הפיצול המשמעותי ביותר בדרך לביטקוין - תהיו מוכנים

 | 
telegram
(9)

זה היה על רקע המשבר הפיננסי של 2008 שיישות מסתורית תחת השם סטושי נקמוטו הוציאה מאמר שבו תוארה רשת הביטקוין שהיא למעשה מערכת תשלומים דיגיטלית בין עמיתים (P2P) שמייתרת את הצורך בגופים פיננסים. ביטקוין היא רשת בינלאומית מבוזרת שבה כל צומת (node) ברשת שומרת רישום מדויק של כל העסקאות שנעשו אי פעם ברשת. עסקאות שנשלחות ברשת נאספות על ידי "כורים" שמאשרים את תקינות העסקה ומכניסים אותה לבלוק שהוא בעצם פנקס רישום, ועל כך הם מתוגמלים במטבעות חדשים. הבלוקים מחוברים זה לזה בשרשרת דיגיטלית (Blockchain) ויוצרים תיעוד אמין של הפעילות העסקית ברשת.

כמה מטבעות יש ואיך כורים מטבעות?

מספר המטבעות של הביטקוין מוגבל ל-21 מיליון (שיכרו עד שנת 2140 ואחריהם כורים ייהנו אך ורק מעמלות פעולה), מה שהופך את ביטקוין למטבע דיפלציוני. כדי לכרות מטבעות יש להשתמש בכוח חישובי. בעבר ניתן היה לכרות מטבעות על מחשב ביתי, אמנם היום תהליך הכרייה מצריך כוח חישובי אדיר שמחייב מכשירי כרייה יעודיים ושימוש יקר בחשמל שפוגע ברווחיות הכרייה ברוב מדינות העולם (גם בישראל) ולכן הכרייה עברה ברובה לסין.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הכרה מצד מדינות, קרן המטבע וחברות אחרות הקפיץ את שווי המטבע לשיא של מעל 7,000 דולר

ב-3 בספטמבר 2009 נולד הבלוק הראשון ומאז השימוש בביטקוין (BTC) מתפשט ברחבי האינטרנט וערכו עולה בהתאם. תחילה התקשורת נהגה להספיד את המטבע בשל סוגיות עברייניות שנקשרו אליו, אבל הכרה רחבה בערך הטכנולוגיה שמאחוריו לא איחרה לבוא וחברות גדולות כמו מייקרוסופט ואחרות הצהירו שהן מקבלות תשלום בביטקוין.

באפריל 2017 יפן הייתה המדינה הראשונה להכיר בביטקוין כאמצעי תשלום וכריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע, "לא ממליצה לזלזל במטבעות וירטואליים" (התבטאותה של לגארד התפרשה בחוגים מסוימים כקריאת השכמה למערכת הבנקאית להתכונן לתרחישים אפשריים שיוצבו על ידי המטבעות הוירטואליים). לפי אתר Coinmarketcap.com, מתחילת השנה ערכו של הביטקוין זינק והגיע עד לשיא של 7,600 דולר למטבע עם שווי שוק של מעל 100 מיליארד דולר ומסחר יומי של הנושק לשלושה מיליארד דולר.

פיצולים מפתיעים במטבע? בנובמבר יחול הפיצול המשמעותי וכדאי לעקוב

לאור הצלחתו המסחררת של המטבע התעוררה בעיה של הרשת לעמוד בהיקף העסקאות ולשרת את התרחבות הקהילה. בעבר עסקאות היו מאושרת במהירות יחסית ובעמלה של סנטים בודדים. היום מהירות אישור עסקאות תלויה בגובה העמלה של המשתמשים שיכולה להגיע עד כמה דולרים לפעולה ועסקאות רכישת שירות/מוצר בביטקוין יכולה לארוך זמן רב.

את הבעיה ניתן לפתור על ידי שינויים בחוקי הפרוטוקול, אבל שינוי שכזה מצריך הסכמה של הרשת כולה (מפתחים, כורים ומשתמשים). בשל קושי להגיע להסכמה בתוך קהילת הביטקוין אנו רואים לאחרונה פיצולים ברשת.

הראשון שבהם היה ביטקוין קאש (BCH) שהתפצל לרשת נפרדת באוגוסט ונסחר תחילה ב-900 דולר ומאז איבד מערכו ונסחר כיום סביב 610 דולר פיצול נוסף התרחש בשבוע שעבר והמטבע החדש, ביטקוין גולד (BTG), איבד מערכו כבר ביומו הראשון ונסחר כעת סביב 150 דולר.

בשני המקרים ראינו יציבות של הביטקוין (BTC) ואפילו עלייה שיכולה להעיד על הבעת אמון המשתמשים בפרוטוקול הביטקוין המקורי (BTC). עם זאת, הפיצול המשמעותי יותר שנקרא SegWit2x (סימול: B2x) עוד לפנינו (צפוי ב-15 בנובמבר) ובמרכזו עומד ויכוח בין שני מחנות גדולים בקהילת הביטקוין.

מצד אחד עומדת תעשייה שרוצה לראות גידול מהיר בנפח העסקאות שדורשת את הפיצולים ומצד שני עומדים מפתחים שרוצים לשמור על הביטקוין מבוזר בין יותר משתמשים, ביניהם משתמשים פרטיים וקטנים, בעלי מחשבים ביתיים שיכולים לאחסן את האינפורמציה. קשה לצפות כיצד הפיצול ישפיע על מחיר המטבעות השונים (מסחר עתידי בבורסות עומד כרגע סביב יחס של 0.85 ל- BTC ו- 0.15 ל- B2x), ובטוח שווה לעקוב.

מטבעות חדשים נולדו והביטקוין היום מהווה רק 57% מסך שוק המטבעות הווירטואליים

טכנלוגיית הבלוקצ'יין הציגה לעולם אלטרנטיבה לבנקאות ועל בסיסה קמה תעשייה שלמה שרוכבת על גלי ההצלחה. כיום נסחרים בבורסות המטבעות הדיגיטליים מעל 1000 מטבעות ואסימונים (Token) שונים שחלקם זינקו במאות ואף אלפי אחוזים והבולט מביניהם הוא Ethereum הנסחר בכ-300 דולר.

בגרף מטה אפשר לראות כי לצד הגידול בערך האבסולוטי של הביטקוין, חלקו מסך שוק המטבעות הוירטואליים דווקא ירד מ-כ-87% בתחילת 2017 לכ-57%. זאת דווקא בעקבות עלייה בהיקף השוק של מטבעות וירטואליים נוספים חדשים.

*מקור: אתר Coinmarketcap, בטבלה מוצגת חלוקת שווי השוק של המטבעות המובילים מתחילת 2017 

לא רק מטבעות, יש גם חברות שנהנות מהעלייה במטבעות הוירטואליים כמו NVDA

לצד שוק הספקולציות החדש יש גם חברות שמייצרות חומרה המיועדת לכריית מטבעות ונהנות מהצמיחה. בין אלו ניתן לתת כדוגמא את חברת NVIDIA שערכה זינק בשנתיים האחרונות במאות אחוזים, ואנליסטים צופים לה דוח חזק לרבעון הקרוב (9.11.17), חלקו בגין עלייה בשוק המטבעות הדיגיטליים. בנוסף, שמועות בשוק מבשרות שענקית החומרה והכרייה הסינית ביטמיין (Bitmain) מתכוננת להנפקה ששווה מעקב שכן כבר עכשיו החברה מוערכת במיליארדים וגודלת במהירות.

מה עושים מפה?

לסיום, שוק המטבעות הדיגטליים הוא שוק חדש ותנודתי מאוד שמתפתח ומשתנה במהירות. עשרות אלפי משתמשים חדשים מצטרפים מדי יום ומזרימים כסף לשוק ששוויו עומד כעת סביב 200 מיליארד דולר עם מחזור יומי שמתקרב ל-6 מיליארד דולר ושליטה מוחלטת של ביטקוין (BTC) עם 60% מנתח השוק, כשנכון להיום אף מטבע לא עומד בתנאים שיכולים לאיים על מעמדו.

למשקיעים חדשים שמחפשים להשקיע בביטקוין מומלץ לחכות לפחות עד סוף נובמבר כשיירד אבק הפיצולים ונלמד את תגובת המשתמשים. למשקיעים המחפשים להשתתף בהנפקות של מטבעות חדשים (ICO's) מומלץ ללמוד טוב טוב את המודלים העסקיים לפני שמחליטים לפזר כסף כי בדומה לחברות ההיי-טק שצצו בסוף שנות ה-90 רוב המטבעות לא בהכרח יישארו פה הרבה זמן. במידה והרעיון של מטבע וירטואלי אכן יצליח לשרוד בטווח הארוך, יהיו כמה מטבעות שיתפסו תאוצה בעוד אחרים עלולים להתרסק ולכן יש לבחור בקפידה לאלו מטבעות נחשפים.

הכותב הוא גיא ארמוני, מומחה בתחום המטבעות הווירטואליים ותעשיית הקריפטו

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    מה מונע הנפקה של אין ספור מטבעות שונים? כלום
    רוני 13/11/2017 09:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לכאורה מספר הביטקוין מוגבל ולכן ערכו עולה. אבל מה שלא מוגבל כלל זה סוגים שונים של מטבעות דיגיטליים. ולכן מדובר בבועה שתתפוצץ כנראה די בקרוב
    סגור
  • 3.
    "לכרות" ביטקויין מאיפה ?? הכל בלוף אחד גדול פפפחחחח (ל"ת)
    משה ראשל"צ 08/11/2017 06:15
    הגב לתגובה זו
    1 8
    סגור
  • 2.
    שוק שמבוסס על כלום סופו ששוויו יהיה כלום. (ל"ת)
    עמוס 07/11/2017 16:49
    הגב לתגובה זו
    6 8
    סגור
  • וואלה. תקף גם למטבעות פיאט
    יפת 08/11/2017 18:18
    הגב לתגובה זו
    4 1
    כמו לדוגמא שקל, יורו, דולר, ין...
    סגור
  • כואב לך שלא נכנסת בזמן
    אבי 08/11/2017 08:11
    הגב לתגובה זו
    6 1
    אל תדאג גם אתה תקנה ביטקוין , רק במחיר גבוה הרבה יותר
    סגור
  • טען עוד
  • תעשה קצת שיעורי בית
    קריפ 08/11/2017 00:28
    הגב לתגובה זו
    7 1
    ברגע שתבין את הבסיס הפונדימנטלי של ביטקוין (ואני לא מדבר על עוד 1000 מטבעות ששווים 0), תבין שזה תהליך של העברת הכסף חזרה לאנשים, וחיסול צדדים שלישיים שאין בהם צורך (בנקים וצדדי ג' שונים). בטווח הארוך, אין לי ספק שזאת תחילה של מהפכה (שוב, שים בצד את העובדה שהשוק כל כך תנודתי, כמו כל שוק חדש).
    סגור
  • 1.
    ביטקוין רמאות
    אלון 07/11/2017 16:43
    הגב לתגובה זו
    8 9
    הרמאות הגדולה בעולם , להתרחק כמו מאש אין כסף קל
    סגור
  • אלון, האם אתה מעודכן ובקיא?
    אורי ב. 08/11/2017 07:21
    הגב לתגובה זו
    5 1
    תשמעו, נכון, יש פה ניפוח היסטורי והיסטרי לדבר הזה, אך מי שלא מבין מה הטכנולוגיה ולאן העולם הולך לא באמת מבין מה המשמעות והערך. אני יכול לכתוב בקצרה שחלה תפנית טכנולוגית שעלולה לשנות את פני הרשת. וייקח מעט זמן עד שהטכנולוגיה תתפוס את מקומה במציאות המוקרת לנו. איני מדבר רק על המטבע שפרץ את התחום אלא על כל עולם הטכנולוגיה. מציע שביזפורטל וכתבי הטכנולוגיה יפנו לזה פינה כי יש פה עולם שלם מעניין ובעל השפעה רבה על העתיד. מצפה למאמרים רחבים מזה שפתח פה נושא דיון מעניין מאוד לדור הצעיר יותר.
    סגור
  • יש כסף קל
    john 07/11/2017 17:40
    הגב לתגובה זו
    5 3
    אלה שלוקחים ממך את הכסף יודעים מה הם עושים... וזאת עבודה קלה בשבילם... לפמפם לפמפם לפמפם!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות