קריפטו
צילום: freepik
סיכום שבוע בקריפטו

מי באמת עושה כסף בקריפטו? טית'ר הרוויחה 5 מיליארד, מיקרוסטרטגי הפסידה 600 מיליון

מיקרוסטרטגי שינתה את שמה לסטרטגי במסגרת מיתוג מחדש אבל ההפסדים ממשיכים להצטבר זה הרבעון הרביעי ברציפיות, תיטר, לעומתה, לא מפסיקה לייצר ערמות מזומנים; שבוע תנודתי מאד במחירי המטבעות שרובם סבלו מירידות חדות. למרות הירידות בביטקוין הדומיננטיות שלו התחזקה
לאחר שהמטבע ירד פחות מהאלטקוינים ומהווה כעת למעלה מ-60% מהשוק

גיא טל |

דוחות חברות הקריפטו - המרוויחה והמפסידה

איך מרוויחים כסף בעולם הקריפטו? ישנם כמה מודלים עסקיים יעילים. הטוב שבהם כעת אולי הוא המטבעות היציבים. בנוסף, חברות הכרייה מצליחות לייצר כסף בדמות מטבעות הקריפטו שהן כורות, אליהם יש להוסיף אפליקציות שונות שגובות עמלות. בנוסף, יש חברות שפשוט מנסות להרוויח מעליית ערך המטבעות, בעיקר חברת מיקרוסטרטגי. הנה כמה דוחות לדוגמה מהשבוע האחרון. 


טית'ר מפעילה את המטבע הדיגיטלי היציב (הצמוד לדולר) בעל היקף השוק הגדול בעולם ולא מפסיקה לייצר הררי מזומנים. המודל העיסקי פשוט: מנפיקים מטבעות לפי הביקוש (הגדל), ומקבלים עמלה. מלבד העמלות, את הכסף המתקבל מרוכשי המטבע היציב משקיעים, בעיקר באגרות קצרות של ממשלת ארצות הברית, ומקבלים ריבית. ככל שהיקף המטבעות המונפק גדל, וככל שהריבית נשארת ברמתה הנוכחית הגבוהה, מדובר בהכנסות ללא סיכון של מיליארדי דולרים מדי רבעון כמעט ללא הוצאות. בשלושת החודשים האחרונים של שנת 2024 הנפיקה החברה כ-23 מיליארד מטבעות חדשים והרווחים ממשיך להיערם. 

כך, על פי הדוחות, בשנת 2024 הרוויחה החברה 13 מיליארד דולר. כ-7 מיליארד מהרווח השנתי מיוחס לתשואה השוטפת על האחזקות, כ-5 מיליארד נוספים מגיעים משערוך אחזקות החברה בביטקוין ובזהב, וכמיליארד נוספים מ"השקעות אחרות". לשם השוואה גודלמן זאקס הרוויח במהלך השנה 14.3 מיליארד דולר. כלומר מדובר בחברה פיננסית בגודל של אחד הבנקים הגדולים בארצות הברית מבחינת רווחים. אחד הבנקים שנחשב ל"גדול מכדי ליפול" כי נפילה שלו עלולה לזעזע את השוק. האם נפילה של טית'ר עלולה לזעזע את השוק? החברה מפרסמת דוחות "לא מבוקרים" שחתומים על ידי הסניף האיטלקי של פירמת ראיית החשבון BDO, אחת מ-4 ענקיות ראיית החשבון העולמיות. האם ניתן לסמוך על זה? הרבה אנשים לא רגועים בנושא. על פי הדוחות הלא מבוקרים לחברה עודף נכסים על ההתחייבויות (כלומר על האחזקות המגבות את המטבעות) של 7 מיליארד דולר. אם אכן זה כך מדובר על מרווח בטחון נדיב. אבל אף אחד לא יודע את המצב לאשורו. 


לעומת טית'ר שלא מפסיקה לייצר מזומנים, מחזיקת הביטקוין הגדולה בעולם, חברת מיקרוסטרטגי, שעשתה מיתוג מחדש ושינתה את שמה לסטרטגי עם פרסום הדוחות האחרונים ביום ד' לאחר המסחר, דוווחה על רבעון רביעי ברציפות של הפסדים, שהגיעו ברבעון למעל 600 מיליון דולר, למרות הזינוק המטאורי בשווי הביטקוין שברשותה. עיקר ההפסד ברבעון, כמיליארד דולר, מגיע משיערוך אחזקות המטבע הדיגיטלי שהיא מחזיקה. יש לציין, עם זאת, שהחברה עדיין משערכת את הביטקוין לפי השיטה הישנה, כלומר לפי הערך הנמוך ביותר מאז הקניה, ולא לפי השיטה החדשה שתיכנס לתוקף ברבעון הבא, לפי ערך הממוצע בתקופת הדיווח. כך, ככל הנראה, תרשום החברה רווחי עתק ברבעון הבא. 

במהלך הרבעון ההפסדי סטרטגי כמעט הכפילה את אחזקות הביטקוין שברשותה שמגיעים כעת ל-471,107 מטבעות בשווי של כ-44 מיליארד דולר. שווי השוק של החברה מגיע לכ-85 מיליארד דולר לאחר זינוק של 586% ב-12 החודשים האחרונים. החברה משתמשת במדד משל עצמה ל"תשואת הביטקוין", שהגיעה ל-74.3% בשנת 2024 לדבריה. "תשואה הביטקוין הוא "אינדיקטור מפתח ביצועי (KPI) שמשקף את אחוז השינוי מתקופה לתקופה ביחס שבין אחזקות החברה ומספר המניות המדולל". כלומר שווי הביטקוין למניה עלה ב-74.3%. ההנדסה הפיננסית הזאת אולי מעניינת אבל לא תשלם את החובות שהחברה צוברת כדי לממן את רכישות הביטקוין. 

ההכנסות התפעולוית מהעסק ה"רגיל" של החברה (פיתוח תוכנה) פספסו את תחזיות האנליסטים ב-3 מיליון דולר והסתכמו ב-120.7 מיליון דולר, ירידה של 3 מיליון דולר, אבל את מי מעניינים עסקי התוכנה של סטרטגי? מה שלא ברור זה מה המודל העסקי שאמור לאפשר את החזרת החובות והמשך רכישות הביטקוין העצומות מלבד הנפקת מניות ודילול המחזיקים האינסופי. נכון לסוף דצמבר לחברה מזומנים ושווי מזומנים של 38.1 מיליון דולר לעומת 46.8 מיליון שנה קודם לכן. ההפסד הנקי הגיע ל-3.03 דולר למניה. 

בינתיים ההנדסה הפיננסית של החברה לא עוצרת והיא ממשיכה בתוכניתה ל-21\21 - גיוס חוב של 21 מיליארד דולר וגיוס הון באמצעות הנפקת מניות של 21 מילארד דולר. "השלמנו 20 מיליארד דולר מתוך התוכנית של גיוס הון של 42 מיליארד דולר, הרבה לפני לוח הזמנים המתוכנן, כשאנחנו מובילים את את השינוי הדיגיטלי של ההון בשווקים הפיננסים" אמר סמנכ"ל הכספים פונג לה, "כשאנחנו מסתכלים קדימה לשנת 2025 אנחנו ממוקמים היטב להגדיל עוד את הערך עבור בעלי המניות שלנו על ידי מינוף התמיכה החזקה מהמשקיעים הפיננסים והפרטיים בתוכנית האסטרטגית שלנו". החברה גם הנפיקה מניות בכורה ברבעון האחרון והן תתחלנה להיסחר ביום חמישי תחת הסימון STRK. בעוד החברה אמרה שתנפיק 2.5 מיליון מניות בכורה בפועל היא הנפיקה 7.3 מיליון דולר במחיר של 80 דולר למניה ותשואת דיבידנד של 8%, מה שמייצר לה מזומן של כ-563 מיליון דולר. השאלה, שוב, מאין יבואו ה-8% שהיא תצטרך לשלם מעתה כל שנה אם היא אכן לא מתכוונת למכור אף ביטקוין שהיא רכשה. 

כל הכותרות

במסגרת המיתוג מחדש, מלבד שינוי השם ל-סטרטגי, החברה גם החליפה את הלוגו, וכעת נמצא במרכזו האות B המסמלת ביטקוין, והצבע הפך לכתום שמסמל "אנרגיה, אינטלגנציה וביטקוין" (וטראמפ?). "סטרטגי (אסטרטגיה) היא אחת המילים היותר עוצמתיות וחיוביות בשפה האנושית" אמר מייקל סיילור, יו"ר ומייסד החברה "היא גם מייצגת פישוט של שם החברה לליבה האסטרטגית החשובה ביותר שלה". 

קיראו עוד ב"מטבעות דיגיטליים"

חברת הביוטכנולוגיה סמלר מסתמנת כחברה הבאה שתצעד בעקבות סטרטגי. החברה הודיעה על רכישת מטבעות בשווי 88 מיליון דולר. המחיר הממוצע היה 101,616 אלף דולר למטבע. בשנה שעברה הודיעה החברה על יצירת רזרבת ביטקוין אסטרטגית והיא מחזיקה כעת 3192 מטבעות בעלות ממוצעת של 87854 דולר. שווי השוק הנוכחי של המטבעות עומד על כ-310 מליון דולר. החברה מממנת את רכישת המטבעות באמצעות אג"ח להמרה וכן ממימוש אחזקתה בחברה אחרת. לאחר הרכישות האחרונות סמלר ממוקמת בין 10 החברות בעלות אחזקת הביטקוין הגדולות ביותר. 


מקור רווח נוסף בעולם הקריפטו מתחיל להיווצר סביב רשת הסולנה. הרווחים מאפליקציות הפועלות על רשת הסולנה זינקו ב-213% ברבעון האחרון של שנת 2024, בעיקר הודות לטרנד מטבעות ה"ממ" שמונפקים ללא הפסק על גבי הרשת. סך ההכנסות זינק מ-268 מיליון דולר ברבעון השלישי ל-840 מיליון דולר ברבעון הרביעי. חודש השיא היה נובמבר עם הכנסות של 367 מיליון דולר. פלטפורמת Pump.fun שמאפשרת הנפקה פשוטה של מטבעות "ממ" אחראית ל-235 מיליון דולר מההכנסות הללו, זינוק של 242% מהרבעון הקודם. פלטפורמת ה-DeFi המכונה Photon יצרה הכנסות של 140 מיליון דולר, והבורסה המבוזרת Raydium הכניסה 74 מיליון דולר, בשתיהן מדובר בזינוק של יותר מ-250%. כל האפליקציות הללו קשורות ישירות לטרנד מטבעות ה"ממ". שווי השוק הכולל של מטבעות הממ מגיע ל-130 מיליארד דולר בהובלת דוג'קוין ושיבה אינו.

תעודות סל וכלי השקעה אחרים

חברת גרייסקייל, הראשונה שהשיקה כלי מסחר על מטבעות דיגיטלים בדמות קרנות נאמנות, ומפעילה כיום למעלה מ-20 מכשירים כאלו, השיקה קרן נוספת, הפעם על מטבע הדוג'קוין. הכלי החדש יאפשר למשקיעים חשיפה למטבע שלדברי החברה "הפך להיות ממטבע "ממ" לכלי לאינקלוסביות פיננסית גלובלית ואמצעי תשלום בר קיימא". עוד אמרו בחברה כי "הדוג'קוין מסייע לקבוצות שהמוסדות הפיננסים המסורתיים לא משרתים להשתתף במערכת הפיננסית".

בלקרוק, מפעילת תעודת הסל הגדולה בעולם על הביטקוין הפועלת בארצות הברית, מנסה להתרחב ליבשת הישנה ומתכננת להשיק כלי דומה באירופה בשבועות הקרובים, כך על פי סוכנות הידיעות רויטרס מפי מקורות אנונימיים, וזאת על רקע ביקוש גובר לחשיפה למטיבעות קריפטו הן בקרב משקיעים פרטייים, והן בקרב המוסדיים. על פי המקור הכלי יושק ככל הנראה בשוויץ. 

בורסת הנגזרים Cboe תתחיל להפעיל מסחר באופציות על תעודות הסל על האת'ריום. אופציות כאלה כבר נסחרות על תעודות סל על הביטקוין. בקשת האישור לאופציות החדשות מציינת ספציפית את תעודת הסל של ביטוויז, גרייסקייל ו"כל קרן שמחזיקה באת'ר". 

החזית הפוליטית

בשורה גדולה לעולם הקריפטו הגיעה השבוע מה-SEC המחודש. הסת'ר פירס שמונה על ידי טראמפ מוביל בדיקה מחדש של הגדרת מטבעות מסוימים כ"ניירות ערך", ובמסגרת זו נשקלת גם חנינה של חברות שרשמו למסחר מטבעות מסוימים. פרנקו ג'ופרה, עורך דין ויועץ אומר שלא מדובר בחנינה גורפת, אבל לחברות שרשמו למסחר מטבעות במהלך הבום של 2017 - 2018 יש סיכוי חזק להיכלל בה. בעיקר פרויקטים שמציגים מקרי שימוש טובים לטוקנים או מטבעות, בניגוד להנפקות ספקולטיביות לחלוטין. 

הרפובליקני פרנץ' היל, ראש וועדת השירותים הפיננסים בקונגרס, אמר שנבחרים משתי המפלגות ייסדו קבוצת עבודה כדי לפתח מדיניות שתתמוך בנכסים דיגיטליים. החוקים החדשים שיחוקקו יספקו "בהירות עבור מסגרת העבודה הרגולטורית", אמר היל במסיבת עיתונאים משותפת עם הצאר לענייני קריפטו דייויד זאקס ומחוקקים נוספים. טראמפ כבר הקים קבוצת עבודה כזו מטעם הרשות המבצעת. זאקס הוסיף כי טרמאמפ חוקר את האפשרות ליצירת רזרבה אסטרטגית בקריפטו, וזה נמצא בעדיפות ראשונה של קבוצת העבודה של הזרוע הביצועית. 

בינתיים בקוינבייס מנסים לזרז עניינים. ביום שלישי פרסמה החברה הודעה בה היא דוחקת ברגולטור של הבנקים להבהיר או לבחון מחדש את עמדתו ביחס לאפשרות של הבנקים להציע שירותי קריפטו כמו גם לאפשר להם לפעול עם חברות מעולם הנכסים הדיגיטליים. זוהי הבטחת בחירות נוספת, שדובר בה רבות גם אחרי הבחירות, אך טרם הושלמה. 


חדשות נוספות מהשבוע האחרון


הארנק של חברת ריפל סבל מבעיות טכניות לזמן ארוך, ונעצרה יצירת בלוקים חדשה למשך כשעה. הדבר הביא לצניחה בערך המטבע שהיה המפסיד הגדול של השבוע, לאחר שהתעוררו חששות ביחס לאמינות ויציבות רשת הקריפטו הרביעית בגודלה. 

חברת האבטחה קספרסקי פרסמה כי מצאה רושעה שמטרגטת מפתחות לשחזור סיסמאות לארנקי קריפטו על גבי אפלקיציות מובייל במערכות ההפעלה של אפל ושל אנדרואיד. הוירוס שמופץ באמצעות אפליקציות מסרים מידיים סורק את הטלפון של המשתמש ואת גלריית התמונות ומגלה נתוני שחזור קריטיים. הטכניקה זוהתה לראשונה במרץ 2023. 

חברת צ'ינלאליסיס גם פרסמה דו"ח לפיו תשלום הכופר להאקרים ירד בכ-35% בשנה האחרונה, בעיקר עקב העובדה שהנתקפים לא מוכנים לשלם את הכופר. סך הכל הסתכמו ההפסדים ב-813.55 מיליון דולר לעומת 1.25 מיליארד דולר בשנת 2023. הירידה חלה בעיקר במחצית השניה של השנה. 


מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון

סערת המכסים של טראמפ הפילה את מטבעות הקריפטו בתחילת השבוע, ובמיוחד את מטבע האת'ריום שצלל ב-26% בתוך שעות ספורות. מאז התאוששו המטבעות אך הביטקוין חזר להיסחר מתחת ל-100 אלף דולר למטבע. 

ביטקוין: בסיכום שבוע תנודתי ביותר המטבע רשם הפסד של 7% וכעת הוא נסחרת תמורת 97,320 דולר למטבע. יחד עם זאת, מדובר בירידה הצנועה ביותר מבין המטבעות הגדולים, וכך הדומיננטיות של הביטקוין בשוק הקריפטו גוברת, והוא תופס כעת מעל 60% משווי השוק הכולל

את'ריום: גם לאחר ההתאוששות עדיין מדובר בירידה של 11% לעומת מחירו לפני שבוע. המטבע ירד שוב מתחת לרף ה-3000 דולר ונסחר כעת תמורת 2805 דולר. 

ריפל (XRP): בסופו של דבר מחירו של הריפל נמוך ב-18% לעומת מחירו לפני שבוע, ועומד כעת על 2.52 דולר למטבע, או שווי שוק של 145.5 מיליארד דולר. 

סולנה: גם הסולנה איבדה השבוע 16% ומחיר המטבע כעת 200 דולר. 

בייננס קוין: עוד מטבע שאיבד 15% ונסחר כעת תמורת 567 דולר.

דוג'קוין: המטבע לא נמלט מהירידות החדות השבוע ונסחר תמורת 0.261 דולר, ירידה של כ-20% בשבוע. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה