בלוקצ'יין - תכירו את הטכנולוגיה שתשנה את העולם

 | 
telegram
(9)

בלוקצ'יין הוא נושא חם בכל העולם כרגע, ועם זאת להרבה אנשים הטכנולוגיה הזו היא עדיין קונספט חמקמק, למרות שהיא לא צריכה להיות כזו. הקונספט של בלוקצ'יין פשוט מאוד ברגע שקולטים את המבנה והתאוריה של קריפטו-כלכלה בסיסית. כשתעשו את זה, תבינו הכל. העולם לעולם לא ייראה שוב כמו שהוא עכשיו.

המדריך הזה להבנה בסיסית של בלוקצ'יין מהווה מבוא בסיסי ולא טכני של אחת מהטכנולוגיות הפחות-מובנות והיותר מהפכניות של זמננו. אם אתם רוצים לדעת מהי טכנולוגיית בלוקצ'יין, איך היא עובדת ומה ההשלכות הפוטנציאליות שלה, בלי כל הז'רגון הטכנולוגי, זה הפוסט בשבילכם.

מסחר לאורך ההיסטוריה

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במהלך ההיסטוריה, כשאנשים ועסקים רצו להעביר כסף או כל מוצר בעל ערך, הם הסתמכו בדרך כלל על מתווכים כמו בנקים וממשלות כדי להבטיח אמון וודאות. מתווכים מבצעים מספר משימות חשובות שעוזרות לבנות אמון בתהליך ההעברה כמו בדיקת אותנטיות ושמירת תיעוד של ההעברה.

הצורך במתווכים נעשה אקוטי כשמבצעים העברה דיגיטלית משום שנכסים דיגיטליים כמו כסף, מניות וקניין רוחני הן בסופו של דבר רק קבצים, מאוד קל לשכפל אותם. זה יוצר את מה שנקרא "בעיית ההוצאה הכפולה" (מצב שבו מעבירים את אותה יחידת הערך יותר מפעם אחת), והיא מה שעד עכשיו מנע העברות עמית לעמית (Peer to Peer) של נכסים דיגיטליים.

אבל מה אם הייתה דרך לבצע העברות כספיות באופן דיגיטלי בלי צד שלישי שיתווך? ובכן, טכנולוגיה חדשה הופכת דבר כזה לאפשרי. אבל לפני שנצלול לפרטים על אופן הפעולה של הטכנולוגיה, חשוב לספק קצת הקשר.

בלוקצ'יין וביטקוין- מה הקשר ביניהם?

ביטקוין הופיע לראשונה ב-2008, במאמר שנכתב על ידי אדם, או קבוצת אנשים, תחת שם העט סטושי נאקאמוטו (Satoshi Nakamoto). המאמר תיאר מערכת חדשנית להעברת כספים מעמית לעמית באופן אלקטרוני. המערכת נקראה ביטקוין ואפשרה להעביר תשלומים אלקטרוניים באופן ישיר, ללא מתווך.

אף על פי שמערכת התשלום ביטקוין הייתה ללא ספק חדשנית, אופן הפעולה שלה הוא מה שהיה מהפכני באמת. קצת אחרי שחרור המאמר, נהיה ברור שהחידוש הדיגיטלי האמיתי לא היה המטבע הדיגיטלי עצמו אלא הטכנולוגיה שמאחוריו, שידועה היום בתור בלוקצ'יין. 

למרות שבדרך כלל אנשים מקשרים את בלוקצ'יין לביטקוין, יש לטכנולוגיה שימושים רבים אחרים. ביטקוין הוא רק השימוש הראשון והמפורסם ביותר שלה. למעשה, ביטקוין הוא רק אחד מכ-700 יישומים אחרים שמשתמשים במערכת ההפעלה בלוקצ'יין כיום. "[בלוקצ'יין] היא לביטקוין מה שהאינטרנט הוא לאי-מייל. מערכת אלקטרונית ענקית, שאפשר לבנות עליה יישומים. מטבע הוא רק אחד מהם," אמרה סאלי דיוויס, כתבת של FT Technology.

הסבר אחד להתפתחות וליישום הנרחב של בלוקצ'יין, מעבר למטבע דיגיטלי, הוא ההתפתחות של את'ראום (Ethereum), בלוקצ'יין ציבורי, שמספק דרך לבצע העברות עמית לעמית.

אז מה בלוקצ'יין מסתיר מתחת למכסה המנוע?

בלוקצ'יין הוא סוג של ספר חשבונות או מסד נתונים מבוזר שמתעד העברות כספים דיגיטליות באופן שמונע שינויים רטרואקטיביים חד צדדיים. בניגוד למסד נתונים מסורתי, שיש לו מנהל מרכזי (כמו בבנקים, בממשלות ואצל רואי חשבון) למסד נתונים מבוזר יש רשת של מסדי נתונים משוכפלים, מסונכרנים דרך האינטרנט וחשופים לכל משתמש ברשת.

