אינטל
צילום: אייסטוק

אינטל האם יהיה סבב פיטורים נוסף?

אינטל מקצצת בבונוסים לעובדים - בונוס שנתי של 0.8 משכורות במקום 2-3 משכורות; עזיבת הטאלנטים, הקיצוצים והאם צפויים פיטורים בהמשך?

אדיר בן עמי |

המשבר הגדול שעובר על אינטל הוביל ללפיטורי ענק, קיצוצים וגם הפחתת הבונוס השנתי. זה מגיע לעובדים בארץ כשהעובדים יקבלו בונוס שנתי ממוצע של 0.8 משכורות בעוד שבעבר קיבלו עד 3 משכורות נוספות כבונוס.  

זה כמובן לא מפתיע, אבל זה עוד גורם שבסופו של דבר עלול להשפיע על העובדים ועל המוטיבציה שלהם. אינטל סובלת מחוסר אטרקטיביות מול העובדים. אלו מעדיפים בשנה-שנתיים האחרונות לעבוד בחברות עם פוטנציאל השתכרות גבוה יותר ועם אופציה להתעשר - כמו עובדי אנבידיה. אינטל מספקת להם יותר גמישות ואולי פחות לחץ ועומס עבודה, אבל זה לא מספיק לטאלנטים שעזבו לחברות האטרקטיביות.


לעבוד באינטל

עזיבה של טאלנטים ופיטורים שנעשו בכל העולם וגם בסניף המקומי, וכל זה לצד המשך קיצוצים בשוטף שהגיעו גם להוצאות על הרכב ואפילו על ארוחות-קפה (קיצוץ שבהמשך בוטל), מעידים על מצבה הקשה של החברה, כך שנכון וצריך לקצץ, אלא שזה עלול להיות כדור שלג. כאשר אין לחברה מה להציע לעובדים הם לא ישארו, לפחות הטובים שבהם ואז  יהיה קשה להבריא אותה - חברה ללא עובדים טובים היא לא חברה שיכולה להצליח.



הדילמה הזאת מתחילה מלמעלה. המנכ"ל של החברה, פט גלסינגר פוטר לפני מספר חודשים כשכעת אין מנכ"ל קבוע אלא זמני. אינטל משדרת חוסר יציבות, אי וודאות ונחיתות הולכת וגדלה מול המתחרות שלה.

לאחרונה דיווחה החברה על תוצאות סבירות לרבעון האחרון של שנת 2024 -  רווח למניה של 13 סנט עם הכנסות של 14.3 מיליארד דולר. בוול-סטריט ציפו לרווח למניה של 12 סנט על הכנסות של 13.8 מיליארד דולר. עם זאת, החברה אכזבה בתחזית, כאשר לרבעון הראשון של 2025, צופה אינטל שיעור רווח גולמי מתואם של 36%, לעומת הצפי של 39.3%. ההכנסות צפויות לעמוד על בין 11.7 ל-12.7 מיליארד דולר, בעוד הצפי היה ל-12.8 מיליארד.

אינטל פועלת בשני ראשים - פיתוח ועיצוב שבבים שם היא מפגרת אחרי אנבידיה ו-AMD, אך עדיין חזקה בשווקים המסורתיים שלה ופעילות ייצור שבבים פעילות מפסידה אך נתמכת על ידי הממשל האמריקאי שרוצה את הייצור בבית. אינטל מתרחבת בייצור ומעריכה שעוד 2-3 שנים תגיע לרווח, אבל הקצב התקדמות איטי.


פיטורים בהמשך?


אחד הפתרונות למצוקה של החברה שבקרוב תהיה גם מצוקה פיננסית הוא פיצול החברה ומכירתה. המנכ"ל שייבחר יהיה זה שיקבע באיזו דרך תבחר אינטל. האם היא תנסה להמשיחך לבד ואז זה אומר קיצוצים נוספים בקנה מידה גדול ומיקוד, או שהיא תימכר, תתפצל ובעצם תיעלם כחברה עצמאית. בכל דרך שתיבחר נראה שהעתיד של החברה לא יהיה כזה בטוח. ירידת המכירות של החברה והעיכובים בכל המישורים - גם בפיתוח ועיצוב שבבים וגם בפעילות הייצור מלמדת על עודף בהיקף העובדים ביחס לייצור ולהכנסות. לא בכל מקום, אבל באזורים רבים ברחבי הקבוצה. לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שאם כמות עובדים היתה אמורה לייצר פיתוח, ייצור והכנסות בהיקף מסוים וההיקף הזה ירד ב-10%-15% אז יש עודף בכוח אדם. כשמסתכלים על התחזיות קדימה מבינים שמספרים ירדו לעומת המצב לפני מספר רבעונים וזה מוביל להערכה שבניהול עצמאי או בפירוק ומכירה יהיו פיטורים.

כל הכותרות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה