NETA רכב
צילום: יצרן

רכב צמוד מהעבודה: חלום או נטל כלכלי ולמה בשנה הבאה תשלמו עליו יותר?

רכב צמוד מהעבודה תמיד היה סמל סטטוס ואחת ההטבות המבוקשות ביותר בקרב עובדים רבים. אבל החל מהשנה הבאה, החלום הזה עומד להיות יקר מתמיד, עם עליית שווי השימוש ועלויות חדשות שמשנות את כללי המשחק
עמית בר | (12)

מתוך כ-4.4 מיליון שכירים מיליון שכירים בישראל, רק כ-7%-8%  מקבלים רכב צמוד, כלומר קרוב ל-350 אלף עובדים. מדובר בדרך כלל במנהלים, אנשי מכירות ועובדים בתפקידים בכירים, או הייטקיסטים ועובדים בחברות גדולות. המשתוף לכולם שהם בשכר גבוה יחסית לעובדים האחרים. 

ההטבה הזו לא מגיעה בחינם. מעבר לנוחות, יש גם עלות - שווי השימוש של הרכב, שמהווה חלק מההכנסה החייבת במס. ככל שהרכב יוקרתי יותר, כך שווי השימוש גבוה יותר, וכך גם המס שאתם משלמים.

ההגיון הוא פשוט  ברגע שאתם מקבלים שכר אתם משלמים עליו מס, ברגע שאתם מקבלים הטבה כלשהי (מתנות לחג, שימוש בנייד וכו') זה נזקף כהכנסה בתלוש השכר ואתם מזלמים על זה מס. גם רכב צמוד שניתן לכם הוא הטבה - למעשה, ההטבה הגדולה ביותר ולכן יש לשלם על ההטבה הזו מס.   

איך מחשבים את שווי השימוש?

מאז 2010, שווי השימוש ברכב מחושב כאחוז קבוע (2.48%) ממחיר המחירון של הרכב כשהוא חדש. לדוגמה, אם קיבלתם רכב שמחירו 250 אלף שקל, תצטרכו לשלם מס על הכנסה חודשית נוספת של כ-6,200 שקל. המשמעות בפועל היא כמה מאות עד אלפי שקלים נוספים בחודש שיורדים מהשכר נטו.

 

2025: שינוי בשווי השימוש ועלויות חדשות

השנה הקרובה מביאה איתה גזירות כלכליות שמשפיעות ישירות על שווי השימוש ברכב. העלאת המסים על רכבים בנזין, היברידיים ואפילו חשמליים צפויה להעלות את מחירי הרכבים החדשים, מה שיוביל גם לעליית שווי השימוש. המשמעות? רכב צמוד מהעבודה יעלה יותר, הן למעסיק והן לעובד.

מדובר בעלייה דרמטית. לפי ההערכות מחירי הרכב יעלו בהמשך לעליית המע"מ והעלייה במס קנייה על רכבים חשמליים מ-35% חל-45% (עלייה נוספת תהיה בשנים הבאות) בכ-5%-10%. 

עובדים שעד עכשיו ראו ברכב הצמוד הטבה משתלמת עשויים להתחיל לשקול חלופות – למשל, מעבר לרכבים פרטיים זולים יותר או שימוש בתחבורה ציבורית. מצד שני, עבור אלו שעדיין בוחרים ברכב צמוד, יש יתרונות ברורים: אין צורך לדאוג לעלויות תחזוקה, ירידת ערך מסיבות שונות וחריגות או טיפולים.

כך או אחרת, הבחירה הכלכלית הנכונה תלויה בשימוש ברכב. אם אתם משתמשים ברכב רק לנסיעה לעבודה, נראה שתשלום שווי השימוש שבממוצע מגיע לכ-2-2.5 אלף שקל הוא מוגזם (שווי שימוש ממוצע של כ-4-5 אלף שקל ומס של כ-50%). מנגד, אם אתם משתמשים בו לסופי שבוע זו עדיין האופציה הכי משתלמת. צריך לזכור שברוב המקרים מקום העבודה מממן את ההוצאות השוטפות על הרכב. אתם בעצם ב-2-2.5 אלף שקל מקבלים רכב לרוב בשנתונים מאוחרים עם כל הציוד, תחזוקה, ביטוח ומכלול ההוצאות. וגם - כל הכאב ראש של לטפל ברכב הוא לא עליכם, אלא באחריות מקום העבודה. 

> מה צפוי לנו בשוק הרכב בינואר הקרוב? מחירים עולים ורכבים חדשים

 

רכב צמוד – שווה או לא? 

זו שאלה כאמור קשה ובעיקר אישית. רכב צמוד מהעבודה נחשב להטבה מבוקשת, אבל לא מעט עובדים שואלים את עצמם: כמה זה באמת עולה לי? מה המשמעות של השורה בתלוש שמציינת "שווי רכב צמוד"? האם יש דרך לחסוך?

שווי הרכב הצמוד הוא כאמור הערך שמייחסת רשות המסים להטבה של הרכב הצמוד. כלומר, מבחינת מס הכנסה, זה כאילו שאתם מרוויחים את הסכום הזה בנוסף למשכורת. אם שווי הרכב הוא 2,000 שקל בחודש, ואתם נמצאים במדרגת מס של 43% (כולל ביטוח לאומי ובריאות), תשלמו מס נוסף של כ-860 שקל בחודש.

חשוב להדגיש כי החוק לא מבחין בין רכב חדש לרכב ישן – השווי נקבע לפי מחיר המחירון של הרכב כשהוא עלה לכביש, עם הצמדה למדד. לכן, יכול להיות מצב שבו רכב ישן עולה לכם כמעט כמו רכב חדש מאותו דגם.

גם קטנועים ורכבים מסחריים שמועמדים לשימוש פרטי חייבים בשווי שימוש. בניגוד לרכבים פרטיים, אין טבלה מסודרת לקטנועים – השווי מחושב לפי עלויות השימוש בפועל, כמו דלק ותחזוקה.

חשוב לדעת -  יש מעסיקים שמגלמים את שווי הרכב. גילום הוא מצב שבו המעסיק משלם את המס הנובע מהשווי של הרכב. לדוגמה, אם השווי הוא 2,000 שקל והמס הוא 860 שקל, המעסיק משלם את הסכום הזה במקום העובד. זו הטבה שניתנת לרוב לבכירים בלבד. כמו כן, צריך לדעת, שגילום שווי הרכב לא נחשב לרכיב שכר פנסיוני.

האם זה משתלם? רכב צמוד חוסך התעסקות עם טיפולים, דלק וביטוחים, אבל יש לו מחיר כלכלי שמתווסף למשכורת ומקטין את הנטו לדוגמה: רכב שמחירו 150 אלף שקל: שווי השימוש הוא 3,720 שקל, ועלות המס כ-1,600 שקל לחודש. רכב שמחירו 250 אלף שקל: שווי השימוש 6,200 שקל, ועלות המס כ-2,600 שקל לחודש. לרוב זה כדאי, אבל לא תמיד, זה מאוד תלוי בהיקף הנסיעות שלכם.

 

מה קורה בשוק הליסינג?

רוב הרכבים האלו ניתנים לעובדים דרך חברות הליסינג. בינתיים לא מורגש שינוי בביקושים לרכבי חברה, אם כי, עליית מחירי הרכב תעלה גם את עלויות חוזי הליסינג. חלק קטן מהמעסיקים ישקול מחדש את ההטבה הזו, אבל בסופו של דבר, קשה לראות מצב שבו מעסיק יבטל את ההטבה המשמעותית הזו לעובדים. היא כבר מושרשת עמוק בסחר.   

שאלות ותשובות שווי שימוש רכב ב-2025

מהו שווי השימוש ברכב צמוד? שווי השימוש הוא הסכום שמתווסף להכנסת העובד לצורכי מס, בהתאם למחיר המחירון של הרכב החדש. כיום הוא עומד על 2.48% ממחיר הרכב.

למה שווי השימוש עולה ב-2025? עליית המסים על רכבים חדשים, כולל חשמליים והיברידיים, תייקר את שווי השימוש, מאחר שהוא מבוסס על מחיר הרכב.

מי נפגע מהשינויים? עובדים עם רכב צמוד עשויים לשלם יותר מס, והמעסיקים ייאלצו לשלם יותר על חוזי הליסינג. גם צרכנים פרטיים ירגישו את ההתייקרויות.

איך חברות הליסינג מרוויחות מהמצב? הביקוש לרכבים משומשים ורכבי "אפס קילומטרים" עולה, מה שמאפשר להן להמשיך להרוויח גם כשהרכבים החדשים מתייקרים.

האם כדאי להחזיק רכב צמוד? זה תלוי בשווי השימוש לעומת ההוצאות הפרטיות על רכב. ב-2025, רבים יתחילו לחשוב אם זה עדיין משתלם. אבל נראה מעטים יוותרו על הרכב. 

מהן החלופות לרכב צמוד? רכישת רכב חשמלי פרטי, מעבר לתחבורה ציבורית, או שימוש ברכבים משותפים.

איך שוק הרכב הישראלי משתנה? עם העלייה במחירים והרחבת התחרות מצד מותגים סיניים, השוק עובר טלטלות משמעותיות שצפויות להשפיע גם על הצרכנים וגם על החברות.

האם העלייה תשפיע על כולם? בעיקר על עובדים ומעסיקים שמסתמכים על רכבים צמודים, אבל גם על השוק הפרטי. עליית מחירי הרכב תשפיע על כולם, במיוחד בטווח הארוך.

 

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    אחוז לחישוב השווי לא משתנה ! 31/12/2024 14:15
    הגב לתגובה זו
    אחוז לחישוב השווי לא משתנה כתבה דביליתאז מה עם מחיר הרכב עולה... האחוז תשלום זהה
  • 9.
    ד 29/12/2024 06:31
    הגב לתגובה זו
    אם מוותרים על הרכב, בד"כ המעסיק ייתן הוצ רכב בסכות שעולה לו הרכב
  • 8.
    גל 28/12/2024 20:05
    הגב לתגובה זו
    לא התייחסו לברוטו נוסף(חלף רכב) אשר העובד יקבל אם העובד יוותר על הרכב.בהנחה שהמעסיק יתן לעובד חלף רכב הוגן בסך 5000 שח לחודש,אזי לעובד מתוובף בנטו 2500 שח בנוסף ל 2000 עד 2500 שח חסכון בשווי מס.בסכום כזה מי שנוסע 20000 קמ יכול להחזחק רכב צנוע חדש עם עלויות הנמוכות ממצב של רכב צמוד.נוחות עולה כסף
  • 7.
    מיקי 28/12/2024 07:59
    הגב לתגובה זו
    עדיף לי
  • 6.
    מומו 27/12/2024 20:19
    הגב לתגובה זו
    רוב היום הרכב בנסיעה בעבודה צריך להשתית 80 אחוז על מקום העבודה ו20%על העובד מכיוון שהשימוש כמעט כולו בזמן העבודה
  • 5.
    ירון שואל 27/12/2024 17:54
    הגב לתגובה זו
    הגרוע הוא לטנדרים, רכבים לצרכי עבודה שעליהם חל שווי גבוה עקב עלותם. אין צדק במדינת היהודים.
  • 4.
    מדינת כלבים 27/12/2024 17:03
    הגב לתגובה זו
    צריך לממן את הסמוטריצים והמשתמטים... מצבו של הישראלי אף פעם לא היה גרוע יותר
  • מנשה 27/12/2024 21:01
    הגב לתגובה זו
    זה בטח משמח אותך
  • 3.
    ג'נגו 27/12/2024 15:33
    הגב לתגובה זו
    כשנוסעים על חשבון הברון ממלאים את הכבישים בפקקים . בזבוז של דלק ביטוח וטיפולים על חשבון הברון . הרגלי צריכת תחבורה ציבורית מקולקלים בגלל ההזנחה הנוראית של התחבורה הציבורית .
  • המסביר 28/12/2024 10:19
    הגב לתגובה זו
    זה לא קודם תוותרו על רכב ואח"כ אולי נראה בתקציב 2050 נסדר תחבורה ציבורית. זה קודם תשקיעו בתחבורה ציבורית למופת על חשבון כל המיסים מהרכב והפסקת מימון פרזיטים ואז אנשים ירצו לנסוע בציבורית כי זה ישתלם להם בזמן ובכסף.
  • 2.
    גזל בחסות המדינה (ל"ת)
    רק מטומטמים לוקחים 27/12/2024 13:34
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    "אין צורך לירידת ערך" - חחח. היא מגולמת בעלויות. יא נעל (ל"ת)
    חשב כללי 27/12/2024 13:15
    הגב לתגובה זו