
המאבק על ניהול כספי העמיתים בסלייס - על חשבון הקופה המתרוקנת
פרשת קריסת בית ההשקעות סלייס ממשיכה לעורר הדים, בתוך ומחוץ לכותלי בית המשפט. אם לא די בכך שהחוסכים, מצאו עצמם מול שוקת שבורה, כעת הם נמצאים בליבו של מאבק מתוקשר בין המנהל המורשה, אפי סנדרוב, לבין עורכי הדין שמייצגים חלק מהעמיתים. בינתיים, הכספים שכן נמצאו, הולכים ונשחקים בזמן שהצדדים עסוקים בניהול קרבות מיותרים שפוגעים בעיקר בנפגעי הפרשה.
לקריאה נוספת
> חוסכי סלייס מתנגדים להסדר של המנהל המורשה
> המחלוקת על כספי סלייס: המנהל המורשה דורש השבה מפינברט
> ההונאה
בסלייס: לאן נעלם הכסף?
בלב המאבק, עומדים עורך הדין איתן ארז, שמייצג כ-100 מהעמיתים שנפגעו ומולו סנדרוב, שמונה לפני כשנה למנהל המורשה. שני הצדדים, נאבקים על מי יוביל את המהלך להשבת הכספים שנעלמו ומפזורים בקרנות שונות ומשונות בחו"ל. מאבק שעולה לא מעט כסף לעמיתים, שמשלמים באופן ישיר ועקיף את שכרם של סנדרוב ואיתן.
המנהל המורשה, אפי סנדרוב. קרדיט: יח"צ מגדל
- סמוטריץ' מכוון לשינוי בעמלות סוכני הביטוח: "זה קרב שאנהל אחרי התקציב"
- סמוטריץ' על פרשת סלייס: "לבי עם החוסכים, אבל הם נטלו סיכון – המדינה לא צריכה לפצות"
מי אחראי על הכסף?
בית ההשקעות סלייס, שמניותיו החוזקו על ידי שתי משפחות, גולדברג (51%) וטוקטלי (49%), ניהל בסך הכל סכום של 4.2 מיליארד שקל. מתוכו, 1.2 מיליארד שקל נוהלו בקופות גמל רגילות, אשר נרכשו לפני כחודשיים בידי חברת הביטוח הפניקס תמורת 5 מיליון שקל, ככה שבסבירות גבוהה כספים אלו יגיעו לעמיתים. אלא שיתרת הכספים, 3 מיליארד שקל, נוהלו בקופות גמל לניהול אישי (IRA), שהושקעו בין היתר בקרנות בחו"ל. מתוך סכום זה, 850 מיליון שקל הושקעו בקרנות "אדומות", כלומר כאלו שלא עומדות בסטנדרט של רשות שוק הון.
לפני כשנה, מספר חודשים לאחר שהתפוצצה הפרשה, מינה עמית גל הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, את אפי סנדרוב למנהל המורשה של סלייס. תפקידו של סנדרוב הוא למעשה לאתר ולהחזיר את הכספים לחוסכים עד כמה שניתן. 890 מיליון שקל נעלמו, מתוכם אותר סכום של 380. לאחרונה, נטען כי 60% מהכספים אותרו, אך כלל לא ברור כמה מתוך הסכום הזה יגיע בסוף לקופת החברה, שכן הוא נמצא בידיהם של שורה של גופים, שמידת האמינות שלהם מוטלת בספק. מרגע שמונה בחר סנדרוב להתמקד באיתור הכספים וניסיונות להשיגם מידי הגופים ששיווקו את הקרנות השונות. לצורך כך, הוא חילק את העמיתים לשישה אשכולות, בהתאם לגופים הללו.
אחד הגופים האלו, שעומד בלב הוויכוח בין סנדרוב לארז, הוא סוכנות הביטוח פינברט, שגייסה 61 מיליון דולר מהמשקיעים. לפני כשלושה שבועות, פנה סנדרוב לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה להחרים את הכספים שהושקעו דרך פינברט בקרנות החוץ. במקביל משרדו של ארז מנהל גם הוא משא ומתן מול פינברט, בשם חלק מהחוסכים, במטרה להביא הסדר חלופי לבית המשפט. בעוד סנדרוב טוען להיות האחראי הבלעדי, מתוקף המינוי שקיבל מהרגולטור, ארז סבור שביכולתו להשיג הסדר טוב יותר עבור העמיתים, כזה שגם יגיע מהר יותר אל כיסם, שכן הוא לא צפוי לעבור דרך הקופה של סלייס. בנוסף הוא טוען, כי סנדרוב עצמו נמצא בניגוד עניינים שכן הוא נמנע מלתבוע את הרגולטור שמינה אותו. ברקע, הטענות לפיהן תלונות בעניינה של סלייס הגיעו לממונה כבר בשנת 2022, והם בחרו שלא לעשות דבר.
- הנפילות יגיעו לתל אביב - המניות שיפלו ומה יקרה בשוק האג"ח
- ככה לא בונים קניון - הכישלון של קניון TLV
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עורך דין איתן ארז, שמייצג חלק מהעמיתים. קרדיט: ענת דניאלי
המפסידים הגדולים - העמיתים
באופן אבסורדי, המאבק בין ארז לסנדרוב עולה לחוסכים לא מעט כסף. בחקירה שערכו לאחרונה עורכי הדין איתן ארז ומור בן שושן, אישר סנדרוב כי עלות הניהול שלו עומדת על 24 מיליון שקל בשנה. לדבריו, שכרו האישי עומד על כ-12 אלף שקל בחודש בלבד. ניתן להעריך כי בשלוש השנים הקרובות עלות פעילות המנהל המורשה תקטין את קופת החברה במעל 60 מיליון שקל. זאת היות ולאחר השלמת טיוב הנתונים, היא תידרש לתבוע חלק מהקרנות שממוקמות בחמש מדינות בארצות הברית ובעוד מספר מדינות באירופה.
את עיקר הקופון לא צפוי לגזור סנדרוב בעצמו, שמסתפק כאמור בשכר נמוך יחסית, מה שגרם להפתעה בקרב יושבי בית המשפט שנכחו בדיון, שכן הוא לקח על עצמו תפקיד כבד, במשרה מלאה, בזמן שעלות כל המנהל המורשה היא 2 מיליון שקל בחודש. בכל אופן, לביזפורטל נודע כי מרבית הכספים יופנו למשרד רואי החשבון ארנסט אנד יאנג (EY) ומשרד עורכי הדין יגאל ארנון ושות', כמו גם ליועצי התקשורת שמלווים את הפרשה. בינתיים, העמיתים שעוד לא ראו כסף בחזרה, נדרשים לשלם גם את שכרם של עורכי הדין השונים שמייצגים אותם וביניהם ארז. לטענת סנדרוב ארז גובה מלקוחותיו שכר טרחה של 6% מכל סכום שיוחזר לעמיתים, בתוספת 2.5% מהסכומים שיוחזרו מפעולות אחרות. לטענת ארז, מדובר בסכום נמוך יותר, אך מה שבטוח הוא שלפחות כרגע העמיתים משלמים שכר כפול, שצפוי לבוא על חשבון הסכום אותו יקבלו, אם וכאשר יושבו הכספים לחשבונותיהם.
- 2.דמי נהול 1.75% 31/12/2024 18:04הגב לתגובה זוכולם נוגסים מהפנסייה שלי וגם אפילו לא משלמים לי מדד מינוס
- 1.חוסך 31/12/2024 15:15הגב לתגובה זוגם לפי סנדרוב עצמו חלק גדול מהכספים נמצא בקרנות ירוקות שהכל ידוע לגביהן ועדיין לא ניתן למשוך או להעביר את הכספים לפחות עד פברואר. למה שישחררו!!
- לנו הנפגעים ישירות מפינברט יש סיכוי סביר יותר שנקבל את השקעתו מהר יותר. דרך עוד ארז את מור (ל"ת)נעם 31/12/2024 22:16הגב לתגובה זו