רשתות בלוקצ'יין יכולות להיות פרטיות עם חברות מוגבלת כמו רשתות אינטרה-נט, או ציבוריות, כמו האינטרנט, שכל אדם בעולם יכול לגשת אליו. כשהעברה דיגיטלית מתרחשת, היא מקובצת ל"בלוק" מוצפן יחד עם העברות אחרות שהתרחשו בעשר הדקות האחרונות ונשלחה אל הרשת כולה. כורים (משתמשים ברשת עם כוח מחשוב גדול) מתחרים על הוולידציה של העסקאות על ידי פתירת בעיות מקודדות מסובכות. הכורה הראשון שפותר את הבעיות ומבצע וולידציה לבלוק מקבל פרס. (ברשת הבלוקצ'יין של ביטקוין, למשל, הוא מקבל ביטקוין).

בלוק ההעברות שעבר וולידציה מקבל חותמת זמן ומועבר לשרשרת ("צ'יין") בסדר כרונולוגי וליניארי. בלוקים חדשים של העברות שעברו וולידציה מקושרים לבלוקים ישנים, וכך נוצרת שרשרת של בלוקים ("בלוקצ'יין") שמראה כל העברה שבוצעה בהיסטוריית הבלוקצ'יין הזה. השרשרת כולה מתעדכנת באופן רציף כך שכל "ספר חשבונות" ברשת יהיה זהה, וכך נותנת לכל משתמש את האפשרות להוכיח מי הבעלים של מה בכל זמן נתון.

בלוקצ'יין היא מחשב קסמים שאליו כל אחד יכול להעלות תוכנות ואז להשאיר אותן לבצע את המשימות בעצמן, כאשר המצב הנוכחי ומצבי העבר של התוכנה תמיד חשופים לכלל המשתמשים, מה שמייצר ערובה קריפטוגרפית וכלכלית גבוהה לכך שהתוכנות שרצות על הבלוקצ'יין ימשיכו לפעול בדיוק בדרך שפרוטוקול הבלוקצ'יין מתווה.

האופי המבוזר, הפתוח והקריפטוגרפי של בלוקצ'יין מאפשר לאנשים לבטוח זה בזה ולקיים העברות עמית לעמית, וכך מייתר את הצורך במתווך יחיד. הוא גם גורר יתרונות בטיחותיים חסרי תקדים. מתקפות האקרים, שבדרך כלל משפיעות על מתווכים כמו בנקים, קשה לביצוע בבלוקצ'יין. לדוגמה- אם מישהו רוצה לפרוץ לתוך בלוק בשרשרת, הוא יצטרך לא רק לפרוץ לתוך הבלוק הספציפי, אלא לכל הבלוקים שקדמו לו במשך כל היסטוריית הבלוקצ'יין. והם יצטרכו לעשות זאת בכל "ספר חשבונות" ברשת, כלומר מיליונים, במקביל.

האם בלוקצ'יין תשנה את פני האינטרנט והכלכלה הגלובלית?

אל תיטעו, בלוקצ'יין היא טכנולוגיה משבשת שמאיימת לשנות את העולם כפי שאנו מכירים אותו. הטכנולוגיה לא רק משנה את האופן שבו אנחנו משתמשים באינטרנט, אלא גם מבצעת מהפך בכלכלה העולמית. בכך שהיא מאפשרת דיגיטציה של נכסים, בלוקצ'יין מניעה שינוי פונדמנטלי מה"אינטרנט של המידע", שבו אנחנו יכולים לראות, להחליף ולמסור אינפורמציה ל"אינטרנט של הערך", שבו אפשר להחליף נכסים ברגע.

כלכלה גלובלית חדשה של העברת נכסים מיידית בדרכה אלינו, כלכלה שבה למתווכים גדולים כבר לא יהיה תפקיד משמעותי. כלכלה שבה אמון מושג לא על ידי מתווך מרכזי אלא על ידי קונצנזוס ותכנות מתוחכם.

הטכנולוגיה שסביר שתהיה לה את ההשפעה הגדולה ביותר על העשורים הבאים הגיעה. היא לא הרשתות החברתיות. היא לא ביג דאטה. היא לא רובוטיקה. היא אפילו לא בינה מלאכותית. תופתעו לגלות שהיא הטכנולוגיה מאחורי מטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין. והיא נקראת בלוקצ'יין.

לבלוקצ'יין יש שימושים שחורגים הרבה מהתחום המובן מאליו של מטבעות דיגיטליים והעברות כספיות. מהצבעה ממוחשבת, חוזים חכמים ונכסי נדל"ן רשומים דיגיטלית ועד לניהול נתונים רפואיים של פציינטים ולהוכחת בעלות על תוכן דיגיטלי. בלוקצ'יין תשנה באופן בסיסי מאות תעשיות שמסתמכות על מתווכים, כמו בנקאות, פיננסים, אקדמיה, נדל"ן, ביטוח, משפטים, רפואה והמגזר הציבורי- ועוד רבים אחרים.

הטכנולוגיה החדשה תוביל לאובדן מקומות עבודה ושינוי מוחלט של תעשיות שלמות

עם זאת, חיסול המתווכים מביא בדרך כלל לתוצאות חיוביות. בנקים וממשלות, לדוגמה בדרך כלל עוצרים את הזרימה החופשית של העסקים בגלל הזמן שלוקח לעבד העברות ובגלל דרישות רגולטוריות. בלוקצ'יין תאפשר ליותר אנשים ועסקים לסחור לעתים קרובות יותר וביעילות רבה יותר, וכך תתרום למסחר המקומי והבינלאומי. טכנולוגיית בלוקצ'יין גם תפסיק את תשלומי המתווכים היקרים שהפכו לנטל על פרטים ועל עסקים, במיוחד במרחב התשלום.

אולי באופן הבסיסי ביותר, בלוקצ'יין מבטיחה דמוקרטיזציה והתרחבות של המרחב הפיננסי הגלובלי. היא נותנת לאנשים בעלי חשיפה מוגבלת לכלכלה הגלובלית גישה טובה יותר למערכות פיננסיות ולמערכות תשלום, והגנה חזקה יותר משחיתות ומניצול. לכל אדם על הפלנטה שיש לו טלפון תהיה גישה שווה. וכך השוק הגלובלי יורחב פי ארבע.

להשלכות הפוטנציאליות של טכנולוגיית בלוקצ'יין על החברה והכלכלה הגלובלית יש  משמעות אדירה. עם רשימה גדלה והולכת של שימושים פרקטיים, טכנולוגיית בלוקצ'יין מבטיחה השפעה עצומה. וזוהי רק ההתחלה כי רבים מהיישומים והפלטפורמות המסעירות  ביותר אפילו לא הומצאו עדיין!

הכותב הוא מוטי כהן, הכותב הוא מוטי כהן, יועץ השקעות בשירות האיתותים של אלומות ואנליסט שווקים חו"ל מטעם בורסה גרף 

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    סכנות בלוקציין לאנושות
    misha6 06/07/2017 14:57
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כפי שיש סכנה בשימוש מעוות באינטרנט (רשתות חברתיות) שם צומיחים מחבלים בכל העולם עם פיקוח כוחות ביטחון מצומצם. עם בלוקציין - יהיה הכל אנונימי ולא ניתן לפיקוח - גם העברת נסכים (כולל כסף) וגם העברת מידע. למערכת בטחון עולמית לא תהיה שום גישה ולכך העולם כולו יתפוצץ לנצח. הבעיה היא לא בפיתוחים טכנולוגים אלא במנטליות של אנשים. דמוקרטיה ללא מגבלות וללא בטחון לא מסוגלת להגן על עצמה ותתמותת. חבל שאני שאמל בכל העולם לא מבינים את זה ומגישים את העולם לבדלנים וטרורסטים על המגש אינטרנט-בלוקצ'ייני
    סגור
  • 6.
    ככה זה כשמי שלא מבין מנסה להסביר לאחרים (ל"ת)
    דור 05/07/2017 17:32
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 5.
    סינית
    נתנאל 05/07/2017 08:57
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מאמר לא ברור, אין דוגמאות איך חוליות השרשרת מדברות? מאין הביטחון שהשרשרת לא תיפרץ? לא ניתן להבין מהמאמר הזה הרבה. אני גם לא בטוח שהכותב מבין מה שהוא כותב.
    סגור
  • אני לא מסכים איתך
    החביב 05/07/2017 19:52
    הגב לתגובה זו
    2 1
    במקרה זה נושא מאוד מורכב שהופשט עד כמה שאפשר במסגרת כתבה , ושנית רשם במאמר שמשימת הפריצה קשה יותר וזו עובדה של ממש , לא בלתי אפשרית אבל קשה בהחלט.
    סגור
  • 4.
    מצטער נזכרת מאוחר מדי
    המתחזה 04/07/2017 23:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אולי תקנה ממני עכשיו ביטקויין ב 2600 דולר , ואז אקנה חזרה באזור ה 1600-1900.
    סגור
  • טען עוד
  • אתה לא רוצה לדעת באיזה שער אני מחזיק :) (ל"ת)
    מוטי כהן 05/07/2017 12:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 3.
    בלוקצ'יין משנה את חוקי הכלכלה
    יריב 04/07/2017 17:29
    הגב לתגובה זו
    2 2
    מבוא לכלכלה: הערך של הכסף נוצר ע"י הממשלה. בבלוקצ'יין הערך נוצר בעיקר על ידי היכולות של הנכס המתווך (המטבע). מטבע מתוחכם המאפשר תשלומים בעסקאות מסובכות ללא מתווך יהיה שווה יותר.
    סגור
  • 2.
    יש דרך להשקיע בטכנולוגיה ? תודה רבה על המאמר המחכים (ל"ת)
    ערן 04/07/2017 16:15
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    תודה
    החביב 04/07/2017 15:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    החכמת
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות