קריפטו
צילום: freepik
סיכום שבוע בקריפטו

למרות רבעון גרוע בקריפטו - אלו המטבעות שהניבו תשואה תלת ספרתית?

בסיכום הרבעון הראשון - רוב המטבעות המובילים בהפסדים דו ספרתיים - אלו מטבעות בכל זאת הצליחו לזנק? למרות הירדות, אלו החברות שממשיכות לרכוש ביטקוין; מאילו הונאות צריך להיזהר? ועוד שלל חדשות מעולם הקריפטו מהשבוע האחרון

גיא טל | (1)

המנצחים הגדולים של הרבעון הגרוע

המכסים של טראמפ מזעזעים את השווקים. נכס תנודתי כל כך כמו מטבעות קריפטו מועדים לפורענות במצבים כאלה, אך נראה שבינתיים הקריפטו מגיב טוב יחסית או לפחות לא מאד גרוע. הביטקוין אמנם איבד 1% ב-24 השעות האחרונות וכ-4.5% בשבוע האחרון, אך יחסית להתרסקות שוק המניות נראה שמדובר כמעט בנכס סולידי. מטבעות אחרים סבלו מירדות חריפות יותר בשבוע האחרון, ורובם מתייצבים על הפסדים דו ספרתיים בשבוע האחרון, אך בשוק הקריפטו לא מדובר בתנודה יוצאת דופן, או במילים אחרות - היה יכול להיות הרבה יותר גרוע. 

סערת המכסים מאפילה על העובדה שסיימנו רבעון ראשון, כמעט כולו תחת ממשל טראמפ, וכולו לאחר הבחירות. ממשל טראמפ נחשב חיובי לקריפטו, ואכן לאחר הבחירה פתח שוק הקריפטו בראלי, אולם, בדומה למניות, לאחר מכן מגיע תיקון חד שנמשך גם בימים אלו. כך מבין 20 המטבעות הגדולים 17 עם תשואה דו ספרתית שלילית. מטבע אחד קרוב לאפס (הריפל), מטבע אחד עם תשואה  חד ספרתית (NUS SED LEO) ומטבע אחד עם זינוק של 66% (שבעצם הכניס אותו לרשימה). המטבע נקרא MANTRA והוא הגיע לשווי שוק של מעל 6 מיליארד דולר, ה-19 בגודלו לא כולל מטבעות יציבים. מדובר במטבע של רשת בלוקצ'יין עצמאית נוספת (לייר 1) שמאפשר חוזים חכמים ונועד לשימוש מוסדי לצורך טוקניזציה של נכסים בעולם האמיתי (RWA). המטבע  הושק בראשית שנת 2021, ונסחר כעת תמורת 6.3 דולר, ובשיאו בסוף פברואר הוא נגע ברמה של 8 דולר למטבע. הדבר הבא? 


כאמור רוב המטבעות עם הפסדים כבדים מתחילת השנה. האת'ריום לדוגמה, איבד 46%, הסולנה - 40%, הדוג'קוין - 49% והשיבה אינו 43%. בכל זאת, גם ברבעון גרוע כזה, ישנם מטבעות עם רווחים פנומנליים, רק שצריך לרדת למטה בטבלה כדי למצוא אותם. המנצח הגדול ללא ספק בפרספקטיבה של רבעון הוא עדיין המטבע של טראמפ, OFFICIAL TRUMP שנמצא במקום ה-43 עם שווי שוק של 1.9 מיליארד דולר. הוא נסחר תמורת 9.35 דולר שמשקפים זינוק של 674% מתחילת השנה, למרות שהוא איבד הרבה מערכו מאז השיא. במקום ה-70 נמצא את Four שזינק ב-437%. אלו הם שני המטבעות היחידים ברשימת 100 הגדולים עם זינוק תלת ספרתי בערכם מתחילת השנה. 


הונאות וגניבות

ברבעון הראשון התרחשו גם לא מעט הונאות וגניבות. חשוב לדעת שגם אם אין פריצה רשמית ואתה מושקע דרך חברה מסודרת, יש אינסוף אפשרויות לאבד את כספך דרך הונאות פישינג פשוטות. משתמשי הפלטפורמה של קוינבייס - אחת החברות המפוקחות והגדולות שמפעילות בורסות מסחר בקריפטו - איבדו בחודש מרץ 46 מיליון דולר בהונאות פישינג, כך לפי חברת המחקר ZachXBT. ייתכן שהסכום האמיתי גבוה אף יותר. זה מצטרף להונאות בהיקף 65 מיליון דולר בסוף שנת 2024 ותחילת שנת 2025. זוהי רק חברה אחת. בסוג הונאות מסוג זה הפורצים בדרך כלל מצליחים להשיג את פרטי המשתמש במרמה מהמשתמשים. קוינבייס מסרה כי הם חוקרים את הנושא, והדגישו שהם לעולם לא יצרו קשר עם לקוחות ויבקשו פרטי משתמש. 

סוג הונאות אחר שמתפשט מאד הוא מסוג "שחיטת חזיר", כלומר הונאה בה יוצרים קשר ארוך טווח עם המשתמש, בדרך כלל במסווה רומנטי. לפי ההערכות הונאות מהסוג הזה הביאו להפסד של 5.5 מיליארד דולר ברשת האת'ריום לבדה בשנת 2024. 


לפי חברות האבטחה PeckShield and Immunefi סך הגניבות ברבעון הראשון של שנת 2025 הסתכמו ב-1.63 מיליארד דולר, ובראשם הפריצה הגדולה בהיסטוריה, 1.46 מיליארד דולר מחברת Bybite, כלומר 92% מסך הפריצות ברבעון. המספרים הללו מתייחסים אך ורק לפריצות, ולא להונאות מהסוג שהוזכרו קודם לכן. 


עוד בהקשר פלילי - היורפול הצליח לסגור אתר אינטרנט שסיפק תכנים פדופליים. האתר עשה שימוש במטבעות קריפטו לצורך הסחר הבזוי. לפי היורפול בין אפריל 2022 למרץ השנה נכנסו לאתר 1.8 מיליון משתמשים. הם הצליחו לאתר 1275 אנשים שקנו תכנים או העלו תכנים לאתר. 

קיראו עוד ב"מטבעות דיגיטליים"


רכישות ביטקוין

למרות השוק הדובי יחסית החברות ממשיכות להשקיע בביטקוין. האחרונה שמצטרפת לטרנד היא כורת הביטקוין MARA Holdings (או בשמה הקודם - מרת'ון) שהודיעה על גיוס 2 מיליארד דולר בהנפקת מניות לצורך קניית ביטקוין. לאחר סטרטג'י, מארה היא החברה הציבורית עם הכי הרבה מטבעות ביטקוין, מעל 46 אלף מטבעות בשווי של קרוב ל-4 מיליארד דולר - הרחק מאחורי סטרטג'י שמחזיקה יותר מחצי מיליון מטבעות. החברה אף הודיעה שלא תמכור אף מטבע שהיא כורה.


גם חברת טית'ר מגדילה את אחזקות הביטקוין שלה. מנפיקת המטבע היציב רכשה 8888 מטבעות בשווי 735 מיליון דולר במהלך הרבעון הראשון של שנת 2025 כדי לחזק את הרזרבות שלה. החברה נדרשת לגבות את כל המטבעות היציבים שהיא מנפיקה, ורוב הגיבוי נעשה בעזרת מזומן או אג"ח ממשלתי לטווח קצר, אבל מהעודפים שמייצרת פעילות החברה היא מרחיבה את הגיבוי בנכסים נוספים, מסוכנים יותר, ובראשם מטבעות ביטקוין. סך הכל מחזיקה החברה ב-92647 מטבעות בשווי כ-7.6 מיליארד דולר. מאז מאי 23 החברה מנתבת 15% מהרווחים הרבעוניים לרכישת ביטקוין. 


חדשות נוספות מהשבוע האחרון

חברת סירקל, מפעילת המטבע היציב השני בגודלו, הגישה בקשה להנפקה ראשונית (IPO) בארצות הברית. החברה ניסתה בעבר להנפיק דרך מיזוג עם חברת SPAC אך הניסיונות הללו כשלו. לפי הטפסים שהגישה החברה ההכנסות נטו של החברה היו רק 155.7 מיליון דולר, ירידה של42% לעומת שנת 2023. מדובר במספרים מאד מאכזבים ורחוקים מאד מהמתחרה המובילה טית'ר שהרוויחה 13 מיליארד דולר בשנת 2024, יותר מ-50% מהרווחים של טיתקר מגיעים מהשקעה באגרות חוב אמריקאיות. 


שוק ה-NFT איבד מזוהרו ואת מרבית ערכו, ובהתאם היקף הסחר בבורסות היעודיות התרסק. את המחיר משלמת כעת בורסת X2Y2 שנסגרה לאחר שלוש שנים, עקב ירידה בנפח המסחר ב-90%. המטבע הייחודי של החברה צנח ב-99% מהשיא שנרשם בפברואר 2022 ושווי השוק הכולל שלו כעת הוא 540 אלף דולר בלבד. בעבר הייתה הבורסה אחת המתחרות הגדולות של הבורסות המובילות OpenSea ו-Blur. בשנת 2022 נפח המסחר בבורסה הסתכם ב-5.6 מיליארד דולר, בעוד ב-12 החודשים האחרונים הוא הסתכם ב-53.6 מיליון דולר בלבד. 


אלון מאסק מכחיש את הידיעות לפיהן הממשל בארצות הברית יאמץ את הדוג'קוין, המטבע האהוב על המיליארדרד המקורב לנשיא טראמפ. השמועות האלו תודלקו על ידי הקמת המחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE) שראשי התיבות שלו זהות לסימול של המטבע. בנאום שנשא בוויסקונסין אמר כי "אין שום תוכנית שהממשל ישתמש בדוג'קוין או משהו כזה, עד כמה שאני יודע". 


ארצות הברית הטילה סנקציות של 8 ארנקי קריפטו שמקושרים לארגון הטרור החות'י בתימן. הארנקים קשורים לבורסה הרוסית Garantex. הארנקים האלו קיבלו נכסים בשווי מיליארד דולר לטובת מימון פעילות הטרור החות'י. 



מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון


השבוע, כאמור, לא היה מוצלח במיוחד עבור מטבעות הקריפטו, ורוב המטבעות הגדולים עם הפסדים דו ספרתיים. 

ביטקוין: המטבע המוביל איבד קרוב ל-5% השבוע והוא נסחר תמורת 82.6 אלף דולר בשעה זו.

את'ריום: ממשיך בתקופה הרעה ואיבד השבוע 11%. מחירו כעת 1784 דולר. 

ריפל: לאחר שהמטבע איבד 11% השבוע הוא נכנס לטריטוריה שלילית מתחילת השנה. מחירו כעת 2.04 דולר.

בייננס קוין: המטבע ירד השבוע ב-6.5% למחיר 592 דולר.

סולנה: עם ירידה שבועית של 16% למחיר 115 דולר. 

דוג'קוין: המטבע איבד 14% נוספים השבוע ומחירו כעת 0.1622 דולר. 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    בא 04/04/2025 12:30
    הגב לתגובה זו
    אמר על זה נכון מאוד ...פשוט סוג של מחלה חברתית ...אל תירדמו בקריפטו או במניות...תתעוררו בלי כסף.