ביטקוין איתריום
צילום: רוי שיינמן באמצעות Copilot

שוק הקריפטו: הביטקוין מתאושש, אך האלטקוינים מתקשים לחזור למסלול

בעקבות אי-הוודאות בשווקים לאחר הכרזות המכסים של טראמפ, ביטקוין משלים התאוששות, בעוד מטבעות כמו XRP וסולנה מתקשים לחזור לרמותיהם הקודמות
אביחי טדסה |

השווקים חווים טלטלה בימים האחרונים, עם תגובות מעורבות בזירת הקריפטו למהלכים הכלכליים של ממשל טראמפ. בעוד ביטקוין מצליח להתאושש מהירידות שנרשמו בתחילת השבוע, מטבעות אחרים כמו XRP, את'ריום וסולנה עדיין מתקשים לשחזר את ערכם לפני הנפילה. התנודתיות הזו מדגישה את השינויים בדינמיקת שוק הקריפטו, כאשר ביטקוין מתקרב יותר ויותר להתנהגות של נכסים מסורתיים, בעוד אלטקוינים נחשבים עדיין להשקעות מסוכנות יותר.


ביטקוין חוזר ליציבות, XRP ממשיך לאבד גובה


לאחר ירידות חדות בתחילת השבוע, ביטקוין נסחר כעת סביב 98,700 דולר, התאוששות מלאה מהנפילה שהביאה אותו לרמה של 91,687 דולר ביום שני, לפי נתוני CoinDesk. לעומת זאת, XRP, שהפך לאחד המטבעות המובילים בשוק הקריפטו, עדיין מתקשה להתייצב ואיבד 3.5% ביממה האחרונה, נסחר כעת ב-2.43 דולר. גם את'ריום, סולנה ודוג'קוין רשמו ירידות משמעותיות בעקבות הודעתו של הנשיא טראמפ על כוונתו להטיל מכסים על מקסיקו, קנדה וסין. התגובה השלילית של אלטקוינים כמו XRP משקפת את הרגישות הגבוהה שלהם לאי הוודאות הכלכלית. בעוד ביטקוין זכה בעבר לכינוי "זהב דיגיטלי", המטבעות האלטרנטיביים נתפסים כהשקעות מסוכנות יותר ונוטים לסבול מתנודתיות מוגברת כאשר השווקים מתערערים. מעבר לכך, העלייה החדה בביטקוין לעומת החולשה היחסית של אלטקוינים מצביעה על שינוי בדינמיקה של שוק הקריפטו. ככל שהשווקים נהיים זהירים יותר, נראה שמשקיעים מעדיפים להחזיק בנכסים מבוססים יותר כמו ביטקוין, ולא במטבעות חדשים או ספקולטיביים יותר, כמו XRP וסולנה, שנתונים ללחצים גדולים יותר.


האם ביטקוין משנה את הדינמיקה של השוק? 


אחד המאפיינים הבולטים של המסחר בקריפטו בשבוע האחרון הוא התנהגותו של ביטקוין ביחס למגמות בשווקים המסורתיים. היסטורית, מטבעות דיגיטליים נהגו להיחלש בתקופות של חוסר ודאות כלכלית, בדומה למניות ספקולטיביות, בעוד שנכסים בטוחים כמו זהב רשמו עליות. אך נראה כי ביטקוין מתחיל לחרוג מהתבנית הזו. בעוד אלטקוינים כמו XRP, סולנה ואת'ריום ממשיכים להגיב בחולשה לתנודות המאקרו-כלכליות, ביטקוין מראה חוסן ומצליח להתייצב לצד השווקים המסורתיים. אמנם הוא עדיין לא מתפקד כ"זהב דיגיטלי" באופן מלא, אך נראה כי משקיעים מתחילים לראות בו נכס פחות תנודתי בהשוואה למטבעות אחרים. ככל שהשווקים הפיננסיים נעשים יותר חשדניים כלפי סיכונים מאקרו-כלכליים כמו מלחמות סחר או שינויים בריבית, כך משקיעים מחפשים מקומות מבוססים יותר להחנות בהם את ההון שלהם. ביטקוין, עם היצע מוגבל ומעמד כחלוץ שוק הקריפטו, הופך להיות יעד אטרקטיבי יותר להשקעה.



לארי פינק, מנכ"ל ויו"ר חברת בלאקרוק, ענקית ניהול הנכסים, דיבר על האפשרות שביטקוין יגיע למחיר של 700 אלף דולר. איך זה יקרה? לפי פינק, אם קרנות השקעה יחליטו להגדיל את החשיפה שלהן לקריפטו ולהקצות לו 2%-5% מהתיק שלהן, זה עשוי ליצור אפקט דרמטי בשוק. פינק, שהשתתף לאחרונה בפאנל של בלומברג במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, אמר כי ביטקוין יכול להוות פתרון אמיתי לאנשים שחוששים משחיקת ערך המטבע המקומי או מחוסר יציבות פוליטית וכלכלית במדינתם. "אם קרנות מסביב לעולם יתחילו לשאול את עצמן אם להקצות 2% או 5% מהתיק שלהן לקריפטו, אנחנו נראה את ביטקוין נוסק לרמות של 500, 600 ואפילו 700 אלף דולר," אמר פינק. עם זאת, הוא הדגיש: "אני לא מקדם את ביטקוין, אבל אי אפשר להתעלם מהפוטנציאל שלו."


בלאקרוק, חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, מנהלת נכסים בשווי 11.55 טריליון דולר (נכון לסוף 2024) והיא ממשיכה להיות מובילה עולמית בתעשייה הפיננסית. בעבר הייתה החברה חשדנית מאוד כלפי קריפטו. פינק עצמו הכריז בשנת 2018 כי "ללקוחות בלאקרוק יש אפס התעניינות במטבעות דיגיטליים", אבל הגישה הזו השתנתה משמעותית בשנים האחרונות. בלאקרוק מנהלת קרנות סל ותעודות סל על הקריפטו בארצות הברית, מה שיכול להפוך את הקריפטו לנגיש יותר עבור משקיעים גדולים. בנוסף, היא הגדילה את החשיפה שלה לנכסים דיגיטליים על ידי שיתופי פעולה עם חברות כמו Coinbase. החברה כבר רואה בקריפטו נכס שצריך להיות בתיקי ההשקעות. לדברי פינק, ששינה כאמור את תפיסתו על הביטקוין - "הביטקוין מציע כלי גלובלי אמין שיכול לגשר על פערים כלכליים ולספק פתרונות למצבים של אי ודאות". לדבריו כשמשקיעים מחפשים ביטחון בתקופות של אי וודאות ושחיקה בפרמטרים הכלכליים, ביטקוין הופך להיות אופציה אטרקטיבית.


השבועות הקרובים יהיו מבחן משמעותי לשוק הקריפטו, במיוחד אם אי הוודאות הפוליטית בארה"ב תימשך. אם ביטקוין ימשיך להציג יציבות למרות התנודתיות במטבעות אחרים, הוא עשוי לחזק עוד יותר את מעמדו כנכס השקעה לגיטימי עבור גופים מוסדיים. עם זאת, הסיכון למהלכים רגולטוריים משמעותיים, כמו הטלת מכסים על עסקאות קריפטו או רגולציה מחמירה, עלול להכניס את השוק לסחרור מחודש. בהקשר זה, שוק הקריפטו כולו נמצא בפרשת דרכים. מצד אחד, מגמות כמו אימוץ מוסדי גובר ורגולציה מתהדקת מסייעות להפוך את הקריפטו לחלק אינטגרלי יותר מהמערכת הפיננסית העולמית. מצד שני, השוק עדיין נתון לתנודתיות גבוהה ולהשפעות חיצוניות, כמו הצהרות פוליטיות או שינויים במדיניות מוניטרית. אם השוק ימשיך לראות ירידות חדות באלטקוינים לצד יציבות יחסית בביטקוין, הדבר עשוי להוות סימן נוסף לכך שמשקיעים מחפשים ביטחון גם בתוך עולם הקריפטו. בסופו של דבר, ייתכן שאנו עדים לתהליך שבו ביטקוין אכן מתקרב להיות נכס דומה לזהב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה