אסטרטגיה מס' 9: פק"מ ג'מבו

זיו פניני, מנהל חדר המסחר במגדל שוקי הון, מנתח ומפרט את אסטרטגיות המסחר בנגזרים המשמשים הן את הלקוחות המגדרים והן את אלה המתוחכמים

האסטרטגיות מלוות בגרפים ודוגמאות מהפשוטות ביותר אל המורכבות ביותר. בכל שבוע יפורסמו שתי אסטרטגיות מסחר. תחילה יוצגו אסטרטגיות פשוטות שתכליתן להוות בסיס חיוני להבנת האסטרטגיות האחרות. לאחר מכן, אסטרטגיה אחת פשוטה לסוחרים חדשים ואסטרטגיה מורכבת למנוסים יותר. בגרפים המצורפים המדד נמצא ב-1000 נקודות, 5% סטיות התקן 20% והימים לפדיון לפי הכתוב במקרא של כל גרף וגרף.

אפשרויות הפעולה של המשקיע הסולידי בשוק המעו"ף הינן מכשירים נגזרים בעלי מנוף גבוה, המאפשרים מרחב פעולה למשקיע הסולידי באותה מידה שהם נותנים אפשרויות פעולה לספקולנט.

אפשרות ראשונה ומיידית הינה קניית הנכס וקבלת הצמדה כלשהיא לנכס המוביל, בצורה שפורטה באסטרטגיית קניית נכס מוביל ע"י אופ' CALL. באסטרטגיית פיקדון ג'מבו, המשקיע הסולידי מפנה את הונו אל הריבית חסרת הסיכון, ומשקיע חלק מסוים ממנה באסטרטגיות ממונפות ביותר בקומבינציות נגזרים על הנכס המוביל. בתרחיש החיובי מקבל המשקיע ריבית גבוהה מהריבית חסרת הסיכון. בתרחיש השלילי ההפסד מוגבל וידוע מראש (ריבית אפקטיבית הנעה בין אפס לבין הריבית חסרת הסיכון הקצרה, ועל כך בדוגמאות שבהמשך).

אפשרויות נוספות, שהן האסטרטגיות הנפוצות ביותר בפעילות, הן המרווח והפרפר - בשל המנוף הגדול המתקבל כאשר פועלים באזור הכסף או מחוצה לו (ראה הרחבה באסטרטגיות מרווח ופרפר), ובאמצעותן אדגים את יצירת האסטרטגיה. יחד עם זאת, ניתן למעשה להשתמש בכל אסטרטגיה אחרת בה ההפסד מוגבל וידוע מראש.

שלוש ההחלטות שצריך לקבל לפני שפועלים:
1. בחירת המרווח או הפרפר אותם רוצים לקנות. ההחלטה תלויה במספר גורמים המפורטים באסטרטגיות הפרפר והמרווח. הם תלויים בעיקר בהערכתו של המשקיע לגבי הכיוון הצפוי לנכס המוביל, העלות, המנוף, וההסתברות להרוויח מהאסטרטגיה. בדוגמאות הבאות נשתמש במרווח ובפרפר באזור הכסף.
2. היחס בין עלות הפרפר (או המרווח) לבין ההון המופנה לאפיקים נושאי ריבית.

נניח לדוגמא שהריבית הנומינלית חסרת הסיכון לטווח קצר על פיקדונות בנקאיים או מלווי מדינה קצרים הנה 5% לשנה. המשקיע הזהיר והסולידי יכול לקנות פרפרים בעלות של 1% בלבד (במונחים שנתיים) על ההון שהשקיע באפיק זה (הערה: הריבית מחושבת עד מועד פקיעת האופציות), ולקבל מינימלית של 4% במקום 5% בתרחיש הגרוע של הפרפר (בו יאבד את כל השקעתו בפרפר) או תשואה של 15% בתרחיש הטוב של האסטרטגיה.

בגרף מס' 1 ו-2 ניתן לראות את הרווחיות של האסטרטגיה בהשוואה לנכס מסוכן ולנכס חסר סיכון, הן במונחים תקופתיים והן במונחים שנתיים.
הערה: התשואות בגרפים הבאים (אלא אם צוין אחרת במפורש) הן במונחי פקיעה.

גרף מס' 1 ו-2
גרף מס' 1 ו-2

בגרף 3 ו-4 אנו רואים משקיע שקנה פי 2.5 פרפרים מאשר המשקיע הראשון אך השקיע את אותו ההון העצמי באפיק הריבית חסרת הסיכון, להלן פונקציית הרווחיות שלו (שוב, מול האפיק חסר הסיכון ומול האפיק בעל הסיכון).
גרף מס' 3 ו-4
גרף מס' 3 ו-4

משקיע שלישי התחכם וטען כי הוא מוכן לקנות פרפרים בכל הריבית שיקבל מהונו העצמי (בכל הדוגמאות מדובר באותו היקף של ), ולכן מינף את תיקו כך שיקבל תשואה שנתית של 40% בתרחיש הטוב ו-0 תשואה במקרה הרע (ראה בגרפים 5 ו-6).
גרף מס' 5 ו-6
גרף מס' 5 ו-6

אם יקנה המשקיע פרפרים בעלות הגבוהה מהריבית שיקבל על הונו העצמי הרי שבתרחיש הרע יכרסם בהונו ולכן אסטרטגיה זו הנה בגדר (מפורטת באסטרטגיית הפרפר) ולא עונה להגדרות המשקיע הסולידי.

בנקודה זו יכול לקבל המשקיע החלטה שלישית (לגבי שילוב הנכס המסוכן בקומבינציית האסטרטגיה) אך היא תפורט כבר באסטרטגיה הבאה (שילוב של ג'מבו עם קניית הנכס המסוכן עצמו).

המשקיע יכול גם לנהל דינמית (ע"פ כללים מסוימים) את המרווח אל הכסף בכל תנודה מינימאלית אשר נכס הבסיס. בצורה זו נמצא המשקיע תמיד באזור הכסף וצריך לחשב סטופ לוס מצרפי עד גובה הריבית הפוטנצאלית כיוון שאסטרטגיות מסוג זה לא מבטיחות מינימום תשואה סטטי ולגביהם יש דיון מורכב בהמשך באסטרטגיות דינמיות.

בגרפים 7 ו-8 רואים את הרווחיות של המשקיע השלישי במידה שיחליט לממש את השקעתו שבוע לפני הפידיון בכול מקרה! סעיף זה חשוב במיוחד שכן לפרפר יש פונקציית רווח מאוד מעניינת כאשר מממשים אותו בתחילת השבוע לפידיון ולא בפקיעה. טווח הרווחיות עולה בעוד גודלה יורד ויש חשיבות גדולה למספר הימים שבהם מחליט המשקיע לממש את פוזיציית הנגזרים ממש לפני הפקיעה.
גרף מס' 7 ו-8
גרף מס' 7 ו-8

גרפים 9 ו-10 הם דוגמאות דומות לאלו שהזכרתי קודם אך כאן המשקיע השתמש באסטרטגיית המרווח במקום באסטרטגיית הפרפר. הגרף הראשון מראה את הרווחיות בעת הפקיעה וזה שאחריו מראה מימוש בתחילת שבוע הפקיעה.

גרף מס' 9 ו-10
גרף מס' 9 ו-10
לזירה של זיו פניני במגזין שוק ההון של מגדל

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    תשובות...
    ז. פ. 17/12/2012 13:02
    הגב לתגובה זו
    4 0
    1. יש משהו במה שאתה אומר...זה מראה שאסטרטגיות אלו נכתבו כשזו הייתה הריבית...אבל הם עדיין רלבנטיות, אתה יכול (כמו כולם) להאריך מח"מ , לפזר קונצרני ולנסות ולהעלות את מחיר ההון שלך... 2. אלו אסטרטגיות פשוטות סטטיות וממונפות...אתה יכול לבחור עוד אסטרטגיות או "לערבב " סוגי פרפרים - ראה את אסטרטגיה מס 7, 8...) 3. כן!!-מנוף עובד תמיד לשני כיוונים אתה עם מעט כסף מקבל חשיפה גדולה...אתה תחליט כמה כסף אתה מסכן...4. סטרקצר זה סוג של פקדון המערבב אג"ח עם אופציה ובזה יש משהוא במה שאתה אומר אך הקלסיים הם "פקדון מובטח " ו"המרה כפויה הפוכה" וגם אליהם נגיע לאט לאט... תודה לכולם על התגובות.
    סגור
  • 4.
    האם זה נקרא סטרקצ'ר? (ל"ת)
    סוחר 17/12/2012 11:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    איך אופציות ממונפות מתאימות לסולידיים בדיוק? (ל"ת)
    אמיר 17/12/2012 11:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    האם רר הפרפר מתאים לאסטרטגיות
    סוחר מתחיל 17/12/2012 10:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מסוג זה או יש עוד אפשרויות?
    סגור
  • 1.
    שאלה
    A 17/12/2012 10:34
    הגב לתגובה זו
    0 1
    היכן לעזאזל יש ריבית חסרת סיכון של 5 אחוז...??
    סגור
  • טען עוד
  • אצל מר פישר שדפק את כל אלה שחסכו קצת כסף... (ל"ת)
    ריבית אפסית של פישר 17/12/2012 11:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות