בעת משבר, האם הביטקוין יכול להגן על הכסף?
אחרי אובדן האמון במערכת הבנקאית ובממשלה שמנהלת אותה, הביטקוין תוכנת כדי לאפשר פעילות עסקית בלתי תלויה; כיצד תיערכו ואף תרוויחו מהמשבר הבא?
אף אחד הוא לא נביא פיננסי, אבל כל מי שעוקב מעט אחרי שוקי ההון תוהה האם משבר פיננסי נוסף רובץ לפתחנו. לאחרונה אנחנו שומעים קולות מנומקים מכיוונים שונים שזועקים שהמשבר קרב ובא. שנת 2017 תיזכר כשנה מהטובות שידעו השווקים הפיננסים. אחרי דשדוש של כמה שנים בשוק האמריקאי, ראינו מדדים מזנקים לגובה ומדד ג'ונס שבר את שיא כל הזמנים.
אבל, אומרים שמה שעולה חייב לרדת. החובות הגדולים והאשראי שממשיך לזרום למשק מתגלגלים ואוספים בדרך ריביות שמתנפחות גם הן באופן אקספוננציאלי. השילוב בין הדפסת כסף בלתי פוסקת, ריבית אפסית ועודף אשראי מנפח את שווקי ההון ואת בועות הנכסים מסביב לעולם ומשבר כלכלי עולמי הוא רק עניין של זמן.
מי שכח את 2008?
מערכת הבנקאות הבינלאומית הפכה למכונת רוב גולדברג אניגמטית וקשה לומר מהיכן יגיע המשבר או מה יהיו השלכותיו, אבל בין עם זה החוב האמריקאי, בנקאות הצללים בסין או ברבור שחור תורן, נשאלת השאלה כיצד להיערך למשבר ואילו השקעות יכולות להרוויח ממשבר שכזה.
מאמר זה לא יעסוק בכל סוגי ההשקעות שיודעים להתמודד עם משברים, אלא יתמקד בהשקעה בביטקוין ויסקור כיצד הוא התנהג במשברים קודמים. למרות שהשווקים הפיננסים כבר הספיקו לשכוח את הימים האדומים של 2008, ישנם עוד מי שזוכרים כיצד נמחקו טריליוני דולרים מחסכונותיהם ומכספי הפנסיה שלהם. אבל, האובדן האמתי בסיפור היה אובדן האמון במערכת הבנקאית ובממשלה שמנהלת אותה. בדיוק בגלל משבר האמון הזה תוכנת ביטקוין כדי לאפשר פעילות עסקית בלתי תלויה במערכת בנקאית.
ביטקוין נולד ב-1/3/2009 ובבלוק הראשון הוסיף יוצר המטבע, סטושי נקומוטו, את הכותרת הראשית של מגזין הטיימס שדיברה על חילוץ נוסף של הבנקים. ניתן להתווכח האם הצעדים שנקטו המוסדות הכלכליים הבינלאומיים שירתו היטב את מטרתם, אבל קצרה היריעה. מאז צאתו של ביטקוין לאוויר העולם עוד לא חווינו משבר עולמי-כלכלי גדול וקשה לומר כיצד ביטקוין יתנהג. אבל, אם נטה אוזננו להקשיב למשברים קטנים (יחסית) שפקדו מדינות שונות בעולם, אולי נוכל להסיק האם ביטקוין הוא מטבע שכדאי להחזיק.
ההגבלה בכספומט האיצה את הביטקוין ביוון
בתחנה הראשונה נעצור בארגנטינה. כלכלת ארגנטינה לא מפורסמת בשל הצלחותיה הגדולות והיא סובלת מאינפלציה גבוהה. בעקבות האינפלציה של הפזו, הון ארגנטינאי ברח למט"ח, מה שהוביל את הממשלה להטיל מגבלות על רכישת מט"ח ביוני 2012. אבל גם זה לא הצליח לאושש את הפזו המקומי שגרם לביטקוין להיראות יציב. הארגנטינאים כמובן חיפשו אלטרנטיבות לכלכלתם הפיאודלית והביקוש לביטקוין טיפס.
התחנה השנייה שלנו תעצור ביוון. המשבר של 2008 הביא את המדינה לקריסה כלכלית, איבוד אמון בממסד וחוסר יציבות פוליטית. בין הזרמות כספים לניסיונות חילוץ כושלים אזרחי יוון האומללים סבלו מקיצוצי שכר, אבטלה והרבה אי-ודאות. בשיאו של המשבר הם הוגבלו במשיכת מזומן - עד 60 יורו ליום לאזרח, והתוצאה היא המונים בתורים לכספומטים כאילו היה מדובר במופע של עומר אדם. לא פלא שבורסות ביטקוין מסביב לעולם הבחינו ברישום מוגבר שמקורו ביוון.
התחנה הבאה שלנו היא סין, 2015. אנדרלמוסיה בשוק המניות הסיני הכניסה ציפור למנוע הכלכלי של המעצמה. רוב המשקיעים כידוע אוהבים מידה של ודאות, כאשר שוק המניות הסיני החל להעלות סימני שאלה היו מי שחיפשו אלטרנטיבה לשים בה את מבטחם. ואולי לא היה זה מקרי שבורסות הקריפטו מיד נצבעו בירוק.
סיפורים על משברים לא נגמרים, אבל ונצואלה – אין דומה לה. משבר כלכלי פוליטי עמוק הביא את ונצואלה לסף רעב. אינפלציה דוהרת הביאה לאנרכיה ברחובות ובמקרה כזה אף אחד כבר לא מתווכח אם ביטקוין הוא נכס או מטבע – הוא פיקוח נפש.
גם המשבר בזימבבואה הוכיח שביטקוין הוא חוף מבטחים בכלכלות שלא קוצרות שבחים. כלכלת זימבבואה היא דוגמא רעה לכל כלכלה והאינפלציה בה הגיעה בשיאה לאחוזים שלא נבראו מאז המצאת הכסף. למרות שבאמת לא מדובר בדוגמה מייצגת, גם במקרה הזימבבואי ביטקוין הרקיע שחקים.
אבל, למרות הדוגמאות, אכן מדובר בכלכלות חלשות. בהחלט ניתן לטעון שכלכלות חזקות ויציבות יותר כמו אלו של ארה"ב, אירופה, וישראל מסוגלות להתמודד טוב יותר ולנהל משברים בלי להיכנס למערבולת כלכלית-פוליטית ולהמשיך ולזכות באמון הציבור. עם זאת, יש לזכור שלמרות הזיכרון הקצר שבראש, הלב לא שוכח ואם יפגעו כספי הפנסיה כבר יהיה קשה להתווכח שהגיע הזמן להתפכח.
לסיכום, שינויים כלכליים-מוניטריים במאה השנים האחרונות הפכו את המערכת הכלכלית העולמית לרשת מורכבת, מסואבת ובלתי צפויה. קשה מאוד לומר שההתנהגות של ביטקוין צפויה או יציבה באיזשהו קנה מידה, אבל כמו כל טכנולוגיה בראשיתה היא דורשת למידה. אז לפני המשבר הגדול הבא, עדיף לא לקרוא רק כותרות ולחשוב לעומק איך מגדרים את היתרות.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב הוא מומחה בתחום המטבעות הווירטואליים ותעשיית הקריפטו
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.הביטקוין שווה משהוא כל עוד יש אינטרנט. אבל בזמן משבראנונימי 22/03/2018 08:20הגב לתגובה זו0 1אמיתי, משבר אמיתי בכלכלה האמיתית, יש מצב שלא יהיה חשמל. אין חשמל= אין אינטרנט=אין ביטקויןסגור
-
4.בעט משבר הביטקויין יהיה שווה כמו החברים הווירטואלייםבא 20/03/2018 09:06הגב לתגובה זו10 2שלכם בפייסבוק .סגור
-
3.אובדן אמון בבנקים? אין בורסת ביטקויין שלא נפרצה ורוקנה (ל"ת)חחחחחחחחחח 20/03/2018 08:47הגב לתגובה זו3 2סגור
-
בורסת ביטקוין היא לא ביטקויןגיא 20/03/2018 18:17הגב לתגובה זו1 2אז ראשית יש בורסות בטוחות יותר ופחות ולא כולן נפרצו שנית בורסה היא לא ביטקוין והחזקת ביטקוין בצורה נכונה בטוחה בהרבה מבחינת אבטחת מידע ומעולם לא נשברה. לביטקוין יש תכונות שתאימות למאה ה-21 ובינתיים הוא צובר אמון בצורה מהירה.סגור
-
2.לצעריאורון 20/03/2018 08:29הגב לתגובה זו3 1הדוגמאות שהובאו לצערי אינן מספיקות. לא ברור עדין מה השווי האמיתי של הביטקוין. לדעתי המניע את מחיר הזהב והכסף הוא התשוקה הטבעית של נשים לתכשיטים יחד עם הצוך להם בתעשיה. יחד עם נדירותם. לביטקוין יש רק את הנדירות. אני חושש שמחזיקיו עלולים לגלות יום אחד שאין כל בקוש לדבר שבידם. זה כנראה עלול לקחת זמן עד שתפקחנה העינים.סגור
- טען עוד
-
לשמחתיגיא 20/03/2018 18:14הגב לתגובה זו0 1הערך האינטרינסי של זהב כפי שתיארת אותו רחוק שנות אור מערכו הנסחר מאידך הערך של ביטקוין בעולם שסוגר עליך מבחינת פרטיות והצורך בו תחת נסיבות רבות אחרות מקנה ערך ערך אינטרינסי שהעולם עוד לגמרי מפנים. כמובן שתמיד קיימת סכנה שהאמון בו ייפגע מסיבות שאנחנו עוד לא רואים באופק, אבל זה נכון גם לזהב וגם לדולר.סגור
-
1.הביטקויין + הזהב + הכסף = הנכסים של 2018-2020zamirco 19/03/2018 19:22הגב לתגובה זו2 1אבל , לטעמי ולדעתי עדיף להשקיע בזהב ובכסף מאשר בביטקויין ולמה ? הערכת מירב האנליסטים , שבעת משבר הכסף יגיע לאזור 1000$ ....הזהב ל 10000$ ....והביטקויין ל 100000$......מכאן נחשב מעאכם היום של הנכסים הר"מ .....הכסף שווה 16$ , קרי עשוי להגיע לפי 58 .....הזהב זווה 1300$ , קרי עשוי להגיע לפי 8 ......והביטקויין שווה 8500$ , קרי עשוי להגיע לפי 12 . אז אם לזהב והכסף - אין ויכוח ויש הסכמה בנלאומית לגביהם - והם יעשו לפחות מה שהביטקויין יעשה , למה לקחת סיכון שתיהיה הכרה בינלאומית או שלא .....והדרך למכור זהב וכסף היא פשוטה לעומת מכירת ביטקויין לפחות בנקודת זמן זו .סגור
-
יפה ואולי אפילו נכון. השאלה מה תעשה אם הביטקויןDru 20/03/2018 11:30הגב לתגובה זו1 0יחזור לשער 1000 דולר או אפילו פחות... אז הפוטנציאל אינסופי...סגור