הביטקוין מגיע לקרנות הסל – האם כדאי לכם לקנות?
השבוע זה יקרה, לאחר 8 שנים של המתנה – לראשונה בארה"ב תושק קרן סל שתספק חשיפה למחיר הביטקוין. הטיקר הוא BITO, ומי שמשיקה אותו היא חברת הקרנות הותיקה ProShares שאחראית בין היתר על קרן הסל QQQ. אם בעבר הדבר לא התאפשר בשל התנגדות של ה-SEC, בשנה האחרונה נפתחו ברשות לני"ע האמריקאית לרעיון של קרנות סל שיחזיקו בחוזים העתידיים על הביטקוין שנסחרים בבורסת CME. אז האם כדאי לכם לקנות את קרן הסל על הביטקוין? ממש לא.
לקרן סל שתחזיק חוזים על הביטקוין עשויים להיות מספר בעיות. הבעיה הראשונה והכי פשוטה היא בעיה איתה מתמודדת כל קרן המשתמשת בחוזים עתידיים לצורך חשיפה אחר נכס מסוים. המקרה הנפוץ ביותר הוא קרנות העוקבות אחר מחיר הנפט. מכיוון שאף קרן לא מחזיקה בחביות נפט פיזיות, קרנות כמו USO או USL מחזיקות בכל רגע נתון במספר חוזים על הנפט. בכל חודש עליהן לגלגל חלק מהחוזים הפוקעים בחודש הנוכחי אל החודש הבא. כאשר מחירי החוזים במצב של קונטנגו (עלייה במחיר ככל שהחוזה רחוק יותר) ישנה שחיקה בשווי הקרן בכל גלגול חודשי (כי הקרן מוכרת חוזה במחיר זול וקונה חוזה חדש במחיר יקר יותר).
כך לדוגמא, לפי המחירים בבורסת CME בעת כתיבת שורות אלו, אם מנהלי הקרן היו צריכים למכור את החוזה הקרוב (של אוקטובר) ולקנות במקומו את החוזה לחודש נובמבר הם היו מפסידים 385 דולר על כל חוזה, כ-0.6% ממחיר החוזה. בהנחה שהעקום של הביטקוין יהיה במצב תמידי של קונטנגו, כמו החוזים על הזהב, העלות השנתית של גלגול החוזים יכולה להגיע ל-8% ואף יותר.
לבעיה השנייה נקרא "דג גדול בבריכה קטנה". גודל השוק שיש כיום לחוזים על המטבע הדיגיטלי פשוט אינו מאפשר את קיומה של קרן סל גדולה שתחזיק בחוזי הביטקוין. נכון לסוף השבוע האחרון, מספר החוזים הפתוחים לשלושת החודשים הקרובים על הביטקוין בבורסת CME הוא 10,685 – ששווה במונחים כספיים לקצת יותר מ-3.2 מיליארד דולר (מספר החוזים הפתוחים לחודש אוקטובר הוא 6,710, לחודש נובמבר 2,965, ולחודש דצמבר 1,010 חוזים פתוחים). לשם השוואה, סך השווי הנומינלי של החוזים הפתוחים על הנפט לשלושת החודשים הקרובים הוא סביב 70.6 מיליארד דולר, ועל הזהב 70 מיליארד דולר.
למה זה משנה בכלל? תחשבו מה יותר קל לתפוס – דג גדול באגם גדול או את אותו דג בבריכה של 2 מטר על 2 מטר. אם קרן הסל הראשונה על הביטקוין תגייס סכום משמעותי בחודשים הקרובים ותגיע לסך נכסים של מיליארד דולר, קרן זו תחזיק כשליש מהחוזים הפתוחים בכל רגע נתון. כאשר מנהלי הקרן יאלצו לגלגל את החוזים שהם מחזיקים לחודש הבא עלולים לבוא משקיעים מהצד השני שמודעים לפעילות של הקרן, יורידו את מחיר החוזה הקרוב ויעלו את מחיר החוזה הרחוק וכך "ידפקו" את המחזיקים בקרן הסל.
בחוזים על הנפט פעולה כזו אינה אפשרית בגלל קיומם של גופים שחייבים להיות בצד המוכר של כל חוזה, כמו חברות הפקת נפט או גופים המחזיקים מצבורים גדולים של חביות נפט. גופים אלה מבטיחים למעשה שלקרנות כמו USO תמיד יהיה צד נגדי לקניית חוזים ולגלגול חוזים, וכך, למרות שהמנגנון בו הקרן פועלת אינו מושלם, השיטה פועלת. בביטקוין, בהיעדר מוכרים טבעיים כאלה, התוצאות לקרנות הסל עשויות להיות הרות אסון.
בשורה התחתונה, אם אתם מתלבטים האם להחזיק ביטקוין באופן ישיר או להיחשף דרך קרנות סל כאלו או אחרות, עדיף ללכת על החזקה ישירה.
אין בנכתב המלצה לפעולה בני"ע או במטבע כלשהו. הכותב הוא משקיע ואנליסט עצמאי
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.דג גדול בבריכה עצומהאורן 19/10/2021 23:25הגב לתגובה זו0 0הכותב שכך לכלול את החוזים הפתוחים על הביטקוין בבורסות הקריפטו!!! נכול להיום בערך 50 מיליארד. מי סופר טת cme כשמדובר בקריפטו.סגור
-
4.הכבה לא רצינית (ל"ת)דודו 19/10/2021 15:23הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.מעניין. (ל"ת)הקורא 19/10/2021 08:54הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.Gbtcלילי 19/10/2021 07:39הגב לתגובה זו0 0מה עם זה ? ולמה זה נחתך אתמול ? אשמח להסברסגור
-
1.יפהאיש 19/10/2021 07:10הגב לתגובה זו2 0תודה על הכתבה. הגיוני, ברור ופשוטסגור