קריפטו זה לא רק ביטקוין - הכרות עם המטבעות הגדולים בתחום
מתחריו הצעירים של הביטקוין נושפים בעורפו ומציגים יתרות טכנולוגיים, סחירות, ערך שוק משמעותי וביצועים עדיפים. אך ה"אריה הזקן" רחוק מלהרים ידיים, ועדיין שווה יותר מכל תשעת המטבעות הבאים אחריו יחדיו. סקירה של המטבעות העיקריים בשוק המתפתח של המטבעות המבוזרים
תחום המטבעות הדיגטליים הולך ומתרחב עם אופציות חדשות לרכישה, סחר ואיחסון. רובנו שמענו על הביטוקוין אך בנוסף אליו ישנם מטבעות רבים נוספים. מדי יום צצים מטבעות חדשים, חלקם נעלמים כלעומת שבאו ואחרים תופסים תאוצה ונתח שוק, עולים במהירות, רק כדי לצנוח בחזרה על תהום הנשיה של עולם הקריפטו. אחרים מצליחים להישאר רלוונטים לאורך זמן ולצבור נתח שוק ופופלריות בקהילה המתרחבת של סוחרי הקריפטו. בשורות הבאות נסקור את ששת המטבעות הגדולים כיום וננסה להבין את היתרונות והחסרונות שלהם ומה הם עשו בשנה האחרונה. נציג בקצרה גם את ארבעת המטבעות הנוספים המשלימים את העשיריה הראשונה מבחינת שווי שוק.
למדור - מטבעות דיגיטליים
ביטקוין - Bitcoin
חלוץ המטבעות האלקטרוניים והמפורסם שבהם. שווי השוק שלו חצה את רף טריליון הדולר. הביטקוין הוא מטבע מבוזר שהומצא בשנת 2008 והונפק בשנת 2009 על ידי אדם או קבוצת אנשים המכונים "סאטושי נאקמוטו", שמאז 2010 נעלמו עקבותיועקבותיהם (בארנק המשוייך לשם זה ישנה כמות מטבעות המספיקה להפוך אותו לאדם העשיר בעולם, אם אכן מדובר באדם אחד).
ביטקוין הוא מטבע פיר טו פיר (נקודה לנקודה), כך שכל פעולות ההעברה נעשות באופן ישיר ולא באמצעות גורם מתווך. כל העברה משודרת לכל משתמשי הביטקוין דרך רשת האינטרנט ונכתבת בספר חשבונות דיגטלי מבוזר וזמין בו מקוטלגות כל ההעברות שנעשו מאז תחילת יצירת הביטקוין.
תהליך הנפקת המטבע נקרא "כריה" והוא פעולה חישובית סבוכה שיוצרת מין קוד שהוא המטבע. הסכום המקסמילי של המטבעות שניתן לייצור נקבע מראש על 21 מיליון. קצב הכריה השנתי נקבע מראש אף הוא כך שירד באופן הדרגתי, והצפי הוא שהמטבע האחרון יונפק בערך בשנת 2140.
כל מטבע יכול להתחלק עד ל-8 ספרות אחרי הנקודה העשרונית, כך שתיאורטית ייתכנו מעל 200 טריליון חלקיקי ביטקוין. לכן, למעשה, אין הגבלה טכנית על מספר המשתמשים או לערך המטבע הפוטנציאלי.
יתרונות וחסרונות - היתרון הגדול של המטבע הוא העובדה שהוא היה הראשון ובכך הוא המפורסם והנסחר ביותר. המטבע הצליח ליצור סביבו שם ופרסום, וחשוב מכך, קהילה בינלאומית גדולה ופעילה. לעיתים קרובות הוא מהווה את המתווך בין הכסף האמיתי (המכונה בתעשיה "כסף פיאט") לבין שאר המטבעות, כיון שבורסות מסוימות של מטבעות אלקטרוניים לא מקבלות כסף אלא רק ביטקוין, ובכך הביטוקין בעצם משמש כ"כרטיס הכניסה" למסחר בתחום.
האנונמיות של הביטוקוין וחוסר התלות שלו במוסדות פיננסיים מסורתיים מהווה את אחד היתרונות שלו אך גם את אחד החסרונות, שכן הדבר מהווה כר פורה לאירוגני פשיעה, הלבנת כספים ותשלום עבור מעשי פשע.
גם השימוש בביטקוין למטרתו המוצהרת – מטבע לצורך קניה ומכירה – אינו פשוט ואינטאוטיבי ודורש זמן המתנה ארוך. בנוסף, דווקא מפני שהוא כל כך מאובטח, קל לאבד את הסיסמא לארנקים ובכך לאבד למעשה את הכסף. מי מאיתנו לא שכח פעם את הסיסמא לדואר האלקטרוני שלו ושחזר אותה באמצעים שונים? במקרה של ארנקי ביטקוין לא תמיד ניתן לשחזר מה שמוביל לאובדן הכסף. הערכות מדברות על כ-60 אחוז של "ארנקי רפאים" שלא עושים בהם שימוש, ככל הנראה מהסיבה הזו. ביקורת נוספת שנמתחה על המטבע המבוזר היא האנרגיה העצומה הנדרשת לצורך החישובים המורכבים של הכריה ושל רישום ההעברות בין המשתמשים.
הראשוניות של המטבע מהווה גם סוג של חיסרון שכן המתחרים הצעירים שלו נהנים מטכנולוגיה מתקדמת יותר שהופכות אותם לפחות מסורבלים וקשים לשימוש כפי שיפורט בהמשך.
ביצועים - מחזיקי הביטקוין נהנו משנה חלומית שכללה רכבת הרים של עליות וירידות, אבל בעיקר עליות, כאשר התשואה מתחילת שנה מסתכמת ב-100%. ב-12 החודשים האחרונים העליות מסתכמות כבר ל-224%. למרות התשואות הגבוהות, נראה בהמשך שהמתחרים הצעירים נהנו מזינוקים גבוהים בהרבה.
את'ר – Ether
המטבע השני בגודלו מבחינת גדול שוק הוא האת'ר של פלטפורמת האת'ריום, והוא מגיע למעל 480 מיליארד דולר. האת'ריום היא פלטפורמת קוד פתוח שמאפשרת יצירה ושימוש של חוזים חכמים ברשת בצורה מבוזרת ללא יישות מרכזית שמנהלת אותם. חוזה חכם הוא בעצם תוכנת מחשב שמוודאת ביצוע פעולה מסויימת באופן אוטמטי בהתמלאות תנאים מסויימים, מה שמאפשר יצירה ומסחר במטבעות דיגטלים, אך גם לפעילויות רבות אחרות.
המטבע המרכזי של פלטפורמת האת'ריום הוא האת'ר, אם כי הפלטפורמה משמשת היום ליצירת רוב המטבעות החדשים. האת'ריום הוצע לראשונה בשנת 2013 על ידי ויטליק בוטרין בהיותו בן 19 בלבד, ובשנת 2015 עלתה הפלטפורמה לאוויר, ומאז עברה כמה עידכונים ופיתוחים.
עקרונית אין הגבלה על כמות המטבעות שניתן ליצור, אך המפתחים החליטו להגביל את הכמות באופן שרירותי ל-18 מיליון מטבעות לשנה. כיום ישנם כ-117 מיליון מטבעות את'ר במחזור. פריצה למערכת שהתרחשה בשנת 2016 גרמה לחשיבה מחדש על כל הפרוטקול שעומד בבסיס הרשת. בוטרין, מפתח הרשת, הציג את "סקאלביליטי טרילמה" (טרילמה – דילמה בין שלוש אופציות), מושג שניתן לתרגם כ-"הבעיה המשולשת של ההדרגתיות (סקאלביליטי)". בקצרה, כל מערכת בלוקצ'יין מאופיינת בשלושה גורמים שבאים אחד על חשבון השני, אבטחה, ביזור וסקלביליות. פרוש המושג האחרון הוא היכולת של המערכת להתמודד עם מספר הולך וגדל של פעולות. עקרונית כל שיפור של גורם אחד יפגע באחרים. כדי לפתור את בעיית ה"סקאלביליטי טרילמה", או לפחות לשפר אותה, פותחה את'ריום 2.0 שפועלת באמצעות מערכת חדשה שנקראת "מערכת הוכחת סיכון" (PoS) במקום "מערכת הוכחת עבודה" (PoW) בה פועל מטבע הביטקוין (המערכת הישנה נקראית את'ריום 1.0 ועדיין פעילה אם כי בנפחים פחותים). המשמעות העיקרית של השידרוג היא שהמערכת עובדת בצורה מהירה יותר תוך השקעת פחות משאבי עיבוד, מאפשרת יותר פעולות בו זמנית ברשת ואמורה גם לשפר את הבטיחות.
יתרונות וחסרונות - תהליך כריית האת'ר הוא זול יותר ודורש פחות אנרגיה מאשר הביטקוין. בנוסף, תהליך הכריה של הביטקוין הפך להיות ריכוזי וכיום ישנן ארבעה "בריכות כריה" השולטות על מעל 60% מהשוק, בעוד כריית האת'ר עדיין מבוזרת הרבה יותר. תוכנית "שריפת מטבעות" שנכנסה לפעולה לאחרונה גורמת להעלמות של מטבעות שבמחזור, ועשויה להפחית את צד ההיצע ובכך לגרום לעלייה נוספת בערכו של המטבע.
מערכת האת'ריום צברה פופלריות רבה וכמות המפתחים והמשתמשים בה היא עצומה. המערכת זוכה לאמינות בעיני המשתמשים ויותר ויותר פיתוחים נעשים על גבה.
אחד החסרונות של המערכת היא עלות התפעול הגבוהה לפעולות שמתבצעות על גביה. בשנת 2021 העלות הגיעה ל-71 דולר לפעולה והיא נחשבת יקרה בהרבה ואיטית יותר מהמטבעות הצעירים שקמו לה כמתחרים כקרדנו וסולנה עליהם נכתוב בהמשך.
חסרון נוסף הוא התלות במייסד הצעיר והמפורסם. בשנת 2017 הופצה שמועה על מותו בתאונת דרכים מה שגרם להתרסקות של המטבע ולאיבוד של 4 מיליארד דולר מערכו בזמן קצר.
ביצועים - המטבע זכה לזינוקים אדירים מאז היווצרו. בשנת 2017 הוא זינק בלא פחות מ-19000% לשווי של 1386 דולר, אך לאחר מכן ירד לשווי של 150$ למטבע. בשנת 2020 חזר לזנק, ובשנה האחרונה ערך מטבע בודד חצה את רף ה-4000$, זינוק של 450 אחוז מתחילת שנה ומעל 760 אחוז בשנים עשר החודשים האחרונים.
בינאנס קוין – Binance coin
בינאנס קוין הוא מטבע דיגיטלי שהושק בשנת 2018 על ידי בורסת המטבעות הדיגטליים הגדולה בעולם בורסת בינאנס. שווי השוק שלו מגיע לכמעט 90 מיליארד דולר. המטבע מהווה חלק מהאקו-סיסטם של חברת בינאנס שכולל טכנולגיית בלוקצ'יין, מטבע, בורסה, אקדמיית מחקר, "ארנק" לשמירת המטבעות ועוד. המקסימום אותו קבעה חברת בינאנס הוא 200 מיליון מטבעות, מתוכם מעל 168 מיליון כבר נמצאים במחזור. המטבע דשדש בשנים הראשונות, אך קיבל דחיפה גדולה בשנת 2020 כאשר פותחה רשת בלוקצ'יין שניה למטבע, שהיא בעצם פיצול של רשת האת'ריום, ובכך היא מאפשרת יצירת והרצה של חוזים חכמים בדיוק כמו רשת האת'ריום.
