מ-Apple Car ועד Fisker: כישלונות התחבורה הגדולים של 2024

שנת 2024 הביאה עמה מכה קשה לשוק הרכב החשמלי (EV) והאוטונומי (AV). בעוד שבעבר תחומים אלה נתפסו כהבטחה לחדשנות פורצת דרך ורווחי עתק, המציאות טפחה על פניהם של חברות ומשקיעים. פשיטות רגל, קיצוצים דרסטיים, וביטולי פרויקטים הפכו לחלק בלתי נפרד מהשיח סביב תחום התחבורה הטכנולוגית.
תחום הרכב האוטונומי, שהיה בשיאו לפני מספר שנים, חווה דעיכה ניכרת. בניית רכב אוטונומי התבררה כמשימה קשה יותר מהצפוי, עם מודל עסקי לא ברור ודרישות השקעה עצומות. במקביל, חברות רכבים חשמליים אמנם ראו גידול במכירות, אך קצב הצמיחה היה איטי משמעותית מהציפיות, והביקוש החל לדעוך כבר בשנת 2023.
התוצאה היא ששחקנים גדולים כמו Ford ,GM ו-Stellantis נסוגו מתוכניות יקרות לפיתוח רכבים חשמליים, בעוד שסטארטאפים כמו Fisker ו-Arrival פשטו רגל, ואיך אפשר בלי לתת תשומת לב מיוחדת לפרויקט היוקרתי של אפל, ה-Apple Car, שנעצר בטרם עת.
כלי רכבים אוטונומיים: חזון שנעצר
עם הפרויקטים הבולטים שכשלו בשנה החולפת נמנה זה של חברת Cruise, שהייתה הזרוע האוטונומית של ג'נרל מוטורס. עם חזון שאפתני של מוניות רובוטיות ללא נהג והבטחה לשנות את פני התחבורה העירונית, נחשבה Cruise לאחת מהשחקניות המובילות בתחום. החברה הציגה אבטיפוס מוצלח, חתמה על הסכמים עם ערים שונות בארה"ב, ואף החלה להפעיל מוניות רובוטיות בסן פרנסיסקו ובערים נוספות.- "אל תעלו את המחירים" - האזהרה של טראמפ ליצרניות הרכב
- איך המכסים של טראמפ ישפיעו על תעשיית הרכב - ולמה זה גול עצמי
אך בעוד שהטכנולוגיה של Cruise הרשימה, המודל העסקי שלה התברר כאתגר בלתי פתור, ובמהלך 2024 הודיעה GM על הפסקת המימון לתוכנית המסחרית של Cruise, מהלך שהותיר את עתיד החברה מעורפל גרם לזעזועים פנימיים וחיצוניים, ועורר בקרב משקיעים סימני שאלה ותהיות באשר לעתיד התעשייה כולה.
כלי רכב חשמליים: צמיחה מאכזבת
אחד הכישלונות המפוארים של השנה החולפת בתחום הרכבים החשמליים היה זה של חברת Fisker.צילום: Unsplash
Fisker, שנחשבה לחלוצה בתחום הרכב החשמלי (EV), התחילה את דרכה עם שאיפות גדולות ורעש תקשורתי שהבטיח לשנות את פני התחבורה העולמית. החברה הוקמה על ידי המייסד הנריק פיסקר, מעצב רכבי יוקרה מוכר, במטרה לייצר רכבים חשמליים בעלי עיצוב חדשני וטכנולוגיה מתקדמת. החברה קיבלה מימון משמעותי ונתמכה על ידי משקיעים נלהבים, תוך שהיא מבטיחה מהפכה בעולמות הרכב החשמלי עם דגמים כמו Fisker Ocean SUV.
- האם יוקמו חניוני ענק בגוש דן? ולמה זו טעות
- רכב צמוד - האם עדיין זה כדאי ומה החלופות? בדיקה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אבל שורה של כישלונות הרחיקו אותה בהדרגה ממימוש החלום. מה שהתחיל מבעיות בייצור ואי עמידה ביעדי המכירות, עבר דרך חקירות רגולטוריות ופגיעה במוניטין, נמשך בחובות גדולים ושריפת מזומנים מוגברת, והסתיים בצניחה של המניה בוול סטריט עד להשעייתה מהמסחר והגעתה לכדי פשיטת רגל.
אבל כמו Cruise, גם במקרה של Fisker הקריסה לא נותרה רק בגבולות החברה הבודדת אלא הדהדה לאורך התעשייה כולה כאשר המשקיעים הופכים להיות סקפטיים ולומדים להיזהר.
הפרויקט של אפל: חלום שלא התממש
כישלון תחבורתי היה גם מנת חלקה של ענקית הטכנולוגיה אפל בשנה החולפת. לאחר עשור של שמועות, אפל הודיעה רשמית ב-2024 על ביטול פרויקט הרכב החשמלי והאוטונומי שלה.פרויקט הרכב, שזכה לכינוי "Project Titan", החל ב-2014 במשרדים סודיים של אפל. החברה גייסה מאות מהנדסים, חלקם מיצרניות רכב מובילות כמו טסלה, פורד, ו-BMW. הפרויקט הבטיח נהיגה אוטונומית מלאה, שילוב טכנולוגיות של אפל ועיצוב ייחודי, שישנה את האופן שבו אנחנו חושבים על עיצוב רכב, בדומה למה שעשתה אפל עם האייפון בעולם הסמארטפונים.
אלא שבמשך השנים הפרויקט נתקל בשורה של תקלות, החל מאתגרים טכנולוגיים ותחברות קשה מחברת יריבות, דרך קשיים ניהוליים בשל עזיבת בכירים ושינויים אסטרטגיים תכופים, עלויות גבוהות בשיעור של מיליארדי דולרים ועד בעיות נוספות.
ההודעה על ביטול הפרויקט התקבלה כמובן באכזבה בקרב משקיעים, אך למרות הביטול, רבים מאמינים שזה לא הסוף עבור אפל בתחום התחבורה וכי החברה תמציא את עצמה מחדש כפי שעשתה עם מוצרים אחרים שהמציאה.