הביטקוין ימשיך לעלות בינתיים, אבל הסכנות גדולות

מטבע הקריפטו הפופולרי בעולם המריא בשנה האחרונה לגבהים חדשים בשל התמסדותו של השוק וכניסתו למיינסטרים של המשקיעים. אבל רגולציה ומיסוי, עלויות כרייה גבוהות ומפוקפקות והיות התעשייה זוללת חשמל, עלולים להעיב על המטבעות הווירטואליים
 | 
telegram
(9)

בין אם מכירים בערך של מטבעות הקריפטו ובין אם חושבים שמדובר בבועה שעתידה להתפוצץ, ראשית חייבים להכיר בחשיבות הבלוקצ'יין שהוצגה לעולם ב-2008. הטכנולוגיה, שמאפשרת שליטה מבוזרת במערכות ממוחשבות, לכעצמה משנה סדרי עולם ותמשיך לעשות זאת. למרות התנודתיות שלהם, גם המטבעות עצמם הופכים להשקעה לגיטימית, אבל גם לאמצעי תשלום. אבל לא רק הטכנולוגיה חשובה. גם המחשבה מאחורי המטבע, שלראשונה הוציא את השליטה מידיו של גורם אחד ונתן לשווי להיות נתון כולו לכוחות השוק, יצר מציאות חדשה בזירה הפיננסית הגלובלית.  

השינוי בתודעה, מאז הוצג הביט לראשונה ועד ימינו, הוא עמוק. נתחיל מזה שישנם עשרות מטבעות, כשהדברים שבאמת מייחדים אותם זו התנודתיות הרבה ועלויות כרייה גבוהות. אבל הם הולכים וצוברים לגיטימיות. הביטקוין לא היה מגיע למחירים של צפונה ל-50 אלף דולר ושווי שוק של טריליון דולר, לולא משקיעים כשירים ומוסדיים היו נכנסים. כשג'יי פי מורגן נותן מחיר מטרה של 146 אלף דולר לביטקוין, אז יודעים שהמטבע נכנס למיינסטרים.

רק לאחרונה הודיע המיליארדר והבעלים של קבוצת ה-NBA הדאלאס מאבריקס, מארק קיובן, שיאפשר לרכוש כרטיסים ומרצ'נדייס באמצעות מטבע דוג'קוין – שהומצא כבדיחה על מטבעות הקריפטו. את המטבע דוחף לאחרונה גם הבעלים והמנכ"ל של טסלה (TSLA) אילון מאסק, שהחברה שלו הודיעה כי בחודש ינואר השנה רכשה 1.5 מיליארד ביטקוין ותאפשר ללקוחות לשלם באמצעות מטבע הבלוקצ'יין בעבור מכוניותיה. חברה של המאה ה-21, שפועלת בשיטות הפיננסיות של המאה ה-21.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עקבות הפחמן של התעשייה - כמו של לונדון
מחקר חדש של הכלכלן ההולנדי אלכס דה-וריס יצר את מדד צריכת האנרגיה של הביטקוין, אחד מהניסיונות הראשוניים להעריך כמה אנרגיה צורכת מערכת הביטקוין בכללותה. ב-2017, הרשת השתמשה באותה הכמות של חשמל שבה השתמשה אירלנד. להערכת דה-וריס, כיום המערכת צורכת כמעט פי 3 ומהווה 1% מתצרוכת החשמל העולמית.

כריית הביטקוין נעשית באמצעות מחשבים וחוות שרתים עצומות, ש-60% מההוצאות של החברות הן על חשמל. אבל בשל התגברות הצריכה, ובמחיר ממוצע של 42 אלף דולר לביטקוין, הכורים ירוויחו 15 מיליארד דולר. "כש-60% מההכנסות הולכות לכסות הוצאות חשמל, שמתומחרות לפי מחיר של 5 סנט ל-KW, המערכת כולה יכולה לצרוך 184 טרה-וואט שעתי", מעריך דה-וריס.

"אם משקללים את הצריכה המקסימלית, היא תיצור תביעת אצבע פחמנית ששוות ערך לפליטות הפחמן במטרופולין של לונדון", כתב והוסיף שמדינות צריכות לפעול לצמצום כרייה בשטחן. "ובעוד הביטקוין עצמו הוא מטבע בלי מערכת שליטה, חלק ניכר מהאקוסיסטם שלו הוא לא כזה. כורים גדולים יכולים להיות מטורגטים על ידי העלאת תעריפי החשמל, איסור פעילות במקרים קיצוניים גם עיקולים של ציוד", המשיך וכתב כי צריך למסות את יצרניות חברות ייצור הכרייה, כמו ביטמיין, בדומה למיסוי הקיים בתעשיית הטבק.

הבעיה עם ביטקוין – הוא לא משקלל בתוכו דבר
הערך של הביקטוין נוצר אך ורק מדבר אחד – הביקוש שיש למטבע. זו מערכת סגורה שאינה מגובה בשום דבר בעל ערך, פרט לכמות המטבע הקיים בשוק לעומת כמות הדורשים לו. אם ישקללו פנימה את עלויות הכרייה והחשמל שצריך לתחזק את המערכת באופן כללי, ערכו ירד בצורה קיצונית. יתר על כן, בעוד שכסף פיאט, כלומר מזומן, אמור להיות יחס ישר לכמויות הזהב שיש למדינה בכספות, לביטקוין אין גיבוי.

עוד אספקט שצריך להתייחס אליו, הוא לעובדה שככל שהקריפטו נכנס יותר למיינסטרים, ככה הוא תופס את עיניהם של בכירי הרגולטורים בעולם, כשרק לאחרונה, שרת האוצר ג'נט ילן התייחסה לביטקוין "הספקולטיבי מאוד", כשגם באיחוד האירופי מתחילים לראות איך מרסנים את השימוש.

כי בסוף, לא מעט אנשים רוצים לברוח משיטה פיננסית מרוכזת, אבל מרבית האנשים בעולם חיים במדינות עצמאיות, שכמו הודו למשל, יכולות לשקול לנוע כל מסחר במטבע קריפטו בשטחה. הרגולטור גם לא יאפשר תנועה גדולה של פיננסים בלי לקבל את הנתח שלו, כלומר מס.  אלה תהליכים שלוקחים שנים והם עוד בחיתולים, אבל כמו כל מטבע סוחר או סחורה, הביטקוין לא יכול להתקיים בוואקום. אחרת הוא בועה. סביר להניח שחלק מהמיסים שיושתו על ביטקוין יהיו מסים ירוקים בשל הכרייה המזהמת ואלה יכולים להיות כבדים מאוד, מה שימנע מאנשים להשתמש בהם ויהפוך אותם לחסרי ערך.

אז נכון, כמו כל תהליך דורש תיאום ומאמצים לאומיים ובינלאומיים, זה לוקח זמן. אבל כמו שהרגולציה מנסה למנוע מחברות פרטיות להציע כסף דיגיטלי משלהן, לדוגמה הליברה של פייסבוק (FB) שנדחה ונדחה, אבל היום הזה יגיע. בינתיים, סביר להניח שהמטבע ימשיך להיות תנודתי וששוויו ילך ויאמיר. לא בטוח אבל שהסוף יהיה טוב.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מביך...
    דוד 30/04/2021 08:40
    הגב לתגובה זו
    0 1
    הדולר כבר 50 שנה לא צמוד לזהב. הוא לא תלוי בשום דבר חוץ מכמות הדולרים המודפסים. כמה שטחיות ורמה נמוכה...
    סגור
  • 4.
    ביטקויין
    נחום 12/03/2021 16:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יגיע לשער 100 אלף עד סוף השנה ולשער 300 אלף בשנים הקרובות למרות רעשי הרקע של האלה שלא מבינים כלום. להם נשאיר חמוצים
    סגור
  • 3.
    ברגע שיהיה מס co2 על אחזקת ביטקוין
    שבלול 12/03/2021 15:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הערך ירד ל 0 ואולי אף לערך שלילי
    סגור
  • 2.
    יש משפט יפה בערבית - הו יא קירח! למה באת להפחידנו? (ל"ת)
    ירושלמי 11/03/2021 20:59
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 1.
    ביטשיט זה פירמידה - אין בו שום שימוש חוץ מספקולציה
    שמוליק 11/03/2021 17:03
    הגב לתגובה זו
    13 11
    כלומר מי שקונה יכול למכור אותו רק למהמר אחר. בניגוד לכל דבר אחר, לזהב יש צריכה קשיחה בתכשיטים ותעשיה, בנדלן גרים, חיטה אוכלים. אם ביטשיט לא עושים כלום חוץ מספקולציה - מתישהו הפירמידה תקרוס
    סגור
  • טען עוד
  • כן
    אהלן 11/03/2021 19:15
    הגב לתגובה זו
    7 5
    בגלל זה פייפאל וטסלה נכנסו לתחום כי הם מפגרים ולא הקשיבו לך
    סגור
  • בינתיים שמתי 3500 שח בבייננס עכשיו שווה 15000
    ליאור 11/03/2021 18:23
    הגב לתגובה זו
    6 4
    במקום לקשקש תקנה כבר קריפטו יפראייר בחצי שנה אני על 15000 שח אז אתה יכול לקפוץ לי עם הביטשיט שלך ושל כל הפלצנים....
    סגור
  • טרול הימורים
    שי 11/03/2021 21:37
    הגב לתגובה זו
    6 3
    את העצות האלה תשאיר לנרקומנים בקזינו ילד.
    סגור
  • חחח... כמה נכון!!!! גדול!!! (ל"ת)
    ירושלמי 11/03/2021 20:58
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות