שבוע אחרון בשנה מופלאה - סיכום קריפטו שבועי

שבוע אדום עבר על עולם הקריפטו לאחר שנה ירוקה ברובה. השנה תיזכר כשנה בה נכנס עולם הקריפטו למיינסטרים, למרות שהוא עדיין ניצב בפני בעיות גדולות; וגם - מי ינצח במאבק בין הסולנה לאת'ריום על רשתות החוזים החכמים??
 | 
telegram
(2)

בשבוע המסחר האחרון לשנת 2021 אבדה קצת הקורלציה שהייתה בשבועות האחרונים בין שוק המניות לבין מטבעות הקריפטו ולא לטובת האחרונים. בעוד שוק המניות ממשיך במגמת עליה מתונה, הקריפטו חווה ימים של ירידות חדות ושבוע שמסתיים בנימה שלילית.

מה היה לנו השנה?
למרות השבוע הקשה, בהסתכלות שנתית המספרים עדיין עוצרי נשימה. נזכיר רק כמה מהעליות השנתיות של המטבעות השונים: ביטקוין - 62%, את'ר - 402%, ארדאנו - 644%, דוג'קוין - 3594%, לונה - 12800% ושיבה אינו מעל 45 מיליון אחוז! כך שנראה שבסיכום שנתי המשקיעים בהחלט יכולים להיות מרוצים. 

בסופו של דבר זו שנה שבה הקריפטו עשה צעד ענק קדימה לכיוון המיינסטרים, למרות שהוא טרם הצליח לפתור את כל הבעיות והוא ניצב בפני אתגרים ענקיים. לדעתי הגדולים שבאתגרים הם התנגדות הרגולטורים ובעיות האבטחה. ובכל זאת, ההישג הגדול של הקריפטו השנה הוא המעבר התודעתי מקוריוז של גיקים למכשיר לגיטימי בתחומים הולכים וגדלים כמו המטאוורס, הפיננסים, עולם הגיימינג ועוד רבים. נותר לנו לראות מה צופנת בחובה שנת 2022 הבאה עלינו לטובה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מה עשו חמשת המטבעות הגדולים?
גם השבוע, כאמור, נצבע באדום כשהמטבעות המובילים מאבדים בין 6% ל-10% משווים ביחס לשבוע שעבר. כשמביטים למטה ברשימה עד 20 המטבעות הגדולים מגלים שונות גבוהה יותר עם הפסדים בין 2% ל-17%, ועם יוצא דופן ירוק בוהק - מטבע ה-אלגורנד (ALGO) עם עליה שבועית של 17% נכון לזמן כתיבת שורות אלו. עיקר הירידה התרחשה ביום שלישי וגררה אחריה ירידות גם במניות הקשורות לשוק כמו מניית חברת קוינבייס COINBASE GLOBAL +9.69% COINBASE GL 305.85 +9.69% COINBASE GLOBAL סגירה:0 פתיחה:282.65 גבוה:306.46 נמוך:276.02 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . לא ידוע על קטליזטור מסוים לירידות.  

ביטקוין. הביטקוין מסיים את השנה בירידה שבועית של 7.8% כשבחודש האחרון הירידה מסתכמת ב-18%. המחיר בסוף השנה עומד על 47,030 לעומת 28,800 דולר ביום האחרון של שנה שעברה, ולעומת קרוב ל-70 אלף דולר בשיא. 

את'ר. המטבע של רשת החוזים החכמים ירד במהלך השבוע בכ-9% וכעת מטבע אחד נסחר תמורת 3717 דולר. השיא אליו הגיע המטבע במהלך השנה היה 4878 דולר למטבע ב-10 בנובמבר השנה. 

בינאנס  קוין. ירד ב-6% במהלך השבוע והוא נסחר סביב 511 דולר למטבע אחד. רשת בינאנס הודיעה היום על השקעה של מעל 100 מיליון דולר בפיתוח טכנולוגיית בלוקצ'יין בצרפת במטרה להרחיב את מעגל המשתמשים והמפתחים ביבשת הישנה. 

סולנה. המטבע של הרשת המתחרה לאת'ריום לא היה חריג בנוף האדום עם ירידה שבועית של 9% למחיר של 171$, לאחר שבמהלך השבוע חצה כבר את רף ה-200 בו לא ביקר בשבועות האחרונים. מחיר השיא של הסולנה במהלך השנה היה ב-6 בנובמבר ועמד על 260 דולר. 

קרדאנו. סוגר את הרשימה המתחרה השני של רשת האת'ריום עם ירידה שבועית של 8.5%. הקרדאנו ביקר ברמות השיא שלו ב-2 בספטמבר, אז הוא נסחר תמורת 3.09 דולר. כיום מחירו עומד על פחות מחצי והוא נסחר תמורת 1.34 דולר בלבד. 

מה עשו בשבוע האחרון שאר המטבעות שסקרנו? בין פלוס 25% למינוס 12%
מרבית המטבעות שהצגנו בחודשים האחרונים לא נהנו משבוע נחמד במיוחד, כמו רוב שוק הקריפטו, כשכולם למעט שלושה נסחרים בצד האדום.

לונה. איבדה 12.7% במהלך השבוע כשהיא עדיין שומרת על מקומה כמטבע התשיעי בגודלו בעולם. 

בשבוע שעבר הצגנו שני מטבעות שמאפשרים חוזים חכמים. אוניסוואפ עלה ב-1.3% וקאדנה סיים את השבוע בעליה של 8%. 

מטבע המשחקים סאנדבוקס איבד 5%, מטבע הגיימינג השני שהצגנו, הגאלה, איבד 8.25%.

הליום שמסייע בהעברת תקשורת לאינטרנט של הדברים איבד 4.2%. 

בין שני מטבעות הווב3 שהצגנו הפלוקס זינק ב-25% וביטרונט ירד 3.3%.

סוגר את הרשימה מטבע ההייב עם ירידה של 7.8% בסיכום שבועי. 

את'ר או סולנה? ביזור או מהירות ומחיר?
שניים מהמטבעות הגדולים בעולם יושבים על רשתות שמתחרות ביניהן ומציגות כל אחת יתרונות משלה. לאחרונה התפתחו דיונים בכמה מקומות ברשתות החברתית ובאתרי האינטרנט לגבי איזה מהן עדיפה ומי תשרוד לטווח ארוך. על מה בדיוק נסוב הוויכוח?

כדי להיכנס להבדלים יש צורך להסביר שוב מה זה בעצם בלוקצ'יין. המילה מורכבת מהמילים "בלוק" ו"רשת" או: רשת של בלוקים. הרעיון הוא שישנה רשת של מחשבים שמחלקת ביניהם את כוח המחשוב, במקום שרתים מרכזיים. כל כוח מחשוב שמשתתף ברשת נקרא node. כך לדוגמה עובדת התוכנה של הביטקוין על רשת של הרבה מאד מחשבים ברחבי העולם שמבצעים ביניהם את כל הפעולות הנדרשות. 

פה אנחנו מגיעים לעניין של הביזור. כיון שיש הרבה מחשבים שמריצים את הרשת אין תלות בשרת אחד מרכזי ואף אחד לא "שולט" בה. כך ראינו שסין החליטה לסגור לחלוטין את פעילות רשת הביטקוין בתחומה והדבר לא השפיע בכהוא זה על פעילות הרשת למרות כמות המשתמשים הגדולה שם, וזאת כיון שהרשת כל כך מבוזרת עד שאין אדם אחד או אפילו מדינה שלמה שיכולים "לכבות" אותה. תמיד יהיו עוד nodes שימשיכו בעבודה.

אפשר לומר שחוסר התלות והשרידות של הרשת, והביטחון שתמיד ימצאו המחשבים שימשיכו להפעיל אותה הוא הצד החיובי של הביזור, אך יש לו גם צד שלילי, והוא שככל שהרשת יותר מבוזרת היא יותר "כבדה" כיון שיותר מחשבים משתתפים בחישובים ובכך מאטים את פעילותה ומאפשרים פחות פעולות בכל רגע נתון. תוצאה נוספת מהעומס הוא שישנה תחרות על המשאבים המוגבלים. ה-nodes  מוכרים בעצם את הפעילות על גביהם, וכידוע, כאשר הביקוש עולה גם המחירים עולה. התוצאה היא שהמחיר של כל פעולה עולה. זוהי הדילמה בין הסקליביליות - היכולת להתמודד עם הרבה פעולות בזמן קצר, לבין הביזור ששומר על העצמאות והשרידות של הרשת.  

רשת הביטקוין הייתה הראשונה שעבדה על העיקרון הזה של רשת של מחשבים שפועלים במשותף ומתפעלים את התוכנה של הביטקוין, והיא היום המבוזרת ביותר. יחד עם זאת, כל ייעודה של התוכנה של ביטקוין הוא לעקוב אחרי פעולות ברשת עצמה. לעומת זאת רשת האת'ריום שהיא כיום הרשת השנייה בגודלה פרצה לתחום חדש לחלוטין של החוזים החכמים עליהם כתבנו בשבוע שעבר. הקוד של הרשת מאפשר פעילויות רבות נוספות ומתופעל על ידי כלל ה-nodes שמפעילים אותה. 

הרשת גדלה ושולטת היום באופן בולט בשוק החוזים החכמים שרובם מתבצעים דרכה. שווי מטבע האת'ר - מטבע הבית של הרשת - מתקרב לחצי טריליון דולר. אך עם הזמן קמו לה מתחרים צעירים יותר שבאו לענות על כמה מן החולשות שלה. הבולטת שבהן היא רשת הסולאנה, ואליה מצטרפת הקרדאנו כמתחרה צעירה יותר על אותו פלח שוק. 

עם גדילתה של רשת הסולנה עלתה השאלה איזה משתי הרשתות הגדולות ביותר שמאפשרות חוזים חכמים עדיפה. התשובה בשלב זה היא כנראה מה אתה מעדיף: ביזור או סקליבליות? 

רשת האת'רים היא רשת מאד מבוזרת. הסיבה לכך היא קודם הוותק היותר גדול שלה שאיפשר להרבה משתמשים להיות חלק ממנה, והסיבה השנייה היא שזול יחסית להקים node של האת'ריום ולא נדרש יותר ממחשב ביתי. כך מגיעים למצב של מעל 10 אלפים משתתפים כאלה, מה שהופך אותה לבלתי אפשרית לסגירה מצד הרגולטורים או מדינות שלא אוהבות את החוזים שמתרקמים להם על גבי הרשת, או לחלופין מפתחי הרשת עצמה או אנשים שמנסים להשתלט עליה. הרשת היא מבוזרת לחלוטין ואין כל דרך לעשות זאת.

מצד שני זה בדיוק מה שגורם לה להיות כבדה ויקרה. היא מסוגלת להריץ רק 15 פעולות בשנייה מה שיוצר לעיתים קרובות עומסים שמקפיצים את מחיר ה"גז" (כך נקרא התשלום על פעילות המחשבים המארחים). מחיר השיא שנרשם בשנת 2021 הוא 373.8 דולר לפעולה אחת. זהו מחיר יוצא דופן אפילו לרשת האת'ריום אבל גם בשגרה המחירים יכולים להגיע לעשרות דולרים לפעולה, בנוסף לאיטיות ועיכובים בביצוע הפעולות. 

אם נשווה את סולנה מבחינת מהירות לאת'ריום זה יהיה כמו לראות את מיכאל שומאכר על מסלול הפורמולה 1 מתחרה בדודה שושנה שנוהגת במזדה 3 שלה בתל אביב הפקוקה. לא כוחות. הסיבה היא שסולנה למעשה אינה מבוזרת כמעט בכלל. הדרישות להקים node של סולנה כוללות רכישת ציוד במאות אלפי דולרים לכל הפחות, מה שגורם לכך שמספר הנקודות האלה נמוך מאד. מצד שני, הדבר מאפשר אלפי פעולות בשנייה ברשת (לעומת ה-15 הצנועות של הסולנה) ומחירים זולים בהרבה. הצד השלילי של זה הוא העובדה שמעט מאד אנשים שולטים ברשת ויכולים לעשות בה כרצונם. למעשה התפרסמו ידיעות על התערבות כזו ברשת מצד היוצרים וצילומי מסך שמסתובבים ברשתות החברתיות ובאתרי הקריפטו מראים בסבירות די גבוהה שאכן כך קרה, מה שקצת שומט את הבסיס מתחת כל האופי החתרני של עולם הקריפטו, ובעיקר תחת עיקרון העצמאות שמאפיין אותו. הרשת גם נפלה כמה פעמים במהלך החודשים האחרונים מה שתרם לטענות הצנזורה שעלו ברשתות החברתיות. 

ישנן גם טענות שכרגע סולנה צריכה להתמודד עם עומס קטן בהרבה על שרתיה. עשרות אלפי מתכנתים עובדים על אפליקציות לרשת האת'ריום לעומת כמה מאות על רשת הסולנה. כאשר תגיע סולנה לגודל משמעותי יותר, כך טוענים מתנגדיה, היא לא תציג יתרון משמעותי על פני האת'ריום הוותיקה יותר. קשה להעריך אם אכן כך יקרה.

אז מי ינצח? קשה מאד לחזות דברים, בעיקר בקשר לעתיד. אולי שתיהן יצליחו בגדול? אולי אף אחת מהן? כמו כן, בנוסף לשתי אלו ישנם, כאמור, הרבה מתחרים נוספים בשוק שייתכן שיפתיעו ויפרצו קדימה, כך שמספר האפשרויות לגבי התפתחויות העתידיות הוא גדול, וקשה לדעת מה מבניהן תתרחש בפועל. 

התחושה שלי היא שבסוף האת'ריום יהיה משמעותי יותר. האתגרים שהיא עומדת בפניהם אכן גדולים, אך המפתחים הם עם מאד דינמי שמוצא פתרונות מקוריים לבעיות שעומדות על הפרק, וכבר כיום מפותחים מספר פתרונות לבעיות של האת'ריום. מצד שני, להעביר מיליוני משתמשים לרשת אחרת זה קצת יותר קשה.

נראה מה הפתרונות שכבר קיימים היום או כאלו שיהיו בעתיד הקרוב לבעיית הסקליבליות של רשת האת'ריום. ראשית, ישנן רשתות שנבנות על רשת האת'ריום שכבר כיום מאפשרות כמות גדולה הרבה יותר של פעולות כמו הפוליגון (שאליה שייך מטבע MATIC). בנוסף, השלמת פיתוח האת'ריום 2 עומד כבר מעבר לפינה (הוא החל כבר בשנת 2020). השדרוג, כך מקווים, יאפשר ביצוע של עשרות אלפי פעולות בשנייה והוזלה של העלויות, וממילא יאפשר את המשך פיתוח הרשת ומן הסתם ישאיר את המפתחים לעבוד עם המוכר והפופולרי יותר. ישנם גם פיתוחים (Layer 2) שנועדו לשפר את מצבה של רשת האת'ריום ולאפשר ביצוע של מאות אלפי פעולות בשנייה בעלויות נמוכות מאד (הרעיון בפשטות הוא "כריכה" של הרבה העברות לפעולה אחת וכך המחיר של כל פעולה הוא נמוך מאד).

כל אלו, כך נראה לי, יגרמו בסופו של דבר לחולשות של האת'ריום להיפתר והיא תישאר בעיקר עם היתרונות ועם המשתמשים הרבים שכבר מכירים אותה. יחד עם זאת כל תחזית בקשר לעולם הקריפטו יש לקחת בערבון מוגבל ואין בדברים משום המלצה.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    גם לביטקוין לא חסר בעיות "ביזור"
    CryptoJiing 31/12/2021 15:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש 4 בריכות כרייה שמחזיקים ב50% מהכרייה. וחברה אחת שאפשר להגיד בכל עשור הפתיחה של הפרוייקט הייתה היחידה שייצרה ציוד כרייה (במדינה קומוניסטית) וניצלו את זה כמו שצריך פרימיינינג ומה לא. ובנוסף סטושי כל רגע יכול לזמבר אותנו.. תעקבו בטיק-טוק @CryptoJing
    סגור
  • 1.
    למטבע קוראים שיבה אינו ולא אינה שיבו
    קצת מביך 31/12/2021 14:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    "נזכיר רק כמה מהעליות השנתיות של המטבעות השונים: ביטקוין - 62%, את'ר - 402%, ארדאנו - 644%, דוג'קוין - 3594%, לונה - 12800% והאינה שיבו מעל 45 מיליון אחוז!"
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות