.jpg)
המלחמה שמה ברקס לשוק הרכב: ירידה במכירות החדשות והמשומשות; אבל יבואני הרכב מכינים לכם הפתעה
בין השווקים והעסקים שנפגעים בעקבות המלחמה נמצא גם ענף הרכב. הקיפאון בשוק מורגש בכל הפרמטרים, הן של המכוניות החדשות והן ברכבים יד שנייה. בתחום המכוניות החדשות, המלאים פחות נמכרים, אם בשל הירידה הגורפת בצריכה מאז פרוץ המלחמה, במיוחד של פריטים יקרים, ואם בשל מצב הרוח הכללי שלא עושה חשק לרכישות מעין אלה. הנתונים מראים כי בחודש אוקטובר נמסרו כ-11,800 רכבים חדשים, ירידה של 28% לעומת אוקטובר אשתקד.
התוצאה היא כמויות גדולות של כלי רכב חדשים לא מכורים, בעיקר חשמליים, בשווי של מיליארדי שקלים, ובכל יום שעובר הם מתרחקים עוד קצת מההגדרה "חדש". אלא שההגדרה הזאת היא חמקמקה. על פי החוק בישראל, המודל של מכונית נקבע לפי מועד עלייתה לכביש, כך שככל שהמכוניות האלה ימשיכו "לשכב" בנמלים ובמגרשי רכב הן יתרחקו ממועד הייצור האמיתי שלהן, ועדיין ייחשבו לחדשות. הטריק הזה עוזר מאוד ליבואני הרכב. ובכלל - למרות שנראה שהיבואניות סובלות מהמצב, הן יכולות לצאת מנצחות. מיד נגיע להסבר.
שנה מאתגרת בשוק הרכב
עוד לפני המלחמה 2023 נחשבה לשנה מאתגרת לענף, לאחר שחרור צוואר הבקבוק בייצור ובאספקה של כלי רכב ב-2022 עם סיום משבר הקורונה. בעוד יבואני הרכב ביצעו הזמנות גדולות של רכבים חשמליים לקראת העלאת המס עליהם בתחילת 2024, ההאטה הגלובלית והפיחות בשער השקל קיררו את הביקושים, ואז פרצה המלחמה והכניסה את השוק לקיפאון.מדובר על אובדן הכנסות משמעותי גם לקופת המדינה, שגם ככה סובלת מדלדול גדול על רקע הוצאות המלחמה הגדולות ואובדן של הכנסות מתחומים נוספים.
גם שוק הרכב יד שנייה מרגיש היטב את השפעת המלחמה. מאז שפרצה, היקף העסקאות בשוק נמצא בירידה חדה. זאת כאשר גם בשגרה החודשיים האחרונים של השנה נחשבים לחלשים מאחר שרוכשים פוטנציאליים מעדיפים להמתין לדגמי השנה החדשה, מה שמוריד אוטומטית את מחירי המכוניות המשומשות.
- דגם של טסלה ב-130 אלף שקל? ובינתיים: החברה מקפיצה מחירים
- מה צפוי לנו בשוק הרכב בינואר הקרוב? מחירים עולים ורכבים חדשים
תת ענף של הרכב יד שנייה הוא שוק המכוניות להשכרה. גם כאן מדובר על מכה חזקה שחטף שוק ההשכרה לאחר שהתיירות לישראל נמחקה למעשה לחלוטין לאחר פרוץ המלחמה, וכשאין תיירים אין כמעט השכרות רכב, למעט אולי מצד מי שרכבו נפגע כתוצאה מהמלחמה וזקוק לרכב חלופי עד לתיקון הרכב הפגוע או רכישה של חדש במקומו.
כעת נותר לראות מה יהיו ההשלכות העתידיות. ככל שהמלחמה תתמשך, אפשר להניח ש"מצב הרוח הצרכני" יישאר בעינו, כך שאנשים לא ימהרו לרכוש רכבים חדשים. ואז נצטרך לראות האם יבואני הרכב יעשו הנחות ומבצעים משמעותיים כדי להיפטר מהמלאים שברשותן, ועד כמה הורדת המחירים על המכוניות החדשות תתגלגל לירידת מחירים גם בשוק הליסינג והיד שנייה. בכל מקרה, גם אם זה יקרה, זה כנראה לא יהיה ממושך.
ירידת מחירים בשוק הרכב? קרטל הרכב מכין לכם הפתעה
התרחיש הזה נראה סביר כשמדובר בשוק משוכלל. בשוק הרכב המקומי המציאות שונה וקרטל הרכב יכול בסופו של דבר לנצח בגדול - להעלות את מחירי הרכבים וליהנות מהביקושים שיגיעו אחרי המלחמה (הרחבה: הנחות עכשיו, עליית מחירים בהמשך). אתם זוכרים את גל הביקושים אחרי הקורונה, ולמרות שאי אפשר להשוות, המסקנה מהקורונה שאנשים מחברים קניות, גם קניות רכב לשיפור במצב רוח. זה חלק מהדרך שלהם להרגיש חיים-מתפקדים, זה גם פיצוי על התקופה הקשה. יהיו לא מעטים שירגישו שהם צריכים להתחדש ברכב אחרי המלחמה. מעבר לכך, בינואר גם מתוכננת העלאת מס קנייה על רכבים חשמליים והיברידים, אם המלחמה תסתיים עד אז (בינתיים עושה רושם שזה לא ברקע), דצמבר יכול להפוך לחודש מצוין בשוק הרכב.יבואני הרכב גם מנפנפים בעליית שערי החליפין כגורם שידרבן קנייה. הם מספרים ללקוחות פוטנציאלים שכדאי לרוץ ולקנות אחרת הם יפספסו כי עליית שערי החליפין תעלה את מחירי הרכבים. בתרחיש הזה שוק הרכב אולי מקבל מכה קלה בפגוש, אבל חוזר לעניינים מהר מאוד. ואנחנו שוב נזכיר כי יבואני הרכב הם קרטל כלכלי שנהנה מרווחיות עודפת. על פי בדיקה כלכלית של מבקר המדינה הקרטל הזה גורף מיליארדי שקלים כל שנה כתוצאה מרווחים עודפים שלא היו אפשריים אם היה מדובר בשוק תחרותי.
- BYD עקפה את טסלה גם במסירות וגם בתזמון – והופכת למובילת שוק החשמליות
- האם יוקמו חניוני ענק בגוש דן? ולמה זו טעות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מבנה השוק הקרטלי גם מאפשר לשחקנים לשחק ולתאם ולרמוז על מבצעים ומחירים. עכשו הם מדבררים את הצרות שלהם ואת העצירה המוחלטת של יבוא רכבים נוספים. למה הם עושים זאת? כדי ליצור מחסור. המחסור הוא הגורם מספר אחד לעליית מחירים. כשיחזרו הביקושים ולא יהיו מספיק רכבים - המחירים עשויים לעלות.
לסיכום - החודשים הקרובים הם נעלם גדול ובהחלט יכולות להיות הנחות אפילו משמעותיות, אבל יבואני הרכב מכינים לנו הפתעה. הם מכינים לנו מחסור, ואז כשיחזרו הביקושים המחירים יעלו. כל זה קורה כשכולם יודעים שמדובר בקרטל, כל זה קורה כשהרגולטור פשוט שותק.
לכתבות קשורות:
- 11.שמיל 22/11/2023 07:44הגב לתגובה זואופנוע ורכב פחות שמישים בפקקים ולכן גם טוחנים יותר זמן, דלק והוצאות אחזקה בכל נסיעה, לרכב גם אין כמעט חניות
- 10.אבי 13/11/2023 14:15הגב לתגובה זוגם לגיפים ישנים
- 9.כלכלן 13/11/2023 10:49הגב לתגובה זואנחנו נתחיל לראות פשיטות רגל בקרוב אם לא יחתחו מחירים
- 8.מני 13/11/2023 10:48הגב לתגובה זובמקום לפתוח לתחרות וגם לחייב תחרוץ במותגים הקיימים שלהם
- 7.השוק החשמלי 13/11/2023 09:52הגב לתגובה זוולבטח לעת מלחמה ומיתון
- 6.לרון 13/11/2023 09:45הגב לתגובה זושנעצרו במלחמה הן ההזדמנות לאחר המלחמה כמו קרסו ודלק רכב,לא המלצה,אך תתקנה מהר בבוא הזמן עוד לפני סיום המלחמה
- 5.שלום 13/11/2023 07:22הגב לתגובה זומכל רכב.
- 4.ירושלמית 13/11/2023 05:20הגב לתגובה זו1. המחירים יעלו. זה יצליח להם. 2. הרגולטור שותק ? הוא מחייך מאוזן אל אוזן הרי ההכנסות שלו יעלו אף הן.
- 3.כתבה לא מדוייקת 13/11/2023 05:06הגב לתגובה זואל תמהרו לרכוש חדש נמל אילת והמחסן הצפוני מלא אלפי מכוניות אל תמהרו לרוץ לרכוש מחירים יירגו
- 2.אשליה!! שוק הרכב יתרסק ומי שרוצה לשרוד יוריד מחירים (ל"ת)אבי 13/11/2023 04:03הגב לתגובה זו
- לרון 13/11/2023 09:51הגב לתגובה זוהם ההזדמנות ,ככה עושים כסף ראו את מעשי באפט בעבר,היום הוא די בסוף דרכו הפיננסית,למרות דברי גרינברג גאוננו
- 1.מישהו צריך לשלם את הריביות. מכונית חדשה. או ישנה. 13/11/2023 00:09הגב לתגובה זומישהו צריך לשלם את הריביות. מכונית חדשה. או ישנה. הכסף לא מחכה לאף אחד. חיבים לשלם עליו ריבית.