3 הערות על האנשים מאחורי הקרב על ישראכרט ולמה ההצעה של מנורה לא ירדה מהשולחן?

תמר יסעור התכוונה למכור בזול, ארי קלמן רקח עסקה מצוינת למנורה, אבל אז הגיע תשובה וטרף את הקלפים עם עסקה שחושפת את השווי האמיתי של חברת כרטיסי האשראי; וגם - למה ישראכרט לא נוחת בכיס של תשובה?
 | 

מאבק השליטה על ישראכרט  ישראכרט -1.42% ישראכרט 1,600 -1.42% ישראכרט בסיס:1,623 פתיחה:1,607 גבוה:1,614 נמוך:1,592 תמורה:3,085,609 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: התפתח בשבוע האחרון כשבנק ירושלים הציע הצעה שהיא טובה כנראה לצרכן, אבל פחות טובה למשקיעים מההצעה של קבוצת דלק  דלק קבוצה -1.57% דלק קבוצה 46,280 -1.57% דלק קבוצה בסיס:47,020 פתיחה:46,600 גבוה:46,900 נמוך:46,120 תמורה:6,967,433 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בשליטת יצחק תשובה ובניהול עידן וולס. ההצעה היחידה שהיתה לפני פחות משבוע - של מנורה  מנורה מב החז +0.2% מנורה מב החז 14,710 +0.2% מנורה מב החז בסיס:14,680 פתיחה:14,680 גבוה:14,830 נמוך:14,620 תמורה:2,115,787 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: - נדחקה רגע לפני הדדליין. זו אכזבה למנורה, שהרגישה נבגדת אחרי שלראייתה עזרה לתשובה בעבר. 

מה זה עזרה? מהתקשורת אפשר להבין שהיא היתה לצידו בהסדר החוב בדלק נדל"ן לפני 13 שנים והציגה קו פשרני, מול גופים מוסדיים אחרים. רגע, היא עזרה לו? או עזרה למחזיקים בפנסיה של מנורה שצריכים לקבל תשואה טובה יותר? מנורה עשתה את מה שמוטל עליה כמנהלת השקעות לציבור. היא ניסתה למקסם תשואה, ואגב הצליחה. זה לא אישי. הכל זה כסף.
יצחק תשובה, תמר יסעור וארי קלמן; בוצ'צ'ו יחצ מנורה
יצחק תשובה, תמר יסעור וארי קלמן; בוצ'צ'ו יחצ מנורה

לנפנף בזה כעת, זה גול עצמי - אם היא עזרה לתשובה בהסדר החוב בדלק, אז אוי ואבוי. ככה לא מנהלים השקעות. מה שבטוח שמנורה הופתעה מהמהלך ושהיא מאוכזבת, כעוסה, אבל גם במנורה יודעים - ככה זה בעסקים. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

שלושה אנשי מפתח יש במאבק השליטה על מנורה: תמר יסעור, יו"ר ישראכרט, ארי קלמן, מנכ"ל מנורה ויצחק תשובה, הבעלים של דלק. 

1. תמר יסעור, היו"ר שהתכוונה למכור בזול. 

אנחנו מציגים כאן בחודשים האחרונים את הפוטנציאל הגדול בעסקים של ישראכרט. החברה הזו בקצב רווחים של כ-300 מיליון שקל בשנה, בדרך תוך שנתיים להגיע לקצב של 500 מיליון שקל - לא אנחנו אומרים. הנהלת החברה אומרת. יסעור עצמה אומרת. 

החברה הזו מקבלת רוח גבית מהרגולטור שרוצה להכניס את חברות כרטיסי האשראי לתחרות מול הבנקים. הכוונה שישראכרט וחברות כרטיסי האשראי הנוספות יהפכו ל"מיני בנק", ויתנו למשל גם פיקדונות לציבור. הפוטנציאל עצום - מול הפיקדונות יהיו עוד הלוואות ושירותים נוספים. ישראכרט בעמדת זינוק טובה, ואולי הכי חשוב - מדובר בחברה עם דאטה גדול ונדיר על הציבור הישראלי. 

יסעור יודעת יותר טוב מאיתנו מי זאת ישראכרט. אבל לפני כמה חודשים היא והדירקטוריון של ישראכרט: אברהם הוכמן, דליה נרקיס, נעמה גת, צפריר הולצבלט, אילן כהן, אמנון דיק, בן שיזף, אהוד שניאורסון ונעמי שפירה בלפר, החליטו להיענות להצעה של מנורה, לנהל איתה מו"מ ולסגור על עסקה ב-3.15 מיליארד שקל. 

אם זו היתה החברה שלהם הם לא היו מוכרים אותה במחיר הזה. זה מחיר בלי פרמיית שליטה. כשהדירקטוריון מצביע בעד עסקה הוא מגובה ביועצים משפטיים, בהערכות שווי, הם לא נפלו משפטית, אבל הם נפלו מוסרית - החובה שלהם כלפי בעלי המניות מקרב המיעוט היתה להילחם על המחיר, במיוחד כשהמחיר בנקודת זמן הזו מבטא מחיר של מלחמה (בתוצאות העסקיות עם השפעה על התמחור). 

הם יכלו למשל - לנסות לעניין משקיעים, להציג לגורמים נוספים בארץ ובחו"ל את ישראכרט. הם יגידו שהם לא יכלו, וזה נכון - מנורה הציבה דדליין, אבל שימו לב מה קרה - אל על הציעה ונסוגה כי לא היה לה מספיק זמן, בנק ירושלים הציע, דלק הציעה. אם היה זמן, היו עוד מציעים. 

ובכלל, אם יסעור מבינה שזה מה שהולך להיות - עסקת מכירה. למה לא יצאה לסוג של מכרז ובחנה את כל האלטרנטיבות - זו החובה שלה. 

ההצעות הנוספות וההצעה של דלק, מוכיחה שיסעור והדירקטוריון הסכימו למכור את מנורה בזול. דלק רוצה לקנות לפי שווי של 3.36 מיליארד שקל, כשמנורה הציעה 3.15 מיליארד שקל. אם יהיה זמן, השווי יהיה אפילו גבוה יותר.

הדירקטוריון עשוי להגיד שהוא רק מייעץ, בסוף בעלי המניות מחליטים, אבל כללי המשחק ידועים וברורים וכך גם החובה של הדירקטוריון לבעלי המניות - העצה שלו היא אמירה מאוד ברורה לכדאיות העסקה. וזה לא היה כדאי.

תמר יסעור ודירקטוריון ישראכרט לא שונים מיו"רים ודירקטוריונים של חברות אחרות. במקרה הזה זה הם אבל זה יכול להיות אצל כל חברה אחרת. הם לא חושבים על בעלי מניות המיעוט, הם לא חושבים להביא להם את הערך הטוב ביותר האפשרי כי זה כרוך במאמץ נוסף, הם בוחרים בעסקה שנראית להם הכי טובה בנקודת הזמן.
 

2. ארי קלמן. בנה עסקה מצוינת למנורה. אבל עסקה פושרת לבעלי המניות. 

ארי קלמן האיש מאחורי מנורה רקח עסקה מצוינת למנורה. הוא הציע לקנות שליטה בלי לשלם הרבה כסף (רכישה של 32% - כי זה מה שמנורה יכולה מבחינת הרגולציה), לחלק דיבידנד גדול, ובתמורה יחסית נמוכה להחזיק בנכס אסטרטגי - החברה המובילה בכרטיסי האשראי עם פעילות צומחת וחזקה בתחום האשראי וההלוואת. זה כבר כמעט ועבר לאסיפת בעלי המניות שבה היה סיכוי גבוה להצבעה בעד העסקה, , ואז זה חמק ממנו. זה עוד לא סוף פסוק. 

קלמן לא ירצה להתחרות על מחיר. הוא יודע לאן זה יכול להוביל, אולי שיתוף פעולה עם האיש שלקח לו את העסקה, אבל יש להם אינטרס משותף בנכס. 

3. יצחק תשובה - האיש שלקח את העסקה, והציל את הציבור מעסקה זולה.

יצחק תשובה ועידן וולס, מנכ"ל דלק, לא הציעו עסקה מצוינת לבעלי מניות ישראכרט, בסך הכל כ-7% מעל המחיר של מנורה.  אבל גם זה משהו, אבסולוטית זו תוספת ערך של 210 מיליון שקל. גם הדיבידנד צפוי להיות גדול יותר. 

ההצעה הזו טובה משל מנורה, והיא מציבה כעת את דלק עם סיכויים גבוהים למימוש עסקה. תשובה ווולס פעלו בתחום הפיננסי בעבר כאשר עשו לאחרונה סיבוב מרשים וקצר בהשקעה בהפניקס. זו אומנם לא פעילות הליבה של דלק, אבל אלה בהחלט עסקים שהם מכירים. 

יש להם גם יתרון על מנורה. הרגולטור לא אישר להראל לרכוש את ישראכרט. הנימוקים היו לא רציניים, הוא פשוט לא רצה. מנורה גם יכולה לקבל תשובה דומה. במנורה אומרים שהם בחנו את התשובה של רשות התחרות להראל וממנה הסיקו שהם יקבלו את האישור, רק שהרשות יכולה למצוא טעמים נוספים, שונים שיפסלו את מנורה. אף אחד לא יודע אם מנורה היתה מקבלת אישור, מה שברור הוא שהסיכויים של דלק גבוהים יותר משמעותית, אם כי בשוק שואלים - האם בנק ישראל ייתן אישור למרות הסדר החוב בעבר? 

על פני לבעלי המניות מהמיעוט המאבק עושה טוב. הם רוצים כמה שיותר ונראה שהעסקה של תשובה טובה יותר. הם בכל מקרה שיפרו את מצבם לעומת המצב הקודם. זה כמובן עדיף. הם לא רוצים להיות בעוד תהליך ארוך ומתיש שסופו לא ידוע (היה להם את זה עם הראל). הם רוצים עסקה. 

ומה יהיה בסוף? כרגע הסיכויים הגבוהים הם לדלק. יש אולי סיכוי לעסקה משולבת של דלק ומנורה. יש סיכוי שבנק ירושלים ימתח יותר את ההצעה שלו לכיוון מעלה. אבל מה שבטוח שבעלי המניות חוזרים לחייך - הערך של ישראכרט נחשף. אבל זה לא סוף פסוק. 

ההצעה של דלק עולה על של מנורה ב-210 מיליון שקל. אבל ישראכרט ככל הנראה תשלם קנס של 62 מיליון שקל למנורה. כלומר, התקבול שיעבור מדלק לישראכרט תמורת ה-37% יקוזז ב-62 מיליון שקל. סכום של 1243 מיליון שקל פחות 62 מיליון שקל משאירים בנטו סכום של 1.18 מיליארד שקל. השווי הנגזר הוא 3.19 מיליארד שקל. מנורה הציעה 3.15 מיליארד שקל - זה לא הפרש גדול מדי. המוסדיים יכולים להפתיע. 

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    הכי טוב לבעלי המניות של ישראכרט שתשובה
    דביר 16/12/2024 22:11
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יציע הצעה שתזיז הצידה את שאר המתחרים שיבינו שלא כדאי להם להתחרות בו כי הוא נחוש לזכות,ואחרי שיזכה,שיעיף את הדירקטוריון הכושל.הדירקטוריון שהסכים לקנס הזוי של 60 מיליון ש"ח גם 130 יום רחרי שהאסיפה תדחה את הצעת מנורה, דירקטוריון שהסכים למכור בפחות מהמחיר שמנורה עצמה הייתה מוכנה לשלם לפני שנה,ושהסכים למכירה ללא פרמיית שליטה. מקווה שחברי הדירקטוריון הללו לא ימצאו חברה אחרת שתסכים למנות אותם.
    סגור
  • צודק,רק שהצעה מחודשת של תשובה חייבת
    יחזקאל 17/12/2024 05:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    להיות גבוהה מאוד,כי למנורה יש זכות להשוות להצעה אחרת,ואם ההצעה לא תהיה מספיק גבוהה,מנורה תשווה ותגזול מתשובה את החברה,וזה יהיה חבל.
    סגור
  • 8.
    לתבוע את הדירקטוריון (ל"ת)
    אבי 16/12/2024 19:33
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 7.
    הנהלת ישראכרט רוצה אקזיט
    שי 16/12/2024 16:55
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בטח שהם מוכנים למכור בזול. הם כבר ראו את הבונוס השמן והאופציות במכירה להראל שהתמוססה. בגלל זה גם החברה נראית כמו שהיא נראית. מכירת חיסול והביתה.
    סגור
  • 6.
    צמרת ישראכרט רוצה אקזיט
    שי 16/12/2024 16:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    זה למה לוקחים גם מחיר זול. העיקר שיקחו את הצ׳ק והאופציות ויצאו לנפוש. הם כבר רצו לעוף אחרי הראל אבל העסקה קרסה. הראש שלהם כבר לא שם בגלל זה החברה נראית כמו שהיא נראית
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    בנק ירושלים הכי מתאים לרכוש ולהעלות ערך ויש לו היתר
    עושה חשבון 16/12/2024 13:55
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בנק ירושלים בסוף יזכה . 1 יש לבנק היתר שליטה בבנק וגם בחברה למתן אשראי . 2 הסינרגיה עם בנק תעלה ערך בעשרות אחוזים 3 מנורה תישתה את הרווחים של ישראכרד ותשובה לא יוצר סינרגיה .
    סגור
  • נכי. מתאים לא זוכה.מי שמציע מחיר גבוה יותר
    אנונימי 16/12/2024 16:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הוא הזוכה,ומי שמתאים לו להציע מחיר גבוה הוא תשובה. מדובר האיש עסקים עם חושים מחודדים,ואלו יודעים לא להסתכל על שקל לפה או לשם.רואים חברה טובה עם אפשרות להשבחה,אז מעלים מחיר ומשאירים אבק למתחרים.
    סגור
  • 4.
    קיימת סבירות שיחברו יחד מחדש ואז יבוא גואל לסרט טורקי (ל"ת)
    יורם 16/12/2024 12:12
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 3.
    החשש מממכירה לתשובה הוא שימכור אח"כ את ישראכרט לאמיריות
    מודאג 16/12/2024 10:41
    הגב לתגובה זו
    2 3
    חשוב לוודא שיהיה סעיף בהתקשרות שאסור למכור את ישראכרט ללא ישראלים. תשובה ניסה/מנסה למכור עסקים אחרים שלו לאמיריות. מסוכן מאוד אם הנתונים של כל תשובי ישראל יעברו לידיהם של ערבים.
    סגור
  • אל תהיה מודאג.יש רגולטורים שהם לא
    אנונימי 16/12/2024 11:46
    הגב לתגובה זו
    0 1
    תשובה שאמורים לבדוק ולתת אישורים לפני שמוכרים (ראה מכירת הפניקס שלא אושרה),וחוץ מזה,כמה שיותר קשרים ואינטרסים משותפים עם האמירתים,המצרים הירדנים ואחרים,זה עדיף על שלטם קר.
    סגור
  • 2.
    ניתן לפצל את ישראכרט
    לרון 16/12/2024 10:04
    הגב לתגובה זו
    1 3
    ל-3 חברות כל חלק יירכש ע"י גוף מתמודד ובא לציון גואל!
    סגור
  • 1.
    הדירקטוריון ותמר יסעור מכרו את בעלי המניות
    אורח 16/12/2024 09:58
    הגב לתגובה זו
    8 0
    בזיל הזול.מקווה שימצא עו"ד תותח שיגיש תביעה יצוגית נגד המושחתים.
    סגור
  • אהבתי שכתוב שאם זה היה החברה שלה לא היתה מוכרת (ל"ת)
    בני 16/12/2024 11:32
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות