קריפטו
צילום: pexels
סיכום שבוע בקריפטו

השבוע הראשון לכהונת טראמפ מביא בשורות חיוביות לקריפטו

ה-SEC החדש הקים כוח משימה לאסדרת הרגולציה על הקריפטו; לארי פינק מנכ"ל בלקרוק: מחיר הביטקוין יכול להגיע ל-700 אלף דולר; גל חדש של בקשות לתעודות סל, כולל על מטבע ה"ממ" של טראמפ

גיא טל |

שבוע חשוב לעולם הקריפטו עם כמה החלטות היסטוריות, אם כי עדיין לא כאלו שמשנות לחלוטין את התמונה כמו יצירת רזרבה אסטרטגית של מטבעות ביטקוין. בנוסף, בנאום ההכתרה טראמפ לא הזכיר כלל מטבעות דיגיטליים, מה שגרם לירידה במחיר הביטקוין מ-109 אלף ל-104 אלף למטבע.

אבל בכל זאת נרשמו כמה צעדים חשובים. המשמעותי ביותר הוא ייסוד כוח המשימה לענייני קריפטו שנוסד על ידי ה-SEC ונועד להבהיר את הרגולציה ביחס לשוק הקריפטו - אחד הנושאים הבוערים ביותר לתעשייה. הקמת כוח המשימה התבצעה יום אחד לאחר שגארי גנסלר, היו"ר הקודם ומתנגד קריפטו חריף, עזב את תפקידו. היו"ר הזמני מארק אויאדה, המזוהה עם הממשל החדש, הצהיר שכוח המשימה יפעל לפיתוח מסגרת עבודה רגולטורית ברורה לשוק הנכסים הדיגיטליים. מי שתוביל את כוח המשימה היא הסטר פירס, שידועה בגישתה תומכת הקריפטו ומכונה "אמא קריפטו". המטרה היא יצירת דרך מעשית לרישום מטבעות, פיתוח מסגרת גילוי נאות פשוטה ושימוש יעיל בכוחות אכיפה (כלומר, לא רדיפה קטנונית אחרי חברות לגיטימיות אלא התמקדות בהונאות ומעשי נוכלות). כוח המשימה יקיים שימועים ציבוריים, יתייעץ עם בעלי מניות ומשקיעים, חברות מהתעשייה, אקדמאים ורגולטורים. הקבוצה תעבוד גם עם גופים רגולטורים נוספים כמו ה-CFTC. 

בנוסף, המינויים של טראמפ מתחילים לעבוד. קארולין פאהם היא המינוי הזמני ליו"ר הועדה למסחר בחוזים עתידיים וסחורות (CFTC) שהיא אחד משני הרגולטורים העיקריים הקשורים לקריפטו, ושעתידה לתפוס משקל גדול בפיקוח על התעשייה תחת ממשל טראמפ. היא מיהרה לפטר רבים מהפקידים הבכירים שמונו בתקופת ביידן או שמזוהים עם הממשל הקודם. הארי ג'ונג שהצטרף ל-CFTC בשנת 2023 כיועץ של פאהם יהיה האחראי על תעשיית הקריפטו בסוכנות. "אני שמחה לבשר על שינוי ההנהגה של CFTC עם התחלת הממשל החדש. אני מודה על עשרות רבות של שנים של שירות נאמן (של הצוות הקודם) ואני מעריכה את הצוות המוכשר שלנו ב-CFTC שימלא את התפקידים האלו על בסיס מילוי מקום". 

בנוסף, טראמפ קיים הבטחת בחירות נוספת כשהעניק חנינה מלאה ללא תנאי לרוס אולבריכט מייסד סילק רוד ששימשה כזירת מסחר ברשת האפלה, ונשפט למאסר עולם בשנת 2015. לדברי טראמפ, העונש שנגזר על רוס, שני מאסרי עולם ועוד 40 שנה ללא אפשרות לקיצור מאסר, הוא "מגוחך". מאסרו של רוס יצר סערה בקהילת הקריפטו. זירת המסחר איפשרה מסחר בסמים ופעילות לא חוקיות אחרות באמצעות ביטקוין. התנועה הליברטיאנית תמכה ופעלה לשחרורו וגם תמכה בטראמפ במרוץ לנשיאות. 

במקביל, ללא קשר ישיר לטראמפ אבל אולי בהשראת הרוחות החדשות הנושבות מוושינגטון, בית המשפט בטקסס ביטל את האיסור על פרויקט טורנדו קש שנטען שמסייע בהלבנת כספים. הפרויקט מאפשר העברת כספים באנונימיות ללא אפשרות מעקב אחר הפעולות שמתבצעות, ונוצל על ידי גורמים עבריניים לפעילות לא לגיטימית. יחד עם זאת הפרויקט עצמו לא חשוד בפעילות לא חוקית אלא רק בכך שעל גביו מתקיימת פעילות כזו. באוגוסט 2022 הוטל איסור תקדימי על שימוש בפרויקט ומייסד הפרויקט אלקסיי פרטסב נידון לחמש שנים וארבעה חודשים בכלא על אישומי הלבנת כספים. כעת בית המשפט מבטל את האיסור על השימוש בפלטפורמה. בעקבות ההחלטה מטבע הטרון, מטבע הפרויקט, זינק. 

הראציונל מאחורי המהלכים הללו שמי שאשם בפשע הוא שמי שמבצע אותו ולא הפלטפורמות שמאפשרות מסחר חושפי בין גורמים עצמאיים. הגישה הזו מאפיינת מאד את מאמיני הקריפטו והתנועה הליברטיאנית. 

כל הכותרות


תעודות סל


פרסום שיצא בטעות מבורסת המסחר בחוזים עתידים CME הצביע לכאורה על השקה קרובה באמצע החודש הבא של מסחר בחוזים עתידיים על תעודות סל על מטבעות הסולנה והריפל (XRP). הבעיה? אין כרגע תעודות סל כאלה על אף שהוגשו מספר בקשות, מה שעורר גל של ספקולציות שבקרוב הן תאושרנה. מחירי המטבעות טיפסו בעקבות ההדלפה או הטעות. צילום מסך של עמודי אינטרנט מטעם הבורסה שמצביעים כביכול על התחלת המסחר במטבעות הללו ב-10 לפברואר.  .בבורסת CME טוענים שמדובר בטעות ושעדיין לא התקבלה החלטה בנוגע לתעודות סל על המטבעות הללו. "דף בתא מהאתר שלנו התפרסם בטעות מוקדם יותר היום. הרבה מדגמים כלולים בסביבת המבחן הזו. אף החלטות לא התקבלו ביחס לחוזים עתידיים על הסולנה וה-XRP" נמסר מטעם הבורסה. 

קיראו עוד ב"מטבעות דיגיטליים"

חברת ביטוויז הגישה בקשה לתעודת סל על מטבע הדוג'קוין. מטבע ה"ממ" הוא כיום השביעי בגודלו עם שווי שוק של 52 מיליארד דולר לאחר שטיפס בכ-12% מתחילת השנה. חברות ניהול נכסים Osprey Funds ו-Rex Shares הגישו אף הן השבוע בקשות לתעודות סל על מגוון מטבעות, כולל מטבע ה"ממ" החדש טראמפ, בונק, מטבע ממ נוסף, וכן על מטבעות מוכרים יותר כמו הסולנה, דוג'קוין ועוד.


חדשות נוספות מהשבוע האחרון


הסיפור המטורף של השבוע שייך ללא ספק להשקת מטבעות ה"ממ" הנשיאותיות טראמפ ומלני (לכתבה המלאה). 

השבוע הוכרז על השקעה של 500 מיליארד דולר במיזמי בינה מלאכותית על ידי מספר חברות מובילות בשיתוף פעולה עם דונלד טראמפ, וביניהן חברת OpenAI של סם אלטמן האחראית על פיתוח צאטג'יפיטי. בעקבות כך זינק מטבע הוורלדקוין (WLD), מטבע של מיזם הפרטיות על גבי בלוקצ'יין של אלטמן, אף על פי שלא הוכרז על קשר כלשהו בין המיזם השאפתני לפרויקט של אלטמן. 

מחירי יעד לביטקוין הפך להיות הספורט האהוב על מנהלי השקעות ובכירים בשוק ההון, וגם השבוע התפרסמו כמה תחזיות נועזות יותר או פחות. ישנם גם כמה שמות מפתיעים בשוק המהמרים. מנכ"ל בלקרוק לארי פינק אמר שאימוץ הביטקוין יכול להוביל את מחיר המטבע ל-700 אלף דולר. בראיון לבלומברג בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בו השתתף המנכ"ל של מנהלת ההשקעות הגדולה בעולם שאף השיקה תעודות סל על הביטקוין והאת'ריום עסקו גם בבינה מלאכותית מלבד נושא הקריפטו. פינק אמר בראיון שהקריפטו מהווה גידור בפני אינפלציה. עוד אמר: "כשהתחלתי להפוך לסטודנט של קריפטו, היה לי מאד ברור שקריפטו הוא מטבע הפחד. אבל זה בסדר. אם אתה חושש מדילול המטבע שלך, או מהכלכלה או חוסר יציבות פוליטי אתה יכול להחזיק בכלי השקעה בינלאומי שנקרא ביטקוין שיכול לגבור על החששות המקומיים" אמר פינק. לדבריו, בשיחה שערך עם מנהלי קרן העושר בשוויץ הם אמרו לו שהם מתלבטים האם להקציב 2% או 5% מהקרן בביטקוין. "אם כולם יאמצו את השיח הזה המחיר יכול להגיע ל-500, 600 או 700 אלף דולר למטבע. פינק לא ציין תאריך להגעה ליעד השאפתני

חברת סטאנדרד צ'ארטרד ששורית תמיד על הביטקוין נוקבת במחיר צנוע יותר אך עדיין מרשים, שלדבריהם יושג עוד השנה - 200 אלף דולר למטבע. לדבריהם יותר כסף יושקע השנה במטבע על ידי מוסדיים מאשר בשנה שעברה. במיוחד צופים בחברה שקרנות הפנסיה יפנו יותר כספים לביטקוין: "אם פעולות חיוביות יקרו, כפי שאנו מצפים, אנחנו חושבים... שהזרימה המוסדית אל הביטקוין בשנת 2025 תהיה גבוהה יותר מאשר בשנת 2024, עם הון טרי שיבוא קרוב לוודאי מקרנות לטווח ארוך המסווגות כקרנות פנסיה". 

גם מנכ"ל גולדמן זאקס דייויד סלומון התבטא ביחס למטבע המוביל ואמר שהוא רואה בו יותר כנכס ספקולטיבי "מעניין" מאשר מתחרה לדולר. גולדמן זאקס הוא המחזיק השני בגודלו בקרן הביטקוין של בלקרוק עם נכסים בשווי 710 מיליון דולר, נכון לסוף הרבעון השלישי, זאת  בנוסף לאחזקה של כ-80 מיליון דולר בתעודה של פידליטי, 35 מיליון בתעודה של גרייסקייל ו-56 מיליון דולר נוספים בתעודה של אינבסקו. 




מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון?


שבוע תנודתי למדי, שמסתכם במגמה מעורבת

ביטקוין: לאחר ששבר שוב שיא כל הזמנים חזר המטבע לרדת וכעת הוא נסחר תמורת 102 אלף דולר, עליה של 2% מהשבוע שעבר.

את'ריום: ירידה של 5% בשבוע העבירה את המטבע לטריטוריה אדומה מתחילת השנה. כעת מחיר המטבע 2306 דולר.

ריפל (XRP): המטבע המוביל מתחילת השנה ומאז הבחירות נסחר השבוע ללא שינוי משמעותי בסיכום שבועי, ומחירו כעת 3.11 דולר למטבע.

סולנה: ללא ספק המנצח הגדול של השבוע עם זינוק של 22% שהביא את מחירו קרוב שוב לשיא כל הזמנים - 248 דולר למטבע. 

ביננס קוין: גם מטבע בורסת הקריפטו הגדולה בעולם עם תשואה שלילית מתחילת השנה לאחר ירידה שבועית של 4% למחיר 684 דולר. 

דוג'קוין: ירידה של 7% במטבע ה"ממ" שזינק לאחר שתמונה שלו הופיעה באתר DOGE ליעילות ממשלתית שמנוהל על ידי אלון מאסק, וצנח לאחר שהתמונה הוסרה מהאתר. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה