המטבע שזינק השנה יותר מ-10,000%: טרה לונה נכנס לעשרת הגדולים

לונה, מטבע חדשני שנועד לפתור את בעיית הסחירות של המטבעות הקריפטוגרפים, זינק בסוף השבוע שוב, כשכל מטבעות הקריפטו נפלו. מה מיוחד במטבע החדש?
 | 
telegram

המפולת בשוק המטבעות הקריפטוגרפים במהלך סוף השבוע האחרון הייתה רחבה וכללה כמעט את כל המטבעות בשוק. החל מהביטקויין שאיבד 9000$ מערכו בשעה אחת, עובר דרך כל המטבעות שהיו בעשירייה הראשונה מבחינת שווי שוק (למעט אלו הצמודים לערך הדולר) ועד למטבעות מפורסמים פחות בתחתית הרשימה.

אבל בתוך כל האדום הזה בלט מטבע לונה (LUNA) שפועל על רשת הבלוקצ'יין טרה (Terra) שאמנם ירד אך פחות מכל השאר והתאושש מהר וחזק יותר מהמטבעות האחרים. קצת לפני המפולת הגדולה, ביום שישי האחרון תפס לונה את מקומו של הדוג'קוין, המטבע החביב על אילון מאסק, ונכנס לראשונה לרשימת עשרת המטבעות הגדולים מבחינת שווי שוק. הדינמיקה בשוק מאז, של נפילה גדולה והתאוששות בימים האחרונים סייעה לו לבסס את מעמדו, וכיום הפער בין שני המטבעות עומד על 3.5 מיליארד דולר, ללונה שווי שוק של 27.5 מיליארד דולר ולדוג'קויין 24 מיליארד. 

>>> המומחים של ביזפורטל ילמדו אותך השקעות בשוק ההון (ללא עלות) - להרשמה לקורס

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לקריאה נוספת:
>>> לסקירת עשרת המטבעות הגדולים בתעשייה (עד יום שישי האחרון).
>>> איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים.

ננצל את ההזדמנות כדי להכיר קצת את אחד המטבעות הצומחים בתעשייה. הלונה (ירח), כמו שאר המטבעות הגדולים לא עומד בפני עצמו אלא הוא חלק מפלטפורמת בלוקצ'יין שלמה שנקראת טרה, שמאפשרת יישומים רבים מלבד המטבע עצמו. הפיתוח של טרה התחילה בינואר 2018 וההשקה הרשמית התרחשה רק באפריל השנה. על פיתוח הפלטפורמה אחראים שני מהנדסים, דניאל שין ודו קוון, כשאחרון משמש כמנכ"ל חברת טרפורם לבס שעומדת מאחורי רשת הבלוקצ'יין החדשה. 

בגלל שפע הפלטפורמות שצמחו בשוק בשנים האחרונות, כל אחת מהן מחפשת ייחוד משלה שיאפשר לה להתפתח ולתפוס נתח שוק משמעותי. טרה בהחלט מצאה את הנישה שלה, בכך שהיא מציעה פתרון לאחת הבעיות האקוטיות של שוק המטבעות הקריפטוגרפים, הלא היא התנודתיות הגדולה שעל פי רוב לא מאפשרת מסחר אמיתי. האגדות מספרות על הפיצה הראשונה שנרכשה בביטקויין, כשערך המטבעות ששימשו לקניית הפיצה עומד היום על מאות מיליוני דולרים...

על פי רוב נתקשה לשלם ביום יום בכסף שעוד חודש יכול להיות שווה פי שלושה מהשווי שלו היום, ובטח שלא נרצה לקנות פיצה שאחרי זה נבין שהיא עלתה לנו מיליוני דולרים. גם בצד המקבל של התשלום ישנה בעיה דומה, שכן חברות יתקשו לקבל מטבע שיכול לאבד מערכו חמישים אחוז בימים ספורים. עם התבגרות השוק ישנה נטייה ליותר יציבות לפחות במטבעות הגדולים, וישנם יותר ויותר עסקים שמקבלים מטבעות שונים, בעיקר הגדולים שבהם, כתשלום, אך עדיין השימוש המעשי נמוך יחסית. גם ההליך המסורבל של העברת כספים וירטואליים פוגע בשימושיות של המטבעות הללו.

פלטפורמת הטרה נועדה לפתור בדיוק את הבעיה הזו. עיקר התמחותה של המערכת הוא יצירת חוזים חכמים (Defi) שמיועדים לאפשר מסחר שצמוד לערך מטבעות הפיאט (המטבעות הרגילים של המדינות השונות). כיום במערכת ישנם כבר מטבעות יציבים רבים כגון TerraUSD המוצמד לערך הדולר ו-TerraKRT המוצמד לערך הון הדרום קוריאני ועוד. 

מערכת ייצוב המטבע שונה ממטבעות יציבים אחרים כמו האת'ר (המטבע הרביעי מבחינת גודל שוק) שצמוד לדולר. במטבע האת'ר הייצוב נעשה בעזרת חברה שעומדת מאחרי המטבע ומחזיקה מזומנים או שווי מזומנים בחשבונותיה כנגד כל מטבע שמונפק. פלטפורמת הטרה לעומת זאת מייצבת את המחיר באמצעות אלגוריתם שמאזן את ההיצעים והביקושים למטבעות היציבים על ידי הנפקה או "שריפה" של מטבע הלונה כנגדם. כלומר המערכת מאפשרת ייצוב מטבעות אך מטבע הלונה עצמו אינו מיוצב ויכול לעלות או לרדת כפי שראינו בימים האחרונים. כך מתאפשר מסחר "רגיל" באמצעות המטבעות היציבים שפועלים על פלטפורמת הטרה. 

בנוסף, הפלטפורמה שמה דגש על ייעול ונוחות השימוש בה ומאפשרת מעבר "חלק" יותר בין כסף פיאט לכסף וירטואלי, וזאת על מנת להקל את המסחר היומיומי במטבעות קריפטוגרפים. נוחות השימוש אפשרה לטרה לייסד שיתופי פעולה עם כמה פלטפורמות תשלום במיוחד באזור מזרח אסיה עם דגש על דרום קוריאה. כבר ביולי 2019 הודיעה החברה על שיתוף פעולה עם אפליקציית התשלום chai מדרום קוריאה שמאפשרת קניה ברשת האינטרנט באמצעות טרה, וכך בכל קניה רשת הבלוקצ'יין מקבלת 2% עד 3%. וזו רק דוגמה אחת לשיתוף הפעולה של הרשת עם פלטפורמות תשלום שונות. 

בנוסף למערכת ייצוב הערך הייחודית, לרשת הבלוקצ'יין ישנם יישומים נוספים שנמצאים כבר בשימוש ואחרים שבפיתוח. מעבדות טרפורם בנו פרוטקול המאפשר שיקוף של מחירי נכסים כגון מניות ותעודות סל באמצעות מנגנון דומה למנגנון ייצוב המחירים (אך המנגנון הזה גרם לפתיחה של חקירה של רשות ניירות ערך האמריקאים כנגד החברה). יישום מעניין נוסף מאפשר הענקת הלוואות של מטבעות קריפטוגרפים שונים שנושאות ריבית באמצעות מנגנון הייצוב של הפלטפורמה. טרה גם יוצרת שיתופי פעולה עם רשתות אחרות כגול סולנה או מערכת המסחר בינאנס. המערכת אף מפעילה "שריפת" מטבעות לונה שמקטין את ההיצע. 

כל הגורמים הנ"ל שמגבירים את השימוש במטבע הלונה שהוא הבסיס לכל הפיתוחים הללו, גורמים לעליה בביקוש, שמובילה לעלייה בערך מטבע הלונה, ושאולי, ככל הנראה, תתמוך בערכו גם בעתיד. 

כיום שווי השוק של מטבע הלונה עומד כאמור על כ-27.5 מיליארד דולר לאחר עליה של 8% ב-24 השעות האחרונות, 21% בשבוע האחרון ו-40% בחודש האחרון. אם נחזור קצת יותר אחורה בזמן נוכל לראות שבינואר 2021 היה ניתן לקנות מטבע לונה אחד תמורת 63 סנט ואילו היום ערכו עומד על לא פחות מ-72$, כלומר זינוק של מעל 10,000%.

את מטבע ה-LUNA אפשר לקנות בבורסת בינאנס, אפביט, קוקויין ועוד. ארנקים מתאימים ניתן למצוא בין השאר באתר החברה, גם הארנקים הקרים של חברת ledger תומכים במטבע. 

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות