עובדים
צילום: דאלי

"תעצרו גיוסים ותשתמשו ב-AI": מי אמר, ולמה זה צריך להדאיג את כולם

המנכ"ל של שופיפיי שלח מסר ברור למנהלים בחברה: "תוכיחו שה-AI לא יכול להחליף - ורק אז יהיה אפשר לגייס". מדובר רק בדוגמה אחת מתוך מגמה רחבה בהרבה. האם אנחנו בדרך לרעידת אדמה בשוק העבודה? אחרי עצירת הגיוסים יגיעו גם הפיטורים. תחומים שבהם משימות הן שגרתיות וניתנות לכימות נמצאים בסיכון הגבוה ביותר, אבל מנגד יש מקצועות שבהם ה-AI לא רק שלא מחליף את האדם – אלא מדגיש את חשיבותו

עוזי גרסטמן | (4)

האם AI יחליף את כוח האדם? התשובה היא כן. יהיו משרות חדשות, ויהיו משרות שייעלמו (להרחבה: 10 המקצועות שיעלמו מהעולם ו-10 המקצועות שיהיו מאוד מבוקשים; איך ייראה שוק העבודה ב-2030?). הבינה המלאכותית (AI) אינה עתיד רחוק – היא כבר כאן, והיא משנה את כללי המשחק בשוק העבודה הרבה יותר מהר ממה שאפשר היה להעריך. חברות מאמצות כלי AI כדי לייעל תהליכים, להפחית עלויות וגם להפחית בכוח אדם. בחברת שופיפיי נאמר למנהלים: "אל תגייסו עובדים, לפני שתוכיחו ש-AI לא יכול לעשות את העבודה". הפרסום הנ"ל בוול סטריט ג'ורנל הוא רק מה שצף החוצה. לרוב השיח הזה נשאר בתוך החברה, והוא יכול לייצר רעידת אדמה בשוק העבודה. אבל במקביל הוא גם יכניס משרות חדשות ותפקידים חדשים.     


כלי AI מציעים למעסיקים מגוון יתרונות, כשבראש וראשונה מדובר על כסף - חיסכון בהוצאות ו/או הגדלת הכנסות. הם מאפשרים אוטומציה של משימות שגרתיות וחוזרות על עצמן, כמו ניהול מלאי, ניתוח נתונים או שירות לקוחות בסיסי. כך לדוגמה, בענף הקמעונות, כלים כמו ChatGPT או תוכנות מבוססות AI לניהול שרשרת אספקה יכולים להחליף עובדים במשימות כמו מענה לפניות לקוחות או חיזוי ביקושים. אמזון, לדוגמה, משתמשת כבר שנים ברובוטים ו-AI במחסניה - מה שמאפשר לה להפחית את התלות בכוח אדם אנושי ולשפר את המהירות והדיוק.


שנית, AI חוסך עלויות משמעותיות. על פי דו"ח של מקינזי מ-2023, ארגונים ששילבו AI בצורה אסטרטגית דיווחו על חיסכון של עד 30% בעלויות תפעוליות בתחומים כמו שיווק, שירות לקוחות וניהול משאבים. עבור חברות טכנולוגיה כמו שופיפיי, שמפתחת פלטפורמת סחר מקוון לעסקים קטנים ובינוניים, השימוש ב-AI יכול להפוך את המוצר לנגיש יותר ולשפר את חוויית הלקוח, מבלי להגדיל את מצבת כוח האדם.


לבסוף, AI מביא עמו חדשנות. כלים כמו יצירת תוכן אוטומטית, ניתוח התנהגות לקוחות או אופטימיזציה של קמפיינים שיווקיים מאפשרים לחברות להציע שירותים חדשים ולהגיב במהירות לשינויים בשוק. כך לדוגמה, נטפליקס משתמשת באלגוריתמים של AI כדי להתאים המלצות תוכן לכל משתמש - מה שמגדיל את שביעות הרצון והנאמנות.


המקרה של שופיפיי: AI כתנאי לגיוס עובדים


שופיפיי, שמפתחת פלטפורמות סחר מקוון, לקחה כאמור את השימוש ב-AI צעד קדימה. במכתב למנהלים, הודיע המנכ"ל טוביאס לוטקה כי מעכשיו, מנהלים שיבקשו לגייס עובדים חדשים יצטרכו להוכיח תחילה שכלי AI אינם מסוגלים לבצע את המשימות הנדרשות. "לפני בקשת תוספת כוח אדם ומשאבים, צוותים חייבים להדגים שהם לא יכולים לקבל את מה שהם רוצים באמצעות AI", כתב לוטקה. הוא הוסיף כי הציפייה היא שכל עובד ישלב AI בשטף העבודה שלו, ושהשימוש בטכנולוגיה ייבחן בביקורות התקופתיות.


החזון של לוטקה לא קשור רק חיסכון. מדובר באמונה ש-AI מסוגל להיות "סוכן-על" (Superagent) – כלי שמשחרר עובדים מביצוע משימות שגרתיות, ומאפשר להם להתמקד בתהליכים מורכבים ויצירתיים יותר. עם זאת, זה גם תמרור אזהרה לעובדים שלא יצליחו להסתגל למציאות החדשה. עם כ-8,100 עובדים בעבודה היברידית, שופיפיי רואה ב-AI דרך להגדיל את היתרון התחרותי שלה ולחסוך בעלויות. כך לדוגמה, כלים כמו יצירת תיאורי מוצרים אוטומטיים או ניתוח התנהגות לקוחות יכולים לחסוך שעות עבודה רבות, תוך שמירה על איכות גבוהה. ואולם המדיניות הזו מעלה שאלות: מה קורה לעובדים שתפקידם ניתן להחלפה? והאם המנהלים באמת מסוגלים להעריך את גבולות ה-AI?


מעסיקים שיאמצו את ה-AI באופן אסטרטגי, צפויים ליהנות מחיסכון של עד 30% בעלויות תפעוליות, כך לפי דו"ח של מקינזי מ-2023. ההשפעה ניכרת בעיקר בתחומים כמו שיווק, ניתוח דאטה, שירות לקוחות וניהול משאבים. חברות שמיישמות את הטכנולוגיה בצורה חכמה מדווחות גם על עלייה בפריון, שיפור חוויית הלקוח וקיצור זמני תגובה. גם חווית העבודה משתנה. כלים כמו ChatGPT, Jasper או Copilot נהפכים לעוזרים וירטואליים שמבצעים מטלות כמו ניסוח תוכן, תרגום מסמכים, ניתוח שיח לקוחות או אפילו כתיבת קוד - וכל זה בזמן שיא.

קיראו עוד ב"קריירה"


הבעיה השנייה היא הצורך בהסתגלות מהירה. עובדים נדרשים ללמוד כיצד לעבוד לצד כלי AI, ואף להשתמש בהם ככלי משלים. מי שלא יצליח לעשות זאת עלול למצוא את עצמו מחוץ לשוק העבודה. לדברי לוטקה, "אני לא חושב שזה אפשרי לוותר על הכנסת כלים ויישומי AI לתהליך העבודה השוטפת".


איפה הבעיה הגדולה ביותר? תחומים בסיכון


השפעת ה-AI אינה אחידה בכל התעשיות. תחומים שבהם משימות הן שגרתיות וניתנות לכימות נמצאים בסיכון הגבוה ביותר. כך לדוגמה: תחום שירות לקוחות. צ'אטבוטים של חברות כמו זנדסק או אינטרקום מחליפים נציגי שירות אנושיים. גם בתחום השיווק הדיגיטלי כלים כמו HubSpot ו-MarketMuse מייצרים תוכן ומנתחים קמפיינים ביעילות גבוהה. וזה לא נפסק שם: תוכניתנים מוחלפים כי הצ'אטים השונים יודעים לייצר קוד. ויש עוד דוגמאות רבות.


מנגד, יש מקצועות שבהם ה-AI לא רק שלא מחליף את האדם – אלא מדגיש את חשיבותו. מקצועות כמו חשמלאי, אינסטלטור, וגם פסיכולוג ועובד סוציאלי - ימשיכו להתקיים גם בעולם העבודה החדש (הרחבה על המקצועות שיתחזקו ומקצועות שיעלמו). גם מקצועות שדורשים מנהיגות, יצירתיות וחשיבה אסטרטגית – אלה תכונות שנשארות קריטיות גם בעולם שפועל בעזרת AI. דו"ח של פורום הכלכלה העולמי אף מדגיש כי ככל שטכנולוגיות מתקדמות יותר ייכנסו לשוק, כך תעלה הדרישה לעובדים בעלי "מגע אנושי" ויכולת לשלב בין AI לחשיבה ביקורתית. העתיד שייך לאלה שיידעו לעבוד עם AI - ולא להילחם נגדו.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אלון הכפר 12/04/2025 00:36
    הגב לתגובה זו
    מי שלא ילמד לעבוד ולהשתפר עם AI ימצא את עצמו בחוץ.אם תרצו או לא הרכבת יצאה מהתחנה ומתחילה להאיץ.זה לא ייתר את העובדים אבל אני בהחלט מאמין שמקצועות העתיד יהיו שונים. כולל בתעשיית ההייטק עצמה.תלמדו תקראו תראו סרטוני וידאו ותשתמשו בכלים זה כמו לאמן שריר.ברגע שמתחילים לא תוכלו להיגמל מזה ותגלו איזה אוצר זה.
  • אנונימי 12/04/2025 13:13
    הגב לתגובה זו
    זה נכון לשלב הראשון. בגלל רמת האמינות של ה AI הוא דורש עדין ליווי או הפעלה על ידי גורם אנושיבשלב הבא ה AI כבר למעשה יחליף לגמרי את רוב העובדים..
  • 2.
    אנונימי 08/04/2025 20:39
    הגב לתגובה זו
    עוד חודשיים נשמע שהחברה בהליכי פשיטת רגל ונסגרה.. לא כולל המשקיעים שכספם הלך
  • 1.
    מנהלים סתומים. מבינים בכלום ומכורים לזיוני שכל (ל"ת)
    מהנדס תוכנה 08/04/2025 12:39
    הגב לתגובה זו