יתרונות וחסרונות - היתרון הגדול של המטבע הוא הגוף שעומד מאחוריו, בורסת בינאנס, שגורמת לעלייה בביקושים ולהגדלה עקבית בערכו. המטבע מהווה את ברירת המחדל בבורסה הגדולה בעולם למטבעות דיגטליים מה שמגדיל מאד את מספר המשתמשים והעסקאות המתבצעות בו, כך הביקוש ונפח המסחר מזנקים וגורמים לעלייה בערכו. גם במטבע זה ישנה תוכנית של הוצאת מטבעות מן המחזור כאשר המטרה היא להגיע לכמות מקסימלית של 100 מיליון מטבעות, בהשוואה ל-200 מיליון כיום, גורם נוסף שתורם לעליית הערך.
כאמור, בשנת 2020 עברה הרשת שדרוג שאיפשר לה עמלות נמוכות יותר ועלייה במספר העסקאות האפשרית. מפתחי הבינאנס קוין החליטו לפתור את "טרילמת הסקאליבליטי" בהגדלת הסקליביליות על חשבון שני המאפיינים האחרים – ביזור ואבטחה. כך, המערכת מאפשרת זמן כריה קצר ועמלות נמוכות על עסקאות, אך היא שולטת בכל ה"מאמתים" החשובים ביותר לצורך ביצוע העסקאות, ובכך פוגעת בביזור ובאבטחה. הדמיון לרשת האת'ריום מאפשר למפתחים לעבוד בסביבה מוכרת ואף להריץ את אותם אפליקציות בשתי הרשתות, דבר שתורם אף הוא לשמושיות ולפופלריות של המטבע.
ביצועים - המטבע נהנה מזינוק של 1345% בערכו מתחילת השנה. ב-12 החודשים האחרונים התשואה מתקרבת ל-1800%. מחיר המטבע כיום, כ-540 דולר, משקף עליה של מעל 4200% מאז הנפקתו.
טית'ר – Tether
בשונה מהמטבעות הקודמים, מטבע הטית'ר צמוד לערך הדולר, לכן הוא נסחר היום תמורת 0.999777 דולר. ההצמדה לדולר מגובה על ידי חברה פרטית באמצעות יצירת רזרבות של מזומן וניירות ערך שונים שערכם שווה תמיד לערך סכום המטבעות שבמחזור, כך שכל פעם שנוצר מטבע חדש החברה אחראית ליצור לו רזרבה בחשבונה.
המטבע שהושק בשנת 2014 על גבי רשת הבלוקצ'יין של ביטקוין נקרא לאחר מכן USTeather ולבסוף USDT. כיום המטבע פועל גם על רשת את'ריום ורשתות נוספות, והוא בעל שווי שוק כולל של מעל 73 מיליארד דולר.
יתרונות וחסרונת -מטרת המטבע היא לשלב בין האופי הביזורי והאנונימי של המטבעות הקריפוטגרפיים שמאפשר מסחר בין אנשים ללא תיווך לבין הערך היציב של הדולר. כמובן שמסחר במטבע זה לא אמור להניב רווחים (מעבר לתנועה של הדולר מול מטבעות אחרים). ערכו היציב של המטבע מהווה הגנה מפני התנודתיות של שוק המטבעות הדיגטלים, ויכל להוות "חניה" של סוחרים שלא רוצים לצאת מבורסה מסויימת אך צופים ירידות בטווח הקרוב. היתרון הגדול ממנו נהנה המטבע הוא היכולת שלו לשמש באמת לצורך מסחר ותשלומים ללא חשש מאיבוד ערך, והוא גם החסרון הגדול שלו ביחס למטבעות האחרים שכן אין בו שום תוחלת רווח, לכן סוחרים המקווים להרוויח ממסחר או החזקה במטבע דיגיטלי לא יגלו בו שום עניין.
בינואר 2021 פתחה רשות ניירות הערך האמריקנית בחקירה נגד החברה המגבה את המטבע על מנת לבדוק שאכן כל המטבעות מגובים ברזרבה מתאימה.
קרדנו – Cardano
מטבע הקרדנו נוצר על ידי המתמטיקאי והמפתח צ'ארלס הוסקינסון ומפתחים נוספים בשנת 2017 כעוד מטבע מבוזר. שווי השוק של המטבע עמוד כיום על כ-60 מיליארד דולר. הוסקינסון היה אחד ממפתחי האת'ריום ומטבע הקרדנו נחשב לאחד המתחרים העיקריים שלו. מספר המטבעות האפשרי הוא 45 מיליארד.
המטבע מבוסס על אלגוריתם חדשני ושונה משאר המטבעות שהן וריאציות קלות על האלגוריתם של הביטקוין. האלגוריתם עבר ביקורות עמיתים רבות ונוצר באמצעות שפת תכנות אחרת (הסקל), שלפי מפתחיו מאפשרת בטיחות ויציבות גבוהים יותר.
יתרונות וחסרונות - גם מטבע הקרדנו עובד על "מערכת הוכחת סיכון" כמו האת'ריום, מה שמקטין את צריכת האנרגיה וגורם לרשת להיות מהירה יותר ובעלת יכולת ביצוע גבוהה של חוזים חכמים, והוא מתיימר אף להיות יעיל ומהיר יותר מהאת'ר. המטבע נהנה מקהילת מפתחים מקצועית, שבניגוד למטבעות אחרים מורכבת ממהנדסים וחוקרים שהגיעו מהאקדמיה, ומשקיעים במחקר אקדמי ובפיתוח המטבע מה שגורם לקידומו והגדלת ערכו. הטכנולוגיה של הקרדנו נחשבת מתקדמת יותר מהאת'ריום ומאפשרת חוזים חכמים טובים יותר. המטבע אם כן, מהיר יותר, מתקדם יותר, מאפשר שימוש של מספר רב יותר של משתמשים ללא עיכובים והוא מאובטח יותר.
מצד שני, המטבע נהנה מפחות ביזור ויותר שליטה של ממציאיו מה שפחות מוצא חן בעיני אנשים רבים. למרות שהמטבע פותח בעזרת קוד פתוח ישנם הנחיות ברורות לגבי אופן כתיבת הקוד מה שיוצר פורמליות גבוהה יותר שמרתיעה מפתחים מסויימים.
ביצועים - גם הקרדנו נהנה בתקופה האחרונה מזינוקים מטאוריים. מתחילת השנה הוא עלה ב-900% וב-1610% ב-12 החודשים האחרונים. כיום נסחר המטבע תמורת 1.8156 דולר.
סולנה - Solana
מטבע חדש יחסית שהושק רק בשנת 2020 על ידי אגודת סולנה. הדמות המרכזית מאחורי המטבע הוא אנאטולי יקונבנקו. שווי השוק של המטבע לא מפגר בהרבה מאחרי המטבע שלפניו ברשימה ועומד על כמעט 60 מיליארד דולר. מטבע אחד נסחר תמורת כמעט 200 דולר. ההיצע הכולל של מטבעות הסולונה הוא כמעט 500 מיליון מטבעות, מתוכם שוחררו לשוק קרוב ל-300 מיליון. הסולנה עובדת אף היא על "מערכת הוכחת סיכון" והיא יודעת לעבוד עם חוזים חכמים כמו האת'ריום.
יתרונות וחסרונות - קהילת מפתחים פעילה ומקצועית דוחפת את המטבע קדימה ודואגת לשפר את האקוסיסטם סביבו. הסולונה מתיימרת להיות מהירה יותר מהאת'ריום, ונהנית מעמלות זולות הרבה יותר על כל פעולה. כך, המטבע נהנה מפופלריות גואה, בין השאר של משקיעים גדולים ומוכרים. הרשת גם נהנית מגמישות המאפשרת לה לעבוד עם האקטוסיסטם של רשת האת'ריום ורשתות נוספות.
מצד שני הסולנה נכנסה מאוחר יחסית לשוק מאד תחרותי בו רוב האפלקציות מבוססות על רשת האת'ריום המתחרה. גם קרדנו שהגיע מוקדם יותר צבר פופלריות גבוהה יותר, בנוסף לפרויקטים אחרים המתחרים על אותה משבצת כמו הפולקאדוט.
כמות גדולה מדי של מטבעות נמצאת בידי המייסדים ומעט יחסית אצל הקהילה מה שמעניק להם ולמאמצים מוקדמים יתרון בפרוטקול שבנוי על הוכחת החזקה. בנוסף, הטכנולוגיה בנויה באופן שמעודד ריכוזיות גבוהה יחסית. אל רשימת החסרונות ניתן להוסיף את העובדה שהטכנולוגיה שלו מאד מתקדמת אך גם מורכבת מה שמרחיק מפתחים רבים מלעבוד באמצעות הפלטפורמה.
ביצועים - מאז תחילת השנה המטבע זינק בלא פחות מ-13 אלף אחוזים, גם לאחר ירידה מ-250$ למטבע בתחילת נובמבר לפחות מ-200$ היום, מה שמציב אותו בפסגת הביצועים של המטבעות הדיגטליים הגדולים.
ארבעת המטבעות המשלימים את העשיריה הראשונה
ארבעה מטבעות נוספים משלימים את עשרת המטבעות בעלי שווי השוק הגבוה ביותר: XRP מטבע קוד פתוח בעל שווי שוק של 49 מיליארד דולר, רץ על רשת הריפלנט. בשנה האחרונה זינק המטבע בכ-385% והוא נסחר תמורת 1.04 דולר.
פולקאדוט Polkadot מתחרה נוסף לאת'ריום בעל רשת עצמאית ושוי שוק של 38 מיליארד דולר. המטבע נסחר תמורת 39.57$ ועלה בשנה האחרונה ב-338%.
USD Coin מטבע נוסף הצמוד לערך הדולר בעל שווי שוק של 34.5 מיליארד דולר בקרוב.
דוג'קוין Dogecoin משלים את העשיריה הראשונה. המטבע המפורסם שהחל כבדיחה וזכה לדחיפה עצומה מאלון מאסק נסחר כיום בשווי שוק של 29 מיליארד דולר. מטבע אחד נסחר כיום תמורת 0.2204 דולר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.לדעתי זה בועה אבל אחרי שהיא תתפוצץ אשמח לקנותדני 25/02/2022 13:58הגב לתגובה זו1 0כי הטכנולוגיה מאוד הגיונית ומרשימה. ואני אומר בתור מתכנתסגור
-
6.ציטוט מהכתבה: מדי יום צצים מטבעות חדשים, חלקם נעלמים...Sassi6 25/11/2021 02:46הגב לתגובה זו0 0...חלקם נעלמים כלעומת שבאו ואחרים תופסים תאוצה ונתח שוק, עולים במהירות, רק כדי לצנוח בחזרה על תהום הנשיה של עולם הקריפטו", אממה ומהזה אם לא הונאות פונזי? ישנם מטבעות דיגיטליים מוסדרים, כמו ביטקוין, וישנם מטבעות חדשים לבקרים שהינם הונאות פירמידה, אל תקנו, תודהסגור
-
5.אנושות אומללה אוכלת כל פלופ. אתם תישארו בלי כלום, מעטיוני 20/11/2021 18:50הגב לתגובה זו0 0מאוד יתעשרו כ"כ. זה אסוןסגור
-
4.ואיך קונים מטבעות וירטואליים? (ל"ת)אחד 20/11/2021 13:32הגב לתגובה זו2 0סגור
-
ברשת קריפטוסל של אברקומבי כהן (ל"ת)ברוך 21/11/2021 19:04הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
3.קריפטו זה גם משה חוגגקאטקוין 20/11/2021 09:15הגב לתגובה זו1 0חצי מהידיעות על מטבעות הקריפטו עוסקות בתנודות החריפות בערכם והחצי השני בנוכלויות ורמאויות המלוות אותםסגור
-
2.לא ידעתי שיש שני מטבעות xrp שונים ? (ל"ת)גח 19/11/2021 13:53הגב לתגובה זו4 0סגור
-
1.איזה יידע , רציני ממצה כל הכבוד (ל"ת)דוד 19/11/2021 13:16הגב לתגובה זו19 2סגור