סיכום השבוע בקריפטו: הלונה ממריאה, הוויכוח על הווב3 ומה זה DeFi?
גם השבוע המשיך שוק הקריפטו לנוע בקורלציה גבוהה עם שוק המניות הגלובלי. לעיתים הוא נראה כמו אופציה ממונפת על השוק, כאשר ירידה של שני אחוז בנאסד"ק כפי שחווינו ביום שני התבטאה בצניחה בשיעור חד ספרתי גבוה עד דו ספרתי במטבעות השונים ואילו עליה של שני אחוזים בנאסד"ק כפי שראינו ביום שלישי התבטאה בזינוק בשיעור משולש או מרובע בכיוון ההפוך.
השבוע מסתיים בנימה חיובית עבור רוב המטבעות הגדולים אך עם שונות גבוהה יחסית, שתי מטבעות שאינם בחמישייה הראשונה בלטו השבוע, הראשון הריפל (XRP) שזינק ב-20% ונצמד למטבע הקרדאנו שלפניו מבחינת שווי שוק. השני הוא מטבע הטרה לונה שזינק ב-53% ומציג עליה של לא פחות מ-134% בשלושים הימים האחרונים.
הוויכוח סביב הווב3
השבוע התלהטו הרוחות סביב עולם הוווב3. אלון מאסק שכבר הביע את פיקפוקו בטרנד החדש וכינה אותו "באז" שב וצייץ השבוע נגד הקונספט: "מישהו ראה את הווב3?" שאל בציניות. הצטרף אליו מייסד טוויטר שפרש לאחרונה מניהול החברה ג'ק דורסי בביקורת חריפה על הקונספט של בעלות מבוזרת, ונכנס לעימות מתוקשר עם כמה מבכירי התעשייה שהסתיים בחסימות ובהסרת עוקבים. "אתם לא הבעלים של הווב3" צייץ לקהל הרחב "בסופו של דבר זוהי ישות ריכוזית... רק שתדעו למה אתם נכנסים". כמה מהדמויות המרכזיות בעולם הקריפטו ביניהן אנדרסן הורוביץ, מרק אנדרסן ברייאן ארמסטרונג וטיילר וינקלבוס, חבורה שייסדה חברות כמו קווייבנייס או ג'מיני, מהחברות החזקות בעולם הקריפטו איבדו את דורסי כעוקב עקב הוויכוחים שהתנהלו בנושא. אנדרסןן עצמו מאוחר יותר חסם בעצמו את דורסי. דורסי אינו מתנגד כלל לעולם הקריפטו. למעשה הוא תומך נלהב של הביטוקין מזה זמן רב. הוויכוח הוא סביב השאלה האם הקריפטו הוא כלי פיננסי בלבד או אמצעי מהפכני למרד "אנרכו-קפיטלסטי" נגד החברות הגדולות. ויכוח שכנראה לא ייפתר בקרוב.
בינתיים עולם הווב3 ממשיך להתפתח, אולי על אפם וחמתם של מאסק ודורסי שהיו מעדיפים עולם שממשיך להישלט על ידי החברות הגדולות, כלומר הם עצמם. מייסד הרשת החברתית רדיט אלרסיס אוהניון יחד עם חברת פוליגון שאחראית על אחת מרשתות הבלוקצ'יין הגדולות (מטבע ה MATIC של הרשת הוא בעל שווי שוק של מעל 8 מיליארד דולר) הודיעו על גיוס של 200 מיליון דולר לצורך הקמת רשת חברתית מבוססת ווב3 על גבי התשתית של רשת הפוליגון. זו לא ההשקעה הראשונה של אוהניון בעולם הקריפטו. הוא היה שותף בזירת המסחר הגדולה קויינבייס שקיבלה המלצה חמה השבוע מבנק אופנהיימר ועוד מיזמים נוספים בתחום. גם בתחום הווב3 הוא פעיל ובנובמבר האחרון הוא השתתף בגיוס 100 מיליון דולר לטובת אפליקציות דור 3 של הרשת המתחרה סולנה.
מייסד פוליגון, השותף השני במיזם החדש, הביע את התלהבותו מהמיזם שיחד עם מיזמים דומים ישנה לדבריו את פני האינטרנט שכן דרך הווב3 "אנשים יוצרים ערך, שולטים ברשת ומתוגמלים בהתאם", ובכך סיכם את תמצית רעיון הווב3.
האם הקריפטו באמת מבוזר?
יחד עם זאת עולה השאלה כמה באמת מבוזר עולם הקריפטו. בכתבה שהתפרסמה השבוע במגזין Fortune דווח ש-0.1% מבעלי הביטקוין מחזיקים למעלה משליש מאספקת המטבעות. אם נשווה זאת למדינה ניתן לומר שריכוז העושר ב"מדינת הביטקוין" גבוה יותר מאשר בארצות הברית היכן ש-1% מעשירי המדינה מחזיקים כשליש מהעושר - פי עשר מאשר בביטקוין. בשאר המטבעות המצב אינו שונה בהרבה כאשר המייסדים וכמה מהמשקיעים הראשונים מחזיקים את הרוב המוחלט של המטבעות מה שמאפשר להם תיאורטית (או לא, מי יודע?) גם לווסת את השוק. המידע מבוסס על מחקר שניטר את כל העברות הביטקוין שבוצעו מאז השקתו ב-2008. הדבר מתאפשר כמובן אודות לאופי השקוף של רשת הבלוקצ'יין בה כל המידע זמין לעיני כל.
המחקר גם מגלה ממצא מפתיע. 90% מהעברות של הביטקוין הן העברות בין משתמש לבין עצמו. הסיבה להעברות העצמיות האלו היא שכאמור כל המידע גלוי לכולם, לכן רבים מהמשתמשים מחזיקים מספר רב של ארנקים ומעבירים ביניהם את המטבעות כדי להקשות על המעקב אחריהם. שלושה מבין שאר ה-10% מיוחסים לפעילות שמקושרת לפעולות לא חוקיות, הונאות או הימורים. המידע החדש מעלה סימן שאלה גדול בכל הנוגע לאפשרות שהמטבעות הללו יחליפו את המערכת הפיננסית העולמית כפי שמקווים תומכיהם האדוקים.
סכנה נוספת לביזוריות של עולם הביטקוין מייצגות החברות הגדולות. השבוע דיווח הניו יורק טיימס על מזכר פנימי של חברת מטא (לשעבר פייסבוק) בו נכתב כי מטה מכוונת ל"התאמה עמוקה" עם רשתות הבלוקצ'יין, מה שמעיד שוב על הכוונה של פייסבוק להשתלט על התחום כמו גם שאר החברות הגדולות.
מה עשו המטבעות הגדולים? כמדי שבוע נסקור את חמשת המטבעות הגדולים שאינם מיוצבים:
הביטקוין (BTC) הראה השבוע תנודתיות נמוכה יחסית לשאר המטבעות והוא מסיים אותו במגמה חיובי במחיר 51 אלף דולר בו לא ביקר בשבועיים האחרונים. סך הכל עלה מחיר המטבע בשבעת הימים האחרונים ב-7%.
האת'ריום (ATH) בסופו של דבר לאחר כל הקפיצות והנפילות גם נע בעיקר לרוחב ונסחר כעת תמורת 4095 דולר 3% מעל מחירו בתחילת השבוע.
הבינאנס קוין (BNB) מסיים את השבוע בעליות קלות למחיר של 545 דולר, עליה שבועית של 2.7%.
סולנה (SOL) עדיין מציגה הפסדים של 14% בשלושים הימים האחרונים ואת השבוע היא מסכמת בעליה של 4.8% ל-188 דולר.
הקרדאנו (ADA) ממשיך להתאושש מהשפל אליו נקלע וזינק השבוע ב-17%, 9 מתוכם ביממה האחרונה. בסיכום שלושים הימים האחרונים הוא עדיין מציג את הירידה החדה ביותר מבין עשרת המטבעות הגדולים עם צניחה של 20% מערכו ונסחר תמורות 1.46 דולר, עדיין רחוק ממחיר של מעל 2 דולר בו נסחר לפני שבועות בודדים.
נמשיך במעקב גם אחר המטבעות שהוצגו לאחרונה בביזפורטל כאשר בראשם מככב כאמור מטבע הלונה.
לונה (LUNA). מטבע הלונה שייך לרשת טרה שמטרתה העיקרית לאפשר ייצוב של מטבעות והצמדתם לערך של מטבעות רגילים כמו הדולר או הוואן הקוריאני. המטבעות המיוצבים מהווים חלק משמעותי בשוק הקריפטו ומגלמים תפקיד חשוב בשימושיות המעשית של העולם הזה. היתרון של רשת הטרה הוא שהיא לא נזקקת לרזרבות ממשיות של כסף אמיתי לצורך ייצוב המטבעות אלא משתמשת לשם כך בתוכנה שמווסתת את ההיצע של המטבעות המיוצבים. לצורך כך משמש "מטבע הבית" של הרשת, מטבע הלונה שהביקוש אליו הולך וגואה. המטבע הזה הציג השנה ביצועים פנומנליים ונראה שהוא ממשיך בדרך הזו ומתקבע במקום התשיעי מבחינת שווי שוק, שמגיע כבר ל-34.3 מיליארד דולר. הלונה עומד בסערות המסחר בקירפטו עם מגמת עליה יציבה והשבוע הוסיף עוד 53% לערכו ובכך מסתכמת העלייה בערך המטבע בשלושים ימים האחרונים ב-134% והוא נסחר כעת תמורת 99 דולר למטבע אחד.
סאנד (SAND). מטבע הגיימינג סאנד גם חווה שבוע טוב עם עליות של 22% ושווי שוק של 5.7 מיליארד דולר. קופסת החול, העולם הווירטואלי שבו משמש מטבע הסאנד והוא חלק מהמטאוורס, ממשיך להתפתח והשבוע נמכר בו נכס בצמוד ל"אחוזה" של כוכב ההיפ הופ סנופ דוג במחיר של 450 אלף דולר. אם תרצו גם להיות שכנים של סנופ דוג תוכלו להעזר במדריך לקניית נכסים במטאוורס.
הליום (HELIUM). ההליום שהוצג בסקירה של שבוע שעבר מאפשר ייצירת רשת של נקודות חמות לצורך תקשורת של חפצים על פי העיקרון של האינטרנט של הדברים (IoT). גם הוא חווה שבוע טוב עם עליה של 13% לשווי שוק של 4 מיליארד דולר.
הגאלה (Gala) שמיועד לגיימינג מציג שבוע סביר עם עליה של 5.5% בשבוע ו-16% בשלושים הימים האחרונים.
שני מטבעות הווב3 הפלוקס (FLUX) והביטורנט (BTT) התחזקו לקראת סוף השבוע כאשר הראשון עלה ב-3.5% והשני ב-5.1%.
ההייב (HIVE) שמנסה להקים רשת בלוקצ'יין עצמאית שעיקר עניינה שיתוף מידע עלה ב-9% בשבוע האחרון וב-25% בשלושים הימים האחרונים. הוא עדיין לא מצליח לכבוש לעצמו נתח שוק משמעותי בעולם רשתות הבלוקצ'יין עם שווי שוק של כ-630 מיליון דולר שמציב אותו במקום ה-126 בעולם.
DeFi - פיננסיות מבוזרת - חוזים חכמים באדיבות הבלוקצ'יין
אחד המאפיינים של הווב3 הוא היכולת לעקוף את השחקנים הריכוזיים בתחומים השונים בעזרת ביזור. התחום המרכזי שמוביל את המגמה הוא התחום הפיננסי: DeFi - Decentralized Finance - ביזור פיננסי.
מה קורה כשאני רוצה להעביר סכום כסף לאדם אחר? אני נכנס לחשבון בנק, ממלא את פרטי חשבון הבנק של האדם אליו אני רוצה להעביר את הכסף לוחץ על כל האישורים, וזהו. לכאורה פשוט וקל. אז למה ייקחו יומיים שלושה, ובהעברות בינלאומיות אפילו יותר, עד שהכסף אכן יעבור? כי אחרי הפעולה הפשוטה שאני עשיתי עומד מנגנון מורכב שבמרכזו משמשים הבנקים כמתווכים ורגולטורים של כל התהליך. תחילה הבנק צריך לבדוק שקיים כסף בחשבונך למצוא את הבנק השני וליצור איתו קשר (לפעמים דרך בנק מתווך שלישי בהעברות בינלאומיות) ולהעביר אליו את הכסף בצורה מאובטחת. בדרך מושקע המון כסף בכוח אדם, תוכנות אבטחה וכו'. חברות כרטיסי האשראי וחברות הפינטק עובדות כל הזמן על שיפור וייעול הנושא ואכן היום הדברים מהירים ויעילים בהרבה מבעבר, אך עדיין בכל מקרה ישנו גורם שלישי מתווך שאחראי לתפעל את העברה. האם ניתן לפשט את התהליך כדי שיהיה דומה במהותו להעברת כסף מזומן מיד ליד בלי מתווכים? פשוט להעביר כסף מהחשבון שלי לחשבון שלו בלי לשאול אף אחד או להיעזר בשרותיו של אף אחד ולעבור תחת עיניו המפקחות של מישהו חיצוני? את השאלה הזו בא לפתור הביזור הפיננסי - DeFi - שמשתמש לצורך זה בחוזים חכמים.
מהו חוזה חכם? בעולם המבוזר של הבלוקצ'יין שמבוסס על חישובים מתמטיים, חוזה חכם הוא קוד מחשב שיוצר הסכמה אוטומטית המתבצעת מעצמה בהתמלא תנאים מסוימים מבלי צורך בגורם מרכזי או גוף שלישי מתווך כדי להוציאה אל הפועל. החוזים החכמים בעצם מדלגים על המתווכים ועל כל עבודת הניירת והבירוקרטיה שכרוכים בהרבה פרוצדורות יומיומיות ומחליף אותם בתוכנה שמוודאת שכל תנאי החוזה התקיימו. לא רק העברות כספים נכללות בכך, גם הלוואות, תשלומים, ביטוחים, עסקאות עתידיות, מסחר בנגזרים ואפילו הימורים - טווח רחב שכולל את כל העולם הפיננסי. גם ייצוב מטבעות כמו ברשת הטרה אותה הזכרנו קודם מתבצע בעזרת החוזים החכמים, כמו גם מסחר בנכסים דיגיטליים כמו NFT ועוד.
אמנם לצורך פעילות החוזים החכמים צריך מקור מידע אובייקטיבי. איך ידע הקוד שהתנאי אכן התקיים? כך לדוגמה החוזים לרכישת מניות או מטבעות וכדו' צריכים לדעת מה המחיר האמיתי בשוק כרגע באופן שלא יהיה נתון למניפולציות. לצורך זה יש צורך במסדי נתונים חיצוניים אובייקטיביים. נבנים אם כן מאגרי מידע שאוגרים נתונים חיצוניים מהעולם האמיתי ומספקים אותו לאפליקציות השונות. אחד מהם היא Band Protocol שמספק מידע לכל הרשתות המבוזרות. גם מאגרי המידע האלו שקופים ומבוססים על קוד פתוח ולא תלויים בממשלה או בבנקים.
דוגמה: חוזה חכם יכול לקבוע שתשלום יתבצע רק כאשר משלוח מסוים מגיע לייעודו. את המידע שהמשלוח אכן הגיע הוא מקבל מהרשת החיצונית שמנטרת את המשלוח בעזרת האינטרנט של הדברים ורק כאשר הגיע המשלוח ליעדו החוזה החכם משחרר את התשלום. זהו פתרון פשוט שחוסך זמן וכסף. וזו רק דוגמה אחת מני רבות.
יש כיום 20 מיליארד דולר של נכסים ש"נעולים" בחוזים חכמים. זהו סכום שנשמע גבוה אולי אך בהתחשב בעובדה ש"הערך הרעיוני" התיאורטי של שוק הנגזרים מעורך בקוודריליון דולר (1,000,000,000,000,000) וששוק המניות העולמי עומד על כמעט מאה טריליון דולר הרי שהסכום הזה הוא רק טיפה בים מהשוק אליו פונים החוזים החכמים. כאשר שוק החוזים החכמים יתבגר ויציע יותר ויותר פתרונות אמיתיים לחולשות של העולם הפיננסי המסורתי, ויתחיל למצות את האפשרויות שהוא טומן בחובו, הרי שיש סיכוי סביר לאימוץ המוני של השיטה שפונה בעצם לשוק של טריליוני דולרים. היתרונות שמציעים החוזים החכמים לעומת הגופים המתווכים הם מהירות, יעילות, אבטחה, שקיפות ודיוק. כך לפחות לדברי העוסקים בתחום. המשתמשים אינם זקוקים עוד לשירותי ה"קופסה השחורה" של המערכת הבנקאית ובמקום זה מסתמכים על "הקוד הוא החוק", כאשר כל משתמשי הרשת יכולים לראות בדיוק איך מתנהגת כל אפליקציה וכל חוזה.
אמנם לגבי האבטחה המוגברת לה טוענים העוסקים בתחום אפשר וצריך לפקפק. אמנם הפרוטוקולים מאפשרים ככל הנראה אבטחה גבוהה אבל מי שמשתמש בהם לא בהכרח, או כמו שאומרים: מי ישמור על השומרים? שוק החוזים החכמים סבל מנסיקה במספר ההונאות בשנה אחרונה בסכומים לא מבוטלים, לעיתים קרובות על ידי היזמים עצמם. קל לבצע הונאה בנושא שמעט מאד אנשים מבינים בו באמת ואתה בעצמך כותב את התוכנה. לכן, יש צורך במשנה זהירות לפני שנפקיד את מיטב כספינו בידי מפתחים אלמונים של אפליקציות באינטרנט. נדמה שזה אחד מהמכשולים הגבוהים ביותר בפני שוק החוזים החכמים והביזור הפיננסי.
הרשת שהתחילה את התחום היא רשת האת'ריום אליה שייך מטבע האת'ר השני בגודלו אחרי הביטקוין והיא גם שולטת בתחום כיום, ומרבית החוזים החכמים נעשים באמצעותה. אולם הרשת סובלת מבעית מחיר תפעול גבוה ומאיטיות יחסית. רשתות צעירות יותר שקמו לה כמתחרות כקרדאנו וסולנה כובשות לעצמן נתח שוק הולך וגדל ומציעות יעילות מהירות ומחיר נוח יותר למשתמשים.
במסגרת המטבעות שהצגנו באתר לאחרונה אפשר לייחס כמה לתחום ה-DeFi. המטבעות הגדולים קרדאנו וסולאנה מתמקדים בעיקר בתחום הזה ובאו כאמור לייצר אלטרנטיבה לרשת האת'ריום. גם הלונה שייך לתחום הזה ועוד מטבעות גדולים אחרים שטרם הצגנו בפירוט כמו הפוליגון, פולקאדוט או אוואקס. נציג שני פרויקטים נוספים ששייכים לתחום, אחד מהם מוכר יותר והשני פחות.
Uniswap (UNI) היא רשת בלוק'ציין בעלת מטבע גדול יחסית בעל שווי שוק של 9 מיליארד דולר שממוקם במקום ה-19 בתעשייה. רשת האוניסוואפ הוקמה בשנת 2018 אך רק בשנה האחרונה צברה פופולריות בזכות העלייה בנפח המסחר במטבעות השונים, כיון שהפרוטוקול שלה מכוון בדיוק לתחום הזה ומאפשר אופציות רבות בתחום המסחר. עיקר ההתמחות של הרשת היא בפתרון בעיות נזילות שמאפיינת חלק גדול מזירות המסחר בעזרת פתרונות אוטומטיים שמטייבים את "עשיית השוק" של הזירות. על ידי הפיכת התהליך לאוטומטי נהנים כל השחקנים מירידה בעלויות ומהגבלת הסיכון. המערכת מאפשרת גם ביזור כאשר כל אחד יכול לייסד מסחר בין כל זוג מטבעות שהוא רוצה כל עוד יש בידיו את המטבע המתאים. המטבע עצמו הושק בשנת 2020 ובאמצעותו הרשת משלמת למשתמשים שמאפשרים את פעילותה. הרשת הוקמה על ידי אחד מהמפתחים של רשת האת'ריום היידן אדאמס.
Kadena (KDA) איננה רשת בלוקצ'יין פופולרית במיוחד אך היא מצליחה "לעשות גלים" בתעשיית הקריפטו בזכות המהירות יוצאת הדופן שלה. בעוד רשת האת'ריום מציעה עד 20 פעולות בשנייה ולעיתים קרובות פחות, מול 20 אלף שמסוגלת להציג הרשת של ויזה VISA +0.46% VISA 309.67 +0.46% סגירה:0 פתיחה:308.15 גבוה:310.72 נמוך:306.7 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , רשת ה-KADENA מאפשרת עד 480 אלף פעולות בשנייה. המטבע השייך לרשת, KDA, נהנה מהזינוק המדהים שחוותה כל התעשיה בספטמבר עד נובמבר השנה מפחות מדולר אחד בתחילת השנה עד ל-28 דולר בשיא ומאז ירד בחזרה לאזור ה-12 דולר. שווי השוק עומד כעת על קצת פחות מ-2 מיליארד דולר. סטיוארט פופג'וי, בחיר לשעבר בבנק JP MORGAN הוא מייסד היוזמה והוא כתב לטובת הפרויקט שפת תכנות חדשה שנקראת Pact שלטענת המייסד פותרת את כל הבעיות של הרשתות הישנות ויוצרת איזון ביחס בין בטיחות מהירות וסקאליבליות בצורה מיטבית. המטבע של רשת קדנה - KDA משמש כתשלום לביצוע פעולות החישוב של הרשת. ניתן לרכוש אותו בזירות המסחר kucoin gate.io ועוד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.כתבה מעולה!יוסי 25/12/2021 19:47הגב לתגובה זו0 0הרבה זמן לא קראתי כתבה טובה.סגור
-
6.הכל יקרוס (ל"ת)כלכלן 24/12/2021 22:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.סוף סוף:) 24/12/2021 22:30הגב לתגובה זו0 0כותבים לעינייןסגור
-
4.כל הכבוד! אתה עושה עבודת קודש!!!גיל יוטינה 24/12/2021 19:24הגב לתגובה זו0 0ולכל מי שלא מבין לאן הולך העולם - Enjoy Staying Poor!!סגור
-
3.יש מחסור חמור במטבעות קריפטו, הזוגות הצעירים קורסים (ל"ת)הממשלה לא שחררה היצע 24/12/2021 12:17הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
2.פירמידות.. (ל"ת)פלג 24/12/2021 11:14הגב לתגובה זו0 2סגור
-
1.סקירה מעולה!! כל הכבוד ביזפורל (ל"ת)בומר 24/12/2021 10:39הגב לתגובה זו5 0סגור