אנרגיה מתחדשת
צילום: PIXBABY BY PEXELS

אחרי שנה קשה למניות האנרגיה המתחדשת: אילו מניות אטרקטיביות?

שנת 2024 לא הייתה השנה של מניות האנרגיה המתחדשת, שסבלו מקשיים רגולטורים וסביבה עסקית מאתגרת; כעת, בפתחה של שנה אזרחית חדשה יש מי שסוברים שישנן אל מעט מניות ישראליות בתמחור אטרקטיבי
אביחי טדסה | (6)

מרבית חברות האנרגיה המתחדשת הישראליות רשמו השנה תשואה שלילית, בין היתר בשל הסביבה העסקית המאתגרת, שכללה חוסר ודאות רגולטורי בארה"ב ועיכוב בקצב החיבורים בישראל בשל המלחמה. מגמה שצפויה להימשך לתוך 2025 ולהשפיע על לא מעט חברות. עם זאת, יש גם לא מעט אנליסטים וכלכלנים שסבורים, שעל רקע ירידות השערים נוצרו לא מעט הזדמנויות בתחום 

אחד מאותם גופים הוא בית ההשקות לידר, שמעריך בסקירה השנתית שלו, כי "תחום האנרגיה נכנס ל-2025 עם חוסר ודאות בנוגע לרגולציה כלפי האנרגיות המתחדשות בשוק האמריקאי, מה שמגביר את האטרקטיביות לחשיפה לחברות עם פעילות צומחת באירופה ובישראל, ופעילות קונבנציונלית בארה"ב". על כן, הם מסמנים את החברות הישראליות דוגמת דוראל דוראל אנרגיה 3.37% , נופר נופר אנרג'י -0.52% , זפירוס זפירוס -1.56% ואו.פי.סי או פי סי אנרגיה -0.47%  כמי שמגלמות פוטנציאל משמעותי לצמיחה בזכות פרויקטים רחבי היקף ויכולת להסתגל לשינויים בסביבה הגלובלית.

זפירוס - אפסייד של 55%

​בשנת 2024 מניית זפירוס רשמה ירידה של כ-35%, בעיקר בשל היעדר התפתחויות משמעותיות בפעילות החברה ותוצאות חלשות במחצית הראשונה של השנה. הירידה בהכנסות, שעמדה על כ-36% בהשוואה לחציון הראשון של 2023, נבעה בעיקר מירידה במהירות הרוח ותעריפי החשמל במדינה. עם זאת, מבנה ההתחשבנות הצליח למתן את הפגיעה ברווחיות ה-EBITDA.

במהלך השנה חלה התקדמות בפרויקט "גוליית" בפולין, שצפוי להתחבר לרשת בשנת 2026 בעקבות שינויים רגולטוריים במדינה. כמו כן, החברה מקדמת פרויקטים בטכנולוגיות PV, ובהם פרויקט פוטגובו בהספק של 62 MW, שצפוי להתחיל בהקמה ב-2025 ולהתחבר במהלך 2026. לשנת 2025, החברה מתמקדת בחיבור פרויקטי PV בפולין לצד איתור ופיתוח פרויקטים נוספים באירופה, שיכולים להוות מנועי צמיחה עתידיים.

בלידר טוענים, כי הנהלת זפירוס "הקימה מערך מקצועי ואיכותי לאורך כל שרשרת הערך של תחום האנרגיה המתחדשת בפולין, מה שתרם לשיפור עקבי בתוצאות הכספיות של החברה בשנים האחרונות. הפרויקטים הקיימים מאופיינים בתזרימים יציבים וברמת ודאות גבוהה, המשמשים כבסיס איתן לפעילותה. הקדמת לוחות הזמנים בפרויקט 'גוליית' והצפי לקבלת רישיון DSO בפולין צפויים לחזק את מעמדה ולהרחיב את פעילותה באזור. בנוסף, החברה בוחנת רכישת פרויקטים נוספים בפולין, מה שעשוי ליצור מנועי צמיחה בטווח הבינוני והרחוק. בהתאם לכך, ההמלצה על זפירוס נותרה בקנייה עם מחיר יעד של 20 שקל".

דוראל - אפסייד של 27%

בשנת 2024 הציגה דוראל את התשואה הגבוהה ביותר בסקטור האנרגיה המתחדשת, עם עלייה של כ-42%. ההישג נבע בעיקר מהכנסת שותף לפעילותה בארה"ב, שהשקיע 400 מיליון דולר ותמך בערבויות בהיקף של כ-185 מיליון דולר, בתמורה ל-30%-40% מהמניות של חברת הבת בארה"ב. בנוסף, תוצאות חיוביות במכרזי זמינות ב-PJM וחיבורים מואצים של פרויקטים בישראל, על אף המלחמה, תרמו לביצועים. במהלך השנה הוגדלו נכסי האנרגיה המניבים של החברה בישראל בכ-641 MW, לצד כניסת מודל אסדרת השוק החדש, שמחזק את תחום האגירה ומשפר את רווחיות החברה.

בשנת 2025 החברה צופה גידול נוסף של 500 MW בנכסים המניבים, בעיקר בישראל, ותמיכה בקידום פרויקטים שהתעכבו בשל המלחמה. בארה"ב, החברה עוקבת בדריכות אחר שינויים רגולטוריים אפשריים שעשויים להשפיע על צבר הפרויקטים שלה. כמו כן, מתוכננת התרחבות באירופה עם חיבור פרויקטים חדשים, שיספקו גיוון וגידור גיאוגרפי לפעילות החברה.

האנליסטים של לידר מעניקים לה מחיר יעד של 16.5 שקל. לדבריהם, "דוראל נהנית מתמהיל פעילות ופריסה גיאוגרפית שמעניקים לה פיזור עסקי, הממתן את התנודתיות בסקטור על רקע אי-הוודאות סביב שינויים רגולטוריים בשוק האמריקאי. עם זאת, התנודתיות במניה עשויה להימשך בטווח הקרוב בשל אותה אי-ודאות. במקביל, שיפור במצב הביטחוני בישראל צפוי להאיץ את חיבור המתקנים ולתרום לצמיחה בהכנסות, יחד עם גידול בהשפעת אסדרת השוק על רווחיות החברה".   

נופר - אפסייד של 27%

בלידר מציינים כי בשנת 2024 הציגה נופר אנרג'י ביצועי חסר ביחס לשוק, למרות צמיחה משמעותית בהיקף הנכסים המניבים ובתוצאות פעילות הפרויקטים. החברה השלימה עבודות הקמה במספר פרויקטים, מה שהוביל לעלייה בהספק המותקן מ-887 MW בסוף 2023 ל-1,069 MW בסוף הרבעון השלישי, גידול של כ-21%. בתחום האגירה, היקף הנכסים המניבים צמח ב-50 MWh והסתכם ב-70 MWh עד סוף הרבעון השלישי.

במהלך השנה, פרויקט "buxton" השלים את הקמתו וצפוי להתחבר לרשת עד סוף השנה. בנוסף, נחתמו הסכמים משמעותיים בתחום האגירה, כולל סגירה פיננסית לפרויקט "Cellarhead" בבריטניה בהיקף של 152 מיליון פאונד, והסכם תעריפים לפרויקט בגרמניה, המספק ודאות לתזרים ההכנסות עם תשואה דו-ספרתית צפויה.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

החברה פרסמה תחזית לשנים 2025-2026, הכוללת הכנסות צפויות של 500 מיליון שקל ו-883 מיליון שקל בהתאמה, עם EBITDA חזוי של 398 מיליון שקל בשנת 2025 ו-728 מיליון שקל בשנת 2026. בשנת 2025 צפוי המשך התרחבות בפעילות החברה, במיוחד באירופה, עם צפי להיקף נכסים של כ-2 GW בתוספת 1 GW אגירה. פרויקטי אגירה בבריטניה וגרמניה צפויים להתחבר לרשת לקראת סוף 2025 ובמהלך 2026.

בלידר טוענים כי הנהלת נופר ממשיכה להציג יכולות ביצוע גבוהות, המתבטאות בהתרחבות מרשימה של פעילות החברה ובצמיחה משמעותית בהיקף הנכסים, תוך קידום פרויקטים בהספק נרחב ובמספר מדינות במקביל. החברה פועלת להגדלת שיעורי האחזקה בפרויקטים, מהלך שצפוי להשפיע לטובה על תוצאותיה במהלך השנה הקרובה. המיקוד המרכזי של נופר הוא בשוקי האנרגיה המתחדשת בישראל ובאירופה, שנהנים מסביבה רגולטורית תומכת וללא חשיפה ישירה לשינויים רגולטוריים אפשריים בארה"ב, מה שמחזק את האטרקטיביות של המניה בטווח הקרוב. בהתאם לכך, ההמלצה שלהם על נופר מציבה מחיר יעד של 115 שקל.

או.פי.סי - אפסייד של 33%

בשנת 2024, מניית או.פי.סי הייתה בין הבודדות בסקטור שהציגו ביצועי יתר, בעיקר בזכות עסקאות פיננסיות מוצלחות ופיתוחים חיוביים בפעילותה הקונבנציונלית בארה"ב. בין העסקאות הבולטות: הכנסת שותף לפעילות האנרגיה המתחדשת של CPV בארה"ב, תמורת השקעה של 300 מיליון דולר וכנגד 33% מהפעילות, ורכישת זכויות בתחנות כוח בארה"ב, כולל Maryland ו-re Sh, מה שמוערך להגדיל את ה-EBITDA בכ-150 מיליון שקל בשנה הבאה. העסקאות מומנו בחלקן באמצעות גיוס הון של 800 מיליון שקל.

בנוסף, תוצאות חיוביות ממכרז הזמינות בארה"ב לשנים 2025/2026 הצביעו על עלייה של 800% בתעריפי הזמינות, מה שתורם צפויה להוסיף כ-89 מיליון דולר ל-EBITDA. CPV גם קידמה הקמת תחנת כוח חדשה בטקסס וזכתה במימון מסובסד ממדינת טקסס.

בשנת 2025, צפויים שינויים רגולטוריים במבנה התעריפים בישראל, שעשויים להשפיע על רכיב הייצור בהכנסות או.פי.סי. בארה"ב, צפוי פרסום מכרז זמינות חדש במחצית הראשונה של השנה, עם תחזיות להמשך עלייה בתעריפים. במקביל, תחום האנרגיה המתחדשת עשוי להיות מושפע משינויים רגולטוריים תחת ממשל טראמפ, שעתידים להשפיע על צבר הפרויקטים של CPV. 

הערכת הביצועים של או.פי.סי והפוטנציאל לצמיחה עתידית זוכה להתייחסות חיובית, בזכות סביבת ביקושים חזקה וניהול אסטרטגי מוצלח. החברה הצליחה לזהות ולנצל הזדמנויות עסקיות, כמו הגדלת שיעור האחזקה בתחנות כוח במחיר הזדמנותי, עוד לפני פרסום תוצאות מכרז הזמינות. הפורטפוליו המגוון של החברה, המתמקד בעיקר בפעילות קונבנציונלית, נהנה מסביבה עסקית יציבה שאינה חשופה לשינויים רגולטוריים משמעותיים, מה שהופך את או.פי.סי לאטרקטיבית להשקעה. בהתאם לכך, ההמלצה של לידר מעניקה לה מחיר יעד של 40 שקל.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    Bengi 21/12/2024 14:50
    הגב לתגובה זו
    בהשקעה בחברות אלו. ענקית כמו טסלה פועלת היום בתחום של אגירת חשמל משדות של pv ורוח.להתקנה בהיקף קטן אין עתיד.
  • 5.
    מה עם פריים אנרג'י??? (ל"ת)
    משה ראשל"צ 20/12/2024 14:15
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    טראמפ 20/12/2024 12:42
    הגב לתגובה זו
    סיכון גדול בארהב
  • 3.
    י 20/12/2024 11:26
    הגב לתגובה זו
    אם אלה התחזיות למניות האלה למה הן לא טסות בשוק? מה שיודעים האנליסטים יודעים משקיעים. התשובה פשוטה- אין קשר בין ה"מסחר" בשוק לכלכלה. הכל נחלטה של גופים אילו מניות יהיו "סוס דוהר", לפעמים בלי הצדקה כלכלית(ראו מקראה אלארום) ומנגד אילו מניות ידשדשו או ירדו חמרות מצב כלכלי מצויין, למשל נייס, קמטק, איי סי אל, כעת גם מרסקים את אורמת בלי סיבה. יום יבוא והבלון הזה יתפוצץ בחקירה אחת גדולה.
  • 2.
    רון 20/12/2024 11:03
    הגב לתגובה זו
    איירטאצ - יש לה כבר לא מעט הזמנות לטווח ארוך ואם הכל יתאושש אז כנראה שזה ישפי עליה מאוד .. מינה קטנה מאוד עם שווי כמעט אפסי אבל צבר הזמנות של פי 15 מהשווי שלה .. בגלל זה יחס סיכון סיכוי לדעתי הסיכוי גובר .. לא ממליץ !!
  • 1.
    ירון 20/12/2024 10:51
    הגב לתגובה זו
    מה לגבי סאנפלאואר?