לאחר הבעת האמון במטבע הדיגיטלי - כך תשמרו על הביטקוין שלכם
בתקופה האחרונה, עליית האמון בביטקוין בפרט ובמטבעות דיגיטליים בכלל, הביאה איתה רבים להיכנס ולקחת חלק בתחום. אבל, להבדיל מחשבון בנק, או אחזקת מניות, את הביטקוין, האתריום או שאר המטבעות הדיגיטליים שומרים לבד. אז איך בעצם שומרים על הביטקוין שלכם? הנה כמה עצות.
החזיקו את המפתחות הפרטיים שלכם
כאשר אתם קונים מטבעות דיגיטליים, המוכר אמור להעביר אליכם לארנק את אותם המטבעות. לארנק יש כתובת ציבורית, הדומה במאפייניה למספר חשבון בנק. מדובר ברצף של מספרים ואותיות, המאפשרים להעביר לחשבונכם כסף. כמו בחשבון בנק, מי שמחזיק את מספר החשבון לא יכול לעשות הרבה - רק להעביר אליו כספים. לכל כתובת ציבורית יש מפתח פרטי, המקביל במאפייניו למספר כרטיס אשראי . מי שמחזיק במפתח הפרטי, יכול להוציא כספים מהחשבון, כשם שמי שמחזיק במספר כרטיס אשראי יכול למשוך כספים. אבל כאן מגיע החלק החשוב. להבדיל מהשירותים הבנקאיים המבוססים - כאן אין גיבוי של המערכת הבנקאית או כל גוף אחר. כך שאם איבדתם, או לא קיבלתם את המפתח הפרטי, לא תוכלו לקבל את הכסף. לכן, חובה להחזיק את המפתח הפרטי ברשותכם ולגבות אותו.
ביחרו בסוג הארנק המתאים לכם
ארנק ביטקוין הוא מה שמאחסן את הכתובות הציבוריות והמפתחות הפרטיים שלכם, ומאפשר לכם לעשות שימוש במטבעות שלכם. ישנם כמה סוגים עיקריים של ארנקים:
ארנק קר
ארנקים קרים נחשבים לאופציה הבטוחה ביותר לאחזקת ביטקוין. הארנקים הללו נקראים קרים משום שהם מחזיקים את המפתחות הפרטיים במנותק מכל רשת מיחשוב. חשוב להבין - יש לא מעט האקרים ברשת שמנסים לגנוב מטבעות. השיטה לעשות כן היא להשתלט על המפתח הפרטי שברשותכם. אם המפתח הזה שמור באפליקציה, במייל או אפילו על קובץ במחשב, ישנה אפשרות פוטנציאלית שתוקף ישיג אותו ויגנוב את הכספים. חשוב לציין - להבדיל מכרטיסי אשראי, כאן אין אפשרות להתלונן ולהחזיר את הכספים שנגנבו. מה שהלך, הלך.
כמה אופציות מומלצות עומדות בפני מי שמבקש לעשות שימוש בארנק קר. הראשונה והחינמית הינה Bitaddress. מדובר באתר אינטרנט בו ניתן ליצור כתובות ביטקוין על בסיס רנדומלי. את הכתובות הציבוריות והמפתחות הפרטיים, תוכלו להדפיס ולהעביר אליהן את הביטקוין. מדובר בשירות שלא שומר את הכתובות הללו ומאפשר לכם לעשות שימוש בארנק ללא חשש. עם זאת, חשוב מאוד ליצור מספר עותקים למפתחות, שכן אבדן שלהן יביא לאובדן הכסף. לשיפור האבטחה ניתן ליצור את הארנק הזה במנותק מהרשת לאבטחה מוגברת. כמו כן, מדובר בכתובות חד פעמיות ויש לרוקן אותן לחלוטין כאשר עושים שימוש כלשהו בכסף.
ארנק קר נוסף הינו Trezor. מדובר במכשיר קטן, המחזיק בתוכו את המפתחות הפרטיים ושאינו מחובר לרשת. את הטרזור ניתן לגבות בשיטות שונות והוא פשוט יותר לשימוש יומיומי, אך עולה כ- 100 דולר למכשיר. הוא תומך גם באחזקה של אתריום ומספר מטבעות נוספים.
ארנק ״קל״
ארנק קל הוא סוג מסוים של ארנק שמאפשר לכם לעשות שימוש במטבעות מבלי להעמיס על המחשב או הטלפון שלכם. במקור, ארנקי הביטקוין המלאים החזיקו עותק של כל ספר החשבונות בביטקוין, מההעברה הראשונה ועד היום. כיום ספר החשבונות הזה גדול במיוחד ומי שמבקש להוריד אותו למחשב יצטרך לפנות כ- 150 ג'יגה ומשאבי מערכת רבים. לכן, פותח מגוון של תוכנות ואפליקציות המאפשרות להעביר את הביטקוין לכתובת המשוייכת למפתח הנמצא אצלכם, כאשר האפליקציה עצמה אינה מורידה את כל הנתונים על המתרחש ברשת הביטקוין. חשוב להשתמש רק באפליקציות מומלצות, אחרת קיים סיכון שתיפלו למעשה על אפליקציה שאינה נותנת לכם שליטה במפתחות ובמטבעות. אפליקציות מוכרות עליהן ניתן להמליץ בעניין זה הינן Mycelium לאנדרואיד, Bread wallet ל- iOS ו- Electrum להתקנה על המחשב האישי שלכם.
זירות מסחר
ניתן גם להפקיד ביטקוין בזירות מסחר או בארנקי צד שלישי ("hosted"). ככלל, זירות מסחר לא מאפשרות לכם להחזיק מפתחות פרטיים. כאשר אתם מפקידים ביטקוין או כל מטבע אחר בזירת מסחר על מנת למכור ולקנות בצורה מהירה, אתם מאבדים מייד שליטה על הכסף. להבדיל מהמערכת הבנקאית, בה הרגולציה קשוחה ולה מאות שנות ניסיון בשמירה על כסף של אחרים, מערכות הסחר במטבעות דיגיטליים צעירות יחסית והפיקוח עליהם רופף, או לא קיים כלל. רבות מהגניבות הגדולות ביותר בתחום בוצעו מזירות מסחר שנפרצו. הרבה יותר אנשים איבדו ביטקוינים כתוצאה מפריצה לבורסה, מאשר מפריצה לארנק ביטקוין בשליטת המשתמש. לכן, איגוד הביטקוין הישראלי המליץ שלא לאחסן כספים בזירות מסחר (אלא בארנקים מהסוג שתואר לעיל בהם המפתחות אצלכם), ולהשאיר בהן אך ורק את המטבעות המשמשים למסחר מיידי.
- הזהב מזנק לשיא - הסיבה: טראמפ
- הביטקוין וה-XRP מזנקים – אבל הפד עלול להפיל את הקריפטו
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
גבו שוב
אם לא הזכרנו את זה עד עכשיו, נגיד שוב. גבו את הארנקים שלכם. הגנו עליהם בסיסמה ושימרו עליה היטב (רישמו אותה כדי שלא תשכחו אותה). אם אלה ארנקי נייר- צרו להם עותקים. אם אלו ארנקים קרים, או אפליקציות, לאלה בדרך כלל יש שיטת גיבוי הנקראת Seed. המדובר בסדרה של מילים אותן מנפיקה האפליקציה. במידה ונעלמו לכם המפתחות הפרטיים או הגישה לאפליקציה אבדה, תוכלו להתקין את האפליקציה מחדש וה- Seed יאחזר לכם את הכתובות הציבוריות והפרטיות וישיב לכם את הגישה לכסף שלכם. נפוצים המקרים בהם משתמש שכח את פרטי הגישה לארנק וכך איבד את כספו – אך באמצעות צעדים פשוטים שתיארנו ניתן להימנע מכך.
בהצלחה! הכותב הוא יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד