הביטקוין בשיא - האם ההחזקה במטבע באמת אנונימית?

אפשר להגיע לכל אחד מהמחזיקים בביטקוין; משרד המשפטים האמריקאי איתר ביטקוינים בשווי של מעל 1 מיליארד דולר; הסרת האנונימיות אולי דווקא טובה למטבע
 | 

השבוע הביטקוין שבר שיא חדש כשהמחיר שלו עבר את ה-19,800 דולרים. למעשה, הוא שבר את השיא הרבה קודם. בפעם הקודמת שהביטקוין חצה את ה-19,000 דולרים, ב-2017, המחיר שלו נמדד גם על סמך זירות מסחר בדרום-מזרח אסיה, ששם המחיר שלו גבוה יותר משמעותית מאשר בשאר העולם. לו היו כוללים את זירות המסחר בחישוב המחיר כיום, המחיר של הביטקוין היה משמעותית מעל 20 אלף דולרים.

באופן סמלי, הביטקוין שבר את השיא הזה כחודש אחרי משרד המשפטים האמריקאי הודיע שהחרים כ-69,000 ביטקוינים, בשווי של מעל מיליארד דולרים. ההחרמה הזאת הגיעה מחשבונות שקשורים ל"דרך המשי" (Silk-Road), אתר הדארק-נט שפעל בין 2011 ל-2013. מי שרוצה, יכול לראות בהחרמה של הביטקוינים על ידי רשויות החוק, משל לתהליך שעבר הביטקוין מהיווסדו ב- 2009 ועד היום.

דרך המשי נוסדה ב-2011. מי שהקים אותה היה בחור בשם רוס אולבריכט שסיים אוניברסיטה, וחיפש עבודה כיזם. הניסיון הראשון שלו היה חנות ספרים מקוונת, וכשזה לא הצליח, הוא הקים את דרך המשי. דרך המשי נועדה להיות חלום ליברטריאני של עולם בלי ממשלה ובלי רגולציה. שוק מקוון, שבו כל אחד יכול למכור מה שהוא רוצה, בתנאי שהוא לא פוגע באנשים אחרים. לפי כללים שכאילו נלקחו מספר פילוסופיה של ג'ון סטיוארט מיל. בדרך המשי מכרו בעיקר סמים, כי לכל אחד יש את הזכות לבחור מה לצרוך, אבל אסור היה למכור נשק, פורנוגרפיית-ילדים, או כרטיסי אשראי מזויפים. כדי להדגיש עד כמה דרך המשי היא חלום, בצ'אט של האתר, אולבריכט היה ידוע כשודד הים האכזר רוברטס, שם שלקוח מהסרט "הנסיכה הקסומה".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כאתר שמעוניין לפעול מחוץ לרגולציה של הממשלה, אמצעי התשלום היחיד בדרך המשי היה הביטקוין. באותה תקופה, האידיאולוגיה של דרך המשי ושל קהילת משתמשי הביטקוין די חפפה: כמו הקהילה של דרך-המשי, גם קהילת הביטקוין הדגישה את העובדה שהביטקוין הוא אמצעי תשלום שמשוחרר מפיקוח של הממשלה, ושהוא מאפשר לבצע עיסקאות ולהחזיק עושר, מבלי שאיש יוכל לזהות את הבעלים. אם הממשלות בעולם מנסות כל הזמן להקשות על התחמקות מפיקוח, הביטקוין היה האמצעי האולטימטיבי לתקוע לממשלות כל העולם אצבע בעין.

ב-2013 רשויות החוק הצליחו לסגור את דרך המשי ולשלוח את אולבריכט לשני מאסרי עולם בלי אפשרות לחנינה. רשימת העבירות כללה סחר בסמים וקשירת קשר לרצח – מסתבר שאולבריכט חלם על עולם בלי אלימות, אבל התקשה ליישם. מצד שני, החלום הליברטריאני לא נעלם, כי גם אחרי שהממשל הצליח לשים את היד על האתר ועל המפעילים שלו, הוא לא הצליח להשתלט על אלפי הביטקוינים שהם צברו מעמלות. המערכת המקוונת נשארה מחוץ להישג היד של הממשלה. אבל השבוע, בעזרת אינדיבידואל שפרץ את המערכות של דרך המשי, הממשל הצליח להחרים את הכסף. הביטקוין כבר לא חסין בפני הממשל.

והאמת, היום הקהילה של המטבעות הקריפטוגרפיים כבר לא באמת מנסה. עדיין יש מטבעות כמו המונרו שמאפשרים לסחור באנונימיות כמעט מוחלטת. אבל הרוב המכריע של העסקאות נעשה דרך אתרים מפוקחים, ובשקיפות די גבוהה. חלק גדול מהמסחר נעשה בידי גופים מוסדיים, וקהילת הביטקוין נהנית מזה, כי לכולם ברור שהכסף הגדול לא נמצא אצל הליברטריאנים של רוס, אלא אצל אנשי העסקים מוול-סטריט. יותר מכך: הבנק המרכזי של סין, אולי המדינה הריכוזית ביותר בעולם, משיק כעת מטבע קריפטוגרפי משלו, וזה הולך להיות כנראה המטבע המפוקח ביותר אי פעם. גם בנקים מרכזיים אחרים, כולל בארה"ב, הולכים בכיוון. מה לעשות, החיים זה לא סרט: בנסיכה הקסומה, השודד האכזר רוברטס חי באושר ועושר עם הנסיכה. בעולם האמיתי, המטבעות הקריפטוגרפיים ממשיכים קדימה, והם משאירים את רוס אולבריכט ואת מה שהוא ייצג מאחור.

ד"ר אביחי שניר
האקדמית נתניה ובית ההשקעות אינפיניטי

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    פשוט לא
    כן.. לא 06/12/2020 17:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש אפשרות לארנק אנונימי
    סגור
  • 6.
    ראיתי עם שירביט איזה אנונימית
    זרח 04/12/2020 07:34
    הגב לתגובה זו
    1 0
    דורשים 50 ביטקון תמורת אי הפצת המידע שנגנב ואף אחד לא עולה על השודדים
    סגור
  • 5.
    ביטקוין
    יעקב 03/12/2020 12:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בדרך ל100.000 דולר ליחידה מהר מאוד
    סגור
  • 4.
    משחק הכיסאות המוזיקלים לבעלי לב חזק
    YL 03/12/2020 12:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כולם יודעים אבל זה ממש כמו סמים . סין ו רשיות המס ב USA יתנו בראש לכולם
    סגור
  • 3.
    הבעיה מעולם לא היתה בטכנולוגיית הקריפטו אלא...
    מפוכח 03/12/2020 11:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ...בחוסר היכולת לפקח על העסקאות. כל אזרח שומר חוק שמשלם מיסים מעוניין שתהיה כמה שפחות פשיעה פיזית וכלכלית (וכפועל יוצא כל עניין הלבנת הון). בשביל זה כספי המיסים שלו הולכים לרשויות החוק כדי שיצמצמו פשיעה, ואחד הכלים המרכזיים בתיק שלהם הוא המעקב אחרי הכסף. זו איוולת לרצות שרשויות החוק יתפסו ויצמצמו פשיעה על כל סוגיה מצד אחד אבל לרצות שימוש בכסף שלא ניתן לפקח עליו. ולכל מי שמשלה את עצמו - אין דבר כזה פשיעה כזו כן ופשיעה אחרת לא. מערכת תשלומים לא מפוקחת תשרת את כל סוגי הפשיעה - החל מהזמנת פורנו (במדינות בהן זה אסור), דרך סמים ופדופיליה ועד לרצח וטרור המוני.
    סגור
  • טען עוד
  • אם ככה מזומן הרבה יותר בעייתי (ל"ת)
    א 04/12/2020 03:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    לברוח בקרוב הכסף יעלם
    לוציפר 03/12/2020 11:32
    הגב לתגובה זו
    1 3
    ביטקיון פלוף
    סגור
  • זה מה שחברים שלי אמרו כשהיה 14 דולר (ל"ת)
    א 04/12/2020 03:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    !!
    מוטרף 03/12/2020 11:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עולם מדומיין הזוי מה שקורה
    סגור
  • כסף זה דבר מדומיין חבר (ל"ת)
    אני 03/12/2020 15:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • כסף פיאט אכן לא נשען על שום דבר
    א 04/12/2020 03:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה כסף שנוצר על ידי יצירת חוב של אנשים. יש לו ערך אפסי בניגוד לביטקוין שמבוסס על הוכחות מתמטיות שדורשות עבודה פיזית של כרית חומרה ואין שום דרך לזייף.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות