מתקפה רגולטורית ואיך הווב3 קשור לאינטרנט של הדברים?
שבוע המסחר במטבעות הקריפטוגרפים התחיל עם המשך מגמת הירידות החדות שהגיעו בעיצומן לעשרות אחוזים נוספים על הירידות של השבוע שעבר, אך בימים האחרונים ניכר שינוי מגמה, שוב, בקורלציה גבוהה עם שוק המניות, ונרשמות עליות של עשרות אחוזים בהרבה מן המטבעות. בסיכום שבועי חלק גדול מהמטבעות הגדולים עדיין נמצאים בטרטוריה האדומה כאשר מטבעות הביטקוין והסולאנה נעות סביב שינוי של אפס אחוזים בסיכום שבועי ועד כ-7% בריפל, בינאנס קוין ובמטבע המם שיבה אינו. יוצא דופן הוא מטבע ה-AVAX (מקום עשירי כרגע) שקפץ ב-22% בשבעת הימים האחרונים.
מבט על שלושים הימים האחרונים מראה על שונות גבוהה כאשר המספרים נעים בין ירידה של מעל 30% במספר לא מבוטל של מטבעות ועד עליה של מעל 30% במטבעות אחרים, כאשר מטבע הלונה מוביל עם עליה חודשית של 50%.
המתקפה הרגולטורית נמשכת
בתוך כך נראה שהמתקפה הרגולטורית על שוק הקריפטו נמשכת. ביום חמישי מסרה סוכנות הידיעות רויטרס כי הבנק המרכזי הרוסי שואף להטיל איסור גורף על מסחר במטבעות קריפטוגרפים ומביע דאגה מהסיכון שהם מייצגים לדעתו ליציבות המערכת הפיננסית. בתגובה לידיעה נמסר מטעם הבנק כי הם מכנים דו"ח מייעץ שבו תובהר עמדת הבנק.
אם אכן ינקוט בעמדה כזו ילך המשטר הרוסי בעקבות מקבילו הסיני שכבר אסר על מסחר במטבעות קריפטוגרפים בספטמבר השנה. גם בהודו נוטים לנקוט בצעדים דומים, ובכך שלוש מדינות ענק פותחות חזית מול השוק הצעיר.
במדינות מערביות ודמוקרטיות יותר אמנם לא מדברים על איסורים גורפים אך כן ישנם דיבורים על הידוק רגולטורי והזהרות של גורמים בבנקים מסכנות הכלי הפיננסי החדש. השבוע הזהיר הבנק המרכזי הבריטי כי מי שמשקיע בביטקוין "עלול לאבד הכל" והביע דאגה כי הצמיחה המהירה של שוק הקריפטו עלולה לסכן את יציבות המערכת הפיננסית הבריטית. גם שרת האוצר האמריקאי ג'נט ילן התבטאה בתחילת השנה בגנות המטבע וטענה כי הוא "לא יעיל בצורה קיצונית" בשל עלויות הכרייה הגבוהות שלו, וטענה כי הוא נכס מאד ספקולטיבי, בנוסף לדאגה הכללית משימוש של גורמים פליליים במערכת האנונימית. גם הרגולטור האוסטרלי (APRA) מגבה את כוונת הממשלה שם להטיל רגולציה על מטבעות ונכסים דיגיטליים אחרים. גיטה גופינאת' (Gita Gopinath) בכירה בקרן המטבע העולמית (IMF) תומכת אף היא ברגולציה, אך אמרה שבלי קונצנזוס בינלאומי יהיה קשה להטיל רגולציה יעילה בנושא. היא אמרה שמדינות מנסות דברים שונים, אך ציינה שיש קשיים לאסור על מסחר כיון שרוב החברות שמאפשרות מסחר מאוגדות במקומות בהם אין פיקוח. וציינה שיש צורך במאמץ גלובלי.
מה המשמעות של כל זה? התגברות הרגולציה יכולה לפעול בשני כיוונים מנוגדים. מצד אחד היא יכולה להוות משקולת כבדה על היכולת של שוק הקריפטו להתפתח ולגדול מחמת הגבלות וקשיים שישיתו פקידים למיניהם ברחבי העולם. הדבר יכול להיות גם מכת מוות לרעיון הווב3 שדיברנו עליו בשבוע שעבר, ובאופן כללי להקפיא או לבטל לחלוטין פיתוחים חדשים ואת המשך התרחבות השוק. מצד שני, הרגולציה יכולה למנוע גניבות, הונאות, טרנדים מיותרים והפיכת שוק הקריפטו לקזינו או לכר פורה לפעילות עבריינית, ובכך דווקא לחזק אותו, להגביר את בטחון המשקיעים וממילא את העניין בשוק, מה שיזרים כסף חדש לתחום הצומח.
קשה להעריך בשלב זה האם היתרונות עולים על החסרונות או ההיפך. קשה גם לדעת האם הרגולטורים יצליחו להשית את מרותם על שוק כל כך אנרכיסטי ומהפכני. זהו נעלם נוסף ביחס לשוק הקריפטו ועתידו שיש לקחת בחשבון.
חמשת המטבעות הגדולים. גם השבוע נסקור את תנודותיהם של חמשת המטבעות הלא מיוצבים (לא צמודים לערך הדולר) הגדולים בשוק:
ביטקוין (BTC)
BITCOIN
-1.27%
BITCOIN
89,892
-1.27%
בסיס:91,046
פתיחה:0
גבוה:91,429
נמוך:89,424
תמורה:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
. מסיים, כאמור, את השבוע ללא שינוי משמעותי כאשר ביום שישי האחרון מחירו עמד על 47,650 דולר וכעת הוא נסחר במחיר של 48,295 דולר. טווח המסחר נע בין 45,890 ל-50,720 דולר.
את'ריום (ETH). מסכם שבוע בירידה של 2.5% למחיר של 4062 דולר. טווח המסחר נע בין 3,665 ועד 4,230 דולר. כאשר במהלך ה-24 שעות האחרונות נהנה המטבע מקפיצה של 8.5%.
בינאנס קוין (BNB). נסחר כעת תמורת 538 דולר, ירידה שבועית של 6.7%. טווח המסחר נע בין 503 במהלך יום המסחר אתמול ועד מחיר של 595 בו נגע המטבע ביום שישי האחרון.
סולאנה (SOL). לאחר קפיצה של 11.5% ב-24 השעות האחרונות ל-184 דולר החזירה הסולאנה את מרבית ההפסדים של השבוע האחרון וכעת היא נסחרת במחיר הגבוה ב-1% מהמחיר לפני שבעה ימים. בסיכום של שלושים הימים האחרונים ערך המטבע עדיין מציג הפסד של קרוב ל-20%. השפל השבועי עמד על מחיר של 148 דולר ביום שלישי והשיא השבועי הוא המחיר בו נסחר המטבע כעת.
קרדאנו (ADA). עדיין חמישי מבחינת שווי שוק במטבעות הלא מיוצבים, כשמטבע הריפל נושף בעורפו. הקרדאנו נסחר כעת תמורת 1.29 דולר שמייצג ירידה שבועית של 1.8% ושל 33% בשלושים הימים האחרונים. כל זאת לאחר התאוששות של 5.2% ב-24 השעות האחרונות. במשך השבוע ירד המטבע עד למחיר של 1.2 דולר וטיפס עד 1.41.
המטבעות שסוקרו לאחרונה בביזפורטל. נוסיף לסקירה השבועית מבט מהיר על המטבעות שהצגנו במספר הזדמנויות לאחרונה, ונעקוב אחריהם ככל שיוסיפו להיות רלוונטיים.
HIVE. בזמן שכתבנו על המטבע של רשת הבלוקצ'יין העצמאית שנועדה לאפשר אחסון מידע ברשת ופעולות רבות נוספות, הוא היה במקום ה-107 בעולם מבחינת שווי שוק וכעת הידרדר עד המקום ה-127 עם שווי שוק של חצי מיליארד דולר בלבד, וזאת לאחר זינוק של כ-16% ב-24 שעות האחרונות. באופן כללי נראה שמאז השיאים של סוף נובמבר המגמה הכללית היא דרומה.
GALA. מטבע הגיימינג עליו דיווחנו בתחילת השבוע לא ביצע תנודות משמעותיות מאז. הוא מסכם את השבוע בירידה של כ-2% כאשר בהסתכלות חודשית עדיין מדובר בזינוק של מעל 300%. המטבע ממוקם במקום ה-45 מבחינת שווי שוק, ירידה של מקום אחד מאז תחילת השבוע. נראה שעדיין חובת ההוכחה עליו אך יהיה מעניין לעקוב האם יצליח להגשים את ההבטחה הגלומה בו.
LUNA. המטבע שנועד להקל על השימוש היומיומי בתשלומים דיגיטליים ומציע מנגנון ייצוב (ייצור מטבעות הצמודים לערך של מטבע פיאט) דרך תוכנה, ופרץ אל עשרת הגדולים לפני שבועיים נמצא כעת במקום ה-11 לאחר הזינוק של הדוג'קוין בעקבות הציוץ של מאסק, והקפיצה של מטבע ה-AVAX בשבוע האחרון ב-22%. אמנם מבלי להתייחס למתחרים, המטבע עצמו לא סבל מירידות גבוהות במיוחד והוא מסכם את השבוע בירידה של 2.6%. בחודש האחרון הוא עדיין מציג עלייה של מעל 50%.
SAND. בסקירה מלפני שבועיים הצגנו את הקונספט של play to earn ואת מטבע "קופסת החול" שצומח במהירות. המטבע ירד ב-3.3% בסיכום שבועי ומציג עליה של 57% בסיכום חודשי. מבחינת שווי שוק ירד המטבע בשתי מקומות מן המקום ה-37 ל-39.
בסקירה השבועית האחרונה הצגנו שני מטבעות ששייכים לעולם הווב3:
FLUX. ה-AWS של הבלוקצ'יין מציג זינוק שבועי של לא פחות מ-48% אך ירידה של 10% בסיכום חודשי. מאז הסקירה זינק המטבע מהמקום ה-183 בעולם למקום ה-155 עם שווי שוק של 400 מיליון דולר. ייתכן שהנפילות האחרונות בשירות הפופלרי של אמזון מסייעות למטבע להתחזק ומראות שיש לו עתיד אמיתי בעולם הווב3.
BTT. המטבע של חברת שיתוף הקבצים הוותיקה ביטורנט ששינתה מיקוד אחרי רכישתה על ידי רשת TRON מציגה צניחה שבועית של 15% וחודשית של 21% וממוקמת כעת במקום ה-54 מבחינת שווי שוק ירידה של 6 מקומות מאז הסקירה. שווי השוק עומד כעת על 2.8 מיליארד דולר בלבד לעומת 3.5 מיליארד בשבוע שעבר.
האינטרנט של הדברים מגיע לווב3, וכדי להמריא הוא צריך הרבה הליום
בשבוע שעבר הצגנו את השאלה בשביל מה זה טוב בכלל, כל הקריפטו הזה? והצגנו גם את אחת התשובות - הווב3 - רשת מבוזרת שמפרקת את החברות הגדולות מכוחן ואת הממשלות והבנקים משליטה על חיינו שכן הפעולות הפיננסיות והאחרות נעשה ישירות בין המשתמשים והם הופכים להיות בעלי כוח ההחלטה, וגם הרווחים וההטבות מבוזרים בין המשתמשים הרבים ברשתות הבלוקצ'יין. שימוש מעניין בקונספט הזה נעשה בעזרת מטבע שנקרא HELIUM (HNT) בתחום האינטרנט של הדברים.
האינטרנט של הדברים (IoT - Internet of Things) הוא תחום שהולך וצומח שהחזון שלו הוא קישור של חפצים פיזיים לרשת האינטרנט בעזרת חיישנים שמאפשרים העברת נתונים והפעלת פונקציות מתקדמות על החפצים השונים. לקונספט הזה שייכים ה"מכשור הלביש" (שעון חכם, משקפי מציאות מדומה או מוגברת וכדו'), ה"בית החכם" על שלל הרמקולים, מצלמות, רחפנים ונורות חכמות שממלאים אותו, "תחבורה חכמה" (רכבים אוטונומיים או רמזורים חכמים וכדו'), "עיר חכמה" ועוד הרבה דברים "חכמים" שבהמשך יהיו הרבה יותר חכמים ויוכלו לעשות דברים מדהימים. החברות הגדולות, כרגיל, משתלטות על התחום ומציעות מוצרים רבים שכולם עובדים על המערכות שלהן ומשתמשים בענן שלהן והופכות את כולנו לתלויים בהן יותר מאי פעם. קיום האינטרנט של הדברים תלוי גם בפריסה נרחבת של רשת האינטרנט והגדלת קיבולת העברה של הנתונים שנאספים ונשלחים מכל המכשירים האלו שמפוזרים בכל מקום בעולם וצריכים לשלוח מידע לכל מקום. גם פה אנו תלויים בחסדי הממשלות וחברות התשתיות הגדולות.
רשת ההליום באה לתת מענה לתחום המתפתח ולתת אלטרנטיבה שמבוססת על רעיון הווב3. היא מורכבת מרשת של עמיתים שמחוברים ביניהם בתקשורת אלחוטית שמעבירים ומאחסנים נתונים מהמכשירים החכמים. כל אחד יכול להפוך להיות "נקודה חמה" ולהצטרף לרשת ואת שכרו הוא מקבל בעזרת מטבע ה-HNT של הרשת. הרשת מספקת כיום שטח עולמי הולך וגדל של נקודות חמות שמאפשרות זמינות לפעילות האינטרנט של הדברים שמתרחבת כל העת. בזכות התמריץ האטרקטיבי למשתתפים רשת ההליום מהווה כרגע את רשת ה LoRaWAN (סוג של תקשורת אלחוטית) הגדולה בעולם עם מעל 400 אלף נקודות חמות לכל אורך הגלובוס.
מנגנון הווידוא ההכרחי בכל רשת בלוקצ'יין עובד באופן שונה מהמקובל והוא נקרא "הוכחת כיסוי שטח" (Proof of Coverage). המנגנון מוודא שהעמיתים אכן ממוקמים במקום שהם טוענים ומכסים את השטח הנדרש. כדי להשתתף ברשת העמיתים ולהנות מהתקבולים יש לרכוש את המכשירים המאפשרים שידור שעלותו לא גבוהה במיוחד (אך כרגע לא אפשרית בישראל בגלל תקני משרד התקשורת), ובכך מתאפשר "לכרות" מטבעות בעלות נמוכה יחסית לכריית מטבעות כמו ביטקוין או את'ריום ולספק ערך אמיתי לעולם. מספר המטבעות שבמחזור עומד כיום על 107.8 מיליון מטבעות. בפרוטוקול הרשת קיים גם מנגנון שריפת מטבעות והנפקת מטבעות חדשים שנועדו לשמור על ערכו ולמנוע אינפלציה. התשלום על מעבר המידע דרך הנקודות חמות צמוד לערך הדולר.
זו דוגמה מאד מעניינת למטבע קריפטוגרפי שבאמת "עושה משהו" ומובן מדוע יש בו ערך מעבר למסחר ספקולטיבי. בנוסף, יש מאחורי הפרויקט משקיעים גדולים וצוות מפתחים מיומן שמקדם אותו כל העת לקראת עתיד שעשוי להיות מבטיח.
מצד שני, ישנם כמובן גם סיכונים לא מבוטלים, ובעתיד ייתכן שהמטבע לא יהיה שווה דבר. הסיבה היא שישנה אי וודאות גדולה לגבי "המנצח" בתחרות "האינטרנט של הדברים" מבחינת פרוטוקולים, רשתות אלחוטיות ומערכות הפעלה. כמו כן, אין לדעת האם בעתיד באמת יהיה צורך ברשת כזאת של עמיתים כדי להעביר את המידע, והאם דווקא הרשת של הליום תהווה את הפתרון שיתקבל באופן נרחב. במידה שהאינטרנט של הדברים ילך בכיוון אחר המטבע, כאמור, עלול לאבד את כל ערכו.
שלושת מייסדי הרשת החלו את עבודתם כבר בשנת 2013 ובכך מהווה הפרויקט את אחד הוותיקים בתחום. שווי השוק של המטבע עומד כיום על 3.3 מיליארד דולר והוא ממוקם במקום ה-46 מבחינת שווי שוק. בשבוע האחרון עלה המטבע ב-14.4% ובשלושים הימים האחרונים הוא מראה ירידה של 27% והוא נסחר כעת תמורת כ-32 דולר, ירידה של כ-40% מהשיא של 52 דולר בחודש שעבר. יחד עם זאת בתחילת השנה עמד מחירו על 1.35 דולר, כלומר המחיר כיום עדיין משקף עליה שנתית של קרוב ל-3000%. מלבד השגת המטבע בדרך של "כריה" ניתן לסחור במטבע בזירות המסחר בינאנס, FXT, crypto.com ועוד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.The Banking and governments are scaredAssaf dov 18/12/2021 19:39הגב לתגובה זו0 0Governments and banks are scared because they have no control over these currencies and they really need to be scared because they are starting to lose a lot of money. !!סגור
-
2.סיכום נהדר וחשוב (ל"ת)גידי 18/12/2021 18:36הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.תודהדויד 17/12/2021 21:25הגב לתגובה זו1 0כן ירבו כתבות כאלה, הקריפטו זה העתיד, נקווה שירד עוד שנוכל לקנות בזולסגור