הגב לתגובה זו
    9 1
    ושום מילה על רציו?? גם היא מחלקת בקרוב דבידנדים
    סגור
  • 1.
    נדרש שיפור משמעותי במחיר הצעת הרכש בניו מד
    dw 17/12/2024 13:52
    הגב לתגובה זו
    10 1
    במחיר שהוצע בעבר, 1205, אני כמחזיק ניו מד אצביע נגד. מדובר בפירמה מצוינת, המחלקת לנו דיבידנדים נאים לאורך זמן, ויש פוטנציאל צמיחה נאה דרך אפרודיטה+לוייתן שלב ב. בנוסף ישנה התכנות לשדה נפט חלומי מתחת ללוייתן, אשר לא התבטאה בהצעת הרכש, ואנחנו, מחזיקי ניו מד פרטיים, הצפנו נקודה זו באסיפות מול המפקח. און דה רקורד. מדובר לא בקומץ משקיעים אלא בהיקף של כ 50 מיליון שקלים בנייר. לא מעט. 1205 זה פשוט לא מחיר אטרקטיבי כדי שנסכים להיפרד לנצח מהנייר ואני קורא למוסדיים להתנגד להצעת רכש במחיר שכזה. יש לנו נייר נהדר. לא מוכרים כאלה בזול. אם ההצעה היתה כזו אטרקטיבית אז גם דלק היתה נאותה למכור, ועובדה שלא (למעט 5% סמליים).
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות