שבוע סוער במיוחד בעולם הקריפטו, ומה זה ווב3?

מדי שישי נסקור את השבוע החולף בעולם הקריפטו; בשבת האחרונה חווה כמעט כל עולם הקריפטו צניחה עוצמתית ולאחריו תנודתיות חזקה. מה הסיבות לנפילה, מה עשו המטבעות הגדולים; וגם - התחום החדש שמתפתח - ווב3.0, משמעותו ואפשרויות ההשקעה שהוא מזמן
 | 
telegram
(1)

שבוע סוער במיוחד עבר על מטבעות הקריפטו שעדיין לא מצליחים להתאושש מההפסדים ביום שבת האחרון. כזכור, בסוף השבוע האחרון התרחשה מפולת שהקיפה כמעט את כל המטבעות הנסחרים כשהמטבעות המובילים נפלו בשיעור של 15% עד 30% תוך שעות ספורות. מאז היו ימים של עליות חדות ואחרים של ירידות, אך בסיכומו עדיין נסחרים רוב המטבעות באחוזים ניכרים פחות מאשר בזמן המקביל בשבוע האחרון.

הנפילות האחרונות הזכירו כמה נקודות שכתבנו עליהם כמה פעמים בהתייחסות לשוק התזזיתי. ראשית נאמר שכל אחד חייב להבהיר לעצמו למה עליו לצפות כשהוא נכנס להשקעה בתחום מסוים, ולמה אין טעם לצפות. השקעה בשוק הקריפטו נחשבת השקעה בסיכון גבוה. כשם שיש מטבעות שמזנקים ישנם אחרים שמתרסקים ולעיתים השוק כולו עובר טלטלה קיצונית הרבה יותר מאשר מקובל בשווקים אחרים. לכן, אחד הדברים שיש לקחת בחשבון זו האפשרות להפסדים גבוהים מאד בטווח הקצר, ולעיתים אף בארוך.

אז צריך לצפות לתנודתיות. למה אין טעם לצפות? המחשבה שהקריפטו יכול לשמש כ"נכס מגן" שנע בקורלציה נמוכה עם השוק ויכול להגן על ערך הכסף בתקופה של ירידות, מעין "הזהב החדש", היא מוטעית. "על המשקיעים להבין שיש מתאם חיובי ברור בין שוקי מניות רחבים לבין לשוקי קריפטו, כפי שמעיד מחיר המטבעות הדיגיטליים במהלך הימים האחרונים. מחירי מטבעות קריפטו ירדו במקביל למדדי שוק המניות", אמר נאים אסלאם, אנליסט שוק ראשי ב-Ava Trade בעקבות הירידות האחרונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אז אין לצפות ליציבות, אין לצפות להגנה מפני ירידות בשוק, אז למה משקיעים? כמו בכל תחום אחר, מי שמצפה שעולם הקריפטו יניב ערך אמיתי בעתיד, יכול ליצור מציאות בר קיימא לטווח ארוך ובעל "קיבה חזקה" שיודע לעמוד במשברים וירידות, ייתכן שראוי שישקיע אחוז מסוים מתיק ההשקעות שלו בצורה מושכלת וזהירה בתחום המסוכן ולקוות שתישא פרי בעתיד, אך להיות מוכן גם להפסיד את כספו.

אז מה הן הסיבות לירידות בסוף השבוע?
ניתן להצביע על מספר סיבות שהיוו טריגר לירידות אך המרכזית שבהן היא, ככל הנראה, הסיבה שגרמה לירידות לכל רוחב השוק ביום שישי – החשש מווריאנט האומיקרון. ההתפרצות המחודשת של נגיף הקורונה גרמה לפחד כללי מחזרה לסגרים, בתי חולים מתמוטטים סגירת הכלכלה וכו' והובילה לירידות חדות בשוקי המניות ברחבי העולם. כפי שאמרנו המטבע נע לעיתים קרובות בקורלציה עם שוקי המניות. 

הסיבה השנייה היא התגברות החששות מפני החמרת הרגולציה על המטבעות הקריפטוגרפים. שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן תקפה את המסחר במטבעות כלא יעיל וכבזבזן אנרגיה והביעה חששות מפני הפסדים כבדים שיגרמו לסוחרים. בנוסף, הרגולטורים האמריקאים, הזמינו את המנכ"לים של בורסות הקריפטו הבולטות, כולל של FTX ובינאנס, לשימוע על נכסי קריפטו כשבמקביל רשות המיסים האמריקאית הדגישה וחידדה את חבות המס על הנכסים האלו. זאת בנוסף לאיסור הגורף שכבר קיים בסין על כרייה ושימוש במטבעות קריפטוגרפים וההגבלות שמתוכננות בהודו, כך שמבחינה מסוימת השוק נמצא תחת "מתקפה רגולטורית".

סיבה נוספת שהוזכרה היא מכירות מתוכננות של מספר גורמים גדולים, בעיקר של ביטקוין, מה שניתן להסביר כמימוש רווחים אחרי העליות החדות בשנה האחרונה. כמה ימים לפני הנפילה נרשם מעבר של כמות גדולה של מטבעות מארנקים לבורסות המסחר. בדרך כלל מטבעות נשמרים בארנקים לתקופות ארוכות שכן שם הם בטוחים יותר. מעבר שלהם לבורסות מסמנת כוונה למכור. מכירת הביטקוין גרמה לירידה בערכו שגררה אחריה את השוק כולו. הירידות מצידם גרמו להפעלת פקודות "סטופ לוז" רבות שזו הסיבה הבאה שנזכיר.

בשוק הספקולטיבי רבים משתמשים במסחר ממונף בו "מהמרים" על עליה של נכס אחד ביחס לנכס אחר, לדוגמה ביטקוין כנגד הדולר, תוך כדי מינוף גדול מאד לעיתים פי מאתיים מערך הכסף המושקע בנכס הבסיס. בסוג זה של מסחר, על מנת למנוע הפסדים גדולים במיוחד, לעיתים של כל תיק ההשקעות, מומלץ לתת פקודה שאם שער נכס הבסיס יורד לרמה מסוימת תתבצע מכירה אוטומטית. במקרים של ירידות חדות נכנסים לתוקף מספר רב של פקודות מכירה בבת אחת מה שמגביר את מגמת הירידות עוד יותר. דינמיקה דומה ככל הנראה התפתחה במהלך הנפילה הגדולה.

גורם נוסף שלדעתי השפיע, וגם אותו יש לקחת בחשבון לפני כניסה להשקעה בתחום, הוא סדרה של פריצות וגניבות בסכומים שעולים למאות מיליוני דולרים שארעה בתקופה האחרונה. בין רביעי לשבת אירעו שלוש פריצות. ביום רביעי נחשפה פריצה לאתר BadgerDao שמפתח שירותי הלוואות נושאי ריבית במטבעות קריפטוגרפים. חברת האבטחה דיווחה על תנועות חריגות והחשד הוא לגניבה בגובה של 120 מיליון דולר לפחות. באותו יום התגלתה פרצה נוספת בפלטפורמת MonoX שמאפשרת המרה של מטבעות קריפטוגרפים. שם מוערכת הגניבה ב-31 מיליון דולר. בשבת זוהתה פרצה נוספת באתר BitMart שם הנזק נאמד ב-150 מיליון דולר. לפני שלושה ימים (לאחר הנפילות כבר) זוהתה גניבה נוספת בגובה 196 מיליון דולר מבורסת Bitmart. יש לציין שלעיתים הפרצה פועלת זמן ארוך עד שהיא מזוהה, אם ההאקר מספיק מתוחכם להפעיל אותה בצורה שלא מעוררת תשומת לב. 

פריצות וגניבות אמנם התרחשו מאז ומעולם בעולם האמיתי ובמיוחד בעולם הקריפטו מאז היוסדו, אך נראה שהצטברות המקרים היא קצת חריגה והתווספה לחששות הכלליים.  הפריצות מדגישות את מה שאמרנו - יש לנקוט במשנה זהירות. יש לבחור סיסמאות חזקות במיוחד ולשמור עליהן היטב, ובעיקר אין להשאיר סכומים גבוהים בפלטפורמות השונות לטווח ארוך אלא להעביר לארנקים, אם אפשר ארנקים קרים, שכן גם הפלטפורמות הגדולות ביותר עלולות ליפול קורבן להונאות ופריצות.

אם כן, אחד מהגורמים הללו, צירוף של חלקם, או מה שנראה סביר ביותר של כולם גרם לירידות חדות, אך הצד השני של המטבע הוא שהשוק לא "נשבר" אלא דווקא מראה על התאוששות לפחות זמנית. אם השוק אכן זמני וללא עתיד כפי שסוברים רבים אז אירועי סוף השבוע היו הזדמנות מושלמת להתחיל את תהליך ה"העלמות", מה שלא קרה, ומצביע דווקא על התבגרות השוק ועמידותו למשברים. נעבור אתה לבדוק באופן יותר מפורט מה עשו חמשת המטבעות הגדולים.

מה עשו חמשת הגדולים בשבוע האחרון
הדינמיקה הכללית בשוק הייתה, אם כן, צניחות חזקות ביום שבת, התאוששות מסוימת לאחר מכן במה שנראה כחזרה למגמת העלייה, שנפסקה די מהר וחזרה למגמת הירידות שאמנם לא קבעו שיאים נמוכים חדשים אך רחוקים מאד ממחירי השיא. 

ביטקוין. את השבוע החל הביטקוין במחיר של 56 אלף דולר והוא מסיים אותו במחיר של 48,800 דולר ירידה של כ-13% ומתחת לשווי שוק של טריליון דולר בו שהה כחודשיים. במהלך סוף השבוע הוביל המטבע את מגמת הירידות עם צניחה של כ-9000 דולר במחירו תוך שעה אחת ונגע בתחתית של 42 אלף דולר למטבע, רחוק מהשיא של 69 אלף דולר בו שהה בתחילת נובמבר. לאחר הירידות היה נראה שהחלה מגמת התאוששות והמטבע חזר לערך של 53 אלף דולר אך חזר לרדת לאחר מכן וכעת, כאמור, הוא נסחר תמורת 48,800 דולר. 

את'ריום. המטבע של רשת הבלוקצ'יין הצומחת חווה דינמיקה דומה. ממחיר של 4514 דולר ביום שישי צנח מחירו עד 3525 דולר - ירידה של יותר מ-22%. לאחר מכן שב להתאושש ובמהלך השבוע נסחר בטווח שבין 3930 ל-4450 קרוב למחירו בתחילת השבוע. כעת נסחר המטבע תמורת קרוב ל-4200 דולר, מחיר המשקף ירידה שבועית של 7% בלבד.

בינאנס קוין. המטבע של בורסת המסחר הגדולה בעולם החל את השבוע במחיר של 620 דולר, צנח עד 495 דולר ביום שבת ובהמשך השבוע נע בטווח שבין 530 ל-607 דולר וכעת נסחר תמורת 577 דולר, ירידה שבועית של 7% בלבד. 

סולאנה. כרגיל אנו מדלגים על המטבע הרביעי טית'ר שהוא מטבע יציב שנסחר בצמוד לדולר ועוברים לסולאנה שנסחרה ביום שישי תמורת 233 דולר למטבע וצנחה ביום שבת עד 171 דולר, לא פחות מ-27% - אחת הירידות החדות מבין המטבעות הגדולים. בהמשך השבוע היא נסחרה בטווח של 182 ל-196 דולר בתנודתיות גבוהה. את השבוע מסכמת סולאנה בטווח הנמוך ונסחרת תמורת 183 דולר ירידה של כ-22% מתחילת השבוע. 

קרדאנו. סוגר את חמשת הגדולים מטבע הקרדאנו שהחל את השבוע במחיר של 1.72, נפל ל-1.21 דולר למטבע, ירידה של 30% ומאז לא ממש הצליח להתאושש ונע בטווח של 1.26 עד 1.43. המטבע מסכם את השבוע בירידה של 23% ונסחר תמרת 1.32 דולר. 

המטבעות שעלו ושם חדש בעשרת הגדולים
בתוך השבוע האדום של עולם הקריפטו ישנם שני מטבעות בין ה-15 הגדולים שמסיימים את השבוע הקשה דווקא בצבע הירוק. הראשון הוא מטבע הפוליגון (MATIC) שנמצא במקום ה-14 עם שווי שוק של 16 מיליארד שעלה ב-16% בסיכום שבועי. השני הוא מטבע המרכזי של רשת טרה (LUNA). זה האחרון נכנס השבוע לעשרת הגדולים מבחינת שווי שוק לאחר זינוק מטאורי שנתי של מעל 10,000% ונע בין המקום התשיעי לעשירי בתחרות עם מטבע הפולקדוט. הלונה נסחרת כרגע תמורת 70 דולר מחיר המשקף לה שווי שוק של 26.6 מיליארד דולר, רחוק מהדוג'קויין שאחריה בעל שווי השוק של 22.5 מיליארד דולר. 

עולם הווב3.0
אחת השאלות שמלוות את עולם הקריפטו מתחילתו היא בשביל מה בעצם כל זה? מה אפשר לעשות עם זה? הטענה שעולה לעיתים קרובות היא שהמטבעות לא מייצגים ערך אמיתי אלא קוד חסר משמעות שנראה כמו משחק של גיקים משועממים. מה הערך של כמה ביטים על מחשבים שמפוזרים ברחבי העולם בעולם האמיתי? לא ברור שיש תשובה לשאלה הזו, וזהו, לדעתי המבחן הגדול של עולם הקריפטו - האם יש בו ערך "אמיתי" או סתם משחק ספקולטיבי תיאורטי חסר השפעה ממשית על חיינו. 

נראה שעולם הקריפטו מתחיל לספק תשובות לתהיות האלו. לאט לאט נמצאים יותר ויותר יישומים מעשיים לטכנולוגיית הבלוקצ'יין, לא כולם קשורים למטבעות עצמם. הרעיון של מידע מבוזר שלא תלוי בגורם מרכזי אחד מופעל בתחומים שונים ומתקשר יותר ויותר לעולם האמיתי. גם במערכת הפיננסית טכנולוגיית הבלוקצ'יין מאפשרת חיסכון ויעילות ונמצאים לה יותר ויותר שימושים מעשיים. וואטסאפ, לדוגמה, הודיעה השבוע שתאפשר העברת כספים בין משתמשים באמצעות מטבע קריפטוגרפי מיוצב (כלומר, צמוד לשער הדולר) בשם PaxDollar. השימוש במטבעות מיוצבים מנצל את היעילות והחסכנות והדילוג על "מתווכים" בהעברת כספים מצד אחד, ואת היציבות והביטחון במטבעות הרגילים מצד שני והשימוש בהם הולך וגובר. 

אך מעבר לשימושים פיננסיים מסורתיים הקריפטו מתקשר לפיתוחים עתידניים מלהיבים שעשויים לשנות את חיינו באופן דרסטי. אחד מהם הוא עולם המטאוורס שצופן אפשרויות רבות וכבר היום גורף השקעות במיליארדים. בשבוע שעבר סקרנו את תחום ה-play to earn - שחק כדי להרוויח, בו מרוויחים מטבעות במשחקים שמקבלים ערך אמיתי ומשמשים אחר כך לדברים אחרים. כמובן שזהו רק אחד מהשימושים האפשריים של עולם המטאוורס. הפעם ארצה להתייחס למושג חדש - web3 שקשור למטאוורס ולמטבעות הקריפטוגרפים ומצית את דמיון המפתחים.

אז מה זה ווב3? המילה ווב מתייחסת כמובן לרשת האינטרנט. העובדה שיש 3 מרמזת שיש כנראה אינטרנט 2 ואינטרנט 1 ושהרשת עוברת התפתחות. מהם השלבים השונים שעברה רשת האינטרנט מאז הקמתה?
[תחילה יש להדגיש שהמושג ווב3 הוצג לראשונה בהקשר אחר ממה שנציג פה. המשמעות האחרת קשורה למושג "רשת סמנטית" שבה המידע המוצג ברשת האינטרנט יכול להיקרא על ידי אדם אך גם על ידי מכונה באופן שהרשת תפעל באופן עצמאי לטובת המשתמש בהתבסס על בינה מלאכותית]. 

שלב האינטרנט 1 מיוחס באופן כללי לשנים 1991 ל-2004. האינטרנט שימש אותנו אז לצריכת חומר, בדרך כלל כתוב, באופן פאסיבי. הרוב המוחלט של משתמשי האינטרנט לא יצרו דבר. גם האינטרנט עצמו היה סטאטי והציג חומר באופן שלא דרש התערבות המשתמש חוץ ממעבר בין הדפים. 

השלב השני - web2 - משנת 2004 בערך ועד לאחרונה, מבוסס על הרעיון של אינטרנט כפלטפורמה. כולנו הפכנו במידה מסוימת ליוצרים. אנו מעלים סרטונים ליו טיוב או טיקטוק, מפרסמים תמונות באינסטגרם, כותבים את דעתנו בטוויטר או בפייסבוק ושולחים הודעות לכל העולם בוואטסאפ. כולנו משתמשים באינטרנט כפלטפורמה לשדר לעולם את עצמנו, ומספקים את רוב החומר באינטרנט. דפי האינטרנט עצמם הפכו גם ליותר דינמיים ופעילים. החיסרון הגדול של יצירת החומר הוא שהנהנים הגדולים מהיצירה האינסופית הזו הם בעיקר חברות ההייטק הגדולות כמו גוגל ואמזון, וכן שהן שולטות, מצנזרות מקדמות או מעלימות חומרים כטוב בעיניהן.

ההתפתחות הבאה שמייצג הווב3, מושג שהוטבע על ידי אחד ממפתחי רשת האת'ריום ומפתח רשת הפולקדוט גאוין ווד, הוא decentralized internet או בעברית ביזור. טכנולוגיית הבלוקצ'יין בנויה על כך שיש רשת שלמה של מחשבים ומשתמשים שאוחזים בבעלות על חלקים מהרשת הזו. אין גוף אחד ששולט בכל וממילא גם נהנה מהרווחים, אלא המשתמשים כולם הם הבעלים של הרשת, והם הנהנים מהתפתחותה וגדילתה והיישומים שבה, וכן, גם שולטים בה. בחלק גדול מהרשתות כל החלטה על שינוי פרוטוקול או פיתוח של הרשת צריכה לעבור הצבעה דמוקרטית של בעלי הרשת - המשתמשים. העצמאות והביזור באים לידי ביטוי גם במטבעות שאינם נזקקים למתווכים ולא לרשות של ממשלות וכדו' אלא מתבצעות ישירות בין ג'ון מארצות הברית לפרנק מצרפת או וואן מיפן.

לאנונימיות והעצמאות הזו יש כמובן גם אספקטים שליליים שכן היא מאפשרת כניסה של גורמים קרימינלים, אך היא משחררת את העולם מתלות בגורמים מרכזיים. הביזור אם כן מאפשר "שיתוף בעלות" (DAOs) שמאפשר לאנשים בעלות שווה על ארגון מסוים. וכן "ביזור פיננסי" (DeFi) בו משתמשים לא נזקקים לשירותי הבנק או מעורבות המדינה. המעבר של האינטרנט לרשת  של "בלוקים" (בלוקצ'יין) מאפשרת את הביזור הזה. רבים רואים בביזור של הווב3 את המפתח להשתחררות מהשתלטות היתר של חברות הענק הטכנולוגיות ה"ביג טק" על חיינו. אחרים מביעים דאגה מהתפתחות הצדדים האפלים של האנונימיות. 

שני מטבעות חדשים הקשורים לעולם הווב3
עדיין לא ידוע מה יעלה בגורלו של הווב3. האם הממשלות יצליחו להטיל רגולציה שתמנע את התפתחותו ותיטול את העוקץ מהרעיון המרכזי שבו? האם חברות הענק יצליחו להניח את ידן גם על ההתפתחות הזו? או שאולי הוא סתם ישקע ויעלם מבלי להותיר עקבות כלשהן בעולם האמיתי? אילון מאסק ציץ לאחרונה בנוגע לווב3 שזה "נשמע כמו באז" - כלומר טרנד חולף. למרות כל הספקות בהחלט יכול להיות שהוא ישנה את הדרך בה אנו משתמשים באינטרנט וממילא את חיינו. יותר ויותר נראה שזה הכיוון שמסתמן.

נציג כעת שני מטבעות שקשורים לעולם הווב3 שעדיין נמצאים בתחילת דרכם. אנו חוזרים ומדגישם שהשקעה בעולם הקריפטו היא בעלת סיכון גבוה וכל אחד צריך לעשות את המחקר שלו ואת השיקולים שלו לפני כניסה להשקעה כלשהי בתחום ואין באמור המלצה או הדרכה לביצוע פעולה מעשית כלשהי. 

פלוקס (FLUX). יוצריו מכנים אותו ה-AWS של הבלוקצ'יין (AWS היא שרותי הענן של אמזון) ונועד לתת מענה לשליטה של אמזון בתחום שרותי הענן. רשת הפלוקס נועדה לאפשר אחסון של שרתים מארחים, הצגת אפליקציות ומשימות נוספות שחיוניות לתפעול של רשת האינטרנט. המידע מאוחסן בבלוקים של בעלי המטבע על מחשבים או שרתים בבתיהם ובכך הוא מונע תלות בגורם אחד ומבטיח את המשך פעילות הרשת בכל מקרה שכן הם מפוזרים בכל רחבי העולם.

הפלוקס ממוקם כרגע במקום ה-183 מבחינת שווי שוק שמגיע ל-275 מיליון דולר. המטבע נסחר כיום תמורת 1.25 דולר לאחר שבתחילת השנה ערכו עמד על 0.019 בלבד. עלייה של מעל -10,000%. בשיאו הגיע המטבע ל-2.77 דולר, כלומר הוא ירד כבר ב-55% מהשיא בתחילת נובמבר, מה ששוב ממחיש את הסיכון בתחום. הוא ניתן לרכישה בבורסת קוקוין וגייט (gate.io) בין השאר. 

ביטורנט (BTT). רבים מכירים את תוכנת שיתוף הקבצים ביטורנט בה שיתפו והורידו מידע מהמחשבים של אנשים פרטיים. זוהי בעצם גרסה מוקדמת של הווב3. בשנת 2018 נרכשה החברה על ידי ג'סטין סאן, ורשת טרון (TRON) ופותח מטבע על הרשת הזו שנועד לשמש את עולם הווב3. המטבע משמש כ"דלק" להעברות על גבי הרשת. כלומר הוא מהווה את אמצעי התשלום למשתמשים שמספקים את הכוח החישובי לפעילות רשת טרון. מאז השקתו עבר פרוטקול הביטורנט מספר שדרוגים ובקרוב היא תהיה הבסיס לרשת משל עצמה. 

מטבע הביטורנט ממוקם במקום ה-48 מבחינת שווי שוק שמגיע ל-3.5 מיליארד דולר ונסחר כיום תמורת 0.003387 לעומת 0.000294 בתחילת השנה, ולאחר ירידה מהשיא של 0.01 במאי השנה. הוא נסחר בבורסת בינאנס בין השאר. 

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    יש את crust network
    אימננילימילי 11/12/2021 18:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרעיון בבסיסה זהה לשל flux שהוזכר כאן. שהטוב ינצח
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות