האם הביטקוין הוא הזהב החדש?
כשהסתכלתי הבוקר על שוויו של הביטקוין, גיליתי שהמטבע האלקטרוני שווה מעל 800 דולר. בספטמבר היה שווה הנכס הפיננסי, שרק מעטים מבינים את טיבו, כ-100 דולרים - זו בהחלט מטאורית. אבל האם העלייה החדה הזו מעידה על כך שהביטקוין מתחיל לתפוס מקום ממשי במערכת הצרכנית והפיננסית העולמית, או שמא מדובר שוב באיזה קוריוז חולף וחסר ערך, שמשקיע נבון עדיף שירחק ממנו?
על פי כל הסימנים, הביטקוין כקונספט, כלומר כמטבע אלקטרוני, מתחיל לקיים יותר ויותר את שתי המטרות שמטבע אמור לקיים: שמירת ערך הון, ואמצעי תשלום. יחד עם זאת, התנודתיות הגבוהה הנוכחית, כאשר המטבע יכול להוסיף או לאבד מאות דולרים בתקופה קצרה, מערערת את האמון במטרה הראשונה, ובמיוחד אצל אלו ש"קנו בגבוה". ולמרות כך, כל מטבע הרי עובר תקופה של הסתגלות כדי לייצב את ערכו היחסי למול יתר המטבעות והנכסים.
אגב, זה נכון במיוחד לאור העובדה כי הביטקוין אינו נתון לפיקוח ושליטה ממשלתית כלשהי. כאשר הוא מהווה מהפכה כה גדולה כמו מטבע אלקטרוני, מוגבל מראש בכמות המונפקת, שאינו ניתן להשחתה על ידי הדפסה בלתי מוגבלת ממנו, וככזה השומר על אנונימיות מוחלטת של המחזיקים בו. יש לשער שכאשר נגיע לכמות המונפקת הסופית (21 מיליון מטבעות הניתנות לחלוקה של עד 0.00000001 כל מטבע), נמצא שהמטבע מתנהל טוב יותר מבחינת התנודתיות היומית, ואף השבועית שלו.
נשארנו עם בעיית הביטחון שבהחזקתו וביכולת לשלם איתו. בחלק הראשון, מטפלים רבים וטובים, וממציאים כל יום אפשרויות חדשות. העניין המרכזי נמצא ב-Bitcoin Wallet. ארנקים אלו מאפשרים להחזיק, די בביטחון, את הממון האלקטרוני שלכם, וזה חשוב במיוחד כאשר חושבים שערכו של המטבע נמצא בו עצמו, ושלא ניתן לקשר בינו לבין מחזיקו לשעבר, במקרה של גניבה או אובדן.
לגבי אמצעי התשלום, גם שם יש התקדמות. תחילה, יש לציין שתדמיתו המוכתמת כמטבע המשמש, בעיקר, למעשים רעים כמו סחר לא חוקי או הלבנת הון, קצת נרגעה. קבלתו במדינות שונות כאמצע תשלום פרטי לגיטימי (גרמניה למשל) עוזרת המון. אבל, וזה העיקר, יותר ויותר מוצרים ושירותים מופיעים ברשימה בה ניתן לשלם איתו. זו יכולה להיות מהות ההצלחה הסופית שלו. אם הביטקוין היה נשאר מגירה לאחסון של הון, הוא לא יכול היה להתפשט ולהפוך למטבע של כולם, אלא רק לעשירים.
היכולת לעקוף את הממסד הפיננסי הגלובלי היא המטרה האמיתית. לכן חייבת להיות יכולת סחר ענפה על מנת להצדיק קיום כזה. זוהי התחלה יפה והיא נראית בינתיים מבטיחה. מה עם הדברים המסורתיים שהיו תחליפי המטבעות, כמו למשל הזהב?
הם עדיין קיימים, אבל סובלים בהחלט מן ההתמסדות שלהם. כדוגמא, נסחרים פי 100 על כל אונקיה פיזית אחת של זהב, מה שמאפשר עיוות אדיר במחיר של המתכת. ניתן אמנם לקנות ולמכור עם מטבעות זהב וכסף, אבל זהו תהליך כבד לנשיאה, קשה ויקר לאחסון, מעורר את תאבונם של הגנבים, ובכלל נתון תמיד תחת לחצי מיסוי ורגולציה גדולים. אנו זוכרים גם תקופות של איסור מוחלט והחרמות כוללניות.
כל זה לא יכול להימצא בעולם הוירטואלי של האינטרנט בו אנו חיים יותר יותר, ובו שוכנים הביטקוין וכל המטבעות האלקטרוניים האחרים. בימים אלו, בהם אנו רואים עלייה מטאורית של הביטקוין וירידה מניפולטיבית למדי של הזהב, קשה שלא לשאול את השאלה, האם זה החליף את האונקיה של זו?
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ביטקויןגל 27/11/2013 11:13הגב לתגובה זו0 0לגברת - בטקוין כורים ולא מדפסים:). ןלשאלה למה שלא יכרו ביטקונים וישתלטו על המטבע?סגור
-
1.שאלה?גל 26/11/2013 11:50הגב לתגובה זו0 1אם הכריה של המטבע דורשת כוח של מחשבים, אז למה מחשבי על , של חברות או מדינות לא יכולות לכרות לעצמם גם מטבעות ווירטואלים?סגור
-
תיאורטית, הם יכולים.רבי דוד, נהריה 26/11/2013 16:17הגב לתגובה זו0 0מעשית, "מחשבי על" הם לא בדיוק המוצר האולטימטיבי לכריית ביטקוין. יש כיום מחשבים יעודיים שמבצעים את הפעולה הזו באופטימליות (מהירות, צריכת חשמל) והם מפוזרים ברחבי העולם (אחד בקיבוץ מעגן מיכאל לפי הכתבה בערוץ 10). חוצמזה, מחשבי העל ממלאים פונקציות אחרות, הם בוודאי לא יכולים לכרות בצורה "אגבית".סגור
-
מדינות לא צריכות לכרות - הן מדפיסות. (ל"ת)גלית 26/11/2013 14:51הגב לתגובה זו0 0סגור